G4Media.ro

Harta și planul lui Viktor Orban. Ce au de pierdut maghiarii din…

Harta și planul lui Viktor Orban. Ce au de pierdut maghiarii din radicalizare

Cu publicarea hărții Ungariei mari pe Facebook, premierul de la Budapesta, Viktor Orban, închide pe termen lung orice șansă de dialog româno-maghiar, tensionând și mai mult relațiile dintre cele două țări într-un moment în care și așa lucrurile mergeau prost.

Nu este prima dată când liderul maghiar defilează ostentativ cu harta revizionistă, jocul cu simbolurile și cu istoria fiind doar o mică parte din proiectul său politic de refacere a națiunii maghiare. A spus-o pe față, explicit, ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter, pe data de 25 aprilie:

”Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum”, a scris pe Facebook ministrul ungar de externe, în ziua în care l-a atacat pe ambasadorul României la Budapesta.

Este un mesaj fără echivoc, dublat, iată, după zece zile, de harta Ungariei postată ostentativ pe Facebook, în plin scandal generat de acuzațiile de complot și trădare la adresa UDMR și PSD. Cu acest gest, Viktor Orban a pus pe tavă ceea ce președintele Iohannis n-a reușit, după ce a acuzat PSD că ”vrea să dea ardealul ungurilor”: o dovadă că planurile Budapestei sunt cu totul altele. Încă o probă, la o sută de ani de la Trianon, că liderii de la Budapesta visează cu ochii deschiși la refacerea Ungariei Mari, într-o forma mai subtilă, explicată deja de Sabina Fati.

Nu e vorba de schimbarea granițelor, în interiorul UE acest lucru este greu de conceput, ci de o politică agresivă de a instala în mintea maghiarilor din afara Ungariei că sunt parte a națiunii maghiare, că banii și prosperitatea pentru maghiari vin de la Budapesta, nu de la București, Belgrad sau Bratislavia.

”Ungaria își extinde în mod strategic influența în tot spațiul pe care îl administra Budapesta înainte de 1918, cu voia sau prin neglijența statelor gazdă: Serbia, Slovacia, România, Ucraina.

Este vorba despre spațiul vital al Ungariei pe care aceasta vrea să-l dezvolte în beneficiul întregii regiuni, după cum a spus Viktor Orbán, care a vorbit despre reconstruirea Bazinului Carpatic ca despre unul dintre obiectivele cele mai importante ale Ungariei”, a explicat Fati într-un editorial publicat recent pe site-ul postului de radio Europa Liberă.

Radicalizarea Ungariei a dus la radicalizarea oficială a UDMR, devenit în ultimii ani o anexă a lui Viktor Orban în Transilvania. Dependentă mediatic și financiar de Budapesta, UDMR și-a asumat acum doi ani în mod oficial obținerea autonomiei drept proiect politic.

Între UDMR și partidele radicale maghiare (PCM și PPMT) s-a șters orice diferență notabilă în ianuarie 2018, când cele trei partide au semnat o declarație comună privind autonomia teritorială, locală și culturală. UDMR a cerut încă de atunci ca Ținutul Secuiesc să fie ”regiune autonomă în limitele sale istorice”, iar ”statutul limbii maghiare în regiune să fie egal cu cel al limbii române”.

Din acel moment, încrederea între minoritate și majoritate a început să se erodeze accelerat, liderii maghiari fiind acuzați, cu fiecare proiect autonomist depus în Parlament de radicali și susținut de UDMR, că de fapt vor mai mult. Cu postarea sa sfidătoare de miercuri, Viktor Orban a confirmat ostentativ toate aceste suspiciuni, fără să-i mai pese câtuși de puțin de gălăgia internă din România. Dar costurile pentru UDMR și minoritatea maghiară vor fi de acum încolo destul de mari.

În primul rând, majoritatea a pierdut total încrederea în bunele lor intenții. Cine să-l mai creadă pe Kelemen Hunor atunci când se jură în Parlament că nu dorește decât păstrarea identității minoritații maghiare, culturale și etnice? Cine să-l mai ia în serios când toată ziua se afișează la braț cu Viktor Orban la Budapesta sau în Ținutul Secuiesc? Mai deunăzi, liderul UDMR afirma că ajutoarele trimise de Budapesta în Transilvania arată ce ”ne putem baza pe guvernul maghiar”.

Deci încrederea reciprocă a ajuns azi la cote de avarie. Acest fapt are deja consecințe dramatice. Nici un partid românesc nu va mai susține vreo inițiativă legislativă, oricât de legitimă și benignă ar părea la prima vedere, de teamă să nu-i explodeze în față la un moment dat, cum s-a întâmplat cu Codul Administrativ. UDMR a devenit partid etnic nefrecventabil, prin asocierea cu idei periculoase nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă. Vor trebui să-și asume această consecință directă a radicalizării.

Apoi, mi-e greu să cred că PSD sau PNL își vor mai rupe voturi de la gură pentru a ajuta UDMR să treacă pragul electoral, cum s-a mai întâmplat în trecut, din calcule pur politice. Se vor teme că mai mult pierd din asocierea cu un partid care luptă pe față pentru autonomie decât câștigul iluzoriu al unei majorități parlamentare oricum instabile. Cea mai relevantă în acest sens este reacția liderului PSD, Marcel Ciolacu.

Din dorința de scăpa de asocierea cu UDMR, Ciolacu promite că nici un proiect autonomist nu va mai fi discutat în Parlament. Dar asta înseamnă că și proiectul regionalizării, atât de necesar pentru reforma administrației, va fi mort și îngropat pentru mulți ani de acum încolo.

Izolarea politică a UDMR la București se va adânci, cu două consecințe notabile: liderii politici maghiari vor deveni și mai dependenți de Budapesta iar minoritatea maghiară se va enclaviza și mai mult. Oricum statul român investea foarte puțin spre deloc în zonele locuite de maghiari. De acum încolo va fi cu atât mai reținut în a dezvolta economic zone ca Harghita și Covasna, lăsând și mai mult spațiu liber acțiunilor lui Viktor Orban.

Ar fi continuarea unei politici greșite, asta face statul român de 30 de ani dar realist vorbind, nimeni nu va risca în vremuri grele de criză să arate prea multă compasiune unor lideri politici manevrați de Budapesta.

De suferit, vor avea de suferit însă tot maghiarii, pentru că Viktor Orban nu se va putea substitui statului român, oricâte acțiuni simbolice, programe economice și propagandă mediatică desfășoară în regiune. Apoi, resursele Ungariei, o țară mică și lovită la rândul ei de criză, vor fi limitate. Cât va putea investi, totuși, în spații care nu-i aparțin? Prin urmare, iluziile vândute minorităților maghiare din Bazinul Carpatic se vor rispi când banii se vor termina și la Budapesta și criza economică previzibilă îi va condamna pe toți la mai mult egoism național.

Pe termen lung, statul român va trebui să înțeleagă că nu există altă soluție decât dezvoltarea economică a zonei, lărgirea accesului la informația de limbă maghiară alta decât propaganda Budapestei, investiții în autostrăzi și locuri de muncă, astfel încât viitoarele generații de etnici maghiari din Ținutul Secuiesc să se uite cu ceva mai mult scepticism la hărțile și planurile de acum un secol agitate de către politicienii lor.

Și da, Klaus Iohannis a derapat prin ieșirea cu acuzația că PSD vrea să dea Ardealul ungurilor și că a făcut o înțelegere ascunsă pentru ca proiectul autonomist să treacă de Camera Deputaților. N-a existat nici o înțelegere ascunsă, singura explicație fiind modul deficitar de funcționare a Parlamentului și indolența celor care îl conduc. Iohannis a apelat, din nou, la retorica naționalistă din disperare, din cauză că PNL  s-a prăbușit în sondaje.

Bucuria maghiarilor că au din nou motive de victimizare a ținut însă foarte puțin. Idolul lor, Victor Orban, i-a lăsat pe toți în offside publicând harta Ungariei Mari, gest după care ar fi bine să ne liniștim puțin cu toții.  Amplificarea tensiunilor etnice și escaladarea unui conflict artificial între două state UE ar fi o ocazie nesperată pentru Rusia să mai aplice o lovitură proiectului european.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

95 comentarii

 1. Eu de fiecare data cand vin din occident si trec Tisa pe podul de la Seghedin zic ca am ajuns acasa pe pamant romanesc.

  • Cabinetul Primului Ministru Uungar nu de mult s-a mutat intr-un loc nou, o cladire veche, care pe vremuri a gazduit Manastirea Carmelita.
   Cladirea a fost renovata, totodata s-au pastrat si elemente, decoratiuni vechi etc. ale acestei cladiri monument istoric. Conform legii.
   S-a mai legat presa din Romania si de o fresca veche care afiseaza Ungaria Mare, acum vedem ca bate la ochi si un vechi glob pamantesc, ambele vechi de peste o suta de ani.
   Trebuie stiut ca in aceste zile in Ungaria se desfasoara Bacalaureatul.pe contul facebook al Premierului au fost publicate cateva fotografii, cel cu globul pamantesc, un altul cu un calculator de birou, echer, creioane etc., fotografii insotite si de cate o fraza prin care Premierul ura succes elor care isi sustineau in ziua respectiva Bacalaureatul la istorie, matematica etc.
   Acest lucru se poate constata de oricine care da dovada de un minim efort si acceseaza contul respectiv, apoi introduce frazele de sub fotografii in traducatorul online a lui Google.
   Sa tragi din aceste postari facebook concluzii cu privire la ‘planul’ malefic (dealtfel inexistent) al Premierului, denota o ….
   Se pare ca cei care scriu aici isi dovedesc zi de zi apartenenta la o unitate intru cuget si simtiri insarcinata cu manipularea grosolana.
   Nu Ungaria si nu ungurii din Romania sunt de vina, Tapalaga, pentru esecurile pe linie ale statului falimentar roman. Nu ungurii au fost si nici azi nu sunt la carma acestei tari, ci voi, romanii. Nu ungurii sunt actorii principali ale intamplarilor halucinante care se petrec zi de zi in aceasta tara. Fi corect si arata inspre tine, inspre voi, omule.
   Sunteti demni de mila, dar aveti toata compasiunea mea.

