G4Media.ro

Hamas acceptă planul de armistițiu al lui Biden în Gaza

sursa foto: Facebook / Israel Defense Forces

Hamas acceptă planul de armistițiu al lui Biden în Gaza

Liderii din peste 70 de țări cer o încetare a focului în Fâșia Gaza și intrarea urgentă a ajutorului umanitar, potrivit Rador Radio România.

Președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, a anunțat marți mobilizarea unui pachet suplimentar de 16 milioane de euro pentru îmbunătățirea situației umanitare din teritoriile palestiniene. „În 2023, sprijinul pentru Palestina s-a triplat pentru la 50 de milioane de euro, inclusiv finanțare umanitară și de dezvoltare. Anul acesta va fi mobilizat un pachet suplimentar de 16 milioane de euro pentru a sprijini Palestina”, a declarat Sánchez la Amman, în cadrul unei întâlniri internaționale pentru găsirea unui răspuns colectiv la situația umanitară din Gaza.

Sub titlul „Un apel la acțiune”, lideri din 75 de țări și reprezentanți ai Națiunilor Unite s-au întâlnit în Iordania pentru a identifica cele mai urgente nevoi din Fâșia Gaza după opt luni de război.

Toți liderii au fost de acord că principalul obstacol în calea îmbunătățirii situației umanitare este absența unui armistițiu. În timpul discursului său, Sánchez a apreciat pozitiv rezoluția de armistițiu adoptată luni de Consiliul de Securitate al ONU, o inițiativă a Statelor Unite coordonată cu Qatar și Egipt.

„De luni de zile am cerut o încetare imediată a focului, acces la ajutor umanitar, asistență și eliberarea ostaticilor”, a declarat Sánchez. „Facem apel la Hamas și Israel să acționeze în mod responsabil, având în vedere noua oportunitate pe care o avem în fața noastră, care este rezultatul eforturilor nesfârșite și lăudabile ale SUA, Qatarului și Egiptului”, a adăugat el.

Inițiativa SUA de încetare a focului, care propune un armistițiu de 6 săptămâni și urmărește să direcționeze negocierile către o încetare definitivă a războiului, a fost aprobată de 14 țări în Consiliul de Securitate, iar Rusia s-a abținut. Propunerea afirmă că Israelul sprijină acordul de armistițiu, cu toate acestea, detaliile despre momentul în care acesta va fi implementat nu au fost încă convenite. Hamas, la rândul său, a anunțat marți că acceptă propunerea de încetare a focului și că este dispus să negocieze detaliile inițiativei. Vorbind cu Reuters, înalt oficial al organizației palestiniene, Sami Abu Zuhri, a cerut Washingtonului garanții că Israelul își va îndeplini partea sa din acord.

„Acțiunea umanitară, recuperarea și reconstrucția Gazei sunt faze diferite ale unui proces pe care îl sprijinim astăzi și care trebuie să ducă în cele din urmă la crearea statului palestinian și la respectarea soluției celor două state”, a descris Sánchez. Președintele spaniol a insistat că poziția sa „nu este împotriva Israelului” și a asigurat că recunoașterea statului palestinian „este cea mai bună garanție de securitate pentru Israel și regiune”.

La rândul său, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, precum și președintele egiptean, Abdel Fatah al Sisi, au mulțumit pentru recentul gest al Spaniei, Norvegiei, Irlandei și Sloveniei de a recunoaște Statul Palestinian.

În ceea ce privește situația actuală, regele Abdullah al II-lea a declarat că „fiecare colț al Gazei este în ruine” și și-a exprimat regretul că operațiunea israeliană din orașul Rafah a provocat „din nou strămutarea a peste un milion de locuitori”. „Niciun loc nu este sigur în Gaza”, a remarcat liderul hașemit, după ce a cerut deschiderea coridoarelor terestre pentru a putea intra ajutorul umanitar. „Trebuie să fim pregătiți să distribuim ajutoare zilnic. Sunt necesare sute de camioane în Gaza”, a adăugat el.

De la începutul războiului, organizațiile umanitare care operează pe teren și țările din regiune au cerut Israelului să permită accesul ajutorului umanitar pe uscat. Situația s-a deteriorat rapid din luna mai, când Israelul a pus mâna pe punctul de trecere de la Rafah, singura rută prin care ajutorul a intrat în enclavă. Agenția Europeană de Protecție Civilă și Operațiuni de Ajutor Umanitar a anunțat marți că „peste 2.000 de camioane care transportă ajutor umanitar și mărfuri comerciale așteaptă în Egipt, gata să intre în Gaza”.

Liderii prezenți la întâlnire au convenit și asupra importanței sprijinirii Agenției ONU pentru Teritoriile Palestiniene (UNRWA), care a suferit acuzații din partea Israelului care au dus la anularea de către mai multe țări a fondurilor pentru organizație. „Lucrătorii umanitari, în special palestinienii, lucrează în condiții aproape imposibile și se prezintă la muncă atunci când casele lor sunt distruse și cei dragi uciși”, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. „Nouăzeci și trei de angajați ai UNRWA au fost uciși. Trebuie să se ceară socoteală pentru fiecare dintre aceste decese. Oroarea trebuie să înceteze”, a reiterat el.

Sursa: EL MUNDO / Rador Radio România /.
Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Hai Doamne Ajuta. Hai si cu Ucraina acum…

  2. hamas vor spune ca au castigat razboiul , ca i-au nimicit pe inamici , ayatohalul iranului va sustine si el asta .. asa cum au facut-o la cateva zile dupa ce Isarael au intrat in Gaza