G4Media.ro

Chipul urât al extremismului. Comemorarea rușinoasă de la Valea Uzului

Chipul urât al extremismului. Comemorarea rușinoasă de la Valea Uzului

În plină campanie electorală pentru europarlamentare, cineva s-a gândit că n-ar fi rău să inflameze puțin relațiile româno-maghiare. Nu știm precis cine este acel cineva, dar el trebuie căutat oriunde în altă parte decât la primăria Dărmănești. Acolo doar s-a executat o bucățică dintr-un plan gândit de alții.

Greu de crezut că după ani de indiferență fața de soarta eroilor împrăștiați pe coclaurile patriei, un amărât de primar n-a mai putut dormi noaptea dacă nu instala rapid, fix în preajma sărbătorilor pascale, 50 de cruci de beton într-un cimitir administrat de 100 de ani de unguri și aflat într-o vale pe unde nu trece nimeni, iar prima așezare e la 5 km depărtare.

În mod evident, cineva l-a încurajat, i-a suflat ideea.

Istoria faptelor o găsiți bine sintetizată de Mugur Vărzariu, într-un articol publicat pe blogurile Adevărul. Detaliile sunt relevante, dar altceva ne preocupă în acest articol: cât de ușor se poate aprinde un conflict interetnic, cât de fragilă este în realitate relația majoritate-minoritate și cum prăpastia neîncrederii între români și maghiari crește alarmant.

Nu am nici cea mai mică rezervă în a spune din capul locului: cei care au aprins fitilul în Valea Uzului au fost românii, nu maghiarii.

Total neclar dacă în cimitirul din Valea Uzului, pe lângă unguri, germani și austrieci odihnesc unul, doi sau mai mulți români. E treaba istoricilor să lămurească, cert este că cimitirul românesc lăsat altminteri în paragină se afla la vreo zece km distanță.

Cu atât mai suspectă acțiunea primăriei Dărmănești de a instala acolo cruci în disprețul legii și al oricăror norme elementare de conviețuire.

La originea conflictului stă, așadar, un act administrativ profund ilegal adoptat de Consiliul Local pe data de 29 martie 2019, denunțat ca atare tot de partea româneasca. Prefectura Bacău a cerut ulterior, după ce spiritele s-au încins, anularea actului care a permis contrucțiile în cimitirul din Valea Uzului.

Partea maghiară a comis ulterior absolut toate gesturile posibile pentru a inflama și mai rău o situație deja complicată. Prima reacție, venită din partea radicalilor maghiari, a fost să acopere crucile românești cu saci negri de gunoi.

La un gest prostesc al românilor, maghiarii au răspuns cu o înjurătură. Liderii UDMR s-au delimitat cu jumătate de gură, cât să nu poată fi acuzați de tăcere complice, iar apoi au încercat să stoarcă maxim capital politic din eveniment.

Cu trei zile înainte de alegeri, Kelemen Hunor a anunțat ruperea protocolului de colaborare cu PSD până la rezolvarea problemei din Valea Uzului și a cerut sancționarea vinovaților.

Liderii maghiari au cerut inclusiv începerea unor anchete penale pentru profanare de morminte și abuz în serviciu, dat fiind că românii ar fi ridicat crucile fără autorizație, peste mormintele identificate ale soldaților maghiari căzuți în primul război mondial.

Partea românească nu a mișcat un deget până la incidentele de joi, n-a început nimeni nici o anchetă pentru a preveni degradarea situației în plan local și nimeni nu s-a obosit să închidă cât mai repede posibil un subiect cu potențial exploziv.

Ajunși în acest punct, maghiarii au acuzat dublul standard, toleranța nejustificată a statului român în fața unui abuz evident îndreptat împotriva lor ca grup etnic.

A venit apoi rândul maghiarilor să dea dovadă de dublu discurs și dublu standard. Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a anunțat pe data de 29 mai că primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras a închis temporar pentru 30 de zile cimitirul de la Valea Uzului.

„Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba. Ceea ce inițial a părut o probă de responsabilitate s-a transformat rapid în incitare pură.

Aceleași personaje care anunțau în urmă cu o săptămână închiderea cimitirului l-au însoțit câteva zile mai târziu pe vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, în Valea Uzului unde a ținut un discurs și a depus o floare în cimitir, alături de oficiali ai UDMR. Altfel spus, cimitirul s-a închis doar pentru români, nu și pentru maghiari.