  • Il acuzi pe Tapalaga, aruncand o flegma pe obrazul romanilor.
   Cum se numeste asta ?
   Romania este un « stat falimentar », dar aici poti sa-ti spui liber parerea. Spune-mi unde este opozitia din Ungaria, unde este presa libera ?
   Romania, « stat falimentar » are sansa sa se redreseze. Ce sanse are Ungaria cu un dictator ca Orban ?

  • mai, @deontologicon,
   nu, flegma o scuipati, o impartiti intre voi zi de zi, si va si mintiti intre voi.
   Voi ati fost si voi sunteti problema acestei tari, pentru ca voi o dirijati de mult, nu ”altii”.
   Aveti insa un obicei strabun: cand va creati probleme si nu stiti sa scapati de ele, intotdeauna aratati cu degetul inspre ”altii”. (Si daca nu vor mai fi ”altii”, ce veti face? )
   Va si furati caciulili intre voi. Doar ca nu vreti sa recunoasteti, stii cum e cu hotul striga hotii, sau hotul neprins, negustor cinstit.
   (Problema e ca incet incet cam toata lumea incepe sa se prinda… 🙂
   Truc ieftin, insa cu un scop bine definit, numit manipulare. Care doar la chiori si prosti mai tine. Dar stai linistit, taraba e plina, stocul e suficient 🙂
   Stiu ca e frustrant, te compatimesc.

  • da;ptr „dar aici poti sa-ti spui liber parerea.” poate mai merita sa deschid aci
   statul rominilor ptr a ramine in forma actuala, are nevoie de ura impotriva ungurilor
   cu evrei si nemti s a rezolvat; azi cultura rominilor vechi este tot mai puternica si la romini noi

  • Eu te compatimesc pe tine ca ai adunat in suflet atata ura impotriva romanilor. Esti un las, ca sa jignesti romanii comentezi sub mai multe nume, sa lasi impresia ca sunteti mai multi.

  • @Arghir, nu te amagi, amice, nu este ura. E foarte, foarte trist daca atat ai priceput.
   Este oglinda in care si tu refuzi sa vezi cea ce este evident.
   Nu ai observat circul si nebunia care v-a cuprins in zilele astea?
   Sunteti tinta dar si actorii principali in cea mai slaba telenovela regizata si vazuta vreodata.
   Majoritatea chiar fara sa-si dea seama. Cei care pariaza pe instinctul de turma stiu foarte bine asta.
   Falimentati cu cate un pic zi de zi tara asta. Vi s-a dat ceva in brate, sau ati mostenit-o, insa nu stiti si nici nu vreti sa o folisiti cum trebuie. Dar la urma urmei asta va fi doar problema voastra.
   Si cand nu va mai fi pe cine sa dati vina pentru esecurile, pentru pacatele voastre, ce veti face? Va omorati intre voi ca in Evul Mediu? Sau ce?
   Chiar imi pare rau, majoritatea ati fi meritat o alta soarta, dar nu vreti sa faceti nimic pentru ea.
   Sa joci barbut nu garanteaza la nesfarsit castigul. No offence.

  • Nu-mi plac batzosii, ingamfatii, ignorantii, asa ca …..Pa, la revedere, umflate-n penele tale.

  • Deontologicon :
   faci greseli gramaticale specifice unui roman neaos, nu unui etnic maghiar !

   Asa ca scuteste-ma cu exprimarile alea : „voi romanii”, „arata inspre voi” etc !

   PS. Esti un nefericit de roman cu minte putina , nici macar platit de unguri ci mai curand de „Sputnik” care traieste si el din simbrie straina ! Nu esti nici primul si, din pacate, nici ultimul, sparcule !

 2. udmr va fi scos din Parlament . Imi pare rau de faptul ca etnicii maghiari din Romania se lasa prostiti de aceasta organizatie abjecta .

  • Legea 208/2015, art. 94, alin. 2a spune despre pragul electoral:

   „5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”,

   deci udmr are șanse mari să intre în parlament chiar dacă nu face 5% la nivel național. Bine, le va fi afectat prestigiul, dar dacă liderii udmr n-au suficientă onoare să nu-și defrișeze singuri dealurile, nu cred că îi interesează prea mult prestigiul pierdul la alegeri.

  • Literar, e de notat şi observaţia de pe forumuri cum că se cunoaşte că lipseşte Vadim din Parlament, semn că pot şi românii să se radicalizeze.

  • Salut !
   Chestiunea cu scoaterea udmr din parlament, nu e simpla, pt ca, nu a intrat legal acolo.
   Conform legii , udmr nu este un partid politic,nu este inregistrat in registrul partidelor politice. Este, legal un ong, care prin diverse trocuri politice si ilegalitati , se comporta si a fost asimilat unui partid.
   Este, ca si cand vrei sa evacuezi din casa ta in chirias cu care nu ai contract, a platit la negru !
   Acuma, te santajeaza !
   Dl Tapalaga , apreciez pozitia dv., Dar , de ce nu dai dta lovitura, vu o solicitare, macar la avocatul poporului, in sensul punerii in legalitate a udmr.

  • Ungurii sunt populatie minoritara in Ardeal,deci ce Ungarie mare,nationalisme de politruci,ptr gugustuci.

 3. Dregi busuiocul, nene Tapalagă ! De ce trebuia să aștepți să spună EUROPA LIBERA.org ceea ce puteai singur …să spui chiar de la început ? Ți-a fost peste poate să intrebi direct la COTROCENI despre ce si cum ? Te-ai repezit repede nevoie mare să-l demolezi pe Presedintele Johannis pe motiv de …”naționalism ”? Sau ai stat să vezi cam cum bate vântul prin alte părți mai…luminate, cică ? Nu te-a lăsat Constituția sa dai un telefon și la SRI ? N-ai ”reușit” să deslușești nimic din incidentul cu ambasadorul RO la BUDAPESTA ? Dar cu vizitele demult clocite la CHIȘINĂU sau COMRAT (GĂGĂUZIA !) de mnealor Sighiartău și ORBANUL unguresc ? Mare , mare minus ai cîștigat pentru meseria matale de acum încolo ! Cat G4 de mare Deh , așa se întîmplă cînd confunzi pe TIL EULENSPIGEL cu DER SPIGEL !

 4. Dupa „derapajul” lui Iohannis, presa a facut implozie de articole moralizatoare care care infierau dur si ferm partea romana.
  Acum, dupa ne-derapajul(?) lui Orban (nu stiu cum sa-i zic, autorul se fereste sa il clasifice in vreun fel), suntem sfatuiti de aceeasi oameni „să ne liniștim puțin cu toții”.

 5. Se tot afirmă că Ardealul nu va putea fi retrocedat Ungariei pentru că UE. Însă temerile că UE s-ar putea destrăma nu sunt cu totul neîntemeiate. Unul din cele mai mari state care o alcătuiau deja a plecat, altele încep să vorbească despre asta (v. Italia), iar Rusia face tot posibilul să surpe acest proiect, după cum și observă D.T. Prin urmare, o Ungarie care își va fi sporit considerabil influența în teritoriile care i-au aparținut înainte de 1918, sprijinită de Rusia atunci când UE ar sucomba, ar fi un pericol foarte real pentru integritatea României și nu numai.

 6. Nu e prima dată cand imi cenzurați comentariile ! Vă rog să publicați comentariul pe care l-am expediat acum cîteva minute !

 7. ”…proiectul său politic de refacere a națiunii maghiare.”?!
  Tăpălagă? Ești cu țiglele pe casă?
  De unde naiba o scoți pe asta cu REFACERE?! Vrei sa spui EXPANSIUNE!

  • Conceptul de „națiune maghiară” în sens modern transpus într-un teritoriu anume unde funcționează legi maghiare, exitsă cetățenie maghiară, există o limbă oficială care e maghiara dar și populație majoritară mahghiară (majoritară nu absolută) a văzut ” lumina zilei ” mai repede decât conceptul asemănător românesc. Deci existând un precedent istoric se poate vorbi de o ” refacere „. Că e vorba de fapt de o monarhie duală și că îi conduceau de fapt austriecii astea sunt nuanțe exagerate de oameni care nu au citit despre cum funcționa monarhia duală. Era oficial un stat format sub uniunea personală a Casei de Habsburg ale cărui două componente nu împărtășeau decât elemente de politică externă și alte măruntaie. Finanțele erau separate, organizarea administrativ teritorială era separată, pașapoartele se eliberau separat, comitetele olimpice erau separate etc. Atât că acea Ungarie care se formase după noua ideologie națională era teritorial legată de Ungaria feudală, ori mecanismele de funcționare în teritoriu s-au schimbat radical de la o perioadă la alta. Singurul mod în care mai putea supraviețui acea Ungarie și în care ar mai putea supraviețui și azi ipotetic, ar fi prin autonomii largi sau federalizare. Nu-i nimic greșit în a zice ” REfacere ” în cazu maghiarilor atâta timp cât au un precedent, cum nu-i nimic greșit dpdv istoric când unii folosesc sintagma de ” REfacere ” a unei „Românii Mari” vis a vis de Basarabia, de Bugeac , de Nordul Bucovinei etc. În rest domnul Tăpălagă observă chiar bine acest joc tâmpit de „care-i mai prost și mai fudul” între Budapesta și București, cei care pierd fiind tot oamenii simpli, români sau maghiari. Ei nu apar pe hărți, așa că nu interesează în ecuația României Mari/Ungariei Mari.

