G4Media.ro

Fenomen îngrijorător: Peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Fenomen îngrijorător: Peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție/ Numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani

România se confruntă cu un fenomen îngrijorător, arată o analiză bazată pe informații furnizate de Comisia Europeană (Eurostat), Institutul Național de Statistică, precum și date extrase din
cercetarea sociologică Barometrul Tinerilor din România 2022: Peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție, iar numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani, arată documentul întocmit de Alexandru Manda, cu sprijinul IRES și al Societății Academice Române.

 • Notă: Autorul analizei este masterand în Dreptul Uniunii Europene la Universitatea din București și are o experiență de 9 ani în domeniul de tineret, activând de-a lungul timpului ca activist pentru drepturile tinerilor și echitate în educație. În prezent, Alexandru Manda este membru în conducerea Consiliului Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei.

Conform datelor Comisiei Europene, la 1 ianuarie 2021, în România trăiau 3.039.883 de tineri cu vârste între 15 și 29 de ani, adică aproape 16% din totalul populației României. Deși se află printre primele locuri în UE la numărul de tineri în cifre absolute, ca procent din totalul populației, România se află sub media UE27 (16,3%).

O explicație ar fi scăderea masivă a populației tinere din România, în jur de 1,2 milioane de persoane cu vârste între 15-29 de ani emigrând doar în ultimul deceniu. O altă explicație ar fi sporul natural, care s-a prăbușit în aceeași perioadă, atingând un minim istoric în perioada pandemiei de COVID-19. Spre exemplu, în 2020 și 2021, sporul natural a fost de -96802, respectiv -154175, comparativ cu perioada 2011-2019, cu un maxim de -35534 (2013) și un minim de -56791 (2015).

În acest context, modul în care se raportează tinerii la societatea în care trăiesc trage un semnal de alarmă asupra modului în care va arăta viitorul: 64% dintre tinerii 18-29 de ani consideră că România merge într-o direcție greșită, în timp ce doar 35% apreciază direcția ca fiind una bună. Mai mult decât atât, percepția tinerilor este uniformă în raport cu mediul din care provin sau studiile pe care le au. Altfel spus, 2 din 3 tineri cred că țara se îndreaptă într-o direcție eronată.

Cumva în legătură cu această percepție este și nivelul foarte scăzut în trei dintre cele mai importante instituții pentru mersul societății: Parlamen, Guvern și Președinție.

 • ”Conform Barometrului, 63% dintre tinerii români 18-29 de ani declară că nu au deloc sau aproape deloc încredere în Guvern, diferențele fiind nesemnificative statistic dacă privim datele defalcat pe mediul de rezidență sau nivelul studiilor. Relevant este totuși faptul că procentul celor 18-24 de ani care declară că nu au încredere deloc sau aproape deloc în Guvern este de 57%, în timp ce la grupa de vârstă 25-29 de ani se înregistrează un procent de 72%. Astfel, observăm că pe măsură ce înaintează în vârstă tinerii români încep să își piardă dn ce în ce mai mult încrederea în mediul politic”, arată analiza citată.

Nici Parlamentul, care reprezintă coloana vertebrală pentru o democrație, fiind forul democratic suprem al populației, nu stă mai bine, dimpotrivă, rezultatele sunt și mai îngrijorătoare:

 • ”65% dintre aceștia declarând că nu au încredere deloc sau aproape deloc în autoritatea legislativă a statului. Observăm, din nou, că nu există nicio diferență în funcție de mediul de rezidență, dar înregistrăm o neîncredere cu 8% mai mare în rândul tinerilor cu studii elementare față de cei cu studii superioare. Totodată, 75% dintre tinerii 25-29 de ani declară că nu au încredere deloc sau aproape deloc în Parlament, față de 57% în rândul celor din grupa de vârstă 18-24”, arată analiza.

Doar președintele României stă puțin mai bine la nivelul de încredere, dar doar comparativ cu Parlamentul și Guvernul:

 • ”Președintele României, deși stă mai bine în încrederea tinerilor decât Parlamentul sau Guvernul, înregistrează o rată de neîncredere de 59%. Totodată, similar Parlamentului, și în cazul instituției prezidențiale observăm o încredere mai ridicată cu 8% în rândul tinerilor cu studii superioare, raportat la cei cu studii elementare, precum și nicio diferență dacă privim datele defalcat pe mediul de rezidență”, se mai arată în studiul citat.