Vizita lui Semjen Zsolt a avut loc cu o zi înainte de manifestările de Ziua Eroilor din Valea Uzului, unde și-au anunțat prezența organizații naționaliste românești și un sobor de preoți. Desigur că gestul maghiarilor a trecut în ochii românilor drept o nouă provocare.

În loc să intervină prompt și să anuleze ferm orice manifestări pentru data de 6 iunie în Valea Uzului, deoarece exista riscul evident ca evenimentul să degenereze într-un conflict inter-etnic, Guvernul României, prin ministrul de interne, Carmen Dan, s-a limitat să facă joi dimineața un apel la calm pe Facebook.

Cu atât mai greu de înțeles pasivitatea guvernului cu cât printre românii violenți s-au numărat și membri ai galeriilor de fotbal. Greu de crezut că DGIPI nu știa de planurile lor. De ce nimeni n-a luat nici o decizie pentru a preveni un conflict inter-etnic cu consecințe dezastruoase?

Într-o astfel de situație s-ar fi impus o intervenție fermă a statului român, care să interzică prezența în zonă atât a maghiarilor, care anunțaseră deja că vor face lanț uman în jurul cimitirului, cât și a organizațiilor naționaliste românești, puse pe scandal și fapte mari.

Nu era mai simplu ca jandarmii masați la poarta cimitirului să blocheze drumul de acces în Valea Uzului și să-i trimită pe toți acasă până li se răcesc puțin creierii încinși de aburii extremismului?

Comportamentul românilor care au rupt poarta cimitirului, au lovit maghiari cu steagurile (vezi filmul evenimentelor făcut de HotNews.ro) și au comis alte acte de barbarie sub pretextul comemorării soldaților români este o rușine națională.

Toți cei care au lovit, distrus și incitat la conflict trebuie să răspundă penal, pedepsiți exemplar. Dosarul penal anunțat de Jandarmerie trebuie instrumentat ca la carte și trimis în instanță cât mai repede.

Numai așa poate fi restabilită încrederea și putem merge împreună mai departe, după cum ne-a îndemnat Papa Francisc în timpul vizitei în România.

Dar e dificil de mers mai departe împreună când a două zi după incidentele din Valea Uzului, liderul UDMR, Kelemen Hunor decretează că ele arată ”adevărata față a României”. Declarație este o jignire incalificabilă a românilor care privesc, în marea lor majoritate, cu maximă toleranță minoritatea maghiară.

Kelemen Hunor ar trebui să-și ceară scuze publice, la fel primăria Dărmănești și toți cei care au inflamat spiritele în Valea Uzului.

Dacă noi am spune că netrebnicii care au învelit crucile cu saci de gunoi sau cei condamnați pentru acte de terorism în Târgu Secuiesc reprezintă adevărata fața a maghiarilor? Cum s-ar simți domnul Kelemen Hunor?

În treacăt fie spus, partidele românești au făcut posibil miracolul ca UDMR să intre în Parlamentul European deși n-ar fi avut teoretic nici o șansă să treacă pargul fără ajutorul inexplicabil al românilor.

Și tot în treacăt, văd că liderul UDMR cere azi demisia ministrului de interne. Dar oare cine a ținut guvernul Dragnea în viață și pe ministrul Carmen Dan în funcție după violențele din 10 august din Piața Victoriei împotriva protestatarilor pașnici?

Foarte probabil că incidentul va fi exploatat din plin de Viktor Orban, care își construiește cu grijă imaginea de protector și unificator al tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic.

Acesta este motivul pentru care UDMR, total dependent de Victor Orban și politica lui, va căuta să internaționalizeze incidentul nefericit din Valea Uzului, la amplificarea căruia liderii maghiari au contribuit din plin.

În ziua când întreaga Europă comemora momentul debarcării aliaților în Normandia și își cinstea eroii în mod exemplar, într-un colț de Românie românii și ungurii se batjocoreau unii pe alții tot în numele istoriei.