 8. Cumva greseala UDMR (a sefului acestuia ) de a crede in initiativele maghiare din Ungaria (politica guvernului Victor ORBAN )raportate la o situatie politica trecuta ,depasita de multa vreme , si asocierea cetatenilor romani de etnie maghiara la aceasta utopie (cui foloseste este insa intrebarea ) a creat si cu ajutorul de moment (intre timp lucrurile au fost corectate )al unui partid , iluzia realizarii unui deziderat anacronic timpurilor pe care le traim . Sa iti imaginezi , ca o regiune ce are o majoritate compusa din cetateni romani de etnie maghiara , o regiune ce se afla undeva in mijlocul unei tari numite Romania , va putea capata statut de regiune Autonoma , cu toate cerintele ce depasesc acest statut , este nu numai o minciuna spusa unor urechi ce vor sa creada asta, ci si o manipulare a unor cetateni doritori de a crede asta . Daca UDMR nu se lasa pacalit si folosit de Budapesta si mergea cot la cot cu cetatenii romani(ce mare acceptabilitate are acest popor daca -nu se sare calul – ) , ba mai mult, daca mergea -cot la cot- cu Presedintele Romaniei – si ajuta implicit poporul roman in democratizarea tarii (a fi impotriva unei natii este totalmente gresit si contraproductiv )nu numai ca avea parte de admiratia unei natiuni dar poate avea parte si de implementarea unor masuri favorabile etniei din care conducatorii UDMR fac parte . O imensa greseala facuta de conducatorii UDMR de care nu vor putea scapa niciodata si din care nu s-au ales cu mai nimic .Toate propunerile au fost respine , imaginea in lume a fost si mai nociv evidentiata , izolarea din ce in ce mai evidenta si atasamentul de alte conceptii politice devine si mai clar . Nu poti fi concomitent nici in car ,nici in caruta si nici in teleguta . Romania nu este un – sat fără cîini și in care sa te plimbi fără ciomag-, crezind ca nu vei pati niciodata nimic . Au avut o mina intinsa ,dar pe care din nefericire nu au stiut sa o foloseasca si au incercat manipulind pe unii sa ii puna impotriva altora dar au cazut undeva la mijloc – (UDMR). Cit despre presupusa greseala a presedintelui, evidenta ne arata ca nu numai ca nu a gresit, dar a determinat rapid modificari legislative ce au eliminat cererile UDMR . Iar afirmatia cum ca nu ar fi fost nici o intelegere ascunsa , chiar este hilara , ca sa nu spun altfel , intreaga tara stie exact ce a fost acolo (in parlament ).Despre Rusia nu putem spune decit ca are in acest moment imense probleme economice , ce pot declansa tot felul de altfel de probleme asa ca numai gindul la harta Ungariei foste mari nu ii este gindul .

  • O analiză bună și frumoasă până la ultimul paragraf. Președintele a greșit, a pus paie pe foc într-o situație rușinoasă care putea fi tratată tot de el, tot în defavoarea psd-ului dar fără populisme ieftine care numai ne bagă pe toți într-un teatru ieftin cu o interpretare dramatică forțată, care mai mult dezgustă decât încântă. Proiectul respectiv a mai fost depus numai în ultimii 10 ani de vreo 3 ori și a trecut acum prin simplul fapt că din toți ăia fie de la psd, pnl pmp alde etc, nici UNUL singur măcar nu și-a amintit că au legi de votat ( și încă ce legi :)) ). Cine crede că 100 și ceva de parlamentari, adică oameni care acuma un an și ceva mai că nu mâncau tricoloru la micu dejun (într-un mod la fel de grotesc și dezgustător) au făcut ceva înțelegere secretă cu Ungaria să se rupă Ardealu, ori e prost ori e tâmpit. Toată această reacție idioată (tot a președintelui)a pornit un circ incredibil în care Parlamentul a devenit scena pentru un concurs penibil intitulat ” care e cel mai român „. Cât despre reacția președintelui (din nou) și postarea lui Viktoraș acestea au legătură directă numai pentru că una i-a dat avânt celeilalte. Iohannis nu a demascat nici o ” înțelegere ” și nici un ” plan ascuns ” ( se știa foarte clar care e poziția Ungariei de acuma cateva saptamani din declarațiile ministrului lor de externe) ci a făcut ce a făcut din pur motive electorale, așa cum udmr-u a propus legea tot din motive electorale conștienți fiind de popularitatea subiectului autonomiei în secuime. Viktoraș în cele din urmă nu a arătat decât că e un idiot la fel de mare ca și cei de la București numa că folosește modalități de exprimare a stupizeniei mult mai subtile și mai puțin vocale. Dat’s all.

  • Presedintele , cuvintele presedintelui au avut in vedere si destuparea unor capete ce nu inteleg pericolul prin care trece o tara , cind o camera voteaza (tacit ) astfel de legi , iar ultima postare, a presedintelui tarii vecine ,nu face decit sa confirme corectitudinea cuvintelor presedintelui . Faptul ca tu Alex nu agreezi o persona nu ar trebui sa iti influenteze judecata . Priveste doar efectul acelor cuvinte ce au oprit totul . Imediat cei vizati au respins toate proiectele pe banda rulanta .

  • Chiar nu agreez pe nimeni sincer și nu-mi influențează cu nimic judecata. Ce nu înțelegi dumneata deși am explicat destul de clar e că nu mă deranjează personal, faptul că a intervenit Iohannis, foarte bine că a intervenit. Este deranjant în general modul cum a intervenit. Problema se remedia oricum, fie la CCR fie în Senat fie la Cotroceni pentru că dumnealui trebuia să-și dea acceptul și să promulge această lege dacă prin absurd se ajungea așa de departe. Deci circ ieftin în continuare. Ah, și damage-u a fost făcut iremediabil de parlamentari prin decredibilizarea instituției Parlamentului căruia îi scapă asemenea legi neconstituționale dintr-o delăsare și lejereală incredibilă. Faptul că acuma se practică un circ ieftin cu ” cine e cel mai român ” în Parlament pe o lege care nu face decât să întărească niște elemente care DEJA se regăsesc în Constituție singura noutate fiind intrarea în legitimitate a arborării steagului secuiesc alături de însemnele naționale, este o continuare și mai grotească a penibilului anterior. (aici chiar nu înțeleg de unde atâta întărâtare împotriva unui element vexilologic când la Gura Humorului flutură steagul Bucovinei habsburgice și la mine în oraș flutură steagul Transilvaniei pe catarg aproape de Prefectură). Iar în legătură cu ” importanța ” declarațiilor prezidențiale , domnul președinte nu a pus coada la prună. Se cunoaște de ani buni ,din nou, fățiș, care e politica externă a Budapestei pentru maghiarii din Bazinul Carpatic. Postarea lui Viktoraș, deși vine ascunsă sub un văl inofensiv al contextualității(un examen la istorie-Bacul-la care le urează succes elevilor alături fiind o hartă istorică) , este de fapt un răspuns elegant dar la fel de grețos dat în contextul de față al relațiilor româno-maghiare. Omul nu face decât să mai aprindă focul conspirațiilor acum când omenirea se confruntă cu probleme reale și palpabile nu cu fantomele istoriei.

  • Alex ,din fericire pentru tine ,judeci ca unul ce priveste totul din exterior si inca ai in minte o aparenta a dreptatii (doar a dreptatii tale ). Presedintele se exprima in acest caz corect romaneste si faptul ca tu interpretezi gresit niste cuvinte pur romanesti , nu iti face decit rau tie ca individ sau poate iti face un bine si iti hranesti astfel o nevoie mai degraba sentimentalista . Apoi iti bazezi intelegerea pe presupuse viitore fapte (la un moment dat )dupa care concluzionezi eronat . Adevarul este ca in urma cuvintelor presedintelui in parlament, in regim de urgenta ,au fost eliminate cererile UDMR. Intr-un cuvint ceea ce zici este totalmente fals , dar iti confera o stare de bine aceasta scriere personala .

 9. Oare sa-i trimit lui Orban poza asta cu armata romana in fata parlamentului ungar?
  https://cdn.historia.ro/img/articles/2019/08/02/armata_romana_parlament_budapesta.jpg?v=1

  • Sigur, de ce nu, dar trimite prima dată aia cu ocuparea Bucureștiului în 1916, dacă tot ești tare pe basculă:)

  • Nicio problema. O pune si pe cea din 1916 doar ca verifica istoria si vezi cine a intrat in Bucuresti in 1916 si daca cumva Romania intrase in razboi sau poate dupa.

  • Wladimir, 4 ani ați avut Ungaria mare!

  • @Wladimir&Crop – babaieti… nu confundati armata imperiului austro-ungar (care era sprijinita si de Turcia si Bulgaria) cu armata ungureasca. Care singura de capul ei nu a castigat nicio lupta. NICIODATA!! In schimb Armata Romana a intrat singura in Budapesta dupa v-a batut de v-ati cacat pe voi. Stiu ca nu va convine opinca romaneasca pusa pe Parlamentul vostru de sergentul Iordan, oltean din Craiova, dar faptele sunt fapte.

 10. statul roman nu e in stare de nimic, exista doar sa fure

 11. Cat de penibil, nu mai penibil decat articolul precedent in care domnia voastra explica cu verzi si uscate cum sta treaba cu presedintele. E bine, ati formulat acea fraza in care v-ati acoperit: presedintele a exagerat ….
  Domnule Tapalaga, G4media a trambitat puternic criticand iesirea, dar bag seama ca ati trecut cu vederea ce se intampla la Budapesta – se mai intampla, bine ca a publicat Orban harta ca altfel nu intelegeati. E normal, uneori suntem mai excitati, pardon, surescitati de vizual decat de orice altceva … la fel ca filmele porno. Asa ca o palma peste ochii presei …

  • Presedintele a exagerat in sensul ca a mizat prea mult pe inteligenta pareristilor.
   A utilizat exact sintagma folosita de PSD-PRM de fiecare data cand doreau sa starneasca nationalismul romanilor: „sa vanda Ardealul” era expresia lor preferata si tocmai pentru asta Iohannis a folosit-o ca sa le puna in evidenta si mai mult ipocrizia.
   Aproape ca s-au auzit zdranganind ghilimelele, doar ca nu a facut si semnul ala cu degetele fluturate in aer.
   Pana si Ciolacu, care straluceste prin submediocritate, a sesizat si si-a modelat discursul ca sa fandeze. Dar formatorii de opinie in genul domnului Tapalaga, au nevoie de imagine de critici duri, impartiali, echidistanti etc etc. Dintr-aceia care sar la jugulara celui aflat la putere ca sa-si dovedeasca permanent ca nu sunt manevrabili… hmm.
   Iohannis a pus reflectorul brusc pe PSD tocmai cand erau in aceasta aparenta cardasie cu UDMR. Eu sunt sigur ca PSD n-ar fi mers mai departe decat atat si ar fi blocat legea in Senat, in extremis dar nu fara cateva mici efecte favorabile vesnicului lor partener (al tuturor), udmr.

