G4Media.ro

Hans Niemann „a trișat probabil” în peste 100 de meciuri de șah,…

sursa foto: Pixabay.com

Hans Niemann „a trișat probabil” în peste 100 de meciuri de șah, potrivit unei investigații Chess.com

Un jucător de șah aflat în centrul unui scandal de trișat care zguduie lumea șahului a trișat „probabil” în peste 100 de partide online, potrivit unei investigații realizate de Chess.com, transmite BBC.

Hans Niemann a fost acuzat de campionul mondial Magnus Carlsen că a trișat, deși nu a fost prezentată nicio dovadă.

Acum, o investigația Chess.com spune că este probabil ca Niemann să fi trișat „mult mai des” decât a recunoscut.

Dar nu a găsit nicio dovadă că ar fi trișat în partida împotriva lui Carlsen sau în alte partide jucate pe tablă.

Citește și:

Americanul a recunoscut că a trișat în partide informale când era mai tânăr, dar neagă că a făcut acest lucru în competiții.

Tânărul de 19 ani, care a fost contactat de BBC pentru comentarii, l-a acuzat anterior pe Carlsen și pe Chess.com că au încercat să-i distrugă cariera.

Scandalul a început la începutul acestei luni, după ce Carlsen, considerat de mulți drept cel mai bun jucător din toate timpurile, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield, într-o surpriză majoră.

Norvegianul l-a acuzat voalat atunci pe Niemann că a trișat, înainte de a-l acuza deschis săptămâna trecută.

Chess.com a realizat o investigație de 72 de pagini despre partidele lui Niemann pe site, pe care concurează cei mai mulți dintre cei mai buni jucători din lume, inclusiv pentru premii în bani.

Site-ul, care l-a interzis pe Niemann pentru presupuse înșelăciuni, susține că este probabil ca acesta să fi trișat încă din 2020, inclusiv în evenimente cu premii în bani și împotriva unor figuri „bine cunoscute” foarte bine cotate în joc.

Analiza sa a comparat mutările lui Niemann cu cele sugerate de computerele de șah – care sunt mult mai puternice chiar și decât cei mai buni jucători – și probabilitatea rezultatelor sale, printre alți factori.

„În general, am constatat că Hans a trișat probabil în peste 100 de partide de șah online, inclusiv în mai multe evenimente cu premii în bani”, se arată în raport.

„Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste meciuri și partide. De asemenea, el a făcut streaming în 25 dintre aceste jocuri”.

Raportul contrazice declarațiile făcute anterior de Niemann, potrivit cărora a trișat doar în jocuri informale pe site când avea 12 și 16 ani, dar niciodată în jocuri competitive sau când făcea streaming pe platforme de jocuri precum Twitch.

Cu toate acestea, deși rezultatele sale sunt „extraordinare din punct de vedere statistic”, Chess.com a precizat că nu există „dovezi directe” că Niemann a trișat în victoria sa împotriva lui Carlsen sau în alte partide jucate pe tablă din trecut.

În declarația sa de săptămâna trecută, Carlsen a sugerat că Niemann ar fi trișat în partida lor de la Cupa Sinquefield din statul american Missouri, spunând că „nu a fost tensionat sau chiar pe deplin concentrat”, în timp ce l-a depășit folosind piesele negre „într-un mod în care cred că doar o mână de jucători o pot face”.

El a mai spus că a devenit suspicios în privința lui Niemann, deoarece acesta a făcut progrese „neobișnuite” în ultimii ani. Alții au susținut că progresul lui Niemann, deși rapid, este comparabil cu cel al altor jucători juniori de top.

Chess.com a spus că au existat „anumite aspecte” ale jocului care au fost „suspecte”, inclusiv explicația lui Niemann despre joc după aceea.

Site-ul a remarcat, de asemenea, „anomalii” în ritmul de îmbunătățire a lui Niemann, care a urcat în clasamentul șahului clasic de pe locul 800 în lume pe primele 50 de locuri în mai puțin de doi ani.

Chess.com a precizat că această ascensiune a fost cea mai rapidă din „istoria modernă înregistrată” și a avut loc „mult mai târziu în viață decât colegii săi”.

Site-ul a negat, de asemenea, că ar fi fost presat de Carlsen, care a dominat șahul timp de peste un deceniu, pentru a-l elimina pe Niemann.

Carlsen a insistat că nu va juca împotriva lui Niemann, iar la începutul acestei luni a cedat în semn de protest după doar o singură mutare când s-au reîntâlnit într-un turneu online.

Când controversa a izbucnit la începutul acestei luni, Niemann a negat categoric, spunând că este dispus să joace dezbrăcat pentru a dovedi că nu ascunde dispozitive electronice care i-ar putea permite să trișeze.

„Nu-mi pasă, pentru că știu că sunt curat. Dacă vreți să joc într-o cutie închisă, cu zero transmisii electronice, nu-mi pasă. Sunt aici pentru a câștiga și acesta este obiectivul meu, indiferent de asta”.

O analiză statistică a jocurilor pe tablă ale lui Niemann, efectuată de profesorul Kenneth Regan, considerat cel mai mare expert mondial în materie de trișare în șah, nu a găsit nicio dovadă că acesta ar fi trișat.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

6 comentarii

 1. Așadar, in lipsa unor dovezi clare, pustiul nu a trișat in ultimii ani.

 2. A trisat dar a recunoscut cu jumatated e gura. De ce sa fie sincer pana la capat ?
  Pacat ca unii ii tin partea. Trebuie sa ii fie interzis accesul la sah.

 3. Cum poti trisa la sah? Altceva decat sa muti piesele aiurea nu vad.

  • Primesti mutarile de la un computer, care se stie ca invinge omul. Cum le primesti… eh, aici e misterul.

  • Pocnește din degete, arată inspre tavan, apoi ii fura aluia tura si regina. Ce e asa greu?

  • Si un copil de 7 ani ar putea gasi un mod daca cauta destul