Studiul complet poate fi consultat aici: Provocările tinerilor din România. Analiză și recomandări.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

78 comentarii

 1. Politica in Romania a ajuns o mafie organizata pe filiale de partide

  • Mulțumim din inimă Partidului și Iubitului Conducător pentru condițiile minunate de muncă și viață !! Ura !! Ura !! Ura !!

  • Și eu cred că România merge într-o direcție greșită! Apariția partidelor extremiste USR și AUR au (re)adus violența în limbaj și comportament în viața politică!

  • Suntem o familie de romani angajati in multinationale cu un trai mai mult decat decent
   Dar
   Copilul nostru este incurajat si sustinut de mic sa plece din tara dupa liceu si sa ramana afara. Odata facut acest pas daca vom mai fi in stare ne vom muta si noi
   Nu are rost sa iti mai pui sperantele in acest stat esuat, prea putini sunt cei decenti, educati, orientati pe performanta nu furtisag

  • @un roman si totusi, macar pana pleci, ar fi bine sa iti exprimi nemulțumirea la vot. Degeaba 60÷ sunt nemultumiti daca de votat tot USL votam

  • Pai bine, bine, dar acum un an, in Rusia, 80% dintre tineri spuneau ca merg intr-o directie buna si aveau incredere in parlament, in Rusia, dar mai ales in presedintele lor. Si atunci, cum? Au gresit tinerii sau de fapt parerile lor sunt ca a celor care au votat Brexit si s-au trezit dimineata ca nu au stiut ce au votat. Pai daca sunt generatia facebook, normal ca stiu ce vor

  • De ce ar trebui să aibă drept de vot unul plecat în străinătate dacă apoi nu este guvernat de cei pe care i-a votat? E ca și cum eu aș putea să votez atât primarul din localitatea în care m-am născut cât și pe cel de unde locuiesc!

  • Aidan, esti in deriva bre daca crezi ca „violența în limbaj și comportament în viața politică!” este cea mai mare problema … Cum ramane cu cei care nu sunt in viata politica? Acolo nu e violenta? Si nu imi dau seama de ce ai pus USR la partid extremist. Traiesti intr-o realitate paralela? Ce vezi tu acum in Romania e esecul sistemului de educatie de dupa revolutie. Oricine nu stie sa faca nimic, intra in politica.

  • @mircea, m-am gandit de multe ori la situatia surprinsa in comentariul tau. raspunsul e foarte simplu: cei din diaspora NU voteaza la alegerile locale. in strainatate se organizeaza DOAR prezidentiale si parlamentare. Ei voteaza pentru parlamentarii de diaspora si pentru presedinte, care e presedintele romanilor de pretutindeni.

   comparatia ta nu are sens: romanii din strainatate nu voteaza pentru primari sau consilii locale.

  • @un român
   Visați la câini cu covrigi în coadă. Nici vestul nu mai e ce-a fost. Dar gândiți-vă la asta:
   Dacă pe parcursul istoriei acestei țări lumea s-ar fi fofilat ca voi, acolo unde „le merge mai bine”, astăzi n-ați mai fi fost beneficiarii șansei de a putea pleca oriunde aveți chef, scuipând pe compatrioți că nu se ridică la nivelul pretențiilor voastre… Fraierii care au pus osul până acum, ca să vă fie vouă bine, nu merită nici un sprijin din partea voastră, ca să le asigurați, la rândul vostru, o pensie minimă. Nu, fraierii au fost buni când au murit la Revoluție cu voi în gând, sperând că veți clădi o ȚARĂ adevărată, au fost buni când au băgat România în UE, sperând că asta o să ne aducă, și nouă și vouă, o șansă în plus la o viață mai bună, au fost buni când s-au spetit luându-și două slujbe, ca tinerii lor copii să meargă la facultate. Acum fraierii ăștia sunt doar niște bătrâni care vă stau în coastă, votează strâmb, pesediști demni numai de plăcuțe suedeze, mănâncă degeaba, vă încurcă la supermarket, vă deranjează că vi se ia din salariu pentru bruma aia de pensie a lor, și tot ce mai merită e să-i lăsați în plata Domnului, luându-vă catrafusele și plecând, că România vă pute. Halal educație dați copiilor voștri… Aveți mentalitate de „beneficiari”. Și atât. Vă e străină apartenența la un neam și o țară, trăiască „educația” globalistă, care vă priește de minune. No, mereți în patru zări, nu vă poate opri nimeni. Dar vă doresc s-aveți parte în viață de tot atât cât ați oferit voi înapoi fraierilor care v-au crescut. Atât și nimic mai mult.

