G4Media.ro

Infractorii condamnați pentru corupție primesc, de la PSD și ALDE, dreptul a…

Infractorii condamnați pentru corupție primesc, de la PSD și ALDE, dreptul a înființa societăți comerciale / Inițiativa îi aparține lui Cătălin Rădulescu, ”deputatul mitralieră”

Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat marți un raport de admitere pentru inițiativa social-democratului Cătălin Rădulescu, potrivit căreia infractorii condamnați definitiv pentru corupție vor putea înființa societăți comerciale.

Inițiativa, care modifică legea 31/1990 privind societățile, a fost respinsă de Senat și a primit luna trecută raport de respingere și din partea comisiilor Camerei Deputaților, dar decizia a fost răsturnată în ședința de marți a deputaților juriști.

Potrivit proiectului inițiat de Rădulescu:

  • Art. 6 alin. (2): Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru infracțiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracțiuni de corupție, delapidare, infracțiuni de fals în înscrisuri, evaziune fiscală, infracțiuni prevăzute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării actelor de terorism, republicată, sau pentru infracțiunile prevăzute de prezenta lege.

Raportul Comisiei juridice va trebui aprobat și de Comisia pentru politici economice a Camerei, înainte ca inițiativa să poată fi supusă votului final în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Social-democratul Cătălin Rădulescu, poreclit ”deputatul mitralieră” și condamnat definitiv la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, este unul dintre parlamentarii PSD cu cele mai multe inițiative legislative anti-justiție.

Una dintre acestea a fost adoptată pe 10 iulie, de Senat, și prevede prescrierea faptelor de incompatibilitate și conflict de interese după 3 ani.

Potrivit modificării aduse legii 176/2010 privind integritatea în funcțiile publice,

  • ”Faptele săvârșite de persoanele aflate în exercitarea demnităților publice sau funcțiilor publice ce determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârșirii lor”.

Cu o săptămână înainte, pe 4 iulie, Parlamentul a modificat o altă lege esențială pentru lupta anticorupție, cea privind sancționarea faptelor de corupție (legea 78/2000).

Modificarea a fost propusă de deputații PSD, Cătălin Rădulescu și Andreea Cosma, și a vizat dezincriminarea obținerii de foloase din operațiuni comerciale incompatibile cu funcția, dacă beneficiarul este o terță persoană.

Legea 78/2000 este unul din actele normative fundamentale pentru activitatea DNA. Nu mai puțin de 40% din activitatea procurorilor anticorupție, cu privire la faptele conexe sau asimilate celor de corupție, se bazează pe această lege.

Practic, dacă foloasele necuvenite obținute în urma operațiunilor financiare incompatibile cu funcția nu sunt exclusiv materiale, ori dacă au fost obținute pentru altul, cel care a comis fapta nu poate fi tras la răspundere.

Tot în luna iulie și tot la inițiativa lui Cătălin Rădulescu, Parlamentul a modificat, în ședință de plen reunit, statutul senatorilor și deputaților, astfel încât parlamentarii vor putea intermedia relațiile dintre cetățeni și autorități, dintre autoritățile locale și cele centrale, dar și dintre potențialii investitori și autoritățile locale. Legea a fost declarată neconstituțională de către CCR în luna octombrie (detalii aici).

Modificarea a fost propusă de deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, condamnat în 2016 la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. Propunerea lui Rădulescu a fost semnată de peste alți o sută de parlamentari PSD.

Potrivit modificării aduse statutului senatorilor și deputaților (legea 96/2006),

  • La articolul 37 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins: „(2) În baza mandatului reprezentativ, deputaţii şi senatorii acţionează în interesul poporului, putând astfel să intermedieze în orice mod, fără a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relaţia dintre cetăţeni şi organele administraţiei publice centrale şi locale şi serviciile şi direcţiile din subordinea acestora, relaţia dintre aleşii locali şi autorităţile publice centrale, dar şi dintre potenţialii investitori şi autorităţile publice locale.”

Potrivit expunerii de motive semnată de Cătălin Rădulescu, ”deputații și senatorii trebuie să aibă posibilitatea legală de a intermedia (…) relația dintre posibilii investitori și autoritățile publice locale, fără a se considera că săvârșesc infracțiunea de trafic de influență”.

”Este necesară modificarea legislativă propusă dat fiind că, în reglementarea art. 291 din Codul penal, traficul de influență privește <<pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase>>, fără a se face vreo diferențiere în privința foloaselor. Au fost astfel cazuri în care s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență pentru <<foloase politice>>, neexistând foloase materiale primite de inculpați”, mai susține deputatul PSD.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Mi se pare corect! Daca SRI are dreptul, de ce n-ar avea dreptul oricine?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Asta de ce are dreptul sa umble liber pe strada?!!!!!!!!!!!!

  3. Nu numai ca vor avea dreptul de a infiinta societati comerciale dar vor fi si obligati sa le infiinteze si sa semneze rapid contracte cu STATUL (institutii publice etc.) pentru a -si putea plati datoria la partid…

  4. Proiecte pe justiție are acest Domn Doctor , nu am auzit de nici o inițiativă pe Sănătate . Orice prost știe cu legea , cum e vorba aia ,, ai mingea tragi la poarta nu ai mingea tot tragi la poarta ” . Control pshihiatric la toți parlamentarii obligatoriu și în fiecare an , acești parlamentari au probleme de sănătate gravă și lipsa spitalelor de psihiatrie se vede clar în rândul parlamentarilor . Vă rugăm frumos o cămașă de forță lu Radulescu si niste calmante că iar a intrat în transă .

    • E logic ce spui ca pe Radulescu ala ar fi trebuit sa-l intereseze domeniul sanatatii, daca e medic la baza. Ca si in cazul iudemeristului ala din comisia Ciordache, care la baza e actor dar contribuie la schimonosirea sistemului de justitie precum Mitraliera si multi altii.

  5. Aceste PUSCARIAS in loc sa zaca in PUSCARIE face legi ptr ca HOTII ca si el sa scape de pedeapsa.Bravo PSD partid de HOTI,EVAZIONISTI,ANALFABETI ,rusine ca traiti in Romania ZDRENTELOR

  6. Dragilor , Mos Nicolae si Mos Craciun trebuie sa vina si la acesti ” oameni asupriti si amarati”. Sunt curios daca aceste firme isi vor achita impozitele si contributiile legale la bugetele de stat dupa 12 luni de functionare. Dar stati ! Exista o solutie ! Mai dam o lege pentru radierea datoriilor sau amanam plata pana ……la o noua lege de anulare (un nou moment zero….).
    Stie cineva daca este greu procedural sa emigram la Bulgari ?

  7. „Un popor de oi merita un guvern de lupi.” Poate doar așa se va trezi si poporul asta din lancezeala in care zace din ’90 încoace. În orice altă țară, indiferent care,paduchele din teleorman era de mult istorie iar gașca mafiotă pesedista ,scoasă în afara legii!

  8. ATAT ARE romania centenara. GANGSTERI SI PROSTI. PRIMII II REGULAMENTEAZA PE ULTIMII.