G4Media.ro

”Idioții Europei” – Analiză a pandemiei în Europa de est în presa…

”Idioții Europei” – Analiză a pandemiei în Europa de est în presa germană / Lipsa personalului medical, influența Bisericii și o clasă politică depășită de situație, trei cauze observate de ziariștii germani

O privire de ansamblu a situației pandemiei în țările din est: România, Ucraina și Bulgaria poartă titlul ”Idioții Europei” în ziarul geerman Hamburger Morgenpost în ediția de joi.

”<Este un iad, ca într-un război>. Aproape nimeni nu își poate imagina ce se confruntă în prezent cu medicii și asistentele în Europa de Est. Situația corona este catastrofală, pandemia face furori la o scară fără precedent. Cum s-ar putea întâmpla asta?”, de aici pleacă articolul în care se vorbește de criza acută de personal medical din Ucraina, de influența Bisericii ortodoxe în România și despre campaniile masive anti-vaccin din Bulgaria.

”Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în decurs de 24 de ore ca în Ucraina: 765 de noi decese au fost raportate miercuri. O femeie din orașul Donețk povestește televiziunii ARD ce a trăit într-un spital: <Ni s-a spus că la un etaj sunt 44 de pacienți, toți puțin mai în vârstă. Pentru 44 de persoane a fost o asistentă, un medic de gardă și un medic șef care i-a tratat pe toți>”, relatează ziarul german.

”<Vaccinează-te! (…) Dumnezeu se descoperă și prin știință>, a predicat recent pastorul român Valeriu Roșcan. De fapt, un astfel de apel al unui duhovnic ortodox român este o raritate, pentru că tocmai închinătorii acestei confesiuni sunt cei care alimentează scepticismul cu privire la vaccinări. Arhiepiscopul constănțean Teodosie, de exemplu, susține că nimeni nu este responsabil pentru vaccin. Cei care vaccinează <își semnează condamnarea la moarte>, predică Teodosie. Biserica Ortodoxă, la care profesează 86 la sută dintre români, este extrem de influentă în țară”, notează ziarul german.

”Dar nici politica nu este cu totul nevinovată: „Practic am oprit pandemia”, a spus președintele Klaus Iohannis în iunie, când incidențele erau scăzute. La începutul lunii mai, 34 la sută dintre cei chestionați doreau să se vaccineze – în septembrie era doar 16 la sută, potrivit sondajelor institutului IRES din București”, scrie Hamburger Morgenpost.

„Idioții Europei”: Cuvinte drastice în Bulgaria

Politicienii din Bulgaria au fost, de asemenea, responsabili pentru rata scăzută de vaccinare. Partidele naționaliste extraparlamentare, cum ar fi Ataka (atac) și Wasrashdane (renaștere), neagă Corona și cresc gradul de atitudine împotriva vaccinării.

Odată cu creșterea numărului de cazuri, țara a introdus acum restricții. „Dacă continuăm să ne comportăm ca idioții Europei și să nu ne vaccinăm, ne vom afecta grav economia și turismul”, a avertizat inspectorul șef de sănătate Angel Kuntschew.

Sursa foto: Captură Hamburger Morgenpost

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

69 comentarii

 1. Practic e o singură mare cauză: PROSTIE!!!

  • N-am fost pe fază: de alegeri e vorba?
   Așa e, PROSTIA ne ține ancorați de trecut, că nu putem spune altfel când vedem cum își vând unii votul pentru niște găleți roșii cu trei trandafiri sau pentru câțiva mititei și-o bere la halbă…

  • … iar altii si mai si, pentru niste vorbe goale de la unii cu diplome de doi lei, cu munca zero in CV-ul lor, si cu legaturi stranse (de obicei de gradul 1) cu fosta securitate. Aia „de albastru”.

  • „The German is like

   the slave who obeys his master without a fetter,

   without a whip,

   by the mere word,

   even by a look.

   The bondage is in himself, in his soul;

   Worse than material slavery is spiritualized slavery.

   The Germans have to be liberated from within,

   nothing helps from the outside..

   Heinrich Heine

  • „The Germans are now working on the training of their nationality, but are too late.

   When they have finished it,

   the nationality system in the world will have ceased and

   they will also have to give up their nationality again immediately,

   without having benefited from it like

   the French

   or

   the British.”

