G4Media.ro

Harghita: 42 de oi au fost omorâte de un urs, în satul…

Sursa foto: Pexels/ Ekrulila

Harghita: 42 de oi au fost omorâte de un urs, în satul Cădaciu Mare

Un număr 42 de oi au fost omorâte de un urs în satul Cădaciu Mare, comuna Şimoneşti, iar altele au fost rănite, atacul având loc la o fermă locală, a anunţat, duminică seara, Biroul de presă al Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, citat de Agerpres.

În comunicatul transmis presei se arată că atacul s-a produs în spatele unei clădiri a fermei, „la 50 de metri de zona locuită”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a precizat, într-un material video postat pe Facebook, că evenimentul a avut loc vineri seara şi pagubele provocate sunt foarte mari pentru gospodarul în cauză.

„Din păcate, ursul iar a atacat în judeţul Harghita, într-o gospodărie din comuna Şimoneşti, sat Cădaciu Mare, şi a omorât 42 de capete de oi şi mioare sau miei şi mai multe au fost rănite, aşadar şi acestea trebuie să fie ori sacrificate, ori vor muri. (…) Deci, nu este Ok că în judeţul Harghita atacurile de urs sunt repetitive, aproape în fiecare săptămână, şi au un efect atât de mare”, a spus Borboly.

Potrivit comunicatului citat, preşedintele CJ Harghita este de părere că problema ameninţării urşilor este departe de a fi rezolvată, arătând că sunt necesare acţiuni suplimentare şi este nevoie de o atitudine responsabilă, în special din partea factorilor de decizie naţionali şi europeni.

De altfel, în înregistrarea de pe Facebook, Borboly spune că legislaţia privind atacurile urşilor „nu este perfectă” şi că există o temere în rândul primarilor de a folosi pârghia legislativă care le permite să ia decizia împuşcării urşilor periculoşi care vin în intravilanul localităţilor şi provoacă pagube.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita a transmis un mesaj RO-ALERT, după ce în satul Cădaciu Mare, comuna Şimoneşti, a fost semnalată prezenţa unui urs.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Or fi făcut si oile alea ceva, l-or fi înjurat pe urs.