G4Media.ro

Curtea Supremă începe judecarea apelului în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009\…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Curtea Supremă începe judecarea apelului în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009\ Elena Udrea contestă condamnarea la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu pe cea de cinci

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie judecă, joi, de la ora 12.00, apelul formulat de inculpaţii din dosarul finanţării campaniei electorale din 2009, transmite News.ro.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost condamnată, în 2 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare, în dosarul finanţării campaniei electorale prezidenţiale din 2009.

În acelaşi dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit 6 ani de închisoare, iar Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Ioana Băsescu şi Ioan Silviu Wagner trebuie să achite suma de 119.000 lei către SC Oil Terminal.

De asemenea, instanţa a menţinut măsura asiguratorie instituită asupra bunurilor aflate în proprietatea Ioanei Băsescu.

Instanţa a decis să fie confiscate de la Elena Udrea sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită, precum şi suma de 305.118 lei.

De asemenea, menţine măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea acesteia.

DNA ceruse o condamnre de 12 de închisoare pentru Elena Udrea şi 15 ani pentru Ioana Băsescu.

În mai 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată la instanţa supremă pe fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, pe care o acuză de instigare la luare de mită şi spălare a banilor, pe fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea Victor Tarhon, pentru luare de mită, pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor şi pe Ioan Silviu Wagner, director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, pentru delapidare.

De asemenea, DNA a dispus trimiterea în judecată a jurnalistului Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Potrivit procurorilor, legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era făcută de către Elena Udrea, care, la momentul respectiv, conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale era disimulată prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă, menţionează procurorii DNA.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

 1. Restricționați consumul de alcool pe „Mihăileanu” și străzile adiacente! Să nu se comercializeze nici cuburi de gheață, că e viclean, zice că in pahar e ceai de tei, bun pentru calmarea pornirilor animalice…!

 2. Subsemnatul Alifie A. Alifie, depun prezenta cerere de intervenţie ȋn interesul verişoarei mele, care are nevoie de mai mult timp ca să se ȋngrijească de interesele condamnatelor.

 3. Aici sunt banii dumneavostra!

 4. Găinării…

 5. pai pe vremea lor psd legiferase ca cei care fura pentru altii nu sint vinovati Mai e valabil ?

 6. Praf în ochii naivilor. O vor lălăi (audieri nesfârșite, avocați „înfocați”, martori care nu se prezintă, amânări sine die, etc.) până când faptele se vor prescrie. După bunul obicei al justițiarilor noștri care au o slăbiciune aparte pentru infractorii de lux. 😉

  • exagerezi. chiar e nevoie sa iti enumar cati infractori de lux au intrat totusi dupa gratii? aia cum au intrat? la ei nu s-a mai aplicat ce zici tu?

 7. Dacă ar fi o justiție cinstită în colonie de sclavagism atunci toții hoți de la conducerea țări și din șparlament după lovitura de stat din 89 ar trebui închiși pe viață și confiscarea averilor până la al 10-lea ne-am atunci țara ar reveni la normal

 8. Hei, Nutzi, spune drept – cine te-a mușcat de piept ?
  Cumva un fost consul la Anvers? 🤔

 9. Leana intre canicula si racoare. Noi speram sa aiba parte de racoare.

 10. CINE ? cab ? PAC CIOCANELUL, PAC ACHITATa

 11. Ai să infunzi pușcăria panaramo! Ai să o arzi la hârdău vreo zece anișori!