G4Media.ro

Indisciplina pietonală face victime. Anul trecut în București au avut loc 99…

Foto: G4Media

Indisciplina pietonală face victime. Anul trecut în București au avut loc 99 de accidente, 11 persoane au decedat și 89 au fost rănite grav. Pieton: „Nu am trecut pe la trecere pentru că mi-a fost mai comod pe aici”

Anul trecut în Capitală au avut loc 441 accidente de circulaţie, soldate cu 47 de persoane decedate, 410 rănite grav şi 74 rănite uşor, potrivit TVR. Dintre acestea, 99 au fost din cauza indisciplinei pietonale. În urma lor au murit 11 persoane, iar 89 au fost rănite grav.

Potrivit poliţiştilor rutieri consultaţi de G4Media.ro, când vorbim de indisciplină pietonală ne referim la traversarea neregulamentară a pietonilor sau la aflarea acestora pe partea carosabilă.

În Capitală, sunt nenumărate puncte roşii în care pietonii sunt obişnuiţi să treverseze neregulamentar. Unul dintre ele se află pe Şoseaua Colentina, în apropierea intersecţiei Bucur-Obor. În doar 30 de minute, reporterul G4Media.ro a observat zeci de persoane care, pentru a ajunge în staţia de tramvai, traversau strada neregulamentar, făcând slalom printre maşini şi sărind gardurile separatoare din metal.

Rep: De ce nu aţi trecut pe la trecere?

A: Nu am trecut pe la trecere pentru că mi-a fost mai comod pe aici.

Rep: Nu e periculos?

A: Nu e periculos. E foarte departe trecerea de pietoni. Trebuie să coborâm în pasajul subteran, să urcăm. Avem şi noi o vârstă”, a declarat pentru G4Media.ro o bucureşteancă surprinsă că traversa strada neregulamentar.

Specialiştii în siguranţă rutieră spun că indisciplina pietonilor în trafic are la bază atât inconştienţa acestora cât şi lipsa trecerilor de pietoni din zonele în care este cu adevărat nevoie.

„Mare parte din pietoni încalcă legea, o sfidează pentru că nu se tem de sancţiuni. Poliţiştilor le este greu să sancţioneze pietonii pentru că aceştia nu au de cele mai multe ori asupra lor actele de identitate. Totuşi nu trebuie neglijat faptul că pot exista carenţe de infrastructură, respectiv lipsa trecerilor de pietoni, lipsa trotuarelor şi acest lucru poate amplifica starea de risc şi se pot produce accidente cu implicare pietonilor”, a declarat pentru G4Media.ro, Cătălin Codescu, Preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.

În ceea ce priveşte neacordarea de prioritate pietonilor de către şoferi, în 2022, pe teritoriului Bucureştiului au avut loc 82 de accidente în urma cărora 14 persoane au murit, 70 au fost rănite grav şi două rănite uşor. Viteza a produs şi ea 83 de accidente grave soldate cu 9 persoane decedate, 78 rănite grav şi două rănite uşor.

Foto: G4Media
Foto: G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Politia rutiera unde este? Unde sunt radare? Cand se vor acorda multe amenzi la pietoni?

  2. Pietonii au ajuns sa fie calcati de masini pe trotuare!trotuare pline de masini!tot pietonul e de vina!!!

  3. De drogații de la volan, nimic?

  4. Terminati cu articolele astea stupide. Sunt distante uriase între trecerile pt pietoni
    Trecerile sunt prost trasate
    Unele sunt blocate de masini
    Ce mamcati in articolele astea?