G4Media.ro

Începe operațiunea de salvare de la topire a gheţarului Presena din nordul…

Sursa foto: MUSE_Museum / Twitter

Începe operațiunea de salvare de la topire a gheţarului Presena din nordul Italiei, care va fi acoperit pentru a fi protejat de căldura din timpul verii

Climatologii care se luptă să salveze de la topire gheţarul Presena din nordul Italiei îl vor acoperi cu benzi lungi de pânză care vor reflecta razele solare şi vor împiedica dispariţia zăpezii de dedesubt, relatează Reuters joi, citată de Agerpres.

Aproximativ 70% din zăpadă poate fi salvată pe parcursul verii cu ajutorul învelişului de protecţie ce funcţionează în mod similar unui parasolar amplasat pe geamul unei maşini pentru a împiedica supraîncălzirea.

Deasupra gheţarului şi înconjurată de vârfuri uimitoare, o echipă desfăşoară benzi de 5 metri lăţime şi 70 de metri lungime pentru a acoperi o suprafaţă de 120.000 de metri pătraţi de gheţar.

Operaţiunea de acoperire a gheţarului va dura o lună.

Acest proces are loc în fiecare an, începând din 2008.

„Gheţarii şi retragerea lor reprezintă, probabil, cea mai izbitoare manifestare a încălzirii globale în curs de desfăşurare”, a declarat Christian Casarotto, glaciolog la muzeul de ştiinţe din Trento, adăugând că masa gheţarului a scăzut continuu în ultimii 15-20 de ani.

„Studierea gheţarilor devine astfel importantă pentru a înţelege direcţia în care ne îndreptăm şi pentru a o putea corecta”, a adăugat el.

Sursa foto: MUSE_Museum / Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

 1. Poate cineva sa imi traduca titlul?

 2. “Acest proces are loc în fiecare an, începând din 2008.”

  De ce un proces vechi de 13 ani estire acum?

  • Deci „masa gheţarului a scăzut continuu în ultimii 15-20 de ani,” dar tot acopera muntele cu „frectia la piciorul de lemn”.
   Poate este nevoie sa Regandim procedeul ?.. impadurirea zonei?.. pentru a pastra o temperatura mai rece/ constanta?..

 3. :)))))) Acum realizez in ce hal am ajuns ca omenire.

 4. Nu există încălzire globală, precum zice instanța morală, republicană. Ne salvează Doamne- Doamne oricum. Fiț’ pe pace!

 5. La iarna sa puna un cojoc pe nenea ghetar sa nu se imbolnaveasca.