G4Media.ro

Guvernul reacționează la două zile de la incidentele din Valea Uzului: Dăncilă…

Guvernul reacționează la două zile de la incidentele din Valea Uzului: Dăncilă solicită respectarea simbolurilor statale ale Românie și avansează soluția preluării de către Ministerul Apărării a cimitirului eroilor

Premierul Viorica Dăncilă solicită ferm respectarea simbolurilor statale ale României şi normele de ordine publică şi face apel la responsabilitate în ceea ce priveşte acţiunile şi declaraţiile politice referitoare la situaţia din Valea Uzului, informează sâmbătă Guvernul, potrivit Agerpres.

„Am urmărit cu mare atenţie ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Valea Uzului. Nu m-am pronunţat public cu privire la acest subiect pentru că nu am dorit să contribui la escaladarea situaţiei, dar împreună cu colegii mei din Guvern am acţionat pentru ca lucrurile să revină la normal şi să găsim soluţii acceptate de comunitatea locală, români şi maghiari, deopotrivă. Cetăţenii români, indiferent de etnie, aşteaptă de la noi soluţii, propuneri concrete, nu declaraţii contondente. Autorităţile guvernamentale şi oamenii politici au opţiunea dialogului, iar orice instigare la dezbinare între cetăţenii români, aşa cum din păcate am văzut în aceste zile, este intolerabilă”, afirmă prim-ministrul, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Totodată, premierul subliniază că în această perioadă Guvernul a căutat soluţii în spiritul asigurării dreptului neîngrădit al fiecăruia de a-şi comemora eroii şi de a cinsti memoria tuturor celor care au apărat libertatea, integritatea şi demnitatea poporului român cu jertfa supremă.

Una dintre propuneri, conform sursei citate, vizează preluarea administrării de către Ministerul Apărării Naţionale a Cimitirului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale – Valea Uzului şi consacrarea statutului de cimitir internaţional, având în vedere faptul că în această necropolă sunt înhumaţi militari de mai multe naţionalităţi. Însă, orice decizie va fi luată după consultări cu toate părţile implicate, precizează Guvernul.

„Şeful Executivului dezaprobă orice acţiune menită să alimenteze conflictul între cetăţenii României şi declaraţiile care instigă la ură şi la nerespectarea simbolurilor statale ale ţării noastre. De asemenea, premierul subliniază că abordarea politică a situaţiei din Valea Uzului nu este în măsură să contribuie la o soluţie constructivă şi respinge orice încercare de obţinere a capitalului politic de către unii lideri politici. Prim-ministrul cere autorităţilor responsabile să păstreze ordinea publică şi să asigure drepturile tuturor cetăţenilor români”, se mai arată în comunicatul Executivului.

Joi s-au produs tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului. Câteva zeci de români au intrat cu forța în cimitirul închis cu lacăt și păzit de membri ai comunității maghiare, care au vrut să interzică accesul românilor. În zonă se află și jandarmi.

Jandarmeria susține într-un comunicat că ”pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine”.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și:

Chipul urât al extremismului. Comemorarea rușinoasă de la Valea Uzului

VIDEO Tensiuni la cimitirul eroilor din Valea Uzului: Câteva zeci de români au intrat cu forța în cimitirul închis cu lacăt și păzit de membri ai comunității maghiare, care au vrut să interzică accesul românilor

Kelemen Hunor cere demiterea ministrului de Interne și a prefectului județului Harghita, în urma incidentelor de la Valea Uzului

Incidentele de la Valea Uzului: Meleșcanu l-a avertizat pe omologul său ungar că nu sunt necesare „intervenții externe neconstructive”

Guvernul Orban ”somează” cabinetul Dăncilă într-o notă de protest oficială legată de tensiunile din Valea Uzului

Kelemen Hunor la RFI, despre incidentele de la Valea Uzului: România și-a arătat fața adevărată/ Nu ne vom opri aici, vom face toate demersurile la forurile internaționale

Dosar penal pentru manifestanții români care au distrus poarta de la Cimitirul din Valea Uzului

Oficial: Sebastian Cucoș a fost trimis joi la Valea Uzului pentru a coordona activitățile jandarmilor ”având în vedere situația operativă tensionată”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. S-a consultat si cu aliatii si sprijinitorii ei de la Magyar PSd = UDMR?

 2. Dăncilă nu poate prelua nimic fără acceptul autorității publice locale. La mintea ei sau a celor care o manipulează poate doar încerca o expropriere pentru cauză de utilitate publică. Imaginați-vă un titlu în presa de la Budapesta: ‘Românii naționalizează osemintele maghiarilor din Ardeal!’.

 3. Eliminati mafia si crima organizata din institutii daca vreti stat de drept si democratie.

 4. MApN trebuie sa interzica accesul in cimitire ale eroilor ale limbricilor regali de la casa regala cu ifose de persoane publice si ale altor persoane. Ati vazut in septembrie 2018 cum la Cimitirul Eroilor din Sinaia descalificatul principe nicolae si-a permis sa scape de florile de la nunta imprastiind-le cum a vrut dupa mintea sa de tata iresponsabil si punand tricolorul doar la cateva cruci ale eroilor care apareau in cadru tv pt propria sa filmare. MApN trebuie sa permita accesul in cimitire ale eroilor doar la comemorari oficiale organizate de catre oficialitati ale statului roman ca sa nu mai existe situatii precum a depravatului principe nicolae la sinaia si care isi inchipuie ca tara ii apartine desi el si- a jignit mama copilului sau afirmand ca a mai avut relatii si cu alti indivizi iar el nu e tatal biologic.

  • Dupa moartea regelui Mihai , ai rămas fara obiectul muncii , Lătrău ?
   L-ai luat in vizor pe mucos ?
   Mai angajati la Armata inca vreo cateva mii de tablagi sa păzească morții , pensionați-i si pe aia la cerere si îngropați tara asta in datorii !

 5. Chestia cu respectarea simbolurilor nationale romanesti e foarte bine zisa, deoarece hoarda de romani care a navalit peste maghiarii care spuneau Tatal nostru a aruncat in maghiari si cu steagurile romanesti pe care le aveau, dupa cum am citit in presa. Din fericire, aia care se tavaleau in baltoaca cu mocirla si pe care jandarmii se chinuiau sa-i scoata de acolo nu aveau steaguri, ca asta mai lipsea, sa tavaleasca in mocirla si steagurile.

 6. o idee buna – surprinzator din partea vioricai.

  Chiar ma chinuia idea asta de cateva zile: de ce nu este deja gestionat de armata, avand in vedere ca este „cimitir militar”?

  Dar poate la romani, armata are cumva un alt inteles: ceva legat de pensii ….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.