Un moment rușinos, în primul rând pentru români, dar și pentru maghiari. Ar trebui să înțelegem că nu ne putem juca nici unii, nici alții cu simboluri atât de puternice, cu memoria și cu istoria noastră, fără să ne riscăm viitorul. Pentru a putea merge cu adevărat împreună, trecutul trebuie îngropat și lăsat în urmă.

Un Cernobîl etnic poate fi evitat numai dacă peste astfel focare de conflict turnăm o placă groasă de beton.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

112 comentarii

 1. avem multi oameni prosti si manipulabili de catre Orban, PSD si alte factiuni afiliate Rusiei

 2. Foarte bun si bine-venit acest articol! Cei care au obligatia legala sa intervina, sa-si faca datoria!

  Si rusine PSD si UDMR§ Caci ei au pus la cale acest conflict pentru ca ei sunt sustinatorii logistici directi ai celor doua tabere si tot lor serveste acest conflict.
  Is fecit cui prodest!

  • Nu-i uita si pe javrele din alde, primarul din Darmanesti este din alde. Aceeasi toxica si criminala combinatie care ne mananca zilele de 2 ani si jumatate : psd-alde-udmr! Vom scapa de nemernicii astia numai prin alegerile locale si parlamentare, unde sa fie BOICOT TOTAL liste psd-alde-udmr.

  • Au incercat mai intai sa ne duca de nas inventand basmele cu statul paralel. Dupa cum am vazut pe 26 mai, acea sarlatanie jalnica nu a mers, nu a pacalit nici macar copiii de varsta prescolara.

   Acum pun la cale o noua diversiune, tulbura linistea cimitirelor creand si intretinand agitatia nationalista.
   Ziua in care vom scapa de aceasta clica odioasa care vrea sa ne dezbine ca sa ne stapaneasca va fi o zi de mare sarbatoare, pentru romani si maghiari deopotriva.

 3. Foarte bun articolul!
  Ar trebui sa ridice niste semne de intrebare iarasi (pentru a cata oara), vizavi de capacitatea decizionala a Ministerului de Interne/Externe.
  Sunt total depasiti, habarnisti, felul in care au evoluat lucrurile a fost prostesc…

  • N-a fost prostesc, a fost premeditat si cu intentie, asa cum a fost si 10 august si faza cu jandarmerita.

  • Sau, in cazul Externelor, situatia cu impiedicarea votului diasporei.

  • Super articol! Udmr si psd sluga securitatii joaca film actiune Hollywood in RO pe rusinarea natiuniilor! Respect oameni buni!!!!

  • Am rezerve in legatura cu corectitudinea articolului. Cand abordezi un subiect atat de dificil, te informezi bine, nu spui ca or fi 3-4 romani inhumati acolo, dand de inteles ca pot fi neglijati de dragul armoniei romano-maghiare.
   Nu poti spune „rusinoasa comemorare”, e o lisa de bun simt. Spui rusinoasa actiune de a opri comemorarea.
   Sunte de acord ca au fost extremisti si de partea romana, dar maghiarii au venit stiind ca e ziua comemorarii eroilor si au dorit sa o opreasca. Mai cred ca atat romanii, cat si maghiarii au fost manipulati intr-un singur scop: sa produca dezordine si sa subrezeasca statul roman.

 4. „Față urâtă a extremismului”. Poate avea extremismul și o altfel de față?

  • „(Iata, vedem din nou) fata urata a extremismului”
   Asta este sensul folosit de autor. Nu implica faptul ca expremismul ar putea avea si alta fata. Fa un efort sa iesi din cliseu. Nu te obliga nimeni sa te lipesti de el. Nici pe noi.

  • @Ioan: Ioane, trebuie insa sa recunosti ca incheierea articolului e de un rafinament deosebit! Si eu si tu faceam EXACT LA FEL, printr-a zecea, la comentarii la română (sper ca nu cumva … esti ungur 😆 ): cautam ceva la modă si concepeam o fraza care sa-l contina si care sa ne asigure o incheiere de efect cu impresionarea pana la lacrimi a cetitorului!

   Cam asa si cu clişeul cu Cernobîl al lui Tăpălagă: n-a putut sa se abțină! 😆

  • Zau, sanitare, asta ai tu de spus la articolul acesta?

