G4Media.ro

Erată: Prevederea privind închisoarea pentru folosirea de informații care nu sunt destinate…

Erată: Prevederea privind închisoarea pentru folosirea de informații care nu sunt destinate publicității este deja în vigoare în legea 78/2000

Erată: O inițiativă legislativă de modificare a legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție prevede pedeapsa cu închisoare de la 1 la 5 ani a anumitor fapte precum efectuarea de operațiuni financiare incompatibile cu funcția sau folosirea de informații care nu sunt destinate publicității doar dacă acestea sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine, nu și pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite.

Prevederea potrivit căreia se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani ”folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații” se regăsește și în varianta aflată în vigoare a actului normativ.

Practic, inițiatorii au modificat articolul 12 al legii 78/2000 astfel încât sunt considerate fapte de corupție doar dacă faptele au fost săvârșite în scopul exclusiv al obținerii pentru sine de bani sau bunuri și doar cu condiția ca foloasele necuvenite urmărite a fi obținute sunt de natură materială.

Modificarea a fost inițiată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu și semnată de alți 15 deputați PSD, printre care și Andreea Cosma.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată la Senat pe 12 decembrie 2017 și a avut termenul de adoptare tacită săptămâna trecută, pe 14 mai.

Varianta propusă de deputații PSD și adoptată tacit de Senat:”sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite (…) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”. 

Varianta aflată în legea în vigoare: ”sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvâarșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (…) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Aha, deci alții nu au voie să aibe secrete, numai noi?

  2. Putin cite putin, incet dar sigur, Romania se indreapta spre dictatura.

  3. In principiu, sunt de acord sa faca intre 1-4 ani de munca silnica pt fiecare lege in defavoarea Patriei.

  4. Asta a lui Pricolicea cu „…sau a ZDRUNCINA (subl. m.) in orice fel prezumtia de nevinovatie…” este epocala !

    PS. Totusi eu sunt pt un termen mai potolit. Ce ziceti, de exemplu de „a zgaltai” sau a clatina”. Ori de „a scutura”.

    PPS „A legana” ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.