G4Media.ro

Helvig: România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate…

Sursa: Pexels.com

Helvig: România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi / O analiză recentă bazată pe date oficiale contrazice viziunea optimistă proiectată de șeful SRI

Șeful SRI, Eduard Helvig, le-a proiectat studenților, într-un discurs ținut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, o perspectivă optimistă asupra României, afirmând că România ”este o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi”. O analiză recentă bazată pe o serie de informații din surse oficiale indică însă că  România se confruntă cu un fenomen îngrijorător: Peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție, iar numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani.

Redăm mai jos fragmente relevante din declarațiile lui Eduard Helvig:

Dar tabloul general, la care vă invit să vă gândiți cu atenție înainte de a deveni la rândul vostru critici, ne arată că România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi.

Nu funcționăm încă la fel de bine ca democrațiile vechi ale Europei dar ne apropiem de ei. Este loc de construit, de îmbunătățit, de trecut la nivelul următor.

Pe mine m-a ajutat mult să privesc România și din perspectiva străinilor cu care am discutat atât în anii în care o reprezentam ca europarlamentar, cât mai ales în acești 8 ani ca director al SRI.

Iar România din perspectiva oficialilor sau analiștilor străini se bucură de 3 mari avantaje – stabilitate, oportunități și dinamism. Dinamismul este al oamenilor, al românilor care creează, muncesc, inventează soluții acolo unde nu există căi deschise. Dinamismul este al vostru, cei
care aveți puterea să transformați cum vreți această realitate, într-o măsură mai mare decât toate generațiile de până acum. (…)

(…) Voi, cu deschiderea și educația de care vă bucurați, puteți defini un nou sentiment de mândrie, un patriotism pro-occidental, al cetățeanului român conectat la valori democratice europene și aspirații globale. Puteți, în același timp, prin participare și implicare, să puneți presiune pe cei
din jur, pe instituții, pe restul societății, pentru ca lucrurile în care credeți să se întâmple. Cel mai important este să nu renunțați la ideile și valorile în care credeți, și să luptați pentru ele mereu.

Eu, din păcate, am văzut mulți prieteni din facultate care au renunțat la ideile generoase pe care le susțineam când eram studenți, de dragul unor compromisuri pentru putere. Așa ceva trebuie evitat! Pentru că politica adevărată înseamnă susținerea unor valori și a unor principii, nu doar câștigarea puterii.

Voi, generațiile actuale de studenți, puteți defini forma și semnificația viitoarelor decade pentru dezvoltarea României. O veți face trăind într-o societate cu mult mai multe opțiuni decât în urmă cu 30 de ani, mai conectată, mai liberă, mai prosperă, mai echilibrată. Sper să o faceți cu
optimism și cu încredere în voi și în țara voastră.

Există o zicală veche a nemților transilvăneni pe care am auzit-o foarte des în copilărie, și pe care îmi place mult să o repet public: Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă̆. O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc și să lupt. Și mi se zicea că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația mea.

Eu cred că, la scara istoriei României, generația care se poate bucura de rezultatele acestor decade de frământări și de acumulări este generația voastră. A cetățenilor care au în același timp identitate românească, europeană și globală. Folosiți-vă această putere cu înțelepciune.
Vă mulțumesc pentru invitație și vă urez mult succes tuturor”

Citește aici integral discursul lui Eduard Helvig la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj

Context

O recentă analiză realizată de Alexandru Manda, contrazice viziunea optimistă a șefului SRI.

Conform datelor Comisiei Europene, la 1 ianuarie 2021, în România trăiau 3.039.883 de tineri cu vârste între 15 și 29 de ani, adică aproape 16% din totalul populației României. Deși se află printre primele locuri în UE la numărul de tineri în cifre absolute, ca procent din totalul populației, România se află sub media UE27 (16,3%).

O explicație ar fi scăderea masivă a populației tinere din România, în jur de 1,2 milioane de persoane cu vârste între 15-29 de ani emigrând doar în ultimul deceniu. O altă explicație ar fi sporul natural, care s-a prăbușit în aceeași perioadă, atingând un minim istoric în perioada pandemiei de COVID-19. Spre exemplu, în 2020 și 2021, sporul natural a fost de -96802, respectiv -154175, comparativ cu perioada 2011-2019, cu un maxim de -35534 (2013) și un minim de -56791 (2015).

În acest context, modul în care se raportează tinerii la societatea în care trăiesc trage un semnal de alarmă asupra modului în care va arăta viitorul: 64% dintre tinerii 18-29 de ani consideră că România merge într-o direcție greșită, în timp ce doar 35% apreciază direcția ca fiind una bună. Mai mult decât atât, percepția tinerilor este uniformă în raport cu mediul din care provin sau studiile pe care le au. Altfel spus, 2 din 3 tineri cred că țara se îndreaptă într-o direcție eronată.