  • in 10-15 ani ramanem in tara asta doar noi prostii impreuna cu hotii…..

 2. Ingrijorator e ca numai 60% au parerea asta. Restul o sa se duca disciplinati si o sa voteze cu penelei pesedei udemerei.

  • Daca ai impresia ca acei 60% voteaza cu AUR ai inteles fix ce nu trebuie. Daca cumva… Romania o sa iasa din UE sau NATO, sa vedeti atunci exod!!!

  • Restul de 40% fac parte cumva din mafia romaniei angajati la stat, beneficiari si ultimi vanduti mare parte din asistatii sociali

  • Cred ca majoritatea nu voteaza „ca n-au cu cine”. Dar din restul o bucata buna o sa voteze cu HAUR.

  • Decat sa votez cu HAUR…mai bine ma abtin. Votul meu apartine unui partid care doreste o schimbare in bine, nu inlocuiesc comunistii cu alti comunisti….

  • aia 60% din care fac parte… o sa se alinieze la coada la granita si daca doar se discuta sa iesim din nato si ue!

 3. Nu am incredere , reprezentind prezentul in cel mai bun caz , dar mai degraba trecutul , avind in vedere virsta de 55 ani.
  Tinerii cu atit mai mult , sunt crescuti in perioada de libertate informationala , nu au cum inghiti pastilele politicii romanesti .

 4. Te duce capul , te duc picioarele …

 5. Cine dracu mai are incredere?
  Foarte bine ca pleaca.

  • Mulțumim democrației și uniunii europene ca putem pararasi patria asa ușor. Si Mulțumim domnului fost președinte Traian Băsescu deoarece este singurul om care a salvat România. După domnia sa,toți s-au apucat sa salveze România de Romani.

 6. Am si eu o intrebare: in afara de regimurile/fasciste comuniste, cand erau momente de euforie/psihoza colectiva de genul ”acum se schimba lumea”, au considerat vreodata, undeva in lume oamenii ca tara lor se indreapta intr-o directie buna?! Au considerat vreodata ca traiesc bine? Eu nu mi amintesc vreun sondaj, de la noi, in care oamenii sa zica ”suntem fericiti, ne indreptam spre mai bine” (indif de cine era la putere). Pur si simplu nu mi amintesc. Si astfel de sondaje (daca chiar sunt facute, ca nu vad sensul) care arata evidenta..sunt bani aruncati pe fereastra

  • Căutarea cîinelui cu covrigi în coadă prin „țări adevărate ” e fără de sfîrșit.

  • Pai nu iti amintesti pentru ca in Romania nu a fost niciodata bine

  • Una din cele mai mari plăceri ale oamenilor este să critice și să se vaite. De aici afirmațiile: „o ducem din ce în ce mai prost”, „mergem într-o direcție greșită”

  • Una dintre cele mai mari plăceri ale oamenilor este să critice și să se vaite. De aici afirmațiile: „o ducem din ce în ce lai rău”, „ne îndreptăm într-o direcție greșită”

  • Rectificare: „o ducem din ce în ce mai rău”

  • Mai rău ca în România, cu instituții ticăloase și justitie mercenară, mai e în Rusia, Coreea de Nord, Cuba, Iran, Pakistan, China.

  • Mai spuneți vreo țară din care să fi emigrat 6 milioane pe timp de pace !
   Am intrecut si Siria !

  • Ruslane, fac pariu pe ce vrei, ca si in California sau Londra daca pui intrebarea asta vor spune ca se indreapta intr-o directie gresita! Cat despre ce spui tu, nu e adevarat, exagerezi evident si stii asta, dar nici tu nu cred ca stii de ce o faci!

  • Da, prin anii 60 în america cca. 90% aveau încredere în conducere indiferent de cine era la putere. După au devenit ultra capitaliști și multiculturali.

 7. Fuga din tara a ramas singura optiune pentru a avea un viitor in randul tinerilor.Daca doriti sa simtiti ca demnitatea umana are valoare,FUGITI DIN TARA!

  • Mai exista și opțiunea de a lupta pentru a schimba in bine lucrurile, dar este mai comod sa fugi, cum indemni în acest comentariu.

