G4Media.ro

În Portugalia, aproape jumătate din totalul deceselor de COVID-19 au fost înregistrate…

sursa foto: Pexels

În Portugalia, aproape jumătate din totalul deceselor de COVID-19 au fost înregistrate în ianuarie 2021

Aproape jumătate dintre decesele asociate COVID-19 în Portugalia pe toată durata pandemiei începute anul trecut au fost consemnate în luna ianuarie, într-un bilant negru, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit autorităţii sanitare portugheze DGS, în ianuarie au murit 5.576 de oameni, ceea ce reprezintă 44,7% din totalul celor 12.482 de decese consemnate de la debutul pandemiei.

Spitalele din Portugalia, ţară cu puţin peste 10 milioane de locuitori, par a fi în pragul colapsului, ambulanţele aşteptând la rând uneori ore întregi din lipsa paturilor disponibile, iar unele instituţii medicale se luptă să găsească spaţii suficiente pentru păstrarea trupurilor celor decedaţi.

Mai multe state europene au anunțat că sunt dispuse să ajute Portugalia, confruntată cu cea mai gravă criză de sănătate publică din istoria recentă. Astfel, Austria a transmis că poate prelua pacienţi care necesită terapie intensivă şi aşteaptă de la autorităţile portugheze să-i comunice câţi bolnavi intenţionează să transfere, a transmis ambasada austriacă la Lisabona.

La rândul său, Germania va trimite personal şi echipament medical.

Spania, ţara vecină greu lovită şi ea, şi-a oferit sprijinul, dar Portugalia nu şi-a dat deocamdată acceptul, a declarat o sursă din Ministerul spaniol de Externe pentru Reuters, în vreme ce şefa diplomaţiei spaniole, Arancha Gonzalez Laya, a spus la postul LaSexta TV că cele două state sunt ‘în contact direct în fiecare zi, la toate nivelurile’.

Oficialii portughezi pun această creştere uriaşă a ratelor de infectare şi de deces pe seama variantei ‘britanice’ mai contagioase a virusului, dar recunosc că o relaxare a restricţiilor de deplasare în timpul sărbătorilor de sfârşit de an a jucat de asemenea un rol. (Foto: Pexels.com)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. In Romania au fost 14.000 de decese in exces in Noiembrie, dar doar 4.000 Covid oficiale. Minciuna e cel mai mare inamic al romanilor, desi nu isi dau seama…

  2. Esti naiv rau. Minciuna a fost in sens invers

  3. Asa-i cu astia care se abtin cu succes, cind scapa e prapad.

    • guvernul de stanga portughez a lasat-o mai moale cu restrictiile de Craciun, iar acum tara culege roadele
      ar trebui legati de limba asemenea politicieni inconstienti

  4. Până acum îmbolnăvirile au fost cu vechea tulpină în majoritatea cazurilor. E o întârziere de câteva luni în răspândirea noii tulpini față de vestul Europei. Așa a fost și în cazul virusului inițial. Cred că intervalul de timp va fi acum mai scurt, având în vedere că e mai contagios noul virus.