   Ironia ca „nu pleaca nimeni cu Ardealul” si deci cei care reclama pierderi teritoriale sunt tampiti, e de-a dreptul penibila. Da, sigur, niciun teritoriu nu se muta, doar frontiera se retraseaza iar oamenii se trezesc intr-un alt (fel de) stat. Enclavizarea oficiala a tinutului secuiesc in interiorul frontierelor Romaniei ESTE o pierdere, desigur doar partiala, a independentei statului Romania.
   Si, cum bine zicea un alt comentator mai sus, intr-o conjunctura pe care unii o tot asteapta sau o forteaza, se poate oficializa.
   De exemplu, Crimeea a „cerut” alipirea la Rusia, cand Ucraina era incoltita de armate rusesti fara insemne… Ungaria lui Orban este anti-UE. Cand, daca, va veni momentul, nu ne putem astepta decat la un ajutor din partea Ungariei acordat oricui va actiona pentru destramarea UE. Atunci s-ar putea repune efectiv problema Ungariei Mari. Numai ca nu e atat de sigur ca Ungaria poate castiga ceva chiar si in astfel de conditii de instabilitate politica internationala. In ultimele secole, Ungaria nu a facut decat sa piarda, putin cate putin, tocmai pentru ca nu s-a inteles cu celelalte natiuni ca natiuni egale.
   Orban joaca ruleta ruseasca, braveaza, dar are in magazie prea multe gloante care-i pot exploda in cap, iar cei care mizeaza pe mana lui vor fi si ei perdanti.
   Din pacate, poate sa aprinda un foc care va fi greu de stins si mai greu de reconstruit totul dupa distrugerile car ar fi provocate…

  • @inapasevedeinvers Genial, nici ca puteai sa rezumi mai bine situatia de acum! Se pare ca poti sa scrii articole in locul lui Tapalaga …. =)))

   Nu stiu in ce masura suntem siguri ca putem sa facem fata provocarilor, pentru ca daca doamne fereste vor pune mana pe arme pe scenariul din Ucraina atunci … va fi f rau pentru EU si pt Nato – cum citeam acum cativa ani de tabere paramilitare organizate in secuime. Strategic faptul ca sunt in inima Romaniei … nu prea-i ajuta. Daca UE se destrama … aia e alta poveste … vi vom avea Tg mures all over again.

   Iohannis nu e nationalist, in sensul ala de PRM, stie doar jocul politic si a vrut sa trimita un mesaj clar … va vedem, stim ce vreti sa faceti, nu acceptam. Daca era nationalist de genul orban sustinea coalitia pentru familie. Mare mirare ar fi daca UDMR nu ar mai intra in parlament la viitoarele alegeri parlamentare….

   E asa ridicol ca Romania e data exemplu de bune practici … in tratarea minoritatilor ….

  • @Praslea cel voinic, proiectul de lege cu infiintarea de asa-zisa garzi populare in Ardeal este altul subversiv si cu potential criminal, care sta ascuns prin sertarele sparlamentului.
   Daca udmr nu are minim 5% la parlamentare, vor intra totusi in parlament prin reprezentanti ai minoritatilor nationale, insa nu vor mai fi cu 40 de parlamentari ca acum, adevarata balama, ci cu un numar corespunzator procentului de minoritate care il au fata de ceilalti. In momentul de fata, exista in parlament reprezentanti a 18 minoritai, mai pune sa zicem vreo 5 reprezentanti maghiari, si tot ar mai face de-o balama, de data asta a grupului minoritatilor, care evident ar sustine psd, cum fac de 30 de ani.
   Si Romania chiar e model de tratament al minoritatilor, la bacalaureat au subiect in limba materna la toate materiile, mai putin romana, chiar daca e un singur bulgar, sa zicem, in scoala respectiva.

  • @Gabriela
   Eu astept intrarea in stare de Constitutionalitate a UDMR si anume:
   Uniunea compusa din partidele douapuncte P1(psd al maghiarilor), P2(pnl al maghiarilor), P3(Ungaria mamare) fiecare cu doctrina sa, ca sa stie tot maghiarul cu cine voteaza, ca cetatean al Romaniei, nu ca ascultator de cantece de vitejie veci de 1000 de ani.
   Daca vor sa intre toti in bloc, daca nu, sa se afilieze care la PSD, care la PNL, care la PRM si sa intre in Parlament asa, cu bune si cu rele. Presupun ca fiecare poate avea afinitati de vreun fel sau altul. UDMR asa cum este, ingradeste libertatea de exprimare unei parti substantiale dintre cetatenii Romaniei.
   Este corect ca, dat fiind ca sunt in Romania 5% etnici maghiari, sa poata sa fie si in parlament 5% parlamentari de etnie maghiara, dar pe bune.
   Mi-aduc aminte ca prima oara cand m-a contrariat tratamentul preferential a fost in armata (TR, proaspat admisi in facultate, adica): un coleg altfel baiat simpatic, dar care abia o rupea pe romaneste de ne stricam de ras cand trebuia sa dea el raportul, daduse examen in limba maghiara – singurul (SINGURUL). Pai, de ce ne-am mai stresat noi sa lipim coltul negru al paginii sa nu se vada numele in transparenta, sa scriem lucrarea frumos, fara stersaturi , taieturi, care puteau fi luate drept „semne” pentru examinatori!!
   Cum naiba, ca na, nu era prost, dar la concursul pe care l-am dat noi, inclusiv ceilalti colegi ai lui, maghiari care dadusera examenul in romana, cadea cu brio.

  • @Praslea cel Voinic, Un etnic nu are cum sa fie nationalist El poate fi doar patriot !

 12. La final ati spus ce doream sa avertizez: atentie la Rusia in aceasta perioada de agitatie.
  De asta au avut nevoie tot timpul: provocare, raspuns, victimizare sau atac.
  Sper ca toate partidele vor intelege ca in Romania nu trebuie sa mai existe, niciodata, PARTID ETNIC. Asta duce la segregare, enclavizare si, pe cale de consecinta, la autonomie!

 13. Viktor Orban nu a facut decat sa confirme ceea ce a spus Iohannis, Ungaria chiar are un proiect revizionist si obiectivul lor este de a recrea Ungaria Mare, insa un pic „altfel”.

 14. Dl. Tapalaga, într-un fel vă respect pentru că încercați să rămâneți echilibrat. Însă cu tot respectul vă spun că sunteți departe de a înțelege cu adevărat ce este în mintea și sufletul unui maghiar din România.

  Pentru un maghiar născut România sentimentul apartenenței la națiunea maghiară e la fel de evident si natural precum realitatea că ne-am născut în România și suntem cetățenii României.

  Acest sentiment al apartenenței la națiunea maghiară nu Viktor Orban ni l-a dat, cu pașaportul sau cu banii trimiși aici, ci mamele noastre, tații, bunicii noștri, când ne-au învățat să vorbim limba maghiară, să visam în limba maghiară, când ne-au povestit tot ce știau, tot ce au trăit din istoria națiunii maghiare.

  Puteți să ne luați toate drepturile, ne puteți lua cetățenia maghiară, puteți interzice sprijinul venit de la Budapesta, puteți să ne numiți „bozgori” sau cum vreți, puteți să ne injurati și să urlati să plecăm din țară, dar acest sentiment al apartenenței la națiunea maghiară nu ni-l puteți lua niciodată.

  Da, suntem cetățeni români, ne-am născut aici, suntem parte a României, pământul nostru natal este România, pentru noi aici este și va fi „acasă”. Eu, de exemplu sunt mândru că m-am născut în Ardeal, iubesc țara in care traiesc, am avut norocul să învăț bine și să-mi placă lb. română, aici m-am născut și probabil aici voi muri, deci România face parte din viața, ființa mea, dar și sentimentul apartenenței la națiunea maghiară va rămâne cuibărit pentru totdeauna în inima și sufletul meu. Nu mi-l puteți lua nici dvs. și nici Viktor Orban, pentru că nu el mi l-a dat.

  • Impresionant răspunsul dumneavoastră !
   Cu respect și cu drag, vă salut din Bărăgan.

  • Din pacate guvernul de la Budapesta si Udmr vor sa creada ca suntrm 2 natiuni divizate si cu proiecte diferite , nu cred ca ati sesizat in viata dumneavoastra prea multa violenta in limbaj fata de minoritatea maghiara din partea poporului roman ( poate doar dilau de Vadim si Funar ) am fost mereu cumpatati si retinuti la multe atacuri venite de la Budapesta si in timp ce lumea se duce spre globalizare lideri ca Viktor Orban sau Putin viseaza spre anexarea dr noi teritorii. Asta e realitatea

  • Nu are nimeni nimic cu voi, ci cu elitele voastre care baga necontenit zâzanie între majoritate și minoritate în scopul păstrării fotoliilor pe care au pus laba și dobândirii altora și mai mari prin metode cel puțin suspecte.
   Ai vorbit foarte frumos, înduioșător
   chiar, despre tine personal, despre
   sentimente, dar nimic despre politicienii voștri!
   Am văzut mai devreme unul la TV care o dădea tot cu sentimentul, se numește Tanczos Barna!
   Sentimente, ca sentimente, dar faptele ne omoară!
   Hai să-ți zic și eu despre sentiment:
   La repartiție, după absolvire, n-am putut prinde un post de economist mai aproape de casa (undeva în Prahova) decât la Sf. Gheorghe.
   Cam ce sentimente crezi ca m-au încercat vreo 3 ani cât nu înțelegeam nimic din ce se vorbea în jurul meu și nimeni nu se sinchisea de asta?!
   Am avut senzația ca sunt pe alta planetă și singur. Și sa nu mai vorbesc de alte…
   marginalizări conștiente.
   Deci, sentimente sunt și de-o parte și de alta, treaba e sa nu-i lăsăm pe politicieni sa ni le invenineze!

  • Am zis și eu ceva….