 8. Romania nu merge nicaieri, she afunda in communism so hotie, singura institute care a function pe acest meleag a cost dna-ul lui kovesi, far au avut grija mafiotii sa-l darame …

  • Muncitorule, poți scrie în română, să înțelegem și noi cei care nu vorbim limba ta?

  • @Muncitorule, mai lasa-ne fratioare, ca ne-ai terminat cu studiile pe care le-ai facut pe afara! Se vede ca esti foarte erudit, nu mai trebuie sa o afirmi. PS- sper ca ti-ai gasit demnitatea

 9. Daca scapam de PSD, PNL, UDMR….si vin la putere conservatorii astia de la AUR care nu au nimic in comun cu tineretul din ziua de astazi, cadem din lac in put. Daca isi vor dori sa iesim din UE si din NATO o sa fie un exod masiv. Tinerii isi doresc, libertate de exprimare…

 10. Normal ca sunt dejamagiti, marea majoritate si-au pus sperantele in plusere care au facut fix pluwa

  • USR a scris PNRR care ar aduce zeci de miliarde de euro României. Numai că stăpânii tăi din PSDNL nu pot să-i fure și astfel banii nu sunt absorbiți, sclavule.

  • @Ruslan Marș, fanatic prăjit!

  • Am spus ceva greșit? Nu. Sunteți numai tâlhari în PSDNL.

  • La motive si scuze nu va intrece nimeni. Dar de 30 de ani nu ati facut decat sa cultivati hotia si coruptia ca mod de viata.

  • @Micky plusr a crezut ca poate face coalitie cu pnl, au crezut ca acolo mai exista vointa si oameni care vor sa schimbe ceva. S-au inselat amarnic, pnl e doar un psd vopsit in galben. Si celor ca tine care nu munciti, @Micky, normal ca va place. Voi vreti doar bani de la stat, nimic altceva. Nu contează ca ei fura daca va dau si voua. Halal oameni…

  • Micky de 30 de ani psdnl nu a facut nimic decat sa fure … Au furat bani, voturi, vise, sperante si viitorul a milioane de romani

  • @ioan ma frend, usr cat a fost la guvernare nu au facut decat sa santajeze politic si sa atace peneleii, nu-l vor pe mandolina ca-i din ala vechi, il vor pe kkchatu ca partener ca-i mai mainstream si rocker si nici cu ala nu au fost im stare sa colaboreze.

   Ati abandonat guvernarea pentru ca v-a zburat doi ministri incompetenti si pusi pe circ, se vede ce s-a ales de voi, v-ati mancat mai rau ca cainii intre voi (cum l-ati matrasit pe Ciolos, nu ca r fi fost ala un mare castig oentru USR)

 11. Sa se aleagă parful de tara hoților, Romania!!!
  In toate țările se fura, peste tot sunt hoți dar nu de cantitatea si calitatea scursurilor de la noi.
  Romania in viitorul apropiat nu are nici cea mai mica șansă sa mai existe . . din pacate, din pacate, din pacate.
  Cu Simonis viitorul PSD, Rares Bogdan viitorul PNL, Barna ofticosul viitorul USR si Simion galagiosul viitorul AUR voi chiar nu pricepeți incotro se merge?!?
  Se poate compara cu vremuri de acum 15-20 ani cand Cristian Diaconescu era viitorul PSD, sau Ungureanu era viitorul PNL, sau Cristi Preda era viitorul PDL sau Vadim era trecutul si viitor PRM.
  S-a ajuns sa fim condusi de ultimile scursuri, de cei mai balosi lipitori de afișe.
  Ne vom autodistruge cat de curand, din pacate, din pacate, din pacate.
  Si eu sunt tot tanar, dar mai copt putin.

  Romania se poate pune pe traiectoria corecta in numai 3 ani prin 5-6 legi extrem de necesare, de ex:
  – primari in doua tururi si mandate limitate
  – mandate limitate parlamentari si rudele lor de gradul 1
  – eliminarea pensiilor speciale pt toate categoriile
  – salarii din domeniul public raportate la salariu mediu din mediul privat
  – taierea la jumatate pe viata a pensiilor si orice venit de la Stat a tuturor celor ce comit acte de corupție: polotisti, judecatori, doctori, functionari, armata, etc

  • Catalanul,
   Din păcate ai MARE DREPTATE , dar prostii care se cred deștepți nu înțeleg nimic din ce ai spus.
   Nu suntem tara care sa ne facem bine decât dacă trecem prin șocuri mari în care din păcate și oameni fără vina sa plătească cu viata

  • Catalina, dragoste, nu stiu ce povesti citesti tu, dar Barna nu mai e demult sãf la USR

 12. Si ce face mafia politiei din imobiliare si industria taiatului de fabrici pentru a opri fenomenul ? Maresc pensiile speciale si beneficiile trantorilor care iti vorbesc urat ,la ghiseurile din administratia nationala ? Ipocrizie si tradare de patrie !

