G4Media.ro

Înalta Curte: Introducerea de droguri în ţară este considerată săvârşită când inculpatul…

Înalta Curte: Introducerea de droguri în ţară este considerată săvârşită când inculpatul a trecut cu stupefiantele în spaţiul aerian al României/ Decizia, luată în dosarul unui pictor din Cluj care a adus în ţară 36 de grame de frunze de coca

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit într-o hotărîre prealabilă (HP) de interpretare a legii că infracţiunea de introducere de droguri în ţară este considerată săvârşită în momentul în care inculpatul a trecut cu stupefiantele în spaţiul nostru aerian, nu abia după ce a trecut de punctul terestru de control a frontierei sau de biroul vamal din aeroport, potrivit portalului Înaltei Curţi.

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Cluj, Secţia penală prin încheierea de şedinţă din 14 octombrie 2021, pronunţată în dosarul nr.2259/117/2019, şi stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 3 din Legea nr. 143/2000, în situația în care o persoană călătorește în România cu avionul având asupra sa droguri, acestea se consideră introduse în ţară (cu consecința consumării infracțiunii) în momentul în care persoana aflată la bordul aeronavei trece frontiera, intrând astfel în spațiul aerian cuprins între frontierele de stat, fără ca efectuarea controlului vamal să prezinte relevanță în privința consumării infracțiunii”, a decis Înalta Curte.

Decizia a fost luată în dosarul unui pictor din Cluj, Matei Păcurar, trimis în judecată de DIICOT pentru că, în februarie 2019, ar fi introdus în ţară aproape 36 de grame de frunze de coca aduse din America de sud. Clujeanul a recunsocut fapta, dar susţine că nu este consumator de droguri, ci că avea nevoie de frunzele de coca pentru a le picta.

„Inculpatul îşi susţine nevinovăţia, arătând că este artist plastic, admis cu nota 10 la studii universitare de doctorat la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. În anul 2019, avea de susţinut lucrarea de dizertaţie, pentru care s-a documentat în străinătate, primind burse Erasmus în Spania şi Argentina. În ultimul stat, a efectuat o vizită în munţii Anzi, vizitând satele şi oraşele tradiţionale incaşe, iar de la un târg de suveniruri a cumpărat trei punguliţe de frunze de coca cu suma totală de 70 de pesos, echivalentul a 7 lei. Intenţiona să folosească frunzele pentru lucrarea de dizertaţie, frunzele reprezentând un element central al picturilor sale. A pus frunzele în bagajul de cală, la suprafaţă, nu a ştiut că sunt interzise, a fost controlat pe aeroporturile din Buenos Aires şi Londra, la întoarcerea în ţară, fără a fi probleme. A crezut că dacă nu este în regulă să le aibă în bagaj îi vor fi confiscate, nu s-a gândit la alte consecinţe. Nu este consumator de droguri”, a arătat Curtea de Apel Cluj în decizia de sesizare a ÎCCJ, la solicitarea DIICOT, pentru dezlegarea unei chestiuni de drept.

În noiembrie 2020, pictorul a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 3 ani, 2 luni şi 10 luni de închisoare cu executare pentru introducere de droguri de mare risc în ţară şi deţinere de droguri de mare risc în vederea consumului propriu. El a beneficiat de o reducere a pedepsei cu o treime pentru că a recunsocut că a adus frunzele de coca în România.

În apel, DIICOT a cerut instanţei să nu îi mai reducă pictorului pedepasa cu o treime şi să sesizeze ÎCCJ cu dezlegarea chestiunii de drept privind momentul consumării infracţiunii de introducere de droguri în ţară.

Decizia ÎCCJ, miză directă în dosarul pictorului

El a fost depistat cu frunzele de coca de către Poliţia de frontieră pe aeroportul din Cluj la punctul terestru de trecere a frontierei. Dacă ÎCCJ ar fi stabilit că infracţiunea de introducere de droguri în ţară ar fi fost considerată săvârşită abia după trecerea punctului terestru de control sau după biroul vamal din aeroport, el ar fi putut fi încadrat la tentativă la această infracţiune şi ar fi putut primi o pedepasă mai mică”, au explicat juriştii consultaţi de G4media.ro.

Potrivit legii 143/200 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri:

articolul 3

(1) Introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi”.

articolul 4

(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

Sursa foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Dacă și frunzele de coca mai sunt droguri s-au tâmpit de tot. Proști columbienii ăia de se chinuie să producă cocaina. Lasă că îi învață DIICOT cum stă treaba.

  Am eu impresia sau DIICOT o arde de pomană pr banii noștri? Trebiri serioase, mafie, clanuri – nu? Pictori doctoranzi cu bursa cu bursa si trei frunze in valiza.

  Aidiplm…🤦

  • De ce sa ii caute pe aia care au aruncat in aer un om la Arad cand pot sa-l aresteze pe Pablo de Romania pentru 36 frunze de coca. Bezna mintii.

  • Mda… Ca sa faci 1 gr de cocaina iti trebuie cam 376 gr de frunze.
   Deci baiatul asta a introdus in tara mai putin de 0.1 gr.

   Ciudat totusi ca l-au lasat argentinienii sa iasa cu ele pentru ca sunt caini antrenati pentru asta pe toate aeroporturile din America de Sud.

 2. CA DOAR NU ERA SA-I CERCETEZE PE AIA CU TONA DE COCAINA DE PE PLAJA…

 3. Frunzele sânt frunze. Nu droguri. Ăştia de la diicot nu au ce face?

  • Au ce face, geme tara de agentii lui Putin si retele mafiote. Dar si ei la DIICOT tot retea mafiota sunt iar corb la corb nu-si scoate ochii.

 4. Daca se interzice votca, se interzice si cartoful? Intreb pentru un prieten din Vladivostok

 5. De fiecare data cand ma gandesc ca prostia autoritatilor a ajuns la cota maxima, DIICOT imi demonstreaza cat de adanci sunt rezervele…