  • E absolut firesc sa-ti iubesti limba materna, cultura, traditiile, pamantul pe care te-ai nascut si grupul etnic caruia ii apartii. Si eu, roman fiind, iubesc Czárdás-urile si am avut in copilarie multi prieteni maghiari si colegi cu care m-am inteles de minune. Niciodata nu i-am auzit spunand ca apartin natiunii maghiare, se plangeau uneori ca nu pot sa se mute in Ungaria, ca nu-i lasa regimul ( de rahat) sa plece.

   Problema esentiala pe care o ridica apartenenta la o natiune care e in afara granitelor statului national in care te-ai nascut si ai crescut nu este foarte usor de decelat la prima vedere dar in esenta este o modalitate rafinata si vicleana de a-ti declara loialitatea fata de un alt stat suveran.
   Daca iubirea fata de limba materna, fata de cultura si traditii este o iubire organica, naturala si instinctuala, apartenenta la un alt stat national (pentru ca asta este in realitate) este o decizie asumata , o alegere politica, nicidecum un sentiment spontan cum este primul.

   Pentru noi aceasta alegere politica are un potential explicit de amenintare a unitatii poporului roman, este afirmarea fatisa a unei clivaj social .
   Egalitatea in fata legii a tuturor minoritatilor, pastrarea limbii, culturii si identitatii, reprezenarea in Parlamentul Romaniei impreuna cu toate normele de convietuire interetnica din cadrul Uniunii Europene sunt absolut normale si privite cu placere de majoritatea pasnica si prietenoasa a romanilor, insa loialitatea scindata imbracata in tot felul de formule si exprimari politice siropoase sau alambicate este ceva ce nu putem accepta oricat de binevoitori suntem.
   Si cu siguranta stie si minoritatea etnica maghiara, stiu si liderii xenofobi de la Budapesta ca aceasta limita este chiar LIMITA.
   Respectul trebuie sa fie reciproc! Nu se poate altfel. Din pacate liderii Udmr si partidul lui Viktor Orban au facut de nenumarate ori demonstratia contrariului in Romania. Si nu numai.
   Felicitari pentru exprimarea impecabila.

  • Domnule Levente, frumos, putem sa inversam povestea si este la fel de adevarata. Una este sa fii omul normal, in plus educat, alta este sa fii politician, nationalist, avid de putere, manipulator al oamenilor normali, alimentati de parinti cu dragoste dar multi si cu ura. Apoi, sa va fie frica putin de conducatorii de tip orban, istoria spune multe > Ungaria si acum incearca sa ascunda, sa machieze istoria ei cu Ardealul cedat si Horthy si tot dezastrul cu evreii trimisi in lagare. Ca sa nu mai vorbesc de dezastrul cu cedarea ardealului si toti romanii care au fost nevoiti sa-si paraseasca casele si tot in prag de razboi. Silenzio stampa.
   Poveste, apropo ura: copil fiind trecem prin Targul Mures, vrem sa cumparam paine si frumoasa unguroaica nu vrea sa ne vanda. Parintii mei stiu maghiara, nu stiu ce i-au spus, dar am primit painea. Eu am ramas cu o mica rana. Au mai venit si altele. Dar si oameni buni care vorbeau leganat romaneste. Saraci am fost cu totii in Romania in timpul comunismului: nemti, unguri, romani, amestecaturi, saraci sunt multi si azi, iar saracia ne face manipulabili. Ne vindem usor, unii. Dar, sa glumesc, saracia asta medie pe care o foloseste Orbanul unguresc si tare asemanator lui Erdogan, are un avantaj: satele acelea frumoase si traditia se pastreaza ca sub un clopot de sticla al istoriei. Cum unii se imbogatesc sau devin dictatori, incep sa darame si sa construiasca alandala, ;).

  • Salut Levente. Si eu am crescut cu copii maghiari iar amicii mei maghiari de acum sunt dintre aceia care inca vorbesc stricat romaneste. Adica secui adevarati. Niciunul n-a putut sa-mi spuna ce drepturi nu li se respecta. Poti sa-mi si tu care e parerea ta, te rog? Ce drepturi ale maghiarilor nu sunt respectate in Romania? Multumesc.

  • @Levente.
   Citindu-ti comentariul, mi-am amintit imediat o conversatie pe care am avut-o in urma cu cateva luni cu o cunoscuta jurnalista, o frantuzoaica de origine marocana, care are pozitii foarte critice la adresa integrismului. Am intrebat-o ce sentimente are privind apartenenta. Mi-a raspuns, fara echivoc, ca ea este musulmana in primul rand, apoi frantuzoaica si marocana. Am intrebat-o apoi, daca lumea s-ar imparti in doua tabere, musulmai si restul, unde s-ar duce ? Raspunsul, din nou fara ezitare – in tabara musulmana. Ma gandeam atunci la consecintele care pot decurge daca cineva exploateaza la maximum acest sentiment de apartenenta.
   Draga Levente, exact asta face Victor Orban si UDMR ul, exploateaza sentimentul de apartenenta la o mare natiune.
   Acest sentiment, mai puternic decat cel de apartenenta la o colectivitate, duce inevitabil, cu sau fara voia noastra, la nationalism, ideologie politica care a contribuit la consolidarea statelor in sec. XVIII-XX. In sec XXI se agita spiritele, sentimentele devanseaza ratiunea, statul este atacat din interior de catre proprii cetateni si inclusiv integritatea lui este amenintata. Asta se intampla in Europa in mai multe regiuni, Spania, Italia, Belgia, dar mai ales in Europa de Est, unde Victor Orban castiga din ce in ce mai multa simpatie in randul maghiarimii, exploatand acest sentiment de apartenenta la o natiune, pe care-l cultiva si-l creste cu abilitate, an de an.
   Un teritoriu statal nu ne mai satisface.
   Ce va deveni Europa de maine ? Europa regiunilor fragmentate, a natiunilor divizate ?
   Vom fi capabili sa facem fata tavalugului rusesc si chinez ? Cu siguranta – NU.
   Victor Orban este un pion, dupa ce-si face treaba cu destabilizarea Europei, va fi azvarlit la cosul de gunoi, ca o zdreanta.

   Toate cele bune Levente.

  • @Levente, este evident ca iti place limba romana pt ca ai scris impecabil dpdv gramatical, morfologic si sintactic !
   Mi-aduc aminte de niste relatari de arhiva ale Europei libere dinainte de 1989 in care era elogiat faptul ca un profesor de muzica de la o scoala din judetul Tulcea dupa incercari repetate de a se transfera dintr-un sat din Delta (la care ajungea zilnic cu salupa) in orasul Tulcea a profitat de o excursie la Drobeta Turnu Severin si a trecut inot Dunarea la sarbi iar de acolo, cum-necum, a a juns in occident ! Odata ajuns in vest i-au fost suficienti doi ani pt a ajunge profesor de contrapunct la Conservatorul regal din Londra. O experienta asemanatoare a avut un profesor suplinitor de tara de limba romana – scurtez povestea de acum – care, fugit in occident, a ajuns sa predea cursuri de limba engleza (sintaxa) la Cambridge University !

   PS. Te incadrezi perfect modelului relatat de mine mai sus ! Incearca !

 15. Cu botinele linse de tericeanu si dragnea au avut numai de castigat.

 16. orice guvern trebue sa aiba 2 prioritati: autostrazi in est in Moldova si in judetele cu multi maghiari, probabil ambele regiuni duc lipsa de zeci de ani, cite miliarde se fura anual si pleaca in offshoruri ? dar pentru pensiile speciale ? bani sunt dar nu acolo unde trebue

 17. Aceasta a fost intotdeauna atitudinea Ungariei fata de Romani , Slovaci , Ucrainiei , o atitudine agresiva care de multe ori a dat ca rezultat usi diplomatice inchise si o si mai mare ura fata de acest popor . Nu sunt un fanatic nationalist din contra cred in globalizare , dar cei de la Budapesta joaca un joc imposibil pentru ei iar noi cei din Romania parerea mea e ca prea mult timp am avut o atitudine pacifista de genul ” lasa i sa vorbeasca ” , trebuia sa actionam mult mai energic la fel cum a facut si Ucraina cu Kelem Hunor , refuzandui intrarra in tara , asa sr trebui sa introducem UDMR ul in afara legii deoarece este un partid care instiga la ruperea teritoriala .

  • Mi se pare corect ce spui.

   Daca Spania i-a arestat pe liderii separatisti ai Cataloniei de ce nu am face si noi la fel cu UDMR-ul? Kelemen la puscarie pt tradare nationala.

 18. De remarcat concluzia bine gandita din finalul articolului.

  • Concluzia ce apara PSD?: „Și da, Klaus Iohannis a derapat prin ieșirea cu acuzația că PSD vrea să dea Ardealul ungurilor și că a făcut o înțelegere ascunsă”

 19. Interesant ca foarte rar vad pe internet si cate un comentariu semnat de un cititor cu nume maghiar.
  – Sa fie vorba de dezinteres?
  – Sau de o atitudine de dispret fata de comentatorii romani?

  • Sunt, dar semnează cu nume românești și încearcă să să bage fitile și zâzanie, fără să își dea seama că se dau de gol după context și gramatică.

  • Nu citesc ei g4media, au site-urile lor de știri în limba maghiară. Acum câteva luni era aici un articol despre comunitatea maghiară care se auto-izolează în câteva surse locale și câteva din Ungaria. Hai să fim sinceri cu noi înșine: și dacă e câte unul rătăcit pe aici, probabil se abține să comenteze pentru că e luat rapid la șuturi indiferent ce zice, doar pe baza numelui. Era unul k zoli, ori că zicea ceva deștept, ori că îl scuza pe V. Orban, tot nu era bine. Plus românii verzi care fac greșeli gramaticale, de topică sau de punctuație și care fac mișto de cei care au altă limbă maternă (care măcar au o scuză dacă nu vorbesc corect). Tu ai comenta pe un site unde sunt șanse mari să primești lecții de gramatică de la un analfabet?

  • lol, ghici cum te-ai dat de gol ca esti ungura?

  • Ia spune cum, am privit tema din mai multe puncte de vedere în loc să-mi pun ochelari de cal?

  • @@Alina M Si daca e ungura care e problema? Ba chiar e de apreciat, scrie mai bine romananeste decat 99% dintre romanasii nostrii verzi, cu mucii pe piept.