Cumva în legătură cu această percepție este și nivelul foarte scăzut în trei dintre cele mai importante instituții pentru mersul societății: Parlamen, Guvern și Președinție.

Notă: Autorul analizei este masterand în Dreptul Uniunii Europene la Universitatea din București și are o experiență de 9 ani în domeniul de tineret, activând de-a lungul timpului ca activist pentru drepturile tinerilor și echitate în educație. În prezent, Alexandru Manda este membru în conducerea Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

51 comentarii

 1. România e raiul hoților, o țară fără viitor, din care oamenii cinstiți și capabili fug. Ați putea vota masiv cu USR, pentru a pune țara pe o traiectorie normală, dar nu vreți.

  • Dap, eventual sa ne duca inapoi in epoca colectivizarii…

  • Bolșevicii trăiesc pe altă planetă, definitiv !!! 😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Fiind slugoi PSDNL, voi sunteți irecuperabili.

  • Interesant cum seful serviciilor de informatii se refera la poporul pe care il slujeste ca fiind cuminte.

   As sublinia cuvantul slujește, pt ca se pare ca toti functionarii publici de la noi uita ca aia e meseria lor. Sa slujeasca poporul nu vice-versa

  • As adauga ca Pe langa faptu ca sefu SRI se refera la poporu pe care il slujeste ca fiind cuminte, postacii de servici folosesc cuvinte gen “colectivizare” sa puna la punct opozitia care oricum e nimicita deja de serviciile respective.

  • @Wedy spune-ne si noua ce lucruri bune fac usl? Iti place invatamantul din Romania? Iti place sanatatea in Romania? Iti plac orasele construite alandala pe spagi? Iti plac autostrazile din Romania? Practic iti place unde e Romania dupa 32 de ani de usl sub o forma su alta? Daca raspunsul este da la aceste intrebari, draga Wendy, atunci no comment…

 2. Helvig e pe droguri? ….ca tare mai abereaza 🤡

 3. Pai nu contrazice sondajul afirmatia, dragi redactori.

  Faptul ca romanii ar dori sa plece e una, iar ca tineri din alte tari ar dori (conform lui helvig) sa stea aici, e alta. Nu sunt mutual exclusive afirmatiile

  • Fractura de logica in „Redactie”.

 4. Nu stiu cata propseritate e in tara, insa vreau sa spun doar atat: acum cateva zile am avut de facut peste 1000 de km cu masina prin tara si am tras o concluzie. Avem sosele cu mult mai bune decat au vecinii nostri. Iar noua autostrada din zona Craiovei, asa scurta cum e, e peste orice autostrada din Europa. Parca e din viitor.

  • Le putea-i avea inca de acum 25 de ani .

  • Aoleu, 35 de kilometri de drum expres, adica destul de ingust, fara banda de refugiu si fara iluminat public e peste orice autostrada din Europa? E din viitor? Sigur ati iesit din tara sa vedeti si alte autostrazi?

   P.S. Si nu vreau sa fiu rau. Drumul ala expres, atat cat este, face o treaba excelenta, ocoleste total Slatina si Bals-ul. Adica locurile in care se faceau niste cozi foarte nasoale. Dar parca e prea mult sa ne credem buricul Europei. Ne chinuim de 30 de ani sa ajungem la 1000 de km de autostrada, adica atat cat au si bulgarii. Care au insa o suprafata de mai bine de doua ori mai mica.

  • Sluga PSD se minunează de lucruri pe care alte țări europene le au de 20 de ani, fiindcă el n-a prea ieșit din sat.

  • fata de ungaria? e singura tara dintre vecini care conteaza in comparatie .. din multe puncte de vedere

  • @silicon_v

   Cred ca faci o comfuzie, aproape toata autostrada e iluminata superb, tocmai asta e super tare la ea.

  • Confuzie, scuze de typo

  • @Andrei
   Ungaria sta net superior la autostrazi, dar la ei soselele nationale sunt praf comparativ cu cele de la noi. Nu mai zic la bulgari, unde e horror.

  • Wedy, se vede ca n-ati vazut autostrazi europene, sau incercati sa induceti in eroare pe cei care nu au vazut. In acest moment Romania e pe ultimul loc la acest capitol.

 5. prosperitate economica pentru sri-isti si-ai lor, asa da, e de-nteles

 6. Funny.
  Helvigule, poate matale și gașca dumitale de politicieni aveți stabilitate, oportunități și dinamism in țărișoara asta. Că marea majoritate a tinerilor le caută în altă țară.
  Și da, sunt și tineri care visează la Romania, dar sunt prin Botswana sau prin cine știe ce preerie, stepa ,jungla sau desert.
  Așa că, vorba aia, daca tăceai, filosof la SRI rămâneai.

