G4Media.ro

Guvernul Slovaciei, nou atac asupra presei / După scandalul provocat de tentativa…

sursa foto: Pixabay

Guvernul Slovaciei, nou atac asupra presei / După scandalul provocat de tentativa de asasinare a premierului Fico, coaliția de guvernare vrea să restricționeze accesul presei la informații și să ceară corectarea unor articole

La mai puțin de două săptămâni de la tentativa eșuată de asasinare a prim-ministrului Robert Fico, Slovacia a revenit pe prima pagină a ziarelor pentru o situație despre care s-a mai discutat, respectiv  presiunea guvernului asupra libertății presei și a normelor democratice, informează POLITICO.

Parlamentarii Partidului Național Slovac (SNS), un partener minor în coaliția de guvernare de stânga-populistă a țării, au prezentat luni un proiect cu amendamente la legea privind mass-media și la legea privind liberul acces la informațiile de interes public.

Modificările propuse la legea privind mass-media ar introduce un „drept la o corecție” care ar obliga mass-media, atunci când este contestată, să modifice declarațiile presupus neadevărate sau incomplete „care afectează onoarea, demnitatea sau buna reputație [a solicitantului]”.

Modificările aduse legii privind liberul acces la informațiile de interes public le-ar permite funcționarilor publici să perceapă bani pentru cererile de informații pe care le consideră „excepțional de ample”, potrivit notei explicative a proiectului de lege, astfel încât să fie reduse cererile frivole care „le împovărează în mod semnificativ sarcinile administrative”.

Tomáš Kamenec, un avocat specializat în litigii legate de mass-media, a declarat că proiectul de lege conține un limbaj imprecis „care este o rețetă pentru interpretări arbitrare, deoarece accesul la informații va fi condiționat de plata unei taxe nedefinite”: „Este un pas în direcția greșită și nu face decât să ridice o barieră administrativă în calea accesului liber la informații”.

Coaliția condusă de Fico, care a preluat puterea în urma alegerilor generale din 30 septembrie, a inversat multe dintre politicile predecesorului său liberal. Printre alte măsuri, aceasta a oprit ajutorul militar acordat Ucrainei, s-a întâlnit cu oficiali de stat ruși și a îndulcit sancțiunile pentru corupție. În urma atacului din 15 mai asupra prim-ministrului, membrii coaliției au acuzat, de asemenea, mass-media și ONG-urile de crearea a ceea ce ei susțin că este o cultură a ostilității și au promis răzbunare.

Liderul SNS, Andrej Danko, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă de după tentativa de asasinare a lui Fico, că „pentru SNS, în această etapă, a început un război politic. Ne vom descurca cu Robert Fico, dar vor fi schimbări. Schimbări la nivelul mass-media”.

Coaliția de guvernare a criticat presa slovacă de când a preluat puterea și, în prezent, transformă serviciul public de radiodifuziune RTVS într-o instituție de stat aflată sub un control guvernamental mai mare, după ce Fico a declarat că „televiziunea îi acoperă activitatea insuficient de obiectiv”.

Oficialii guvernamentali au boicotat, de asemenea, orice formă de comunicare cu cotidianele Sme și Dennik N, cu site-ul de știri Aktuality și cu TV Markíza, care este cel mai urmărit post de televiziune din Slovacia.

În acest climat ostil, posturile de televiziune comerciale Joj și TA3 și-au anulat anterior emisiunile de discuții politice, urmate la sfârșitul săptămânii trecute de Markíza, care a scos din priză popularul său format de dezbatere săptămânală „Na Telo” (Întrebare dificilă), condus de jurnalistul proeminent Michal Kovačič.

Kovačič a folosit ultimele cinci minute ale emisiunii sale de duminică pentru a le explica telespectatorilor ce se întâmpla în culise. „Slovacia se confruntă în prezent cu un război din cauza orbanizării posturilor noastre de televiziune”, a început el, făcând referire la premierul iliberal al Ungariei, Viktor Orbán.

„Viitorul RTVS este dezbătut în mod public, dar în realitate această luptă se desfășoară peste tot, în liniște și pe furiș”, a spus Kovačič. „Dacă nu o oprim, va avea consecința ruinării democrației Slovaciei”.

În replică, conducerea TV Markíza a anunțat „anularea imediată” a emisiunii lui Kovačič, susținând că acesta a „abuzat de timpul de emisie pentru a-și prezenta opiniile personale”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ah da! Clasica cenzura comunistoida! :)))