G4Media.ro

IICCMER investighează posibilele cazuri de omor din timpul tentativelor de fugă din…

Foto: Pixabay.com

IICCMER investighează posibilele cazuri de omor din timpul tentativelor de fugă din România comunistă. Apel la martori și la familiile celor uciși

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc a lansat o campanie prin care solicită ajutorul martorilor, familiilor și tuturor persoanelor care dețin informații despre posibile cazuri de omor sau abuzuri aupra unor cetățeni care au încercat să treacă granița în perioada comunistă.

Reprezentanții IICCMER transmit că au demarat o investigație amplă în vederea identificării victimelor care și-au pierdut viața sau au avut de suferit în urma tentativei de trecere ilegală a frontierei de stat în timpul regimului comunist și aducerea în fața justiției a celor ce se fac vinovați de comiterea acestor fapte.

Conform mărturiilor și cercetărilor preliminare, un număr semnificativ de cetățeni români și-au pierdut în mod violent viața în cursul tentativei de trecere a frontierei (asfixie mecanică prin înec, împușcare, înjunghiere, bătaie etc.).

”Având în vedere aceste considerente, precum și atribuțiile legale ale IICCMER, am inițiat demersurile în vederea identificării victimelor, a tipurilor de abuzuri la care au fost supuse, precum și a celor care se fac vinovați de comiterea acestora.

IICCMER face apel către toate persoanele care dețin informații despre posibile cazuri de omor/abuzuri sau care au avut ele însele de suferit în urma tentativei de trecere a frontierei, să contacteze instituția: telefonic la numerele +40 21 316 7565 | +40 21 316 7557, la adresa office@iiccmer.ro sau completând formularul dedicat victimelor, disponibil pe site-ul https://www.iiccmer.ro/victime/” au transmis reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.

Tentativa de trecere a frontiere devenise un fenomen obișnuit  în România comunistă. Aproape orice cetățean care nu era angrenat în aparatul de partid și securitate, dorea să părăsească țara, însă acest lucru nu era posibil decât în mod fraudulos, potrivit legilor de atunci.

Mulți au fost pârâți chiar de apropiați sau de membri ai familiei. Nu există însă date concrete despre cât de extins era acest fenomen, cercetat foarte puțin de autorități.

Foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. A fost de curand la radio mentionat un medic sarb care ar fi adunat dovezi ale executiilor de pe Dunare.
  Arhiva omului asteapta sa fie preluata.

  • Cei de la iicmer stiu foarte bine. Doar toti sunt comunisti, fosti membri ai p c r sau copiii acestora. Iicmer si cnsas sunt forma actuala a securitatii ceausiste.
   Cei care au omorat oamenii care voiau sa fuga din tara, primesc acum pensii speciale

  • Coincidenta dracului, tot ieri avea loc un atac concertat, pe twitter, impotriva dizidentului Yasha Levine, care sustine ca stimularea emigrarii cu orice pret a urmarit doar slabirea tarilor estice si, ocazional, importul de paranghelisti. Am ramas prost cand am citit la contestatari ca si URSS avea granitele pazite de ucigai si nimeni nu putea sa iasa.

   Nu doar ca au iesit milioane de sovietici cu alia si cu Jackson-Vanik, dar va dati seama cate milioane de graniceri trebuie sa fi avut URSS, la acele zeci si zeci de mii de km de frontiera?

   S-a dat ordin de zi la Europa Libera sa se mai stimuleze un pic slugarnicia si snobismul in Est. Nu inteleg de ce statul roman plateste asa ceva.

 2. Alt institut care papa salarii grase si toaca bani publici de pomana.

 3. Vor pune batista pe tambal cand se va dovedi ca acea fictiune din laboratoarele Europa Libera era o gogorita. Cum credeti voi ca s-a umplut peluza romaneasca la meciul Stelei la Sevilla?

  Cine avea de plecat si avea doi lei sau pile in Israel, pleca frumos cu avionul. Era cursa zilnica cu Germania, cursa zilnica cu Franta, si nu se intorceau goale. Numai cine avea trafic de contrabanda la frontiera trebuia sa inoate noaptea. Numai baietii fara pile in Israel au fost obligati sa scorneasca mitreliere si reflectoare, ca sa li se dea indemnizatie de refugiat. Ori, cine a fost recent in Tm sau Milano, stie ce fel de om e refugiatul, si cum frica lui cea mai mare e pontajul.

  O sa ni se rastalmaceasca povestile de viata ale contrabandistilor, ca in cazul Ursu, valutistul descris drept martir al democratiei. Dar Iugoslavia a intrat in criza economica inca din 1973, asa ca pana si contrabandistii vor fi fost bolnavi mintal de sindromul „vreau o tara ca afara”. Nu m-ar mira sa gaseasca si la astia acasa ceva semne de antisistemita.

  • Asta de acum. Ala de atunci era un biet dobitoc, i-au rupt aia mufa in celula ca n-a vrut sa le dea tigari.

  • In realitate, Gheorghe Ursu se batea cu comunistii. Zbirii ii ziceau „te lepezi de anticomunism?”, si el „niciodata, anticomunismul e dumnezeu”. Zbirii si smulgeau 10 unghii si il intrebau „nici acum nu te lepezi de anticomunism?”. Iar Ghe Ursu raspunda „niciodata, anticomunismul e mama si tata”.

   Azi asa, maine asa, pana cand Andrei Ursu a primis viza de refugiat si inemnizatie de refugiat in SUA, cu obligatia sa apara o data pe an la Vocea Americii si sa zica ceva de rau de zbirii aceia.

   Dureaza atat de mult circul lui Andrei Ursu, ca ma intreb daca nu cumva el era adevarata victima, si daca va reusi vreodata sa invete o meserie.

   PS. Ursu de azi e mai prost decat un scaun. Dar daca vine Zeul Somnului la Antene, eroii rezistentei pleaca inapoi la Jana Gheorghiu!

 4. Inainte erau osanditi cei ce fugeau din tara, acum sunt osanditi cei ce raman in tara.