G4Media.ro

Igor Kolomoisk – oligarhul din spatele actorului de comedie care a câștigat…

Igor Kolomoisk – oligarhul din spatele actorului de comedie care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina

Bine poziţionat pentru a deveni următorul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski se luptă să risipească un zvon: un oligarh controversat ar fi principalul său sprijin, se arată într-o analiză publicată de cotidianul francez Le Point, preluată de Rador.

Este vorba despre o alegere care valoarează câteva miliarde de dolari. Dacă actorul Volodimir Zelenski va câştiga alegerile prezidenţiale pe 21 aprilie, un om puternic ar putea ocupa din nou avanscena: Igor Kolomoiski, 56 de ani, a treia avere a ţării. Într-adevăr, zvonul se propagă. Oligarhul exilat în Israel ar fi principalul sponsor al candidatului care a ajuns pe prima poziţie în primul tur al alegerilor prezidenţiale (30% din voturi).

Un semn? Omul de afaceri cu barbă albă este plin de elogii la adresa novicelui care a reuşit să îndepărteze toţi greii din politică. „Ţara nu are nevoie de Zelenski, ci de milioane de Zelenski”, s-a extaziat acesta la microfonul BBC.

O agitaţie care este de înţeles. Odată cu „înscăunarea” favoritului său, Kolomoiski şi-ar vedea inamicul declarat, actualul preşedinte Petro Poroşenko, dispărând din peisaj. Mai presus de toate, el ar putea spera să-şi recupereze activele şi să nu-şi mai facă griji în legătură cu o datorie de 2,5 miliarde de dolari solicitată de autorităţi.

Într-adevăr, înainte de a deveni ţinta regimului, oligarhul s-a bucurat de ora lui de glorie. În 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia şi secesiunea din estul Ucrainei, el s-a erijat în lider de război. Până la punctul de a-i răpi statutul de vedetă lui Poroşenko, proaspăt ales în fruntea ţării. Numit guvernator în Dnipropetrovsk, regiunea sa natală, Kolomoiski investeşte aproape 10 milioane de dolari în crearea de batalioane de voluntari pentru a opri avansul separatiştilor susţinuţi de trupele ruseşti. El a trimis 2.000 de oameni pe front, oferindu-le vehicule, benzină şi anvelope. Ordonă înfiinţarea blocajelor rutiere în Doneţk, capitala separatiştilor. De asemenea, el oferă 10.000 de dolari pentru capturarea oricărui soldat rus. Un zel lăudat de clasa politică. Fără desfăşurarea unor astfel de mijloace, Dnipropetrovsk ameninţa că va cădea. În fine, Kolomoiski accentuează sentimentul naţionalist atacându-l direct pe Putin. „Un mic schizofrenic, incapabil şi nebun”. La care acesta îi răspunde numindu-l „hoţ”. Omul de afaceri prezent în afaceri cu petrol, mass-media și bănci joacă acum în ligile mari.

Poroşenko este agasat de situaţie. Dar un eveniment îi oferă ocazia de a scăpa de el. În martie 2015, Kolomoiski trimite bărbaţi mascaţi şi înarmaţi la Kiev pentru a prelua controlul asupra a două companii petroliere în care deţine acţiuni. O lovitură de forţă denunţată de Poroşenko. „Niciun guvernator nu va avea o armată privată”, avertizează el. După care, Kolomoiski este destituit din funcţie.

De atunci, imperiul său se dezintegrează. În anul următor, guvernul a decis naţionalizarea uneia dintre firmele sale emblematice, PrivatBank, cea mai mare bancă ucraineană, prin injectarea a 5 miliarde de dolari. Kolomoiski este acuzat că a sifonat bani pentru proiectele sale personale şi i se cere să plătească 2,5 miliarde de dolari.

Dar care va fi atitudinea lui Zelenski faţă de Kolomoiski? Dacă va fi ales, el îi va datora în parte victoria sa. Pentru cel puţin un motiv: el va fi beneficiat de o acoperire mediatică extrem de binevoitoare a televiziunii ”1 + 1”, deţinută de oligarh. În primul rând, cel de-al treilea sezon al serialului cult „Slujitorul poporului”, în care Zelenski întruchipează eroul (un profesor de istorie devenit preşedintele ţării), este difuzat în prezent pe ”1 + 1”. Echipa de campanie a candidatului a stabilit chiar parteneriate cu canalul TV. Apoi, campania sa electorală inundă programele. Cu o zi înainte de primul tur al scrutinului prezidențial, o zi în care este interzisă campania electorală, ”1 + 1” a difuzat un documentar în care se face un portret detaliat al lui Ronald Reagan, actorul care a devenit preşedinte al Statelor Unite. Iar vocea din documentar nu era alta decât aceea a lui Zelensky.

„Eu nu sunt marioneta lui Kolomoiski”, se apără totuşi el. Şi dacă va avea succes pe 21 aprilie, el promite aplicarea legii pentru toţi. Inclusiv pentru oligarhi. „Nimeni nu va opri o anchetă”, asigură el. Kolomoiski se preface că nu aude enimic şi îşi continuă cruciada în favoarea micului nou-venit. El afirmă cu tărie: „Zelenski este un simbol! „

Articol de Marc Nexon / Traducerea: Rodezia Costea

Foto: Oligarhul Igor Kolomoiski / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. stiu ca Kolomoiski in 2014 a pus „umarul” pentru a apara tara de fascistii lui Putin, insa acei bani el le-a cistigat tot pe baza ucrainenilor, adica acei bani sunt indirect din buzunarul ucrainenilor, ca de unde pot avea oligarhii bani daca nu de la poporul sau ? dar oricum nu fiecare oligarh a ajutat Ucraina, sunt altii care din contra au atacat-o .
    Zelinski are un comportament de golan, un fel de beach boy fara griji si cunostinte pentru care preluarea presedintii in moment de criza este vazuta ca o aventura, un moft sau o distractie pe 5 ani. cei drept nici Porosenko nu e cheie de biserica, Porosenko este invinuit ca a tradat cauzele Maidanului care s-a rasculat impotriva inclusiv a coruptiei lui Ianukovici, acest lant al coruptiei asa si nu a fost rupt iar multe scheme au ramas

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.