  • Nu doamna, pentru dumneavoastra, mai expun inca patruidei, sa va alegeti (si sa-mi spuneti pe care v-o dedic):

   1) Treaba asta cu romanii si ungurii, este FIX aceeasi dilema cu „Este Bruce Lee mai tare ca Chuck Norris?” Daca nu pudoarea, cel putin bunul simt trebuia sa scuteasca publicul de acest spectacol de spatele blocului. Regret eu cei dintai intamplarea, pentru oamenii cu simtul masurii din țară. 🙁

   2) Nationalismul este o sculă/unealtă, folositoare strict la edificarea statelor-natiune. Ea nu-si mai gaseste utliziarea in prezent decat poate la bașci, catalani si irlandezi. In rest, odata ce ne-am fabricat statul, nu mai avem la ce sa o folosim, inafara de a ne sparge dintii cu ea, pentru ca nu suntem atenti. 😎

   3) „Natiunea este un plebiscit de zi cu zi.” N-am zis-o eu, ca nu-s chiar atat de destept. 😆 A zis-o unu’ Ernest. Da’ cum vi se pare!?
   Nu e nimic sfant in ea, nu e nimic ce se mosteneste, nu e nimic de care esti atasat prin forta istoriei, este doar o alegere personala. In clipa in care, intr-o dimineata, majoritatea din cele 20 de milioane de romani se hotaraste ca nu mai este atasata afectiv de ea … PUFFFF! 😈 … dispare abstractiunea in neant (cum a si aparut), cu toti romanii nationalisti de ieri in viata fiind!

   4) Pentru cei din Ploiesti, ca sa luam in exemplu, daca printr-o minune dumnezeiasca sau printr-o anomalie a astrofizicii (la alegere!) dispar brusc judetele Harghita si Covasna cu totul, si ramane in locul lor o groapa, dar cumva prespunem ca restul populatiei nu afla pentru un timp, toata mascarada de la punctul (1) continua cu acelasi elan, desi nu mai are nicio referinta (nu mai exista ungurii care vor sa ne ia tara si nici romanii verzi care sunt asupriti/nedreptatiti de ticalosii de unguri). Pentru ca, vedeti dumneavoastra, aproape niciunul dintre poliesteni nu cunoaste personal niciun ungur din Harghita-Covasna si, deasemenea, niciun roman verde asuprit de catre ei. Practic, viata lor continua la fel si cu si fara ungurii si romanii respectivi!
   La limita, mutatis mutandis , asta, istoriceste, s-a si intamplat. Prin niste sate indepartate din Rusia, la un deceniu sau doua de la revolutia bolsevica, traiau niste oameni pentru care inca, la St. Petersburg, domnea țarul. Pentru ei, viata de dupa 1918 fusese la fel de buna sau de rea, independent de Nicolae al II-lea sau de Lenin. 💡 Cum ar fi si a ploiestenilor, in caz ca ne pomenim un un fel de Grand Canyon in mijlocu’ tarii …

   Bonus (ca e din domeniul dvs.): ce rol credeti ca au, la scoala, harta tarii pe perete, drapelul arborat si imnul intonat ? Cum ar fi fostii scolari fara sa fi vazut astea, ani de zile, in fiecare zi?!

   Dar ce s-ar mai alege din nationalism, doamne feri !?!? 😉

   [E? Care v-a placut? 😆 ]

 5. PSD+UDMR creează intenționat haos; în felul ăsta, in loc sa ne concentram pe problemele grave ale țării, ne pierdem timpul și energia pt a afla cine a dat primul cu piatra într-un joc prostesc, din care nu câștigă nimeni nimic ( câștigă doar găștile de borfașii și rușii)
  In timpul asta, atât pt români cât și pt minorități, drumuri ioc, scoli ioc, educație dezasamblată, sute de mii de tineri își iau tălpășița din țară în fiecare an, ne îndreptăm rapid spre criza economică, …
  Vedeți-va fiecare de treabă, e suficient loc în țară asta pe toate planurile, apucați va fiecare de treabă la locul vostru
  Opriti-vă, nenorociților, până nu se dărâmă totul!! sau asta va e scopul?? Divide și cucerește, nu???
  PSD+ALDE+UDMR scoase înafara legii pt subminarea țării!

  • @cuochiipevoi: Prooooooooost mai iejdi ma baiete.. du-te acasa.. rade lumea de tine…

  • Stiam ca esti postac, magarule, ma duc sa-ti dau iar raport.

  • Da, placa de beton.. sau cruce de beton.. hai sa turnam o placa de beton armat cu violenta peste secuime ca rezolvam „problema”. Bravo, buna idee dle.

  • Vax albina…! Ai iesit si tu la interval, ca sa-l impresionezi pe noul trezorier PSD…Te-a cam neglijat Draghici Mircea, nu-i asa ?

 6. Foarte bine scris cu o singurã remarcã .Oare președintele tuturor românilor cu un important rol mediator în societate de ce nu și-a luat geaca roșie și sã medieze acest conflict ?Sau a vrut sã pãstreze voturile maghiare.Sunt multe calcule și la profu de fizicã.

  • Pentru ca nu-i atat de tont incat sa se lase atras intr-o astfel de capcana.
   Este o manipulare, nu este nimic de mediat. Tu gandesti sau doar vorbesti (sau executi)?

  • Ce să facă Iohannis, să stingă fitilul aprins de PSD+ UDMR?
   Cine se pupă toată ziua bot in bot, nu pesedistii cu udmeristii? Nu a dat Draknea până acum tot ce a cerut Hunor? Cine le-a dat nas?
   Ce explicație da Carmen Dan??
   Dar Cucoș prezent la Valea Uzului?
   Dar guvernul și primăriile implicate??

   https://www.aktual24.ro/la-fel-ca-pe-10-august-sebastian-cucos-si-ultrasii-galeriilor-au-fost-prezenti-in-valea-uzului-diversiunea-video/

  • Borfașilor, dați foc la țară numai că să scăpați! Provocați haos sa abateți atenția de la problemele adevărate ale țării, create de voi!
   patriHoților!

  • @Ioan, @cuochiipevoi,
   De ce va… raciti gura de pomana, nu vedeti ca durerea aproape ca-l doboara? Mai bine i-ati da un Nurofen, ca sa-l mai lase o perioada…

  • Presedintele cu geaca rosie habar nu avea cata idiotenie si violenta zac in natia romana,idiotenia,credulitatea,si violenta honveda…UNDE ERA DOMNUL KLAUS IOHANIS CAND MIHAILA COFARIU ERA MUTILAT PE VIATA,BATUT DISTRUS DE HONVEZII MANCATORI DE CARNE DE CAL TABAGITA SUB SA?????????ASTIA AU CRIMA IN GENA!!! ATTILA ERA NEAM MONGOL….

 7. mugur varzariu este un antiroman cunoscut. lui tot ce e romanesc ii pute. omul e in stare sa suceasca lucrurile ca sa iasa ca „romanii e prosti” intr-un mod extrem.are o deformatie… o alta varianta de lucru mai putin antiromaneasca: https://newstandard.news/2019/05/17/budapesta-a-pus-gaz-pe-foc-in-situatia-de-la-cimitirul-valea-uzului/

 8. Cauza anarhiei sociale este lipsa statului de drept, coruptia, respectul legii si aplicarii ei fara discriminare de rasa, obarsie sau statut social.

 9. Exista si o fata frumoasa a extremismului? 🙂
  Vor fi tolerai ca asta e singura „strategie” pe care o avem, adica ghiolbanismul pe termen scurt. Inca ne comportam de parca maghiarii sunt niste straini tolerati in tara noastra … popor fara gandire pe termen lung

 10. Foarte bine rezumat!!
  Ceea ce s-a intamplat a fost premeditat si s-a vazut asta si prin prisma atitudinii Jandarmeriei. Nu trebuie dat curs si nici permis sa se extinda acest conflict. E un conflict dorit de catre oamenii politici josnici ca sa se aibe la mana unuia sau altuia. Nu trebuie sa le mai acceptam jocurile si mai ales sa intram in acest teatru ieftin!!

 11. E intr-adevar rusinos, pt ambele „cohorte”
  Daca ar fi sa se faca o ancheta serioasa ar trebui strans de coitze primarul ala din Darmanesti, pana spune exect cine l-a pus sa aprinda valvataie. Si dupa ce se afla de unde a pornit totul din partea romaneasca, sa fie somat si Kelemen sa puna pe tapet numele celor care se fac vinovati din partea maghiara.
  Ungurii aia cu sacii de gunoi si romanii care i-au bumbacit cu steagurile si au aruncat cu pietre sunt doar niste imbecili manipulati, in frunte cu popimea care s-a repezit sa-si fluture izmenele pe-acolo si sa invarta cadelnitele ca niste smintiti.

  Daca SRI sau DGPI si-ar face meseria, s-ar fi stiut cu exactitate cine sunt initiatorii acestor conflicte, din ambele tabere.
  In rest, Orban sa-si vada de treaba lui, ca nu-i stie nimeni de frica (cel putin nu in Romani), oricat s-ar forta el sa para ceea ce nu e. E doar un prostanac infumurat care pana la urma va sfarsi exact ca Dragnea.

  • Lana, kkt respectiv de primar face parte din alde al lui tariceanu, alt kkt protejat de haita de hoti psd-alde-udmr din senat in fata DNA. Asta-i cardasia, de criminalii si hotii astia trebuie sa scapam la alegerile locale si parlamentare de anul viitor, ca nu prea vad cum am putea avea anticipate.

 12. „Dacă noi am spune că netrebnicii care au învelit crucile cu saci de gunoi sau cei condamnați pentru acte de terorism în Târgu Secuiesc reprezintă adevărata fața a maghiarilor? Cum s-ar simți domnul Kelemen Hunor?”

  cred ca foarte relaxat, chiar nu cred ca s-ar supara; ti-ar da dreptate

 13. Ar fi bine de aflat cine i-a sugerat primarului din Dărmămești să planteze crucile de beton cu ceva timp înainte… poate aflăm și noi cu ocazia asta cine sunt agenții de agitatie hibridă ai Rusiei…

 14. Ei, daca se strigau lozinci andi-psd, atunci sinistra Carmen Dan sigur nu ar fi mazgâlit 2-3 cuvinte pe FB ci ar fi trimis slugile de la Jandameria inarmate cu tunuri de apa, gaze, bastoane cu socuri etc, sa disperseze participantii. La gazari in masa ea si haidamacii / slugile care conduc Jandarmeria sunt maestri. Curios: duplicitarul K. Hunor si hotimea din udmr au votat impotriva motiunii care cerea demisia sinistrei de la Interne. Cum si-a schimbat el pozitia? Tipic pentu un șantajist ordinar ce conduce gruparea infractionaa UDMR – Maghiar PSD:

 15. „mana dreapta a lui carmen dan a fost vazut in valea uzului”. qed

  • ”Mana dreapta” avea…microfonul activat sau Carmencita a preferat sa faca o pauza, in memoria ”patriotului” aflat in carantina la Rahova…?

 16. Oricum e știut că zona aceea colcăie de omuleți verzi cu carnet de membru PSD, remember RAFO Onești

 17. Fata urata a comunismului; cum au putut securistii sa i faca pe adolescenti sa si toarne colegii de scoaala sau rudele apropiate.In cea mai curata perioada a vietii,atunci cand scrifici orice pentru prieteni si rude ,tu sa i tradezi.

 18. Dacă privim situația ca pe o diversiune este important să înțelegem care este scopul acestei diversiuni.
  Dacă scopul acestei diversiuni este un conflict interetnic în mod evident PSD și oricine se află pe poziții antieuropene pot fi cei care au un asemenea interes.
  Pe de altă parte adevărul istoric și legea trebuie să primeze in soluționarea corectă a diferendului care a generat această situație.
  PSD aflat la guvernare nu este nici competent nici interesat în a aplica soluția corectă.
  Singura soluție este de a elimina PSD din acest joc al dezbinării care distrage atenția de la problemele grave ale țării.

 19. Ioan, extremismul, nu „expremismul; și nu mă tutuiți, că nu suntem intimi; și nu există clișeu din care să ieși dacă n-ai intrat; și adunați-vă țăndările care vă s-ar, că nu-i nimeni dispus a se împiedica de ele. Da. ?

 20. Acest scandal este provocat pentru a rediscuta granitele judetelor, miza este padurea care incojoara acel cimitir.

 21. Felicitari pentru articol domnula Tapalaga. O mostra de luciditate si de intelepciune.

 22. Nationalismul a avut rolul lui determinant in secolele XVII-XIX in formarea Europei asa cum o vedem astazi. In secolul XX nationalismul si-a incheiat rolul si ar fi trebuit sa se estompeze.
  Politicienii care apeleaza la nationalism practica cea mai joasa speta de propaganda. In unele cazuri, cum este si cel de la Valea Uzului, nationalismul are forme nocive. Nu trebuie sa amintesc de sutele de mii de victime ale nationalismului in lumea intreaga.
  Din acest punct de vedere udemere este unul din exponentii nationalismului desantat iar singurul mod de sustinere al acestui „partid” este nationalismul. Din nefericire etnia maghiara nu a inteles inca acest lucru si faptul ca udemere este sinonim cu pesede.
  Sper ca generatiile care vin sa aiba mai multa intelegere a ceea ce se intimpla in politica si sa aleaga mai bine.

  • Ultimele alegeri arata ca maghiarii nostri au inteles, si nu i-au mai votat. Udmr a trecut de 5% numai cu ajutorul psd. E adevarat ca psdeului nici nu i-a trecut prin cap ca alde nu face 5%, s-au luat dupa sondajele masluite ale latrinelor, care dadeau alde la 10-12%, si i-au ajutat pe udmristi, ceea ce arata ca udmr stia clar ca nu trece de 5%.

 23. D-le Tapalaga din respect pentru cei care doresc sa se informeze corect articolul pare scris obiectiv si zic pare deoarece contine doze mari de subectivitate. Sunt numeroase dovezi istorice care pot fi consultate in arhive. Sunt articole publicate cu informatii amanuntite asupra Cimitirului International de la Valea Uzului. Desi cimitirul(initial civil datat din 1915) a fost in 1916-17 destinat soldatilor Imperiului Austro/Ungar acolo si-au gasit locul de odihna militari din 7 nationalitati printre care maghiari si romani. Pana aici un gest de normalitate, doar ca intre timp spiritele s-au inflamat din cauza politicilor de purificare etnica si negationism sau revizionism istoric ca si politici ale statului ungar si ale liderilor comuntatii maghiare din afara granitelor acolo unde comunitatea maghiara este majoritara din punct de vedere etnic. IN arealul romanesc cultul eroilor si viata de dupa moarte joaca un rol pivotal. Ori de aici s-au inflamat spiritele. Din dorinta unei comunitati de a sterge urmele istorice ale unei nationalitati conlocuitoare. Sunt celebre dovezile in care statul ungar a sters din memoria istorica urmele unor altor nationalitati si culturi de pe teritoriul pe care l-a avut in administrare. In spatiul romanesc asa ceva este inadmisibil, drept dovada sta grija aratata mormantului comun de la Ceanu Mare, judetul Cluj in care s-a odihnit Fritz Schroeder tatal fostul cancelar Gerhard Schroeder. Pana cand aceasta metheahna a liderilor comunitatii maghiare de negationism ,revizionism istoric si purificare etnica nu va inceta nici problemele si conflictele dintre comunitati nu vor inceta.

  • ” IN arealul romanesc cultul eroilor si viata de dupa moarte joaca un rol pivotal ”
   Așa cum s-a văzut ieri (((
   Noroc că în general afirmația este adevărată.

   Ce ar fi să lăsați intact și fără fine subversii textul articolulu lui Dan Tăpălagă. Este complet, adevărat și trist. No comment. Din partea mea.

 24. Am văzut imaginile cu specimenele alea cățărate pe gard și pe cruce doamne ferește! Îmi crapă obrazul de rușine ! Aia o să vadă toată Europa .. nu ne erau de ajuns hoții și toate scursurile care ne fac varza imaginea in lume. Baa naționaliștii lu’ pește prăjit mor copii înecați in kkt in scoli! cocalaru’ baștan de la Suceava ia elicopterul smurd ului sa meargă la București că îl doare burtica , un polițist moare cu pocnitoarea Carpați in mana împușcat de tziganoi încurajat de regimul borfașilor psd, armata e sabotata de ani de zile de patrihoții fsb-isti din PSD alde când hoardele de ruși sunt înarmate până în dinți la o aruncătură de băț peste graniță și pe voi va fi*te grija de cimitirele ungurilor !?