 13. Cred ca in nici o tara din lume tinerii nu o sa fie de acord cu politicile guvernelor lor din sImplul motiv ca este o ruptura de generatii cu obiective si prioritati diferite. Prin urmare nu cred ca studiul aduce nimic nou sub soare.

  • Tinerii pleacă în masă DIN ROMÂNIA. Alte țări nu au problema asta, ba chiar le vin tineri din România şi din alte părți.

 14. Rectificare: „o ducem din ce în ce mai rău”

 15. Poți să ai o tară de hoți PSDNL+UDMR, dar nimeni nu va vrea să trăiască acolo. Oricum, veți vota PSDNL 55%, de proști ce sunteți, ca întotdeauna. Un popor de proști nu poate avea conducere deșteaptă.

 16. Ați votat PSD 30%, PNL 25%, adică vreți sclavie.

 17. Ce încredere sa ai în niște țepari în frunte cu președintele care una spune și alta face! E păcat ca mai rămân cei 40%. Cred ca dacă ar rămâne 5% cu încredere, parlamentarii nu s-ar îngrijora câtuși de puțin. Au creeat sistemul care le asigura viitorul lor și copiilor lor…

 18. I as întreba și câți au votat de când au dreptul… Toți sunt nemulțumiți, în ziua votului au alte treburi mai importante…

  • Corect prezenta la vot, mai ales a tinerilor, este foarte scăzută.

  • Ba da prosti sunteti gramada. Pai cand s-a votat psd apoi pnl si apoi ust s-a schimbat ceva. Au dat mana si si-au trasonpe voturile voastre las ca mergeti voi si votati haut si achbati totul. Ha sleata de prosti

 19. Nu va impacientati, Guvernul are „grija” mare!, ia cititi:
  Site-ul Guvernului Romaniei: „Vineri, 16 Septembrie 2022
  Participarea premierului Nicolae-Ionel Ciucă la Summit-ul Rethink România, cu tema ”Reconstruim educația. Reconfigurăm demografia”.
  Problemele demografice sunt o realitate a vremurilor pe care le trăim și reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă.
  În contextul declinului demografic cu care se confruntă România, ne-am ASUMAT prin Programul de guvernare o serie de măsuri.”

  Poftim?!
  Care-s „masurile” alea, dle Ciuca?!
  „Masuri in Programul de guvernare, dar despre care NU vorbeste nimeni!
  De la Pagina 173/269 la Pagina 179/269, Programul de guvernare al guv Ciuca e „plin” de povesti despre Cresterea natalitatii si stoparea declinului demografic, de „Politici pentru tineret”, de politici de „Incluziunea tinerilor cu posibilități reduse”…
  De povesti pe hartie!!!!

 20. Nu doar tinerii au aceasta părere! Jigodismul de care dă dovadă guvernul … îl va costa tot mai mult, dacă mergem în această direcție! PSD-PNL și remorca UDMR, ar trebui îndepărtați… forțat! ȚARA ISI VA REVENI, GREU DAR SIGUR!

 21. Impreuna cu usr, partid care a aplaudat marusile luate de china. Daca ramanea usr la ms acum eram ca si chinezoii, sub carantina.
  Asa ca, draga ruslan, daca vrei usr, ai 2 variante, china sau getmanistan, nu te opreste nimeni.
  Stang, drept, stang, drept, inainteeee, mars!

 22. Îngrijorați sunteți voi G4 pentru cenzura voastră,Plavan și Plagiator.

  • Nu ne apar niciodata toate comentariile. Se „pierd” pe traseu 😀
   Am scris aici, legat de acest articol, acum 2 ore. Inca nu a aparut. Ar fi trebuie sa fie al 2lea comentariu. Cateodata cenzureaza, cateodata nu trece de algoritmul lor, etc. Insa este adevarat, niciodata nu publica toate comentariile.