   Heinrich Heine

 2. ucraina nu a avut parte de vaccinuri din partea UE, gratis … desi daca avea , probabil la acelasi rezultat

 3. Bine ca acum suntem idioți dar când va culegem sparanghel nu suntem ???? Când miloane de romani lucrează la ei și le fac muncile de jos tot idioți???? Când importăm absolut totul de la ei , marfă cu dublu standard de cea mai proastă calitate, tot idioți suntem ?,?? Când băncile lor sau tot felul de firme au găsit la noi mediul propice de afaceri, mâna de lucru ieftină, politicieni corupți, nu plătesc taxe și impozite, tot profitul îl duc la ei ,atunci cum e ??????

  • Hopa, se pare că n-ai citit articolul. Un bulgar a zis despre ai lui că dacă se comportă ca idioții vor face praf economia și turismul.

  • Ba Luis, nu te mai supăra mă. Le dai satisfacție proștilor nemțālăi și ăstora vaccinați :))))))

  • Tot idioți, evident. Ce rost are să te spetești când e plină Romania de idioți care nu-s în stare decat de cules sparanghel?

  • Asa am crezut si eu – ca ne jignesc nemtii – cand am citit titlul.

   Dar dupa citirea articolului – am vazut ca e „un citat”, venit de la bulgari – un fel de autoevaluare.
   Daca suntem sinceri, ar trebui sa avem si noi aceeasi autoevaluare.

  • Vezi că te comporți ca atare…nu te-ai prins că BULGARII SPUNEAU DESPRE EI ÎNȘIȘI CĂ SE COMPORTA CA IDIOȚII EUROPEI? Am pus CAPS pentru că poate acum citești mai cu atenție!

   Deci, NU jurnaliștii germani ne-au făcut așa, bulgarii au spus că „dacă vor continua să se comporte așa, ei ca nație” (nu că noi am fi mai breji).

   Te rog, citește tot articolul înainte să faci acuzații.

   Și, dacă te uiți în Italia, la meciuri de fotbal cu stadioanele pline de oameni, și la noi stadioane goale (că la spitale mi-e groază să mă refer), cum te simți? Când îl vezi pe joiannis în Egipt, durându-l în Klaus de 500 de morți pe zi, sau pe Cîțu cum te minte din 5 în 5 minute, cum te simți? Sincer? Întrebare retorică…

  • @Luis
   Ai perfecta dreptate. Doar niște idioți ar putea face sau accepta toate lucrurile /situatiile pe care le-ai enumerat.

  • Tolba noastra cu epitete este mult mai diversificata.

  • Da, e de la un bulgar. Au și ei tefelistii lor care adoră să se umilească în fața străinului.

  • Răspunsul este – da !

  • Da, tot idioți. Dacă nu votam 30 de ani cu mafia, corupția, interlopii, azi nemții erau idioți și ne culegeau corcodușele și prunele pentru palinca. Ce țară crezi că e aceea care o propune, – pentru că cei fin politică sunt reprezentanții noștri, voința noastră- pe Alina Gorghiu, care ne învață filosofic că dacă murim, murim pentru sănătatea noastră, pentru Ministerul Justiției? Răspuns : o țară de idioți.

  • Pai la ce mai suntem buni astăzi? Am inventat/descoperit ceva?

  • Te deranjează adevărul? Se pare după comentariu că nu ești decât unul din idioții europeni la care se referea articolul.

  • @sepupu: si ce propui? Sa votez cu unii care in marea lor majoritate:
   – au diplome de pe la facultati de doi bani, iar daca au absolvit ceva serios gen University of Toronto, s-au sters cu studiile undeva
   – nu prea au munca reala pe CV-uri. ONG-uri unde faci ce vrei, cat vrei, cand vrei, nu te controleaza nimeni nici la cantitate nici la calitate, totul e pe vorbe goale
   – au legaturi stranse cu fosta securitate si uneori o avere de provenienta mai mult decat dubioasa
   – au un caracter mizerabil (aici ar fi multe de detaliat)
   – nu au niciun fel de pregatire in domeniul pe care vor sa il conduca
   – patati unii dintre ei cu pomeni de la psd sau ajunsi in functii prin impostura
   Multumesc, nu!

  • @Luis
   Legătura cu vaccinarea, a celor afirmate în comentariu, fiind care?

   Și da, sunt id.ioți cei care nu se vaccinează.

  • Ai dreptate! Occidentalii sunt egoisti, isi urmeaza interesul propriu, nu ii intereseaza de estici, de romani.

