G4Media.ro

Incendiile de vegetație se diminuează încet în Grecia, dar temperaturile cresc în…

Sursa foto: Valerie GACHE / AFP

Incendiile de vegetație se diminuează încet în Grecia, dar temperaturile cresc în weekend

Incendiile de vegetație din Grecia s-au diminuat lent joi, după ce în ultimele zile au ras păduri și zeci de case, dar temperaturile au crescut, iar noi incendii ar putea izbucni, scrie Reuters.

În condițiile în care se așteaptă ca temperaturile să atingă 45 de grade Celsius în următoarele zile, Ministerul Culturii a anunțat că toate siturile arheologice, inclusiv monumentul Acropole, vor fi închise între orele 12.00 și 17.30 (09.00-14.30 GMT) până la 23 iulie.

Pompierii, susținuți de avioane cu apă din aer și de întăriri din Italia, Franța și Israel, se străduiau în continuare să țină sub control un incendiu la vest de Atena, care a distrus case și a provocat evacuări la începutul săptămânii.

Joi, incendiile dintr-o zonă situată la vest de capitală, precum și pe insula Rodos și în Lakonia, în sudul Greciei, care fuseseră înfrânte în ultimele zile, s-au extins din nou, obligând autoritățile să evacueze mai multe sate.

În Rodos, pompierii se luptau din aer și de pe uscat cu un incendiu care a izbucnit marți într-o zonă muntoasă dens împădurită, forțând oamenii să fugă.

Țara abia își revenise după primul val de căldură major al verii, înainte ca temperaturile să crească din nou joi, ajungând la 40C în unele zone.

Serviciul meteorologic a avertizat asupra unui risc sporit de incendii începând de vineri, când se așteaptă ca mercurul să crească și mai mult și să atingă o maximă de 45 de grade Celsius în weekend.

„Ne așteaptă un alt val de căldură și posibil vânturi mai puternice mai târziu, așa că trebuie să rămânem absolut în gardă în zilele următoare”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis, care a fost reales luna trecută, a declarat că Grecia ar trebui să își intensifice eforturile de prevenire a incendiilor.

Incendiile sunt frecvente în Grecia, dar verile mai calde, mai uscate și mai vântoase au transformat Mediterana într-un focar de incendii în ultimii ani.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...