G4Media.ro

Încorporarea studenților ultra-ortodocși din Israel trebuie să înceapă imediat, anunță procurorul general.…

Foto: Wikipedia

Încorporarea studenților ultra-ortodocși din Israel trebuie să înceapă imediat, anunță procurorul general. Legea de scutire a expirat pe 31 martie

Procurorul general al Israelului Gali Baharav-Miara a anunțat duminică Ministerul Apărării și Ministerul Educației că procesul de încorporare în armată a membrilor comunității ultra-ortodoxe trebuie să înceapă pe 1 aprilie, avertizând totodată împotriva oricărei încercări de a continua finanțarea yeshivelor (seminare religioase) care adăpostesc studenți ce se sustrag serviciului militar, împotriva deciziei Curții Supreme, scrie Times of Israel.

Într-o scrisoare adresată consilierilor juridici ai celor două ministere, Baharav-Miara și procurorul general adjunct Gil Lemon au precizat că statul trebuie să comunice Curții Supreme până la sfârșitul lunii ce măsuri ia pentru încorporarea comunității ultra-ortodoxe.

„Începând cu 1 aprilie 2024, nu va mai exista nicio sursă de autoritate pentru o scutire generală de la recrutarea militară pentru studenții yeshiva, iar instituția de apărare trebuie să acționeze pentru a-i recruta în serviciul militar în conformitate cu legea”, a scris Baharav-Miara, într-o scrisoare publicată pentru prima dată de Canalul 13 de știri.

O rezoluție guvernamentală din iunie 2023 care instruiește IDF să nu recruteze temporar studenții ultra-ortodocși, în ciuda expirării unei legi care reglementează această chestiune, a expirat la miezul nopții de duminică spre luni. Până la 31 martie, guvernul ar fi trebuit să găsească o modalitate de a se conforma unei hotărâri judecătorești din 2017, care a stabilit că scutirile generale de serviciu militar pentru studenții ultra-ortodocși din yeshiva sunt discriminatorii și ilegale.

Dar guvernul nu a reușit să legifereze o nouă lege care să reglementeze această chestiune și care să fie acceptabilă pentru instanță, ceea ce a dus la necesitatea de a începe să recruteze membri ai comunității.

Majoritatea bărbaților evrei israelieni sunt obligați să servească aproape trei ani, urmați de ani de serviciu anual în rezervă. Multe femei evreice servesc doi ani. Însă ultra-ortodocșii puternici din punct de vedere politic (cele două partide ultra-ortodoxe, SHAS și Unitatea Torei, dețin împreună 18 din cele 64 de mandate ale coaliției premierului Benjamin Netanyahu din cele 120 ale parlamentului), care reprezintă aproximativ 13% din societatea israeliană, au primit în mod tradițional scutiri dacă studiază cu normă întreagă într-o yeshiva sau într-un seminar religios. Scutirile – și indemnizațiile guvernamentale pe care mulți studenți yeshiva le primesc până la vârsta de 26 de ani – au înfuriat publicul larg.

Această frustrare a atins un nivel maxim de la atacul terorist al Hamas din 7 octombrie și războiul care a urmat, deoarece soldații își pierd viața, iar unora li se cere să își extindă serviciul de rezervă pe fondul lipsei de personal și al creșterii amenințărilor cu care se confruntă Israelul.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...