  • suntem bre,si va citim comentariile sovine, bine ca in fiecare zii primiti cite o petarda cu V Orban sau cu Unguri vrea sa va ia ardealul macar aveti cite o tema ca e deja plictisitor asta cu covidul sau pensiile speciale

 20. Ungurii sunt in mod evident un popr de invadatori. Aici nu exista nici un fel de confuzie, nimeni nu poate clama existenta milenara a ungurilor pe meleagurile acestea ale Europei, nici in Serbia, Slovacia, Ucraina si cu atat mai putin nici in Romania. Orice mijloc de lupta este permis impotriva invadatorilor. deci daca ungurii din Romania mu se potolesc, orice actiune de aparare a populatiei milenare din Romania este permisa impotriva invadatorilor. dreptul la autoaparare este inalienabil, agresorii pot primi orice riposta. Avem ca exemplu reconstituirea statului Israel dupa 2000 de ani, dreptul istoric nu se prescrie niciodata. Drepturile istorice ale ungurilor sunt in teritoriile de unde au venit. Acolo sa duca ei lupta, nu la noi acasa!

  • Tataie, dreptul istoric nu există în sec. 21. Există granițele actuale și tratate care trebuie respectate. Nu mai modifică nimeni granițe în sec. 21 fără să fie văzut ca un barbar. Uită-te cum e tratat Putin după invadarea Crimeei sau Erdogan după invadarea fâșiei kurde din Siria. Noi suntem români și trebuie să avem onoare, nu să venim cu teorii istorice. Dacă Viktor Orban e tâmpit, problema lui. Hai să fim noi mai deștepți și să nu mai agităm filosofii tembele cu dreptul istoric, că fiecare petec de pământ de pe lumea asta a fost stăpânit ba de unii, ba de alții, cum ar fi să pornească 7 miliarde de oameni la război pentru că la un moment dat în istorie unul dintre strămoși era șef peste o bucată de pământ?

 21. Nu am nici cea mai mica indoiala ca PSD ar vinde, daca nu tara, atunci bucati din ea daca ar avea ceva de cistigat de aici. Ca de amanetat au amanetat-o. Nu are rost Tapalaga sa-l ironizezi pe Johannis pentru ce a spus. E singurul care a luat atitudine dintre cei cu raspundere in stat. Nu am vazut sa le plingi de mila romanilor din Ungaria maghiarizati fortat si nici pe secui nu-i compatimesti pentru ca au fost maghiarizati fortat. De ce nu sustii redobindirea identitatii secuilor si demaghiarizarea lor? A da, stiu, Johannis e de v ina.

 22. Apartenenta la limba maghiara ati vrut sa spuneti! Ungurii au disparut demult! Citeam recent ca, chiar si in ungaria sunt constienti de asta.Un parlamentar maghiar a declarat ca totusi ar mai exista pana la 20% gene unguresti in populatia din ungaria,la care gene se refera nu stie nimeni.Conform geneticii de exemplu gena finica(,,neamurile ungariei) e de 0,5 % mai mica decat chiar si in romania(1,5%). in ungaria toate genele sunt europene, iar majoritara este gena majoritara si in polonia si in rusia.La romani gena majoritara este la fel ca la sarbi,bosniaci,sicilieni(nu albanezi cum sustin maghiarii,desi exista, logic ca gena europeana la fel ca in ungaria).Si inca ceva ,maghiarizarea chiar a existat nu sunt fabulatii..America de sud vorbeste spaniola, dar nu sunt spanioli.Faceti un test adn si o sa aveti o surpriza 100%.Nu vreau sa scot in evidenta ca romanii sunt puri(logic ca nu sunt),departe de mine gandul asta .Ideea e ca ,atit romanii cat si maghiarii(urmasii lui attila nu mai exista) sunt genetic europeni.

 23. Mi a placut f mult comentariul d nului Levente. Parerea mea e ca alde viktor orban si udmr au influenta din cauza dezinteresului autoritatilor romane si a lipsei de interes. Investitii in drumuri, sanatate si educatie in harghita si covasna, modificarea manualelor de lb romana pentru copiii din clasele de limba maghiara (inteleg ca e o mare problema pt ei) si tratarea maghiarilor ca cetateni romani parte a romaniei si nu a harghitei sau a covasnei.

 24. Înțelegerea PSD cu UDMR este relevată de faptul că a fost cerută, cu puțin timp înainte, în Biroul Permanent al Camerei, punerea pe ordinea de zi a proiectului legislativ cu privire la autonomie, subliniindu-se faptul că altfel el va fi adoptat tacit. Reprezentanții PSD au decis să nu se dezbată și să fie adoptat tacit.

  Viktor Orban știe că nu poate „fura” Ardealul trecând noaptea pe furiș cu câte o roabă de pământ ardelenesc în Ungaria. El vrea în Transilvania un „cui al lui Pepelea”, precum Rusia în Moldova, sau Georgia. Nimeni nu se așteaptă, spre exemplu, ca rușii să fure cu roaba ori cu basculanta pământ din Transnistria, ori din Osetia.

  Ungaria dorește să administreze un teritoriu aflat în statul vecin și prieten, partener strategic, România, iar UDMR și Partidul Civic Maghiar o ajută chiar din interiorul parlamentului român, beneficiind de colaborarea cu majoritatea parlamentară, PSD-ALDE-UDMR-ProRomânia.

  • Multa lume spune: UDMR este PSD-ul UNGURESC. Dar reciproca e valabila ?

  • Pai de-asta se si duce Viktor Orban in Basarabia, sa vada cum au facut pe-acolo de le-a iesit asa de bine si pe termen lung nemernicia cu Transnistria.

 25. Dar nu ar fi mai bine ca Viktor Orban duca natiunea maghiara la origini, sa aiba pamant nesfarsit, in stepele Mongoliei ? Sa calareasca cu carne sub saua calului pe teritoriul maghiar originar ?

 26. „Nu e vorba de schimbarea granițelor, în interiorul UE acest lucru este greu de conceput, ci de o politică agresivă de a instala în mintea maghiarilor din afara Ungariei că sunt parte a națiunii maghiare, că banii și prosperitatea pentru maghiari vin de la Budapesta, nu de la București, Belgrad sau Bratislavia. ”
  Domnule Tapalaga, in mintea maghiarilor din Romania nu trebuie sa instaleze nimic O.V., ca fiecare dintre noi stie ca suntem parte. El doar a confirmat acest lucru, si a pus ca principiu de guvernare.
  Si nu suntem dependenti de finantarile de acolo, care pana acum majoritatea au fost dedicate educatiei si culturii, acum doi ani au fost lansat finantari si pentru sectorul economic. Doar ca putem face cu doi pasi mai multi in loc de unul. Totusi consider, ca nici un maghiar din Romania nu poate discreditat, acuzat si pus la zid pentru ceea ce declara O.V. la Budepesta. Asa cum nici un roman din Ungaria nu trebuie pus la zid, pentru declaratiile lui Iohannis. In rest, din pacate bateti campii, mult mai obiectiv ati fost acum doi-trei ani, cand ati fost la dezbatere cu primarul din Sf. Gheorghe. Din pacate vad ca ati schimbat obiectivismul cu ratingul. In rest e pace, numai ziaristi si politicieni agita spiritele, eu fac un gratar cu vecinul meu George.

 27. O întrebare pentru dl. Tăpălagă: Românii din Ucraina, Voivodina sau chiar din Rep. Moldova nu sunt parte a națiunii române, nu aparțin de nația română? Sunt multe alte întrebări, dar acesta e una din cele mai importante. Mulțumesc.

  • Nu sunt Tapalaga, dar parerea mea e ca poti fi parte a unei natiuni doar daca tu vrei. Uite moldovenii de la Chisinau, pot fi ei fi fortati sa fie romani ? Nu, sunt setati din tata in fiu ca ei sunt altceva, limba lor e maldaviniasca, nicidecum romana. Adio si-un jup de coceni !
   Asa e cand traiesti din legende si istorii falsificate.
   Cunosc multi unguri din Ungaria si pentru ei Ardealul e ceva ca de pe alta lume, desconsidera subtil maghiarii traitori in Romania considerandu-i inapoiati si cam redusi. Asta imi confirma inclusiv rudele care s-au mutat de prin anii 80 in Ungaria: nici acum nu sunt acceptati ca „unguri cu drepturi depline” de vecini si colegi. Ma gandesc de multe ori ca ungurii din Budapesta si Miskolc or fi avand dreptate…

 28. As mentiona un aspect, legat de cele scrise de autor – citez

  „Pe termen lung, statul român va trebui să înțeleagă că nu există altă soluție decât dezvoltarea economică a zonei, lărgirea accesului la informația de limbă maghiară alta decât propaganda Budapestei, investiții în autostrăzi și locuri de muncă, astfel încât viitoarele generații de etnici maghiari din Ținutul Secuiesc să se uite cu ceva mai mult scepticism la hărțile și planurile de acum un secol agitate de către politicienii lor. “

  Statul român a avut 100 de ani la dispozitie pentru acest lucru. Intrebarea mea este de ce nu a actionat în acest sens? Orbán Viktor ştie ce face, o spun din propria experientă. Am 3 copii care toţi lucrează acum la Budapesta. Şi nu sunt „căpşunari“. Fiica mea este matematiciană specializată în matematici actuariale. A făcut primii 3 ani de facultate la Cluj. Neavând sectie de matematici actuariale nici macar in romana numai la Bucuresti (600 km) a plecat la Budapesta(300 km – 3 ore juimate cu tremul) si imediat la terminarea masteratului a primit job la o firma de asigurari din Ungaria. Baiatul mai mare a terminat teologia si acum face la dreptul prin corespondenta. In România nu exista teologie Penticostala doar in romaneste la Bucuresti. Deci tot la Budapesta a plecat. Băiatul mai mare nu a intrat la informatica la Cluj, dar a intrat cu brio la facultatea Tehnica din Budapesta. Nu stiu daca Orbán a pierdut sau România (Apropo toti copii mei văd ín Viktor Orbán un mini dictator). România a pierdut 3 posibili specialisti. Ei au acceptat clar ideea: In România nici românii nu au viitor. Atunci ce viitor poate avea un maghiar? Puteţi cânta în fericire: „Noi suntem aici pe veci stăpâni.“ sau „Afară cu ungurii din tară“, atâta timp cât românii get-beget preferă să meargă în pribegie, politicienii pe care acum îi idolatrizati ca patrioti, vă vor lăsa mostenire cea mai săracă tară din UE cu una din cele mai îmbătrânite populatii din Europa. „Danke, Herr President“.

