G4Media.ro

Incident survenit în timpul unei manevre prealabile aselenizării sondei ruse Luna-25

Incident survenit în timpul unei manevre prealabile aselenizării sondei ruse Luna-25

 Agenţia spaţială rusă Roscosmos anunță că sâmbătă a intervenit un incident în timpul unei manevre prealabile aselenizării sondei ruse Luna-25, afirmând că „analizează în prezent situaţia”, potrivit Agerpres.

„La orele 14:10, un impuls a fost emis pentru a transfera sonda pe orbita de pre-aselenizare”, a explicat iniţial agenţia rusă într-un comunicat.

„În timpul operaţiunii, s-a produs o situaţie de urgenţă la bordul staţiei (lunare) automate, ceea ce nu a permis efectuarea manevrei cu parametrii specificaţi”, a adăugat Roscosmos.

Prima sondă lunară rusă lansată după aproape 50 de ani, Luna-25 fusese plasată cu succes pe orbita Lunii miercuri, după ce decolase în timpul nopţii de 10 spre 11 august din Extremul Orient rus.

În comunicatul său, Roscosmos nu a precizat dacă acest incident va întârzia aselenizarea sondei, prevăzută să aibă loc luni la nord de craterul Boguslavski, în polul sud al Lunii.

Roscosmos nu a oferit mai multe detalii asupra circumstanţelor acestei probleme tehnice.

În iunie, directorul Roscosmos, Iuri Borisov, a admis în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin că misiunea Luna-25 este „riscantă”. „Probabilitatea de reuşită a unor astfel de misiuni este de circa 70%”, a declarat Borisov cu privire la sonda de aproape 800 de kilograme.

Misiunea este menită să confere un nou elan sectorului spaţial rus, aflat în dificultate de ani de zile din cauza unor probleme de finanţare şi a unor scandaluri de corupţie, şi în prezent izolat din cauza conflictului declanşat în Ucraina.

Vladimir Putin a promis că va continua programul spaţial rus în pofida dificultăţilor cu care se confruntă acest sector, dând drept exemplu trimiterea de către Uniunea Sovietică a primului om în spaţiu, în 1961.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Urmatoare o sa fie mai avansata, Au ridicvat embargo-ul pe panzele de traforaj.

  2. A obosit fochistul

  3. S-a rupt elasticul de la elice

  4. Daca se va detecta petrol pe Luna , romanii sunt pregatiti sa trimita prima sonda de foraj.