 7. Demagogie cât încape. Și, în rest, doar… demagogie.

 8. Nu stiam de ce mi se lipeau pantofii pe drum – curgea miere pe ulitele rrromaniei! Noroc cu alogenul, ca ma lamuri.

 9. Care tineri din multe tari vor sa vina sa traiasca in Romania? Domnu dezinformeaza. Poate invers.
  La noi poate din tarile arabe vor sa vina sa locuiasca stufieze dar si ăștia vin sa poata fugi in occident.
  Romania condusa ca pe timpul lui ceausescu prin infiltratea in toate instiututiilor oameni de partid.

  • Tinerii din Israel sunt mulțumiți de Romania, o țară stabila, plina de potențial și resurse pe care nu le găsesc în Israel..plus PACE și buna găzduire.

 10. tineri de prin africa , asia, america de sud .. nu din tari civilizate

 11. @g4media-ERATA
  il cheama hellvig
  are o fata-sara-GHINION.+
  18:35 04.10.2022

 12. romania a trecut prin multe de-a lungul istoriei si a invatat sa joace doar momentul . acum suntem protejati chiar ce ceea ce multa lume doreste a contesta .o societate perfecta nu exista . unii dintre noi nu au invatat asta .ne miscam in lume functie de ceea ce se intimpla nu functie de ceeea ce visam ca se intimpla .

 13. Linistea sociala clamata de seful secu, plagiatorul pm si impostorul de la cotroceni, are la baza mafia psd+pnl, nasita de sarlatanul din deal, ale caror privilegii secatuiesc viata si resursele romanilor.

 14. ”Helvig: România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi ”…. Exact ca înainte de 1989, noi trăim bine prin reprezentanții noștri :)))))

 15. Si atunci de ce avem un numar mare de bolnavi de cancer? De ce varsta celor ce se imbolnavesc de cancer scade? Chiar, care mai e speranta de viata? De ce sunt depistate deseuri, deseuri periculoase in tiruri, vagoane ce intra in tara? lasam la o parte ce nu este depistat.

 16. Nu mi-a venit sa cred , asta crede Floricica dansatoarea sau piticu’ de gradina din padurea seculara „România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică ” . Ba baiatule asta nici propaganda nu mai e , este uzul ratiunii pierdut . Du-te acasa , nici nu te mai obosi sa demisionezi .

 17. Asta umblă cu dezinformarea la el de pe vremea când comunismul era recunoscut și pe la noi. Chiar așa de tâmpiți ne crede încât sa nu putem singuri distinge nivelul nostru de trai? Ce prosperitate e aia când trăiești de la un salariu la altu și iei bani din banca pentru un concediu de 10 zile pe la bulgari? Nu vorbesc de el sau de alții ca el bugetari din tata’n fiu.

 18. Helvigule, si tu si dl Haos si toti politrucii nostri sunteti paraleli cu Romania reala!
  Romania voastra e o tara cu MUUUUULTA „prosperitate”, asa e, dar Romania celor MUUUULTI e o Tara saraca, de unde oamenii pleaca care-ncotro ca sa nu moara de foame aic, ei si familiile lori!
  Romania celor multi e Tara aflata pe primul loc la abandon scolar, pe ultimul loc la alocari pentru Educatie si Sanatate, e Tara unde oamenii mor arsi de vii in Spitale si despre care Presedintele Tarii spune asa: „„statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.
  Romania e Tara unde peste 60% din tineri consideră că Tara merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție iar numărul TINERILOR care părăsesc DEFINITIV România s-a dublat în ultimii 10 ani…
  Romaniia e alaturi de Bulgaria in TOPul saraciei si al coruptiei in UE!!!
  Tu, Helvigule, in ce Romanie traiesti?!
  Una paralela cu a noastra, a celor muuulti, intr-o Romanie a voastra, a politrucilor corupti si majoritatea incompetenti, politruci care NU ati facut nimic remarcabil la viata voastra, carora nu vva pasa decat de voi si de interesele voastre!
  Rusine!!!!….

