G4Media.ro

În pofida criticilor, Rafael Nadal devine ambasador al tenisului în Arabia Saudită

sursa foto: captura Facebook/Roland Garros

În pofida criticilor, Rafael Nadal devine ambasador al tenisului în Arabia Saudită

Rafael Nadal a acceptat să devină ambasador al federației de tenis din Arabia Saudită, în ciuda criticilor venite din partea unor fani, relatează Forbes. În noul său rol, fostul nr. 1 mondial și campion de 22 de ori la Grand Slam va promova tenisul în regat și va deschide acolo o Academie Rafa Nadal.

„Oriunde te uiți în Arabia Saudită, poți vedea creștere și progres, iar eu sunt încântat să fac parte din asta”, a declarat printr-un comunicat Nadal, în vârstă de 37 de ani, care s-a retras de la Australian Open din cauza unei accidentări musculare. „Continui să joc tenis, deoarece iubesc acest sport. Dar, dincolo de a juca, vreau să ajut sportul să se dezvolte în toată lumea, iar în Arabia Saudită există un potențial real.

„Copiii de astăzi privesc spre viitor și au o adevărată pasiune pentru toate sporturile. Dacă îi pot ajuta să pună mâna pe o rachetă sau pur și simplu să se pună în formă și să se bucure de beneficiile unui stil de viață sănătos, atunci voi fi fericit că să am o contribuție”, a adăugat el.

Atragerea lui Nadal marchează cel mai recent pas în tenis pentru Arabia Saudită, care găzduiește la Jeddah, până în 2027, turneul masculin Next Gen ATP Finals pentru cei mai buni jucători sub 21 de ani. Turneul feminin a fost în discuții pentru a organiza finala WTA de sfârșit de sezon în Arabia Saudită.

Pentru că Arabia Saudită are un renume slab când vine vorba de drepturile femeilor și drepturile homosexualilor – și a fost legată de uciderea în 2018 a editorialistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi – Rafale Nadal a fost aspru criticat de unii fani.

„Am fost cel mai mare fan al lui Nada, dar acum plâng în camera mea, știind că nu este tipul bun pe care îl credeam eu. S-a vândut pentru niște bani din petrol. Nu pot să mă întorc la mine ca tânăr copil care își trăia victoriile ca și cum ar fi fost ale lui. S-a terminat. Am terminat cu el”, a scris un fan pe rețelele de socializare.

Unii fani ai lui Novak Djokovic, numărul 1 mondial, au subliniat că dacă sârbul ar fi făcut un anunț similar s-ar fi confruntat cu critici și mai dure. Djokovic a jucat o partidă demonstrativă împotriva lui Carlos Alcaraz luna trecută, în cadrul Riyadh Season Tennis Cup din Arabia Saudită.

În ultimii ani, Arabia Saudită a făcut incursiuni în fotbal, box și golf, atrăgând cei mai puternici sportivi ai lumii, însă fostul nr. 1 mondial John McEnroe dezaprobă demersul în privința tenisului.  „Personal, nu sunt deloc de acord cu acest demers, nici cu golful și nici cu tenisul”, a spus el ca răspuns la o întrebare a mea de săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe telefonice a ESPN. „Doamnele vor juca finala WTA în Arabia Saudită? Vă bateți joc de mine? Pentru că tratează femeile atât de bine? Această parte mi se pare de râs”, a spus McEnroe. „În același timp, ceea ce este, de asemenea, de râs, sunt oamenii care pot critica jucătoarele de tenis sau jucătoarele de golf pentru că fac un lucru pe care practic orice afacere și guvernul îl fac, și anume să trateze cu Arabia Saudită.”

Pe fondul rapoartelor conform cărora saudiții caută să cumpere Miami Open și Madrid Open, McEnroe nu a fost șocat. „Aș fi surprins dacă saudiții nu ar cumpăra aceste turnee, de fapt”, a spus el.

Numărul 1 mondial Iga Swiatek, un mare fan al lui Nadal, dar și prietenul său, a fost întrebat la Australian Open despre ultima mișcare a spaniolului. „Nu am știut despre ea”, a spus ea. „Ei bine, simt că nu este alb și negru, tot ce se întâmplă, în acest sport. Este greu pentru mine să rezum într-o singură propoziție. Au fost multe zvonuri despre faptul că finala WTA va merge în Arabia Saudită. Încă așteptăm decizia. În cazul meu, pentru că nu am nimic de-a face cu Rafa și cu deciziile sale, ar trebui să fie decizia federațiilor și a organelor de conducere care să decidă dacă vom juca acolo sau nu. Dacă ar exista o reacție negativă, ei ar trebui să își asume responsabilitatea. Pentru mine este greu să merg direct într-o direcție și să spun ceva”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...