  • Orasele Transilvaniei si Banatului erau niste biete orasele de provincie pe vremea imperiului austriac si a regatului maghiar, iar modul cum arata astazi se datoreaza covarsitor ultimei sute de ani. Iata cum arata lista marilor orase din regatul Ungariei, confrom recensamantului de la 1910 (sursa: Kogutowicz Karoly, Hermann Gyozo: Zsebatlasz: Naptarral es statisztikai adatokkal az 1914. evre. Magyar Foldrajzi Intezet R. T., Budapest 1913) si ce au ajuns astazi acele orase:

   marile orase Romania Ungaria
   http://www.ziare.com/economie/pib/101-ani-de-romania-mai-mult-decat-1000-de-ani-de-regate-si-imperii-1587703

   La 1910, cel mai dezvoltat oras din Transilvania si Banat, Timisoara, nu se afla printre primele 20 din imperiu, iar Clujul nu era printre primele 40.

   In cei 101 ani de administratie romaneasca, toate cele patru orase transilvanene din tabelul de mai sus au crescut puternic: Clujul a crescut de 5 ori, Oradea de aproape 4 ori, Aradul de peste 3 ori si Timisoara de aproape 5 ori. Trei din ele (mai putin Aradul) depasesc Debrecen-ul (al doilea oras maghiar astazi) ca populatie, economie, influenta, recunoastere internationala.

   Toate patru depasesc Szeged-ul din toate punctele de vedere. Nemaipunand la socoteala ca si Brasovul are aproape 300.000 locuitori (290.167, mai exact), crescand de 6 ori ca marime in ultima suta de ani. Clujul si Timisoara sunt astazi mari centre universitare si economice, indicatorul PIB/locuitor aici fiind depasit, in Ungaria, doar de capitala Budapesta. Oradea si Aradul au o putere economica similara Clujului si Timisoarei.

   In Transilvania si Banat, Romania a construit 8 aeroporturi (Cluj, Timisoara, Arad, Satu-Mare, Baia-Mare, Targu-Mures, Sibiu, Oradea). In toata Ungaria sunt 9 aeroporturi.

   Tragand linie, putem concluziona ca Transilvania si Banatul s-au dezvoltat in ultima suta de ani, de la niste provincii indepartate si sarace ale imperiului habsburgic sau ale regatului maghiar, la un nivel pe care majoritatea teritoriului maghiar doar il viseaza; prafuitele orasele ardelene de la 1910 au devenit astazi metropole europene, cum in Ungaria nu exista, cu mari universitati, cu economie dezvoltata si cu recunoastere internationala. Szeged si Debrecen, perlele regatului maghiar de odinioara, sunt azi niste orase de talie medie, fara stralucire si cu iz provincial, care nu ar avea loc printre primele 10 orase romanesti. De ce? Simplu: pentru ca in Ungaria, Budapesta sufoca totul in jur. Kozep-Magyarorszag, zona din jurul capitalei maghiare concentreaza jumatate din economia tarii vecine, pe cand la noi regiunea Bucuresti-Ilfov abia detine 27% din economia tarii. Si se mai plange UDMR-ul ca Romania este un stat ultra-centralizat, in care toate resursele se strang la Bucuresti! Cat de ridicole par astfel de lamentari, cand ne uitam la cifre…

 29. @Zsolt
  Ba da, desigur ca sunt, doar că românilor nu le pasă câtuși de puțin de frații lor.
  De aceea Ucraina poate să își ducă la îndeplinire fără probleme politica de deznaționalizare și de ucrainizare a românilor din Bucovina de Nord, în timp ce românii plâng de mila Crimeei.
  Tot de aceea românii din Voivodina sunt supuși unui proces de asimilare accelerată fără ca această tragedie să fie măcar subiect marginal în vreun ziar din România.
  Cât despre Republica Moldova, mi-e teamă că în afară de dispreț nu am văzut alte manifestări ale Bucureștiului față de basarabeni…

 30. Sunt Romani , fac parte din Poporul Roman dar se supun legilor statelor in care traiesc!
  Drepturile lor legale se supun primordial statului national in care traiesc nu legislatiei statului national Roman.

 31. „Încă o dovadă că Victor Orban visează cu ochii deschiși la REFACEREA Ungariei Mari”.
  Am citat cu aproximație din articol nefiind eu lămurit ce poate să însemne asta și să-l întreb pe domnul ziarist când a existat o Ungarie mare care să fi avut granițele pe care visează Victor Orban să le refacă și când a fost micșorată Ungaria aia mare de trebuie refăcută!?

 32. Tăpălagă ești… monumental!
  Mi-a plăcut fraza: „Oricum statul român investea foarte puțin spre deloc în zonele locuite de maghiari.”
  Da’ în zonele ne-locuite de maghiari… cît investea statu’ român, băi, Tăpălagă?…

  • Corect, in mintea lui Tapalaga, dau pe rascoale Investitiile din Teleorman, de exemplu… sau din Botosani…. sau din Ialomita…. sau din Vaslui…si in MULTE alte Judete ale ciumei rosii… unde NU exista nici 1 Mare Investitor care sa creeze locuri de munca multe si bine platite!
   Nici unul!!
   Har-Cov e in rand cu judetele ciumei rosii din acest pdv, la fel sunt toate in rand la nivel de Salarii si Pensii cele mai mici din Romania, la fel PIBul/cap de locuitor!
   NU degeaba UDMR e numit PSDul maghiar…
   UDMR a fost intotdeauna limba balanței, curtată de absolut toate partidele de dupa ’89 pentru a face majoritati parlamenttare sau la guvernnare!
   Partidul-balama, iar asta se datoreaza partidelor romanesti, fiecare partid romanesc s-a aliat cand a avut nevoie de ACELASI UDMR, aparuse chiar in folclorul urban vorba: în România se organizează alegeri din 4 in 4 ani pentru a se stabili cu cine guvernează UDMR!
   Cat timp partidele romanesti au nevoie de UDMR, UDMR va continua sa promoveze aceleasi cerinte, iar partidele romanesti vor ceda putin cate putin si NU se vor schimba, vor continua sa faca aliante mai mult sau mai putin vizibile cu UDMR!
   NU cred ca UDNMR s-a izolat, au nevoie partidele romanesti de UDMR, iar UDMR stie asta!
   Partidele romanesti se cearta mereu si se acuza intre el, NU sunt in stare sa guverneze impreuna, dar ABSOLUT Fiecare a guvernat bine mersi alaturi de acelasi UDMR, mi-amintesc cum ii lauda Gabriela Firea pe cei din UDMR in septembrie 2016, spunand ca dupa alegeri PSD voia alianta cu ALDE si UDMR: „colegii din UDMR sunt foarte onesti, buni profesionisti, oameni de INCREDERE”!!!

   Ieri: Ungaria ”nu mai poate fi considerată o democraţie”, după cei 10 ani de exercitare a puterii de către premierul Viktor Orban, conchide ONG-ul american Freedom House într-un Raport în care subliniază că nu a observat niciodată un ”declin atât de precipitat” în acest domeniu, relatează AFP.
   Potrivit organizaţiei, această ţară – membră a Uniunii Europene (UE) din 2004 – este de-acum „un regim hibrid (…) într-o zonă gri între democraţii şi autocraţii complete”.
   În 2005, Ungaria făcea parte din „democraţiile consolidate”.
   Guvernul lui Viktor Orban a „renunţat la orice pretenţie de a respecta instituţiile democratice”, consideră ONG-ul, care promovează libertăţile omului şi al cărei donator principal este Guvernul Statelor Unite.
   UDMR e fix la fel!
   Uite tupeu, daca ati uitat:
   Mai tineti minte ce spunea in 2008 Marko Bela: „Presedintele UDMR, Marko Bela, a reluat, sambata, la Targu Mures, ideea lansata in urma cu o saptamana legata de OBLIGATIVITATEA invatarii de catre Copiii Romani a Limbii Maghiare in zonele unde traiesc maghiari si a spus ca VA initia „la momentul potrivit” un proiect de lege in acest sens, informeaza NewsIn.
   „Incet – incet vom considera ca necesar ca toata lumea sa invete limba engleza. Pentru ca este principala limba de comunicare in UE si ne vom bucura daca copiii nostri vor fi obligati sa invete limba engleza fara sa ne revoltam. Si atunci ma intreb de ce nu este la fel de firesc ca aici, la Targu Mures, Miercurea Ciuc sau Sfantu Gheorghe si toate localitatile cu populatie mixta, cu populatie maghiara insemnata, ca reciproc copiii sa invete limba celuilalt. Ce s-ar intampla daca copilul roman ar invata limba maghiara?” a intrebat presedintele UDMR.
   El a adaugat ca „pentru ca suntem in Romania, nu vrem sa instituim o astfel de regula pentru toata tara”.
   Liderul unional considera ca limba maghiara trebuie introdusa in curicula scolara, dar nu si la gradinita. „Trebuie introdusa de la varsta cand copilul deja poate sa invete si o alta limba. Nu sunt de acord sa se inceapa de la gradinita. In rest, e o problema legata de metodologie. Specialistii trebuie sa stabileasca care e varsta de la care e potrivit, acceptabil sa inceapa sa invete o alta limba”, a afirmat Marko Bela.
   „In acest moment si optional ar fi un pas important, dar in perspectiva ma gandesc la obligativitate. Ar fi un avantaj pentru copii. Si in cazul altor materii importante, biologie, fizica matematica, scris, citire, nu e vorba de ceva optional, ci OBLIGATORIU”, a mai spus politicianul UDMR.
   In conditiile in care copiii maghiari refuza sa vorbeasca romaneste in secuime, Marko Bela voia Limba Maghiara OBLIGATORIE pentru copiii romani din secuime!

