G4Media.ro

Iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” a fost amânată în comisiile de…

Iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” a fost amânată în comisiile de specialitate ale Senatului din cauza lipsei cvorumului

Iniţiativa legislativă „Fără penali în funcţii publice”, susţinută de USR, a fost amânată, miercuri, în comisiile de specialitate ale Senatului din lipsă de cvorum.

„Dezbaterea iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei ‘Fără penali în funcţii publice’ a fost amânată, pentru a doua oară, deoarece mai mulţi senatori din Comisia juridică şi Comisia de constituţionalitate din Senat au lipsit, în consecinţă nu s-a putut asigura cvorumul necesar”, precizează USR, într-un comunicat de presă.

Potrivit senatorului USR, George Dircă, discuţiile de luni, din Comisia juridică, „arătau clar că se încearcă tergiversarea lucrurilor”.

„Nu poţi fi jurist de meserie, membru al Comisiei juridice, şi să spui că vrei să aduci amendamente în comisie la o iniţiativă cetăţenească de modificare a Constituţiei. Luni, când aveam cvorum în Comisia juridică, am propus să discutăm şi să votăm, urmând ca acelaşi lucru să se întâmple şi la Comisia de constituţionalitate, urmând ca voturile de la noi să se adune cu voturile din Comisia de constituţionalitate. Majoritatea a decis altfel, amânând discuţiile pentru a doua zi, când nu am avut cvorum în cele două comisii reunite”, arată Dircă.

La rândul său, senatorul USR Nicu Fălcoi, preşedintele Comisiei pentru constituţionalitate, susţine că este „dezamăgitor” să constate că senatori care au votat pentru organizarea şi apoi prelungirea sesiunii extraordinare a Parlamentului nu participă acum, la lucrările din comisii, deşi acest lucru face parte integrantă din activitatea din timpul sesiunii extraordinare.

„Mai mult decât atât, absolut surprinzător este să constat că senatori care dimineaţa la ora 11,00 nu pot participa – nici măcar on line! – la lucrările Comisiei de constituţionalitate, la ora 15,00 votează bine-mersi proiectele de lege din plen. Este clar o încercare de a tergiversa adoptarea unei iniţiative care, într-adevăr, ar putea schimba radical, în bine, viaţa politică din România”, afirmă Fălcoi.

Conform sursei citate, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice” a fost adoptată, după un an de blocaj, de Camera Deputaţilor şi USR se teme că se încearcă blocarea ei, pentru încă o lungă perioadă de timp, la Senat.

După dezbaterile din comisiile parlamentare reunite, iniţiativa urmează să fie supusă votului din plenul Senatului. În cazul în care ea primeşte votul favorabil a două treimi din numărul senatorilor, Guvernul ar urma să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei în 30 de zile.

Foto: Senatoul USR George Dircă. Sursa: Inquam Photos / George Calin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Absolut logic!

  2. Această inițiativă înseamnă falimentul hoților.

  3. Pai daca toți sunt penali , cum adica „fara penali” ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.