G4Media.ro

Îngrijorare în Beijing, după ce autoritățile comuniste au anunțat că politica zero-Covid…

Sursa foto: AFP

Îngrijorare în Beijing, după ce autoritățile comuniste au anunțat că politica zero-Covid poate dura cinci ani

Autoritățile de la Beijing au stârnit confuzie și alarmă după ce au anunțat că politica strictă zero-Covid ar putea fi în vigoare în următorii cinci ani, incluzând teste obligatorii în masă și restricții de călătorie, potrivit The Guardian.

Anunțul, publicat luni după-amiază, a fost atribuit lui Cai Qi, secretarul de la Beijing al Partidului Comunist Chinez. Textul original spunea: „În următorii cinci ani, Beijingul se va ocupa fără încetare de normalizarea prevenirii și controlului epidemiilor.”

Anunțul a fost postat pentru prima dată de Beijing Daily și republicat de alte instituții media de stat. Acesta s-a răspândit pe scară largă pe rețelele de socializare, dar în curând referirea la „cinci ani” a fost eliminată din majoritatea publicațiilor online, iar un hashtag aferent pe Weibo a fost șters.

Potrivit acestei note, autoritățile se angajau să mențină și să îmbunătățească „gestionarea strictă a mecanismului comun de coordonare a prevenirii și controlului” și a sistemului de răspuns de urgență al orașului, inclusiv cele concepute pentru a opri circulația și transferul virusului prin „izolare, gestionare și control… imediat ce apar [transmisiunile]”. De asemenea, a menționat continuarea inspecțiilor stricte ale locuințelor, „normalizarea” testelor regulate și gestionarea intrărilor și ieșirilor din oraș.

Autoritățile chineze, sub îndrumarea președintelui Xi Jinping, s-au angajat în mod repetat țara să aplice politica „zero-Covid”, în ciuda faptului că restul lumii a ales calea coexistenței cu virusul. Xi a ordonat autorităților să găsească un echilibru între politica zero-Covid și creșterea economică.

Anunțul de luni și corecția sa ulterioară au stârnit furie și confuzie în rândul locuitorilor din Beijing. Pe internet, majoritatea comentatorilor nu păreau surprinși de perspectiva continuării sistemului pentru încă o jumătate de deceniu, dar puțini au fost cei care au susținut ideea.

Autoritățile nu au clarificat declarația sau eliminarea referirii la cinci ani. Unii observatori au sugerat că sintagma „cinci ani” era un termen folosit adesea în anunțurile guvernamentale, dar care în acest context părea a fi o linie de timp, sau că a fost adăugată în mod eronat de către editorul inițial al anunțului – Beijing Daily.

Beijing Daily nu a oferit clarificări atunci când a fost contactat de The Guardian.

Strategia Chinei a fost eficientă în timpul apariției unor focare ale variantelor anterioare, dar a fost contestată de transmisibilitatea ridicată a Omicron. Politica a dus la un blocaj îndelungat, uneori haotic și dăunător din punct de vedere economic, în Shanghai, și la restricții dure de călătorie și sociale în Beijing. Și alte orașe au fost supuse unor carantine dureroase, fie la nivelul întregului oraș, fie în anumite cartiere. Multe orașe și provincii au adoptat teste în masă obligatorii la fiecare câteva zile pentru locuitorii care doresc să se deplaseze în oraș.

Duminică, Beijingul a anunțat că școlarizarea în format fizic va fi reluată. De asemenea, autoritățile din Shanghai nu au raportat niciun caz nou în weekend, pentru prima dată din martie. Cu toate acestea, persistă amenințarea unor carantine bruște sau a unor restricții de călătorie. Săptămâna trecută, Shenzhen a izolat un cartier și a blocat mai multe clădiri rezidențiale, după ce a fost raportat un singur caz. Duminică, măsura a fost extinsă pentru a închide locurile de divertisment și parcurile, în timp ce numărul cazurilor a urcat la o duzină.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Oare cum de pot fi chinezii atât de limitați în gândire?
  Asta e din seria aia cu stârpirea vrăbiilor fiindcă mănâncă recolta de grâu…

  • Intreab-o pe mihaila si vv, ei trebuie sa stie ca au aplaudat china pentru masurile „bune si eficiente” adoptate.

 2. S-au vaccinat cu apa de ploaie chinezeasca… fail!

 3. După ce m-am vaccinat, l-am auzit pe Streinu Cercel spunând că pandemia asta se va încheia în 2023. Atunci l-am înjurat, acum încep să-i dau dreptate.
  Oricum, chinezii să facă bine să supravegheze virușii. Din câte știu eu ăștia gripali vin dintr-o regiune din China.

 4. La scara istoriei Chinei, 5 ani e nimic.
  Chinezii au rabdare

 5. Politica zero covid poate dura cinci ani. Mandatul lui Xi nu.