G4Media.ro

Igor Dodon, chemat să dea explicații la Procuratură. Este acuzat de implicare…

Igor Dodon, chemat să dea explicații la Procuratură. Este acuzat de implicare în licitații trucate cu energie din Ucraina cu prejudiciu de 12 milioane de dolari

Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost citat, marți, la Procuratura Generală, acolo unde pe 27 decembrie va fi audiat în dosarul achiziționării energiei electrice prin pretinse scheme ilicite în perioada mandatului său la Ministerul Economiei între 2006 și 2009.

Schemele ilicite de procurare a energiei electrice în timpul Guvernul comunist al Zinaidei Greceanîi în care Igor Dodon deținea funcția de ministru al Economiei au fost făcute publice de către jurnaliștii de investigație în 2008. Aceștia au dezvăluit o serie de aranjamente pe care Igor Dodon le-ar fi făcut cu furnizori din Ucraina la prețuri supradimensioane și comisioane ascunse.

Totul a plecat după ce Procuratura Generală a inițiat în luna septembrie a acestui an urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale, procurorii moldoveni au stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai companiei „Energocom” – întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă infracțională prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11.927.173 dolari americani.

Cum funcționa schema

Schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

La 1 iunie 2008, Republica Moldova a procurat energie electrică din Ucraina la preț de 4,4 cenți SUA/kWh, cu 10% mai mare decât cel plătit în luna mai. Potrivit dezvăluirilor făcute de reporterii Centrului de Investigații din Republica Moldova (CIJM), această majorare de preț s-a făcut în beneficiul unei firme înregistrate în Ungaria în spatele căreia erau persoane suspuse din conducerea Moldovei și Ucrainei.

Această cauză penală a fost demarată în urma unui demers făcut în 2020 de către expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care a adus noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.

Potrivit estimărilor expertului în energetică Sergiu Tofilat, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari în urma procurărilor de energie electrică din Ucraina prin intermediul companiei ungare Energo-Partner la un preț mai mare decât cel oferit de Ukrinterenergo.

În noiembrie 2017, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă, potrivit Anticoruptie.md.

Varianta lui Dodon

Reacția lui Igor Dodon nu a întârziat să apară, acesta afirmând pe rețele de socializare că nu ar fi primit nicio citație de la Procuratură, dar spune în același timp că este plecat din țară pentru o deplasare și că va reveni la Chișinău.

Subiectul Energocom, despre care se vorbește, are deja vreo 13 ani vechime (din anii 2008-2009), a fost demult analizat din toate unghiurile și consumat, acest subiect nu conține absolut nimic dubios și incriminator în privința mea personal […] S-a încercat și pe timpul statului capturat de Plahotniuc, pe timpul AIE1 și AIE2 sa fie plămădit ceva din acest caz. E un subiect la fel de steril ca acuzația că aș fi ocupat nelegal funcția de Președinte al Federației de Șah, concomitent cu cea de șef de stat. Toate însă au fost puse la locul lor, totul a fost conform legii”, a adăugat Igor Dodon.

El a acuzat faptul că actuala guvernare ar încerca prin anchetarea sa în astfel de cazuri distragerea atenției de la problemele economico-sociale ale țării și că nu se va lăsa intimidat.

Foto: Igor Dodon (C) a fost ales președinte de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la cel mai recent Congres al formațiunii din 18 decembrie 2021. Sursa/Igor Dodon Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter