G4Media.ro

HARTA infectărilor cu variola maimuței confirmate până acum în lume / Numărul…

HARTA infectărilor cu variola maimuței confirmate până acum în lume / Numărul cazurilor la nivel global depășește 3.400 de infectări / Primii 6 pacienți diagnosticați în România / Marea Britanie se apropie de 800 de cazuri

UPDATE 28 iunie: 3.413 de infectări cu variola maimuței (monkeypox) și un deces (în Nigeria) au fost confirmate prin teste de laborator de la începutul anului și până în prezent în lume. În ultimele două săptămâni au fost diagnosticați și în România primii 6 pacienți. În Europa au fost raportate cele mai multe infectări, aproape 3.000, reprezentând 86% din totalul cazurilor diagnosticate.

Marea Britanie se apropie deja de 800 de cazuri confirmate, în timp ce Germania și Spania au ajuns la peste 500 fiecare, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

G4Media.ro a realizat harta la zi a cazurilor de variola maimuței.

Țările în care au fost confirmate cazuri:

Sursa: OMS

România a ajuns la 6 infectări, însă datele au fost centralizate de OMS înainte de raportarea ultimului caz.

Harta infectărilor confirmate în Europa:

UPDATE 17 iunie: 1.882 de infectări cu variola maimuței (monkeypox) au fost confirmate prin teste de laborator până acum în țări din afara Africii, unde boala este considerată endemică. În această săptămână au fost diagnosticați și în România primii 4 pacienți. Dintre țările europene, Spania are cele mai multe cazuri, peste 300, potrivit datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății caută un nou nume pentru această boală, iar săptămâna viitoare va convoca o întâlnire de urgenţă pentru a stabili dacă focarul va fi clasificat drept urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Detalii aici.

ECDC își menține evaluarea riscului general ca fiind moderat pentru persoanele care au parteneri sexuali multipli (inclusiv unele grupuri de MSM – bărbați care au relații sexuale cu alți bărbați) și scăzut pentru populația în general.

Țările în care au fost confirmate cazuri:

UK – 470

Canada – 112

SUA – 72

Emiratele Arabe Unite – 13

Australia – 13

Argentina – 5

Brazilia – 3

Mexic – 5

Venezuela – 1

Israel – 4

Elveția – 20

Maroc – 1

Ghana – 5

Austria – 4

Belgia – 36

Cehia – 6

Danemarca – 7

Finlanda – 3

Franța – 125

Germania – 263

Grecia – 2

Islanda – 3

Irlanda – 10

Italia – 48

Lituania – 2

Malta – 1

Norvegia – 2

Olanda – 80

Polonia – 1

Portugalia – 231

România – 4

Slovenia – 7

Spania – 313

Suedia – 9

Ungaria – 3

UPDATE 8 iunie: 1.176 de infectări cu variola maimuței (monkeypox) au fost confirmate prin teste de laborator până acum în țări din afara Africii, unde boala este considerată endemică. În Marea Britanie au fost depistate deja 321 de cazuri, în Spania – 198, iar în Portugalia – 191, potrivit datelor publicate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

ECDC consideră că probabilitatea ca variola maimuței să se răspândească în Europa la persoanele care au mai mulți parteneri sexuali este ridicată. „Deși majoritatea cazurilor din focarele actuale au prezentat simptome ușoare de boală, virusul monkeypox (MPXV) poate provoca boli grave în anumite grupuri de populație (copii mici, femei însărcinate, persoane imunodeprimate). Cu toate acestea, probabilitatea de apariție a cazurilor cu morbiditate severă nu poate fi încă estimată cu exactitate. Riscul general este evaluat ca fiind moderat pentru persoanele care au parteneri sexuali multipli (inclusiv unele grupuri de MSM – bărbați care au relații sexuale cu alți bărbați) și scăzut pentru populația în general”, notează agenția europeană specializată.

Țările în care au fost confirmate cazuri:

UK – 321

Canada – 81

SUA – 35

Maroc – 1

Emiratele Arabe Unite – 13

Australia – 6

Argentina – 2

Mexic – 1

Israel – 3

Elveția – 10

Maroc – 1

Austria – 1

Belgia – 17

Cehia – 6

Danemarca – 3

Finlanda – 2

Franța – 66

Germania – 113

Irlanda – 7

Italia – 29

Lituania – 2

Malta – 1

Norvegia – 2

Olanda – 54

Portugalia – 191

Slovenia – 6

Spania – 198

Suedia – 5

Ungaria – 1

UPDATE 6 iunie: 780 de infectări cu variola maimuței (monkeypox) au fost confirmate prin teste de laborator până acum în 27 de țări din afara Africii, unde boala este considerată endemică. Primele cazuri au apărut în urmă cu doar o lună, în Marea Britanie, care a trecut deja de 200 de infectări depistate. Spania a depășit 150 de cazuri, iar Portugalia are aproape 140, potrivit datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Maroc, Argentina, Mexic, Ungaria, Irlanda și Malta sunt țările care s-au adăugat în ultima săptămână pe lista statelor care au raportat cazuri de îmbolnăvire, potrivit centralizării Organizației Mondiale a Sănătății.

Numărul cazurilor la nivel mondial s-a triplat în ultima săptămână, cu creșteri importante în Marea Britanie, Canada, Germania, Portugalia, Spania, Franța și Olanda, unde numărul de infectări s-a multiplicat de două până la zece ori.

Țările în care au fost confirmate cazuri:

UK – 207

Canada – 58

SUA – 19

Maroc – 1

Emiratele Arabe Unite – 8

Australia – 3

Argentina – 2

Mexic – 1

Israel – 2

Elveția – 4

Austria – 1

Belgia – 12

Cehia – 6

Danemarca – 2

Finlanda – 2

Franța – 33

Germania – 57

Irlanda – 4

Italia – 20

Malta – 1

Olanda – 31

Portugalia – 138

Slovenia – 6

Spania – 156

Suedia – 4

Ungaria – 1

Organizația Mondială a Sănătății consideră că riscul sanitar la nivel mondial este moderat.

„Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit”, au declarat specialiştii de la OMS într-un raport care a actualizat situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

„OMS evaluează riscul la nivel mondial ca fiind moderat, ţinând cont că este pentru prima dată când cazuri numeroase şi focare de cazuri de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice”, au adăugat experţii de la OMS.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost semnalat în ţările non-endemice, spre deosebire de cele endemice.

UPDATE 30 mai: Peste 250 de infectări cu variola maimuței (monkeypox) au fost confirmate prin teste de laborator până acum în 23 de țări din afara Africii, unde boala este considerată endemică. Doar în Marea Britanie, unde au apărut și primele focare, au fost înregistrate peste 100 de cazuri. În Portugalia sunt raportate 49 de infectări.

G4Media.ro a realizat harta la zi a cazurilor de variola maimuței. Până în prezent, România nu are niciun caz și nici vreo suspiciune de infectare.

Țările în care au fost confirmate cazuri:

UK – 106

Canada – 26

SUA – 10

Emiratele Arabe Unite – 1

Australia – 2

Israel – 1

Elveția – 1

Austria – 1

Belgia – 3

Cehia – 2

Danemarca – 2

Finlanda – 1

Franța – 7

Germania – 5

Italia – 4

Olanda – 12

Portugalia – 49

Slovenia – 2

Spania – 20

Suedia – 2

Pentru alte zeci de cazuri suspecte sunt așteptate rezultatele la testele de laborator.

Știrea inițială, 24 mai: Aproape 100 de infectări cu variola maimuței (monkeypox) au fost confirmate prin teste de laborator până marți, 24 mai, în țări din afara Africii, unde boala este considerată endemică. Marea majoritate a acestor cazuri sunt în Europa, cu focare de zeci de persoane în Spania și Portugalia.

În Africa, au fost raportate peste 1.500 de cazuri în acest an, cele mai multe în Republica Democrată Congo. Pe continentul african au fost înregistrate și zeci de decese.

Primele infectări neobișnuite cu variola maimuței au fost confirmate în Marea Britanie în 7 mai, iar de atunci boala a fost confirmată în total în 16 țări din afara continentului african, în special la bărbați care întrețin relații sexuale cu alți bărbați. Niciun deces nu a fost înregistrat.

Țările în care au fost confirmate cazuri:

UK – 20

Canada – 2

SUA – 1

Australia – 2

Israel – 1

Elveția – 1

Portugalia – 23

Spania – 30

Belgia – 4

Germania – 3

Franța – 1

Italia – 3

Suedia – 1

Olanda – 1

Austria – 1

Slovenia – 1

Cehia – 1

Pentru alte zeci de cazuri suspecte sunt așteptate rezultatele la testele de laborator.

Variola maimuţei este o boală din aceeaşi familie cu variola, iar simptomele includ erupţie cutanată, febră, dureri musculare şi dureri de cap. Variola maimuţei are o rată de mortalitate mai scăzută decât variola, sub 4%, dar experţii sunt îngrijoraţi de răspândirea neobişnuită a bolii în afara Africii, unde este frecvent întâlnită.

Variola a fost eradicată în anii 1970.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. In comparatie cu colegul meu mai agitat (ralert), eu nu am nimic personal cu Sectia 8 Politie Bucuresti. Dar. Locuiesc in aceeasi zona si nivelul nesimtirii a devenit insuportabil. Acele magazine non-stop (cea cu prelata PEPSI si Stery) incurajeaza grupuri relativ mari de tineri, de la 4 pana la 10 persoane, sa faca zgomot de la 10 seara pana la 5 dimineata. Aceste grupuri, cand vad girofar sau chiar lumini de masina, dispar repede in non-stopurile mentionate, sau in curtea cu poarta gri mentionata, sau in aleea care duce „dupa blocuri.”
    V-as ruga respectuos sa dati mai departe acest mesaj oricarui om caruia ii pasa de faptul un pumn de indivizi (si doua non-stopuri…) terorizeaza sute de locuitori care n-au nicio vina.