G4Media.ro

Imensul plan SUA privind clima este „foarte periculos pentru Europa”, avertizează președintele…

sursa foto: airbus.com/ dreamstime.com

Imensul plan SUA privind clima este „foarte periculos pentru Europa”, avertizează președintele Airbus

Colosalul plan american de accelerare a tranziției către energia verde este „foarte periculos pentru Europa”, a avertizat miercuri președintele executiv al Airbus, făcând apel la Bătrânul Continent să depășească actualele „jumătăți de măsură”, potrivit Le Figaro.

„Inflation Reduction Act” (IRA), marele plan climatic al președintelui american Joe Biden, prevede investiții în valoare de 370 de miliarde de dolari pentru lupta împotriva schimbărilor climatice: baterii pentru mașini electrice, panouri solare, dar și combustibil sustenabil pentru aviație, de origine non-fosilă.

„IRA este un pachet care, văzut dinspre sectorul aviației, este foarte pozitiv, dar văzut dinspre industria europeană este foarte negativ”, a rezumat pe France Inter Guillaume Faury, șeful constructorului european de avioane, care are fabrici pe ambele maluri ale Atlanticului. „Este foarte pozitiv din punctul de vedere al aviației, pentru că subvenționează foarte puternic tranziția pe carburanți și vedem cât de repede se adaptează industria la ceea ce fac Statele Unite și vedem că se fac multe investiții acolo, vom putea cumpăra carburanți decarbonizați la prețuri foarte competitive”, a precizat directorul companiei.

Pe de altă parte, „aceasta atrage investiții în Statele Unite, deci este defavorabilă industriei europene”, a continuat Guillaume Faury. „În calitate de european, cred că IRA este foarte periculoasă pentru Europa, iar Europei îi este foarte greu să reacționeze”, a regretat el.

„Europa a ales metode mai coercitive, cu taxe, bariere, pentru a încerca să-și transforme industria și, într-adevăr, este mult mai interesant să mergi acolo unde există ajutor decât acolo unde există probleme, taxe. Și astfel, Statele Unite destabilizează jocul”, a analizat șeful Airbus. „Europenii trebuie să se inspire din sistemul american”, a pledat el: „Pentru moment, au fost puse în aplicare doar jumătăți de măsură, iar eu sunt îngrijorat de capacitatea sau de incapacitatea Europei de a acționa la fel de rapid și de puternic”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. E bine pentru climă, deci pentru viitorul omenirii.