G4Media.ro

Înaintea reuniunii Consiliului European din 17 iulie, eurodeputații și-au exprimat poziția privind…

Înaintea reuniunii Consiliului European din 17 iulie, eurodeputații și-au exprimat poziția privind redresarea economică și viitoarea finanțare a UE

Eurodeputații și-au exprimat poziția privind viitoarea finanțare UE și redresarea economică, în cadrul întrunirii de miercuri la care a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, și vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič. Dezbaterea a vizat o retrospectivă a reuniunii Consiliului European din 19 iunie și un intro pentru reuniunea programată în 17 iulie.
În cadrul întâlnirii s-a reiterat faptul că  propunerile Comisiei privind pachetul de redresare economică și un buget UE revizuit pe termen lung reprezintă minimul necesar pentru Parlament.

Eurodeputații au solicitat, de asemenea, un plan adecvat de rambursare, care să includă o serie de noi „resurse proprii ale UE” (surse de venituri), cum ar fi o taxă digitală sau una bazată pe schema de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), pentru a evita ca cetățenii să fie obligați să ramburseze datoria de redresare.

Mai mulți membri au insistat asupra:

  • condițiilor aferente fondurilor de redresare, care nu trebuie să ducă la noi măsuri de austeritate;
  • respectării statului de drept;
  • necesității ca investițiile să consolideze reziliența UE, de exemplu, prin stimularea agendei digitale.

În timp ce pentru unii eurodeputați, întregul pachet se ridică la un „nivel insuficient” de 1,5% din venitul național brut al UE, alții au afirmat că pachetului este prea mare și au deplâns faptul că UE urmează să își asume această datorie.

Unii eurodeputați au afirmat că este important să se aibă în vedere perspectiva pe termen lung, în cazul în care vor apărea noi perioade de izolare. Aceștia au subliniat că „un acord în Consiliu nu este acordul final”, întrucât Parlamentul European este pregătit să negocieze. Acesta va avea ultimul cuvânt de spus (vot cu majoritate absolută) înainte de intrarea în vigoare a bugetului pe termen lung (CFM) pentru perioada 2021-2027.

În conformitate cu articolul 324 din Tratatul UE, David Sassoli, președintele Parlamentului European, Angela Merkel, cancelarul german, în calitatea sa de reprezentant al președinției rotative a Consiliului, precum și Charles Michel, președintele Consiliului European, s-au întâlnit cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, la 8 iulie, pentru a face un bilanț al progreselor și pentru a pregăti negocierile politice care urmează.

 

Sursa: Parlamentul European/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.