G4Media.ro

În ziua în care mai multe rachete au lovit Kievul, premierul slovac…

sursa foto: Facebook/ Robert Fico

În ziua în care mai multe rachete au lovit Kievul, premierul slovac Robert Fico a susţinut că nu există niciun război în capitala Ucrainei: „Mergeţi acolo şi veţi afla că există o viaţă normală în oraş”

Premierul slovac Robert Fico a insistat marţi că viaţa în capitala ucraineană este „absolut normală” şi că nu există niciun război, declaraţiile fiind făcute cu o zi înainte de prima sa întâlnire cu premierul ucrainean şi la doar câteva ore după ce rachete ruseşti căzuseră asupra Kievului, relatează Reuters, transmite News.ro.

Robert Fico, care a preluat puterea în octombrie şi a inversat cursul politicii externe a Slovaciei, oprind sprijinul militar pentru Ucraina, a vorbit la un briefing de presă susţinut în estul Slovaciei. El urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denîs Şmîhal, în oraşul ucrainean din vest Ujhorod.

Un reporter l-a întrebat pe Fico dacă n-ar fi mai oportun ca el să se deplaseze la Kiev pentru a înţelege mai bine războiul dintre Ucraina şi Rusia, care se apropie de intrarea în cel de-al treilea an.

„Există un conflict, care este localizat”, a spus Fico. El a întrebat apoi: „Credeţi în mod serios că există un război la Kiev? Glumiţi, vă rog, sper că nu vorbiţi serios. Mergeţi acolo şi veţi afla că există o viaţă normală în oraş, o viaţă absolut normală”.

El a adăugat că este mai practic să se întâlnească la Ujhorod, oraş care, a spus el, partea ucraineană l-a ales, după ce Fico a vrut să se întâlnească cu omologul ucrainean la graniţa comună a celor două ţări.

Fico a făcut declaraţii în trecut care arătau o poziţie pro-rusă. Mulţi alţi lideri străini au călătorit la Kiev – cu trenul din cauza pericolelor reprezentate de raidurile aeriene – pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina.

De la începutul războiului, la Kiev au sunat 967 de alerte aeriene, care au durat în total 1.133 de ore. Transportul urban este oprit în timpul acestor alerte, iar pasagerilor li se cere să se adăpostească. Metroul şi alte zone subterane funcţionează ca adăposturi antiaeriene.

Zgomotul raidurilor aeriene şi al alertelor a străpuns liniştea dimineţii la Kiev inclusiv marţi, iar oficialii au declarat că 20 de persoane, inclusiv un băiat de 13 ani, au fost rănite. Cel puţin 18 persoane au fost ucise în lovituri asupra altor oraşe.

În timp ce Fico a pus capăt ajutorului militar guvernamental acordat Ucrainei, el a permis continuarea livrărilor din partea producătorilor de arme şi muniţii din ţară.

Şeful guvernului slovac a declarat că ajutorul militar prelungeşte războiul şi că sunt necesare compromisuri pentru pace – în ciuda argumentelor ucrainene şi occidentale potrivit cărora Ucraina ar cădea fără sprijinul militar occidental.

Fico a acceptat ca Ucraina să poată obţine finanţare din partea UE şi a aprobat condiţionat candidatura Ucrainei la aderarea la UE, dar a promis că va bloca candidatura acesteia la aderarea la NATO.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Desi ar fi total nediplomatic, ce frumos ar fi sa-i dea ucraineanul un cap in gura
    gunoiului slovaci in timpul intrevederii.