G4Media.ro

Huawei poate participa la realizarea infrastructurii 5G din România, în ciuda sancțiunilor…

Huawei poate participa la realizarea infrastructurii 5G din România, în ciuda sancțiunilor impuse de SUA companiei chineze – Bloomberg

Guvernul României se pregătește să lanseze licitațiile pentru realizarea rețelei naționale 5G, în trimestul patru al acestui an. Statul român urmează să acorde companiei câștigătoare un buget de aproximativ 2 miliarde de lei, scrie Bloomberg.

Într-un interviu pentru publicația americană, Ministrul Comunicațiilor – Alexandru Petrescu – a declarat că licitația va fi deschisă tuturor companiilor interesate, ceea ce include și compania chineză Huawei Technologies.

Compania Huawei este de mai multă vreme sub supravegherea autorităților americane, fiind suspectată că este folosită de către guvernul chinez pentru activități de spionaj. Luna trecută, președintele Trump a catalogat amenințările la adresa tehnologiei SUA drept urgență națională și a pus Huawei pe lista neagră a Departamentului comerțului, cerând aliaților SUA să oprească afacerile cu compania chineză de telecomunicații.

”Investiţiile necesare în noua tehnologie sunt extrem de ridicate şi trebuie să ţinem cont de acest lucru şi să facem licitaţia cât mai atractivă posibil„, a declarat Petrescu în același interviu.

Donald Trump i-a avertizat pe aliații din NATO despre riscurile care pot apărea dacă aceștia vor permite Huawei să le construiască rețeaua națională de telecomunicații 5G. Totodată, președintele american i-a îndemnat pe aliați să evite compania chineză, acuzând-o de spionaj pentru statul chinez. Huawei a negat acuzațiile – conform PlayTech.

Reuters scria în mai că Partidul Național Liberal va demara o anchetă publică în cadrul Comisiei pentru tehnologia informațiilor informațiilor și comunicaților și că va încerca să interzică companiei să participe în realizarea infrastructurii 5G.

România nu este singura țară care se arată deschisă unei colaborări cu compania chineză. Guvernul de la Budapesta consideră Huawei „un partener strategic”. Ungaria urmează să lanseze licitația 5G luna viitoare – conform Bloomberg.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. In sfarsit o treaba inteligenta facuta de guvern.
    Toata treaba cu huawei este o vrajeala comerciala din razboiul Tump China .