  • Nu te oblig nimeni sa pleci sa faci munca de jos, asa cum nu te obliga sa importi din vest sau de oriunde altundeva. Pune mana la munca si produ tu tot ce se importa, da de lucru la oameni, plateste-le salarii sa crape nemtii de ciuda si tot asa. Dai din gura si faci curent pe aici, dar nu esti decat un nenorocit de trol comunist rusofil.

  • Nu ai inteles nimic…..du-te si nu mai fă umbră pământului.

  • Bine punctat! Ăştia au uitat când experimentau desfiinţarea unor naţii întregi pe motiv că le considerau… idioate sau „inferioare”?! Şi chiar dacă-i vorba de un de tabloid care poate scrie orice incl. să jignească, mai bine s-ar uita după rahat în ograda proprie! Vedem numai ce ne convine, nu? Nu numai că-i lipsit de politeţe dar nici diplomatic să-i califici pe toţi aşa – la fel cu comparaţia vizând o anumită etnie care ne-a făcut de râs peste tot! Sau poate cred că toţi acum trebuie să ne simţim ca nişte sclavi umili puşi să le culegem sparanghelul ?! Asta-i situaţia: sunt şi mulţi care se vaccinează în ultima vreme, iar proteste mai violente anti-vaccin şi ample anti-vaccin ca în Europa de Vest noi nu prea am avut!

  • Dlor.Ziaristi.Unii preoți din cadrul bisericii ortodoxe au încurajat enoriașii sa nu se vaccineze,pt ca sintbinxilti,far nici capii bisericii nu au luat nici o masura împotriva lor.Apoi ce zice-ti stimați domni,de președintele nostru pus de germania,de mutti a plecat în Egipt intr-o excursie.Un tip iresponsabili și vai de capul lui,lasat sa facă porcarii în tara lui .Vad ue se ocupa de Ungaria și Polonia,și nu si de oamenii gestioneaza România,președinte,guvern care a fost condus de tov.Catu care a fost tot de ue ca să le fac servicii bineînțeles murdare .Va comunicati birocrației de la ue,care este situatia din tara noastră.Deci in conxluzie nu numai unii preoți derbedei aubcreat din puținul haos,dar și școală proasta care se face. SINT părinți tâmpiți,tineri tâmpiți,oameni in vârstă timpiti,ci și autoritățile puse de ue.Si mai rețineți ceva cind am fost cu sparanghelul am fost parca mai altfel.Va sa nu scrieți articole care bu sint documentate.

  • Prost mai esti.

 4. sosocati lingatori de moaste!
  natie de multi da pr0sti!

  • prea multi pr05ti intr-o natie atat de mica

   inexistenta statului lasa loc infractorilor de drept comun sosocisti care provoaca sfarsitul prematur a zeci de mii de suflete

   si in america sunt multi prosti, dar macar acolo pana chiar si (o mare parte dintre astia) au inteles ca virusul nu stie carte, el face doar ce stie si ce a facut si in multe alte randuri de-a lungul istoriei – omoara

  • @ 0l0 super dotat : daca nu-i cu suparare , intepatii proaspeti de ieri ii numeri acum la elite ?

 5. Ortodoxia a ajuns sa omoare oameni. Cam acesta este adevarul. Nu a fost el niciodata prea avansat, Estul. Insa toata ortodoxia oficiala, ucide oameni.
  Nu trebuie avut teama si trebuie spus lucrurilor pe nume: bisericile ortodoxe in Est, ucid.

  • Să spunem lucrurilor pe nume: e doar un pretext pt a arunca din nou cu noroi în vinovatul de serviciu: cler, biserică, credinţă. Pt că ne cam strânge vocea să spunem că politicienii (egal ce culoare) ne-au îngropat.
   nimic nou sub soare!
   în secolul 2 Crescens avea o atitudine similară faţă de creştinii din Roma care erau „atei, imorali, inadaptaţi standardelor” unei societăţi avansate şi le cerea să se sinucidă în masă dacă nu se regăsesc în ea.
   Tertulian, în secolul 3, reproduce acuzaţiile la adresa creştinilor: de fiecare dată când se revarsă Tibrul sau un alt fluviu, de fiecare dată când vin lăcustele, este vreun cutremur sau altă calamitate sunt învinuiţi creştinii, pentru că erau pe lista neagră opiniei publice şi a politicului.
   Hai să ne redescoperim ouţele şi să nu mai lovim în fazanii care ne sunt la îndemână pe principiul „Iepure, iar n-ai bască!”

  • Total pe langa subiect. Ortodoxia nu te impiedica sa mergi la scoala, sa scoti capul si c** si sa inveti chestii. Despre clasa politica ce sa mai zicem, atunci sau despre oamenii care voteaza mereu cu burta?
   Sunt o gramada de oameni credinciosi si decenti care isi vad de viata si isi doresc o tara normala, asa cum sunt si o gramada de preoti cu har.
   Scindarea societatii ar trebui sa te preocupe mai tare. La ora actuala avem pesedisti vs penelisti, atei vs credinciosi, vaccinati vs nevaccinati, bogati vs saraci, bucurestenii vs clujeni etc. Ce pot sa spun, propaganda aia dinspre est a reusit sa spele creiere din toate taberele. Poate mai putina ar ajuta mai mult in situatia de fata!

  • Ai dreptate. Și vor sa arate ca au mai multă putere de convingere decât politicienii. Sunt avizi după putere și foarte lacomi. De aceea au “repetat” Paștele anul acesta.

  • @DB
   Bun.
   Și pentru Evul Mediu, numit și evul întunecat, cine e responsabil?

  • De acord partial, cu o mentione:
   Nu doar bisericile ortodoxe din Est ucid, ci TOATE RELIGIILE au ucis candva sau ucid in prezent!

 6. ”Nicăieri în Europa nu au murit atât de mulți oameni de Covid-19 în decurs de 24 de ore ca în Ucraina…” e un pic fals. Uite, in ianuarie 2021 erau zile consecutive cu 1000+ morti in Germania. Un pic de decenta nu ar strica. Poate ca unele lucruri sunt adevarate, dar germanii ar face mai bine sa se roage sa nu se intoarca timpurile din ianuarie 2021 si sa nu ii mai trateze de sus pe toti.

  • În ianuarie nu exista inca vaccinul parcă. Sa ai 500 de morți pe zi când ai vaccin să îți pui și în cap este totuși o realizare. Noroc că poporul român a făcut cu brio fata acestei încercări și nu s-a lăsat păcălit sa se vaccineze. Drept urmare 500 de morți pe zi cu vaccinul la capul patului, deci „idioții Europei”

 7. Asa se numeste mai nou dezinform.area, influe.nta biser.icii pentru cei care se docume.nteaza de pe recorder?
  Mie mi-a placut de i.diotul lui Dosto.ievski.
  Ar putea unii incerca sa-i lase pe oameni sa mo.ara in demnita.tea lor, daca nu este prea greu pentru ei. Nu-i nevoie de epitete, dar doar daca se poate si se pot abtine desigur.

  • Iata influenta bisericii, pentru o mai completa informare:

   g4media.ro/biserica-ortodoxa-despre-vaccinare-patriarhia-romana-are-o-pozitie-favorabila-vaccinarii-cu-consimtamantul-informat-al-persoanei-descrierea-clara-a-beneficiilor-si-a-riscurilor.html

  • dna ganditoare, aveti in Tony un aliat, un suporter, un admirator.
   bravo, sincer!
   in fapt combateti singura, dar cu curaj.
   slb si neputincios cu sufletul, desi mare cu trupul ..nu ma pot compara cu dvs.
   si Daaa! genialul Dostoievski ar trebui citit si recitit de omul timpurile noastre tulburi.

  • lasa-ne cu ninjalaii tai si religia manelista!

  • Popilor le ies bani frumoși cu atâtea înmormântări și pomeniri și pomelnice. Și chiar cu moșteniri, când reușesc sa prosteasca câte un bătrân/bătrâna.

  • @Tony
   Multumesc. 😊

   @Alien
   De ce religie manelista? Eu stiu un tenor care canta muzica religioasa. Este suficient pentru aspiratiile tale, intelectualule care esti?
   Sau faceai o propunere Redactiei si ai gresit locul?

  • @Ioana
   Pomelnicele costa exact cat il lasa pe om inima, nu mai mult.

 8. Covidul mai are până să îi egaleze pe civilizații germani la numărul de est-europeni uciși.

  • Eiiii, cum sună asta!!!!
   Dar nu vei primi nici aprecieri, nici critici.
   Pentru că ( foarte mulţi ) sunt extrem de egoişti şi nu acceptă să împărtăşească idei şi păreri ce le depăşesc cu mult nivelul de gândire.

 9. Id ioti? Pai au murit mai mulți in țările astea in timpul celor doua războaie când se fataiau pe aici nemții in pas de gasca, când au ras Varșovia de pe fata pamantului. Id ioti? Pai nu e mai bine ca in loc de sparanghel sa le culegem portofelele și in loc de măcelari in abatoare sa trimitem direct un wurst?