   Este „libertatea” in stil romanesc, post-ceausist. Asta este Romania.

  • 3V, nu tati…. vreti libertatea adevarata si exprimare cat doriti, dar fara sa va etalati si moaca adevarata. Tare mi-as dori sa reglementeze astia la nivel mondial ceva anume, ca atunci cand iti faci un cont, oriunde in lume sa il folosesti doar cu date personale din buletin, cu numar de telefon, autentificare dubla etc. Si atunci…cand vorbesti tot felul de prostioare, injuri, aduci „la cunostinta” aberatii, sa te verifice un altgoritm. Dupa mai departe sa te verifice si putin politia pe acasa.

  • @Dacia Logan: au incercat cativa asta, de-a lungul timpului. Nu prea au murit in pat de batranete (in afara lui Franco) Din pacate pentru cei care doresc un sistem nord-corean, nu prea sunt sanse.

 23. Au greșit sondajul, doar 60% ?

 24. Ar pleca și cei trecuți de prima tinerețe, dar în majoritate covârșitoare a cazurilor nu mai poți lua totul de la început. Sigur pentru un tânăr este mai ușor să plece decât să lupte sa schimbe în bine lucrurile. Comoditatea își spune cuvântul. Așa procedează și tinerii din Rusia. Prefera sa plece decât să se opună lui Putin.

 25. Sa-nteleg ca directia buna pentru tinerii ignoranti de la noi este Rasia lui Putin???!!! Propaganda rusofila a lucrat bine.

 26. O ducem bine nu va mai plangeti, maresc pensiile de revelion, salariul minim creste.
  Vine ciocalaul pe rotativa si ne face tigrii Europei din nou!
  Noi i-am votat deci ne reprezinta! Nu va convine iesiti la vot!

 27. Este eșecul perceput de tineri al actualului arc de putere .

 28. Nu va convine? Atunci de ce nu iesiti la proteste? Stati ca si calicii si butonati de la tastatura ca Doamne ce rau merg lucrurile, dar la 1 protest nu ati iesit.

  • Pentru ca este mult mai simplu si mai bine, sa emigreze. Pentru ei si mai ales pentru copiii lor.
   Demonstratiile au ajutat esalonul 2 si 3 PCR/Securitate, sa devina foarte bogati si sa conduca Romania, din 22/12/1990.

   Fara intrerupere 😉

 29. Această imagine proastă a țării și a instituțiilor democratice e în mare parte „opera” jurnaliștilor. Totul e prezentat ca un dezastru, totul e „scandal” și „ca la noi la nimenea”. Setea de senzațional acoperă adevărul.

  • Asa este. Exact cum setea de senzational al posturilor Europe Libera si Vocea Americii, au vehiculat o imagine proasta a institutiilor democrate ale Romaniei, intre 1948 si 22/12/1990.
   Adevarul a fost acoperit: Groza, Dej, Ceausescu, au fost extraordinari.

   Lumea e rea.

 30. Si de ce nu ii ia nimenea domle la intrebari cand pleaca?? Statul chiar nu recupereaza nimic din ce a bagat in dosul lor?? Ca asa is hastagistii si feisbucistii acum, stiu decat sa se planga si sa isi spurce propria tara manca-var pamantul sa va manance de DEMONI!!! Plecati in masa cati mai multi de aici si lasati-ne in plata Domnului, nu ne lasa el chiar cum va doriti voi cu ardoare, DEMONILOR CE SUNTETI!!! Iar astia carcotasi din comentarii, mari razboinici la tastaturi, sa va suflecati mainile si sa faceti un pic de ordine in tara fereasca, doar la smiorcait pe internet

 31. Pe scurt, se alege praful de Romania, de poporul roman si de civilizatia romaneasca!
  Romanii sunt precum fluturii atrasi de luminile Occidentului si se lasa inrobiti de ele. Sunt iobagii de buna voie ai Europei burgheze, care in satele lor se impauneaza cu banii castigati prin umilinta, in Vest. Casele taranesti, adevate bijuterii de arhitectura traditionala, sunt demolate si inlocuite de casoaie fara rost, fara functionalitate si mai mult pustii. Statul roman, la care au trudit pasoptistii, monarhia de neam strain, conservatorii, liberalii si taranistii, a esuat. In Romania, nu mai are cine sa bata un cui, au ramas numai batranii, invalizii, betivii si copiii. Jalnic!