În Serbia, o treime din facultăți sunt blocate, iar studenții „s-au săturat” de corupție
În ciuda afirmațiilor guvernului, care a răspuns cererilor studenților, a anunțat ajutoare financiare și a acuzat „agenți străini” că s-ar afla în spatele manifestațiilor, studenții sârbi care blochează universitățile de câteva zile nu au de gând să se întoarcă acasă și câteva mii au manifestat din nou joi seara, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
La ora 19.00, aceștia s-au adunat în frig în fața sediului RTS, postul public de televiziune, pentru a protesta împotriva reflectării mișcării lor, cerând cu fluierături puternice să primiți în platou.
Deși nu au fost primiți, demonstrația a fost menționată, iar un prezentator a explicat că studenții erau „nemulțumiți de timpul acordat de RTS demonstrațiilor lor și de modul în care RTS vorbește despre demonstrațiile lor”.
Studenții au luat locul opoziției, care protestează de la 1 noiembrie și de la prăbușirea a copertinei de la gara Novi Sad. Cu puțin înainte de prânz, tone de beton s-au prăbușit peste trecători, omorând 14 persoane, inclusiv copii. O a cincisprezecea victimă a murit ulterior din cauza rănilor.
De atunci, mii de oameni au ieșit în stradă, susținând că accidentul a fost încă o dovadă a faptului că corupția este răspândită în Serbia, în special în domeniul lucrărilor publice, deoarece gara tocmai fusese renovată.
Demonstranții cer accelerarea anchetei, demisia tuturor politicienilor implicați – până acum a demisionat doar un ministru – și eliberarea tuturor studenților arestați în timpul demonstrațiilor.
Ei cer, de asemenea, arestarea bărbaților – despre care spun că sunt apropiați ai regimului – care au atacat manifestanții cu violență, dându-se drept locuitori furioși. Unii dintre ei chiar au călcat cu mașina membri ai orchestrei naționale care veniseră să susțină studenții.
În fața acestei mișcări studențești în creștere – mai mult de o treime din facultăți sunt blocate – președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat miercuri seara mai multe măsuri. Printre acestea se numără publicarea tuturor documentelor referitoare la lucrările de renovare a gării Novi Sad, posibilitatea pentru tineri de a împrumuta până la 75.000 de euro cu doar 1.000 de euro avans și o creștere a bugetului universitar.
„Cererile nu au fost îndeplinite”, a afirmat Jovana Gatunic, 18 ani, studentă la Facultatea de Inginerie Electrică din Belgrad, în protestul de joi seara. „Ceea ce au publicat sunt felicitări către investitori și companiile care au efectuat lucrările. Nu avem documentele cu proiectul [de renovare], nu avem verificările tehnice. Nu avem nimic”.
„Ne-am săturat”
La câteva ore după discursul televizat al lui Aleksandar Vucic, intrarea în Facultatea de Științe Politice din Belgrad era încă blocată cu un panou pe care scria „Blocați tot” și protejată de un grup de studenți hotărâți să rămână.
În interior, afișe erau lipite pe pereți. Uneori doar cifrele „11:52”: ora accidentului din Novi Sad. Pe altele, îndemnuri la rezistență împotriva poliției.
Din 3 decembrie, câteva zeci de studenți păzesc clădirea zi și noapte, iar locuitorii din zonă vin regulat să le aducă mâncare și saci de dormit.
Miercuri seara, aceștia au demonstrat în fața clădirii prezidențiale în timpul discursului președintelui. Ei au fluturat pancarte cu mâinile însângerate, simbol al corupției și al consecințelor acesteia, pe care manifestanții le denunță de la 1 noiembrie.
Departe de a calma spiritele, cuvintele președintelui, care i-a acuzat inclusiv pe studenți că „primesc bani din străinătate” pentru a manifesta, au reaprins furia lui Luka Djordjevic, un student la drept din Nis, în sudul Serbiei, contactat de AFP.
„Tinerii s-au săturat să fie vizați. Au fost prea multe atacuri la adresa noastră și asta ne doare cel mai mult. Tinerii nu sunt protejați, studenții nu sunt protejați, iar noi suntem prezentați ca un fel de gloată plătită să provoace haos”, regretă tânărul.
„Facultățile sunt refugiul nostru. Acolo trebuie să punem presiune. Iar presiunea este necesară pentru că tinerii s-au săturat”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu