G4Media.ro

Indemnizaţie diminuată pentru persoanele care intră în carantină după ce au călătorit…

Foto: Edupedu.ro

Indemnizaţie diminuată pentru persoanele care intră în carantină după ce au călătorit în interes personal în zone cu risc epidemiologic

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Gheorghe, a anunţat că în cadrul şedinţei de guvern de miercuri a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă în baza căreia persoanele care se deplasează în zone cu risc epidemiologic cunoscut, la revenirea în ţară şi intrarea în carantină vor beneficia de indemnizaţie pentru o perioadă de doar cinci zile, nu de 14 zile, aşa cum este prevăzut în prezent.â, relatează Agerpres.

„Un element de noutate al ordonanţei se referă la persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, persoane care cunosc aceste condiţii la momentul iniţierii deplasării şi care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact pe teritoriul României, intră în concediu de carantină. Vor beneficia de indemnizaţie suportată din fond pentru o perioadă de cinci zile, faţă de 14 zile, cât este prevăzut în prezent”, a arătat el în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Guvern.

Adrian Gheorghe a apreciat că este vorba despre o măsură menită să genereze responsabilitate.

Practic, în acest moment, statul român plăteşte din banii contribuabililor 14 zile oricui se întoarce dintr-o zonă de carantină, fără să facă discriminare privind circumstanţele în care s-a produs această deplasare. Acum, ordonanţa prevede foarte clar că pentru deplasări în interes personal, în care existau toate premisele cunoaşterii faptului că persoana asigurată se expune unui risc, la întoarcere se apreciază că e nevoie de o responsabilizare mai mare şi cuantumul scade, tocmai pentru a descuraja un comportament de călătorie care nu ţine cont de responsabilităţile de sănătate publică ale fiecăruia dintre noi„, a precizat preşedintele CNAS.

El a subliniat că prevederile ordonanţei se aplică doar persoanelor care efectuează călătorii în interes personal.

„Dacă este o călătorie în interes de serviciu şi acest lucru poate fi demonstrat, prevederea respectivă nu se aplică”, a menţionat Adrian Gheorghe.

Sursa foto: Edupedu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Aia care vin acasa din Grecia vor fi carantinati?
    Pe bani marunti?