 19. Care tineri vor să vină aici? Cei din Bangladesh? Sau din Papua Noua Guinee?

 20. In 2015 cand dl Helvig a fost numit de prezidentul Haos in fruntea SRI, Dan Tapalaga scria:
  „In fine, din CV-ul sau nu rezulta o pregatire solida pe probleme de securitate, ci participarea la scoli de vara sau cursuri cu caracter neacademic.
  Dificil de explicat apoi cum de presedintele Iohannis nu a reusit sa coaguleze o majoritate in Parlament la numirea unui judecator la Curtea Constitutionala, dar reuseste sa incropeasca una in cazul viitorului sef SRI. Exista un troc politic pe aceasta functie, este un nume unanim acceptat de clasa politica? Un viitor sef SRI pus cu votul UNPR-ului lui Gabi Oprea si PC-ului mostenit de la Voiculescu nu este altceva decat o noua „solutie imorala”, avand pretul ei ascuns.
  Iohannis s-a aratat dispus sa comita inca un compromis pentru a-si rasplati cu functii importante oamenii loiali din campanie. Mihalache, azi seful cancelariei, Gorghiu, impusa la sefia PNL, Hellvig, anuntat la SRI, sunt oameni care au ramas langa el cand nici macar propriul partid, PNL, nu mai credea in candidatura sa. Procedand astfel, noul presedinte confirma temerile din campanie: nu intelege cum functioneaza mecanismele unui stat ca Romania aflat intr-un moment istoric dramatic.
  Exista compromisuri si compromisuri. Unele necesare, altele compromitatoare, dar inevitabile, iar cateva pur si simplu inacceptabile. Iohannis a ales din nou un politician dupa chipul si asemanarea sa: prea mic pentru o palarie atat de mare. Si a facut-o, din nou, pe tacute.
  Cum zicea si Iohannis in ultimul interviu: „Este o artă si a vorbi. Fără să vorbim, gresim”.

 21. Este foarte simplu d le Hellvig. Serviciul în care funcționezi are importanta strategica, pe alte paliere pe care omul de rand le înțelege mai greu,în spatele vorbelor d-tale stufoase, a patriotismului, a conspirațiilor, a războiului de la granița, a apărării de tot felul de manipulări are și o alta menire simpla : aceea de a sparge găștile canceroase cu paraziții din ele, de a le da pe mana procurorilor, iar atunci când vezi ca acolo e o piedica, da le pe mana presei…Altfel ne vom trezi noi și serviciul d-tale ca nu avem nici o pârghie împotriva unuia ca Make cu serviciu paralel în instituție…Vezi bine unde duce o societate bazata pe minciuna dintr o tara de lângă noi : la compromiterea tuturor instituțiilor și pierderi de vieți omenesti.

 22. Ce bu*angiu…

 23. Realitatea paralelă a șefului SRI… Ceva de genul: dacă nu au pâine să mănânce cozonac!

 24. Inamicul nr. 1 al dezvoltării durabile a țării si bunăstării romanilor este Cor.upția.

  Dacă DNA este mult prea subdimensionată, subfinanțata si subdotata tehnologic sa lupte împotriva co.rupției, atunci este firesc ca SRI sa între in scena. Romanii trebuie chemați la vot sa susțină acesta implicare a SRI in lupta împotriva co.rupției (in toate etapele ei).

  In urma votului va reieși ca romanii își doresc ca lupta împotriva co.rupției sa beneficieze de noile tehnologii si de sistemele integrate Big Data Analytics & more, achiziționate cu sute de milioane de euro de SRI !

  Si așa este firesc: Investițiile realizate din taxele colectate de la romani trebuie sa lucreze in interesul romanilor, la capacitate optima!, adică sa fie folosite inclusiv împotriva co.ruptiei care fura anual de la fiecare roman + €10.000 euro si a determinat plecarea din țara a milioane de romani si vulnerabilizarea familiilor acestora.

 25. Iarăși publicați discriminatoriu comentariile ❓Unde este comentariul meu anterior?

  • Nici mie nu mi-au publicat comentariul (și nu e prima data!). Dacă comentezi pe aceeași linie cu articolul, ți-l publică, chiar dacă înjuri. Dacă spui o opinie argumentata, dar diferita de a lor, nu o aproba, chiar dacă te exprimi rațional și civilizat.

  • Chiar era ceva argumentat, iar putinele cuvintele senzitive precum “cor.uptie” le-am scris neriscant. Dar pt aia…

 26. Descrierea facuta putea fi adevarata daca Romanii nu votau de 32 de ani aceeași hoti din PSD, PNL și UDMR. Unde nu e cap, vai de picioare!

 27. Romania e tara unde sunt omorati copii pe trecerea de pietoni si nimeni nu da socoteala. Se lasa „linistea”

 28. Coruptia,coruptia si iar coruptia.Pentru guvernanti si hauristi rostirea acestui cuvant a devenit ca vorbirea despre funie in casa spanzuratului.
  Acest discurs parca ar fi continuarea celui citit de Viorica Vasilica Dancila,cand a spus ca „PSD a scos satul romanesc din noroaie”.
  Unde se afla seful acestei institutii cand CSAT-ul i-a taiat atributia care a scos-o din „anonimat”,decretand,peste noapte,ca in Romania coruptia nu mai este o problema de siguranta natională?Cumva in cucruz?

 29. Avem o tara, corect!

 30. Ha, ha, ha! Nu credeam că șeful SRI este așa de prost informat🤭