G4Media.ro

În Germania a intrat în vigoare purtarea obligatorie a măştilor faciale /…

În Germania a intrat în vigoare purtarea obligatorie a măştilor faciale / Primul transport cu 10 milioane de măști din China a sosit, încă trei zboruri separate vor aduce încă 25 de milioane

Au trecut peste trei decenii de la transportarea navetei spaţiale Buran de către un Antonov 225. Acum aeronava a avut peste zece milioane de măşti de protecţie din China la bord – cu destinaţia Germania, scrie postul de radio Deutsche Welle.

Imaginile de pe aeroportul din Leipzig-Halle ar fi putut foarte bine să facă parte dintr-un film science fiction. În momentul în care s-au deschis uşile, din măruntaiele Antonovului au început să iasă bărbaţi mascaţi şi în costume albe de protecţie. Marfa pe care o descărcau e extrem de preţioasă: măşti faciale de protecţie din China.
Militarii germani ajută la descărcarea măştilor de protecţie importate din China

Nu mai puţin de 25 de milioane de astfel de măşti de protecţie urmează a fi aduse în total în Germania cu ajutorul a trei zboruri separate. Primul transport a cuprins peste 10 milioane de bucăţi. Şase militari ai armatei germane, Bundeswehr, au avut nevoie de şase ore pentru a descărca întreaga cantitate aflată la bordul aeronavei. Ministra germană a Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, prezentă şi ea pe aeroport, a mulţumit armatei pentru ajutorul logistic.

Fiecare are nevoie de o mască de protecţie

Aceste importuri de materiale de protecţie sunt parte a eforturilor de a frâna răspândirea pandemiei de coronavirus în Germania. Din Leipzig, măştile faciale sunt repartizate tuturor celor 16 landuri federale. Începând cu dimineaţa zilei de 27 aprilie, purtarea măştilor de protecţie este obligatorie în toată Germania – cu unele mici diferenţe, de la land la land.

În Baden-Württemberg, Bavaria, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessa, Mecklenburg-Pomerania Anterioară, Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Vestfalia, Renania Palatinat şi landul Saar este obligatorie acoperirea gurii şi nasului în mijloacele de transport în comun. În Saxonia, măsura este în vigoare deja din 20 aprilie, în Saxonia Anhaltină din 23 aprilie, iar în Turingia din 24 aprilie. Ultimul land care va aplica măsura este Schleswig-Holstein, începând cu 29 aprilie. În majoritatea landurilor federale şi copiii cu vârste peste şase ani trebuie să poarte măşti.

Doar la Berlin se poate merge fără mască la cumpărături

În aproape toate landurile Germaniei s-a decis, după discuţii îndelungate, să se poarte masca de protecţie nu doar în autobuz, tramvai etc., ci şi în magazine, la cumpărături. În cel mai populat land federal, Renania de Nord-Vestfalia, cu 16 milioane de locuitori, ministrul Sănătăţii, Karl-Josef Laumann, refuzase iniţial aplicarea măsurii din cauza simplului fapt că nu existau destule astfel de măşti pe piaţă.

Locuitorii Berlinului (3,5 milioane) – şi numai aceştia – au posibilitatea de a decide singuri dacă poartă sau nu masca de protecţie la cumpărături. Din cercuri guvernamentale reiese, însă, că se aşteaptă ca la proxima şedinţă a Senatului, cum se numeşte aici guvernul de land, acesta să-şi schimbe poziţia, urmând exemplul celorlalte landuri federale.

Măsurile de protecţie se decid la nivel de land

Şi tot la nivel de land s-a decis că în lipsa măştilor de protecţie medicale, deloc uşor de găsit pe piaţă, oamenii să se protejeze sau, mai bine spus, să-i protejeze pe ceilalţi, purtând un fular sau un batic care să acopere nasul şi gura.

