G4Media.ro

Industria textilă, afectată de lipsa de personal / ”Am ajuns să refuzăm…

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Industria textilă, afectată de lipsa de personal / ”Am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra”

Una dintre cele mai importante societăţi comerciale din domeniul textilelor din municipiul Tulcea, care vindea exclusiv firmelor de renume din străinătate, este nevoită să refuze comenzile primite din cauza lipsei personalului, a declarat joi, în timpul unei şedinţe publice, directoarea generală a societăţii, Cornelia Finica, relatează Agenția de presă Rador.

Astfel, dacă în urmă cu aproape 15 ani, societatea număra peste 2.000 de angajaţi, în momentul de faţă are doar 273 de salariaţi.

„Lucrăm în sistem lohn, doar pentru export, iar spre marea noastră durere am ajuns să refuzăm foarte multe comenzi pentru că nu mai avem cu cine lucra. Personalul nostru este îmbătrânit, majoritatea iese la pensie în câţiva ani şi nu reuşim să angajăm personal tânăr. Tinerii nu vor să lucreze în confecţii unde sunt norme, iar salariile sunt mici. Personalul nostru lucrează pe salariul minim pe economie“, a declarat directoarea generală a societăţii de confecţii.

Cornelia Finica a mai spus că firma nu-şi permite să plătească salarii mai mari din cauză că funcţionează exclusiv în baza contractelor încheiate cu partenerii din străinătate, statul neacordând subvenţii industriei.

„Trebuie redusă fiscalitatea pe salariul minim pe economie. (…) Povara acestor contribuţii care reprezintă 45% din salariu mi se pare foarte mare la nivelul salariului minim pe economie“, a menţionat directoarea generală Finica.

Potrivit sursei, societatea are contractată în momentul de faţă toată capacitatea de producţie până la finele acestui an.

Directoarea generală a societăţii a participat joi la şedinţa organizată de Prefectura judeţului Tulcea cu tema „Mediul de afaceri tulcean în contextul geopolitic actual“.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Deci conflictul ursi-ciobani s-a transat.

  • titlu: ciobanii refuza salarii de 4000 de lei. articol: salariile sunt de 2000 – 3000 si rar de tot 4000 de lei.

  • Margo, nu le dau stăpânii nici 2000 lei.Lucreaza 24 ore, noaptea dorm la stana, apărând oile.Nu au carte de munca, nu au plătite asigurările.Mananca produsele de la oi, până nu mai pot.

 2. no care-i problema, nu mai vrea rumunul la lucre gratis?… soc, groaza.
  Cerere si oferta…

 3. Sa sune la T3lekom aia…

 4. În România, proprietarii de oi oferă un salariu mizerabil ( la fel ca și alți ”angajatori” din comerț – de exemplu, cu relații de partid) pentru care vor să aibă angajatul la dispoziție 24 de ori per zi, inclusiv noaptea. Un individ supraponderal considera că angajatul se afla în concediu de odihnă inclusiv sâmbăta și duminica, iar angajații strângeau din dinți, pentru că în zonă nu există locuri de muncă. Cei mai curajoși, sătui de batjocură, au plecat în străinătate; pentru că diferența bunăstării este incomparabilă.
  În cazul ciobanilor, pentru cei care nu știu, pe timpul verii/transhumanței, la munte aceștia dorm sub cerul liber, pe câmp, iar noaptea au ca responsabilitate și paza turmei. Pe lângă asta, în același salariu, ciobanii mulg oile, construiesc împrejmuiri (oboare/strungi), curăță oboarele, taie lemne etc. Iar igiena este asigurată de către mama natură. Noroc cu apele reci prezente la tot pasul.
  În aceste condiții, fiind la dispoziția angajatorului non-stop, care ar fi salariul rezonabil?! 2000 de lei?! Păi, și femeia de serviciu de la primărie are 4000 de lei salariu; și, teoretic, nu se prea omoară cu munca.

  • Probabil nu te deranjează un 100 lei kg de iaurt că prea vorbești cu patos, se vor duce in banii ciobanului!
   Dar așa sunteți voi aurolacii, buni doar să fiți nemulțumiți si că salariile nu sunt in mii de euro si că prețurile nu sunt cele mai mici!

  • Volodea ești prost rău de tot . Cine se duce afara sa muncească si sa se chinuie ? Tu ori ești asistat social ori stai pe banii părinților tăi. Cand ai muncit ultima oara ? Cand ai dus paharul la gura sau te-ai scarpinat in cwr? Mars la bodegă la caiet

  • Mizerabile, se pare că idioți că tine apar frecvent, fara a face o sumară analiza a pieții din Romania. Prețul brânzei este pe la 30 lei/kg, deci îl produci scump și abia reușești să îl dai, apoi trebuie sa dai un procent din brânză proprietarilor de oi, altul proprietarilor de pășuni, pe la autorități, obligații etc. În mintea voastră bolnava de frustrați, angajatorul este cel mai mare ciocoi al vremurilor noastre dar nici nu admiți sa angajezi pe cineva și să încerci să-i dai salariul de care vorbești tu că ar trebui sa îl primească acei oameni.

 5. Margo, nu le dau stăpânii nici 2000 lei.Lucreaza 24 ore, noaptea dorm la stana, apărând oile.Nu au carte de munca, nu au plătite asigurările.Mananca produsele de la oi, până nu mai pot.

 6. Mișto poza! Vaxinati la apus :))))

 7. Mizerabile, se pare că dioți că tine apar frecvent, fara a face o sumară analiza a pieții din Romania, . Prețul brânzei este pe la 30 lei/kg, deci îl produci scump și abia reușești să îl dai, apoi trebuie sa dai un procent din brânză proprietarilor de oi, altul proprietarilor de pășuni, pe la autorități, obligații etc. În mintea voastră bolnava de frustrați, angajatorul este cel mai mare ciocoi al vremurilor noastre dar nici nu admiți sa angajezi pe cineva și să încerci să-i dai salariul de care vorbești tu că ar trebui sa îl primească acei oameni pentru că nu ești capabil sa lansezi o afacere, tu fiind un banal paznic cu acces la internet și mult timp liber.

 8. Ciobani suficienți vor fi doar angajați la stat. Cu salarii babane, spor de muls, spor de plimbat bățul,spor de fluierat, spor de miros de brânză, spor de muște, spor de căcăreze etc.
  Și cel mai important este norma de lucru precum profesorii, 15-16 ore săptămânal. Plus vacanțele domnilor profesori incluse obligatoriu în schema de serviciu.(ieri tocmai ce a fost 1 iunie supranumită și ziua liberă a profesorilor)

 9. S-au inghesuit multi „investitori” sa creasca oi, pentru profiturile bune. Pe pasunile alpine sunt din ce in ce mai multe stane. E timpul sa se mai rareasca. Orice om cauta mai-binele sau si al familiei sale, e normal.

 10. Exact aceeași potică precum in HoReCa ! Păi, motivați oamenii care muncesc, oferindu-le salarii decente ! Altfel, stați voi și mestecați in oală…

 11. Ciobanul sa se adreseseze nulitatilor din oengeul toxic si extremist USR ca doar la asta s-ar pricepe!