 10. Au uitat sa zică de incompetenții fără nicio experiență de guvernare care s-au apucat sa șantajeze propriul guvern, după care au răsturnat propriul guvern. În pandemie!
  ‘r-ați ai dreaq de hipsteri cu ifose de intelectuali.

  • Știți bancul cu „culmea neurochirurgiei”?

   Să scoți USR-ul din creierul lui Andrei

   Aici se discuta despre altceva.

 11. Vai da ce credeți ca pe noi cum ne tratează europenii????tot la fel ne fac ca pe bulgari, poate chiar mai rău. Dar rețelele de prostituate care circula pe acolo la ei cu fete din România și Bulgaria, astea nu le văd??? Cine sunt consumatorii de p…ă acolo ???? Nu ei???? De asta interlopi de la noi prosperă acolo în vest la ei au și ei corupție

 12. Pai, daca educatia este la pamant si informarea se face numai prin televiziuni toxice care prostesc si dezinformeaza (Antene, B1, Digi etc.), care poate fi rezultatul? Cine sa-l invete pe cetatean ce-i bine si e-i rau? Scoala nu este in stare. Atunci, biserica? Televiziunile? Statul?

  • Băi nea Goe baiatu’ lu’ mamițica, chiar te inteleg până la un punct. Văd că specific ești total împotriva USR și critici tot ce tine de ei: despre restul ești mulțumit? Nu faci și tu o comparație între cele două propuneri de guverne: a lui Cioloș și a lui Ciucă??? Chiar ești happy cu Gorghiu la justiție, cu Predoiu la apărare, cu Vâlceanu la finanțe și Turcan și Bușoi ( nu stiu daca a mai intrat) ???? Serios!!! Cand aduci argumente împotriva USR laudă ceva,orice,să înțeleagă omul ce susții. Doar nu vrei haos și anarhie??? Trebuie condusă și țara asta plină de idioți!!!!

 13. Mi se pare o descriere justa. Nu se aplica intregii populatii, evident, dar poate pentru 85%.

  • Pe tine articolul te descrie perfect! Doar ca tu te inchini la zeul bubos consumator de suc de bivolaru!

 14. Nu numai bulgarii sunt considerați așa ci si noi/ groapă de gunoi a ue, vezi la sinești cum ard ăia deșeurile de la ei/

 15. Jermanistan sa nu rada,ca mai are putin si pune Semiluna pe drapel.

 16. Rezultatul distrugerii sistematice a sistemului de învățământ ( aici au profitat generații de analfabeți și șmecheri pe post de politicieni ), industria de manipulare antiștiinta ( susținută de borfași fara scrupule care prefera sa facă bani indiferent de consecinte, dar și de analfabeți și șmecheri poftitori la sacul cu bani publici ( vezi h’aur ) ), susținerea non-valorilor pentru profit ( susținută de borfași fara scrupule cu televiziuni ) .. toate astea au creat un popor incult, nesimțit, plin de șmecheri și fără perspectiva …

  • Schimbarea incepe cu fiecare in parte. Degeaba asteptam sa se schimbe altii. Cel mai simplu, fiecare sa schimbe la el ceea ce considera ca ar trebui schimbat.

 17. A cautat mult ,, Redactia ” pina a gasit articolul din spelunca aia nemteasca ?!
  Isi imagineaza vreun intreg la cap ( daca exista ) din ,, Redacie ” ca astfel de articole va determina romanii sa dea buzna la vaccinare ?!

  Ma intreb uneori daca voi astia din ,,Redactie ” aveti ceva in cap …. Daca nu cumva sint goale precum sufletele voastre .

  • Daca preferi DW, in ziare dot com au o gramada de articole antiRomanesti de la tot felul de neRomani vorbitori de limba Romana.

 18. In fiecare zi numarul AUR scade proportional cu cati se vaccineaza si realizeaza ca … e ok.
  In fiecare zi vad cum reactiile postacilor(cam aceiasi 4~) se aspresc.
  statistici bune, pacat ca acum cam fiecare stie de cineva care a murit.

  • Nu ii subestima pe astia ai lui aur! Sunt de-aia cu pareri ferme, la fel ca pesedistii si usecuricii. Idei putine, dar fixe. Sa nu aveti iarasi de ales intre un soi de iliescu mai de la tara si un soi de wadim, dar incult!

 19. Așa suntem noi.Tot timpul dăm cu prostia înainte să părem interesanți.

 20. Idioții lumii mai degraba. Iar noi suntem idioții idioților.