Frank Ulrich Montgomery, preşedintele Asociaţiei Medicale Mondiale(WMA), critică guvernul de la Berlin, reproşându-i că nu a reuşit să procure din timp cantitatea necesară de măşti faciale. „Să-ţi acoperi faţa cu orice cârpă poate fi chiar periculos”, a avertizat Montgomery într-o emisiune radio. Viruşii nu vor fi blocaţi, ci se vor concentra în material, şi prin aplicarea repetată a „măştii” se poate ajunge la o infecţie, explică el.

Administraţiile locale ar trebui să se impună

Oraşul Jena din Turingia a obţinut, însă, rezultate bune chiar şi cu măşti de confecţie proprie. Jena a fost primul oraş din Germania care a introdus purtarea obligatorie în magazine şi transportul în comun a măştilor faciale deja din 6 aprilie. Numărul de cazuri noi de coronavirus a scăzut considerabil de atunci. Totodată s-a hotărât ca elevii care reiau şcoala să poarte de asemenea măşti de protecţie în clasă. Doar afară, în curtea şcolii, elevii şi le pot scoate.

Aplicarea de amenzi diferite

Şi amenzile aplicate de autorităţi în caz de nerespectare a măsurilor de protecţie sunt diferite de la land la land. Cele mai usturătoare sunt amenzile în Bavaria. Dacă cineva este prins în magazin sau mijloace de transport public fără mască, e amendat cu 150 de euro. Proprietarii de magazin care nu se îngrijesc ca vânzătorii lor să poarte măşti de protecţie faciale sunt pasibili de pedepse şi mai piperate: 5000 de euro. În unele landuri federale, amenzile nu depăşesc zece euro, iar altele au anunţat că nu vor face, deocamdată, controale.

Ministrul federal al Transporturilor, Andreas Scheuer, propune obligativitatea purtăriii măştilor faciale şi în cursele de tren pe distanţe lungi – de pildă în trenurile ICE şi IC. În trenurile regionale măsura se aplică deja. Important e, spune Scheuer, ca în ce priveşte călătoriile cu trenul, în Germania să nu existe alte reguli decât în Franţa sau Italia, de pildă.

Sursa Foto: Bundeswehr


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. La cat de corecti s-au dovedit pana acum chinezii speram sa nu le trimita gata infectate.

 2. Uite, dobitocii, cum ajuta China la PIB și apoi se mira ca a ajuns întâia putere mondiala!

  • Eu am propus măsura asta acum doua luni, daca ma ascultau, multe vieti erau salvate, in romania ma refer

  • sper sa dea china inapoi inzecit!

  • In topul tau, bre, Radulescule!

 3. In mod normal trebuiau suspendate toate relatiile comerciale cu China! Toate!
  Ne-au dat virus (de laborator sa nu) si ne dau si vesta de neprotectie!
  Ori suntem prosti (noi restul lumii – UE, SUA etc.), ori complici!

 4. Germania are relatii atat de bune cu Rusia si China incat, economic, este independenta de UE iar fata de SUA este suficient de bine protejata incat le poate declara razboi oricand.
  Nu incerc sa sugerez ca este o alegere proasta pentru Germania sa ramana in continuare in UE, este o situatie defavorabila pentru membrii UE sa fie nevoiti sa se alinieze la politica unei tari care nu are nevoie de UE.

 5. pt.george
  adanc…din putul gandirii…de parca germania poate sa ia vreo decizie de capul ei….ue sau non-ue, de parca ar fi Marea Britanie .E ca si Japonia , o tara a carei Constitutie au scris-o americanii dupa al doilea razboi mondial.
  Vezi ce pateste cu North Stream II ! Si asta e numai ce se vede…

 6. D.Trump a fost tare mirat cand a aflat ( sa-i fi vazut figura cand vorbea) ca Germania da o gramada de bani pe protectie sociala( in sens mai larg) , si nu cumpara arme ca sunt departe de 2% din PIB…

 7. Adevărul este ca Germania enervează continuu în UE și de aceea tare ma tem ca în cele din urma Uniunea se va dizolva. Oricum, UE s-a bazat prea mult pe lucruri mai mult la nivel teoretic decât concret, pana și Euro este o moneda artificiala!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.