   Si, ce ati fi vrut sa spuna, Presedintele, dle Tapalaga, cumva sa-i felicite pe escrocii lideri ai PSD pentru complicitatea la toate aceste Proiecte legislative tinute la secret, care INCALCA Constitutia Romaniei si care au iesit abia acum la suprafata?!
   Chiar credeti ca a trecut vreun Proiect asa, ca voda prin loboda, FARA STIINTA si Acceptul tacit al liderilor PSD??!!!

 33. Unii dintre noi zic : UDMR este PSD-ul unguresc ,dar este valabila si reciproca ?

 34. cand iohannis nu face, de ce nu face, cand face de ce a facut? mda, e clar, cum o dai nu e bine. mereu se gasesc niste „priceputi” sa le stie pe toate.

 35. De o mie de ani in TRANSILVANIA , de o suta de ani in ROMANIA . Viktor , Kelemen etc. mai aveti de asteptat noua sute de ani. Dupa asta ,vom vorbi.
  In rest , numai de bine.

 36. Tapalaga nu mai are credibilitate prea mare, asa ca orice spune el ar trebui luat cu un dram de sare. Ma indoiesc ca Iohannis a reactionat astfel doar pentru ca PNL pierdea in sondaje. Este presedintele statului si are informatii destule. Cunoastem modul in care Tapalaga il descalifica pe presedinte. Imi plac jurnalistii „acizi”, insa bine informati, iar aici nu este cazul. In general G4 are de suferit la capitolul credibilitate.

 37. dictatorul victor orban si-a pierdut demult credibilitatea, decand s-a urcat in poala tarului putin. total incompetent , s-a inconjurat cu extremisti sovini , dar analfabeti, ca siarto. insa statul Roman trebuie sa actioneze ferm , pe toate planurile. nu e normal ca niste corupti din ong-ul udmr sa aiba prea mult spatiu de manevra. trebuie stopate din start tacticile buda pestei de enclavizare. si mai trebuie scapat de lepre submediocre ca tariceanu, tradator si lipitoare .

 38. Eu cred ca ne agitam prea mult si asta din cauza ca inca suntem prizonieri ai unor tare ale trecutului si a unei variante de istorie care ne-a fost predata.

  Dou lucruri sunt certe pt mine:
  1. Orban apasa pe pedala nationalismului pt ca asta il mentine la putere. Asa obtine voturile de care are nevoie in alegeri. Faptul ca le-a dat cetatenie maghiarilor din afara Ungariei a fost cea mai buna arma a lui pt a se asigura de recastigarea alegerilor si mentinerea la putere.
  2. Tinutul secuiesc nu va avea niciodata autonomia pe care o vor Orban, UDMR, si alti maghiari nationalisti-radicali. Daca Spania i-a arestat pe liderii separatistilor catalani si Scotia nu isi poate obtine independta apoi Tinutul Secuiesc nici atat.

  Prin urmare, de ce ne agitam asa? Doar ca sa-i facem jocurile lui Orban? Doar ca sa amplificam si mai mult sentimentele nationaliste in etnicii nostri maghiari si sa-i facem sa dea buzne la urne si sa voteze din nou cu Orban cand sunt alegeri in Ungaria? Gresim aici.

  Si apoi, daca Ungaria aduce bani si investitii in Tinututl Secuiesc, intreb din nou: ce e rau in asta? Orice firma din Tinutul Secuiesc ca e magazin alimentar, ferma agricola, confectii metalice, service auto, club de fotbal, se inregistreaza la Fiscul roman pt ca e pe teritoriul Romaniei. Deci va plati impozite catre Statul Roman. Orice profit facut, orice salariu platit acolo aduce taxe la bugetul statului roman. Si atunci de ce ne alarmam asa? Eu zic ca e foarte bine ca Ungaria toarna bani intr-o zona din Romania.

  Mi-as dori ca si Ucraina si Polonia sa faca la fel cu comunitatile lor din Bucovina, Rusia cu comunitatea de lipoveni din Dobrogea si Turcia cu comunitatea de musulmani tot din Dobrogea. Romania s-ar dezvoltat mult mai repede asa si ar incasa mai multi bani la buget. Am avea un PIB mai mare.

  Prin urmare chiar nu inteleg agitatia asta, decat daca si noi la randul nostru suntem manati de sentimente profund nationaliste care ne fac sa nu mai vedem padurea din cauza copacilor.

 39. 2. Tinutul secuiesc nu va avea niciodata autonomia pe care o vor Orban, UDMR, si alti maghiari nationalisti-radicali. Daca Spania i-a arestat pe liderii separatistilor catalani si Scotia nu isi poate obtine independta apoi Tinutul Secuiesc nici atat.

  Ba, tu amesteci merele cu perele.
  Tipic dambovitean.

 40. Harta lui Viktor Orban este a viitorului.
  Pacat ca in HU limba engleza nu este oficiala.

  • Cred ca mai degraba Viitorul ungurilor va fi inapoi in stepele Asiei de unde au venit, decat in inima Romaniei!!!

 41. Dle Tapalaga, o umila rugaminte, daca se poate.
  Ascultati de cea ce a zis Iohannis in 2014 pe acest subiect, va citez:

  ”Iohannis în campania din 2014 despre ”ruperea Ardealului”: Sunt cretinisme, teme total false, din alt secol, lansate de oameni de tip PRM. Cum poate cineva să spună, în 2014, că cineva vrea să rupă Ardealul? ”

  E valabil si in 2020, cu toate ca Iohannis a dat-o pe intoarsa ca ciobanul cu oile.

  Asa ca, dle Tapalaga, dragi postaci de toate culorile:
  daca doriti sa luptati alaturi de PSD, PNL, USR, PDL sau cine naiba o mai fi pe esichierul politic, n-aveti decat.
  Daca tineti mortis sa continuati sa va dati m@ie, sa vi-o trageti reciproc in public, e OK, e treaba voastra, n-aveti decat. Oricum, vad ca in afara de paranghelia stramoseasca nimic nu va mai intereseaza.
  Mai e putin pana la alegeri, dar si de alegeri, va rog prieteneste: lasati-ne pe noi in afara jocurilor voastre murdare, chiar nu tinem sa fim nici participantii, nici tintele si nici victimele gainariilor dvs. Sunteti suficient de multi incat printre voi sa va gasiti partenerii potriviti.
  Ocupati-va unii de altii si nu de noi, da?
  Avem belele noastre, nu ne mai trebuie si ale voastre.
  Mersi.

  • „lasati-ne pe noi in afara jocurilor voastre murdare”

   Cine sunteti „voi”, cei care ar trebui sa fiti lasati in pace de postacii de toate culorile?
   Fiti un pic mai explicit, draghe comentator, daca nu-i cu banat. Ca, pana una alta, traiti in aceeasi tara si votati aceiasi hoti, care va dau m@ie si „voua” si „noua”.
   Ideea de izolare fata de viata publica e clar de sorginte… viktoriana, daca ma-ntelegeti…

 42. Bibliografie. Recomand spre citire studioasă cartea lui Victor Jinga, Problemele de bază ale Transilvaniei. Este o carte cu adevărat findamentală. Poate că se pot găsi exemplare prin biblioteci universitare, deși a fost editată în 1945 într-un tiraj foarte mic, apoi reeditată într-un tirja nu cu mult mai mare, slab difuzată (Brașov, 1995, cu sprijinul Consiliului județean Brașov și al Muzeului județean de istorie, Brașov). Merită toată stima universitarii care au relansat interesul pentru opera lui Victor Jinga, îngrijitorii ediției a II-a, Mihai D. Drecin și Margareta Susana Spânu.
  Ungaria este în conflcit revizionsit cu toate țările vecine.Pe cine se sprijină? Pe Rusia? O RUsie care nu a uitat răscoala națională din 1956, pornită ca o mișcare comunsită reformitsă și termintă cu cel mai mai mare val de emigrație a maghiarilor din secolul XX?
  Ar fi poate bine să facem diferența între unguri (cetățățeni ai Ungariei, și maghiari (membri aui unei etnii care se întinde dindcolo de granițele Ungariei, și secui, neam compus din un corp inițial de coloni, îmbogățit cu români secuizți. Acești secui sunt pe cale de maghiarizare completă, proces întețit prin crearea Regiunii Autonome Maghiare, care ar fi trebui să fi de fapt RAS (Regiunea Autonomă Secuiească) , cum doreau deputațiii UDMR să se întâmple dacă proiectul lor de lege ar fi trecut și ar fi fost votat și în Senatul României. Să nu uităm, din 1920 încoace proiectul politic al Ungariai a fost același, refacrea Ungariei Mari. Dar fiindcă acum modificarea granițelor pare imposibilă, recucerirea se face pe cale ecomoimică. Aceasta a fost metoda foloistă pentru crearea statului Isarael, cumpărare pământului la preț de nimic și alungarea locuitorilor băștinași. De aceea legea cea mai urgentă în România este cea care interzice orice vânzare de terenuri, indiferent de etnia sau scopul cumpărătorului. Se pot arenda terenuir dar nu vinde, cu respectarea regulelor de reîmpădurire pentru zonele forestiere, sau de exploatare bio pentru reste. Cei ce au urechi să audă!

 43. Dragilor, eu sunt unul dintre maghiarii crescuti printre romani si ma declar romanizat. Singurii mei prieteni adevarati sunt romani. Nevasta mea e romanca. De mic copil am fost victima unei dualitati si a unui conflict interior si am trecut prin crize de identitate, dar cu mana pe inima va spun: UDMR-ul este si va ramane strain pentru mine. Este condus de interese meschine, de oameni fara viziune politica si deopotriva oportunist- instigator. Nu voi intelege niciodata rostul lui. In afara de a instiga si a creea probleme de imagine maghiarilor din Romania nu a reusit niciodata nimic. Trebuie sa incetam sa le dam importanta si doresc sa fac un apel catre senenii maghiari sa se trezeasca pa realitate si sa nu ii mai voteze. Stop rasismului!!! Convietuirea pasnica si respectul reciproc, integrare- nu dezbinare si ura- de asta are nevoie Romania si mai ales zonele afectate.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.