  • Nu esti roman daca nu te doare pt stramosii tai. G4media trust media unguresc

  • :)…sunt etnic maghiar si de ieri sunt cam nnegru de suparare..nu obisnuiesc sa postez…doar citesc dar postul asta Adrian este exact ceea ce as putea eu sa scri…mi-ai luat scrisu’ din pix !

  • Adriane si Arlequine, 100 % de acord si mandru de clujenii iesiti ieri in strada, impreuna romani si maghiari.

 25. Asa o remarca, ca o scama care zgarie:
  Niciunul dintre comentatori, nici chiar cei mai voit concilianti nu face minimul efort sa renunte la „de gunoi” dupa „saci,” pentru ca asta subliniaza caracterul ofensator.
  Sunt niste saci din plastic care devin „de gunoi” cand pui gunoi inauntru. Poti pune orice altceva, de exemplu haine sa le protejezi de praf. sau mielul de paste.
  Dar nu, sa nu cumva sa uitati
  sunt SACI DE GUNOI.
  Aici au fost folositi ca sa mascheze crucile pur si simplu. A fost cel mai la indemana material, care nu produce alte pagube.
  Daca erau pusi pe rele, le maltratau in vreun fel.

  • Da, numai ca…
   …in comert exact sacii aia se vand cu eticheta de „saci menajeri” (sigur ca exista si alte culori) dar cei negri sunt 99% folositi pt gunoi.
   In alta ordine de idei, de ce nu s-au gandit ungurii sa puna altceva pe cruci? Sau macar saci de alta culoare? Pt ca actiunea aia a fost gandita din timp si executata pe indelete, chiar cu grija sa nu deterioreze nimic. Nu poti spune ca au pus ce-au avut la indemana, la repezeala. N-ar fi fost mai simplu asa?
   Si pun pariu ca daca iei un sac de-ala si intrebi 1000 de unguri ce-i, 999 o sa-ti raspunda ca-i szemétzsák.

  • Eu nu despre unguri vorbesc, despre romani, fie ei si pacifisti. Chiar si dumneata, Lana, apesi pe pedala asta.
   De ce nu au gasit alta culoare? Alta intrebare… Asta au gasit.
   Scopul era sa mascheze, nu sa scoata in evidenta. Asta au gasit la indemana – saci negri.
   Chiar ma gandeam ca e ceva subliminal, dar din intrebarea pe care mi-o pui aici, vad ca e chiar cautat cu intentie… Menajeri nu inseamna neaparat gunoi – decat daca tu vrei sa insemne gunoi. Deci, daca vrem scandal, cautam mesaje subliminale ca sa ne justificam pasiunea pentru scandal. Cu popi in frunte.
   Nu sunt eu „dus la biserica” dar atata cat am fost am vazut si niste enunturi: „Fericiti facatorii de pace” Sfintii parinti nu au citit reclamele astea?

  • Acuma, ca sa fim corecti, impactul emotional a fost mare cand am vazut acele cruci cu sacii negri, nu m-am gandit la ”saci de gunoi”, ci la acele siruri de cruci innegrite, si m-am enervat. In consecinta, gestul isi atinsese scopul : ca roman, m-am enervat, am mai si injurat, si sunt din Ploiesti, nu din Ardeal. Iata de ce cred ca a fost premeditata pana si faza asta.

 26. Asta se intampla cand tolerezi si dai nas la toate cererile legitime si mai ales exagerate, ale unei minoritati. Cei drept, una foarte vocala.

  Pana la urma, unguirii au inventat cimitirul cu program de vizitare. Parca era cimitir international de prin ‘926-‘927. Brusc si dintr-o data, nu mai este….. Hai sa nu-i „exoneram” pe unguri de vina. Ei de fapt asta au cautat; un pretext ca sa strige „Sariti, ne omoara!”

  Restul e can-can!

 27. Logic vorbind, PSD n-ar fi avut niciun interes sa genereze un conflict cu UDMR exact in toiul campaniei electorale pt alegerile din 26 mai.
  PSD.istii stiau foarte bine ca sondajele prezentate de Pieleanu erau niste farse .Nu vad ce-ar fi avut de castigat de pe urma acestui conflict. O fi avut Dragnea vreo epifanie.
  Mai degraba, toata porcaria a fost in avantajul UDMR.
  Parca prea cu mare graba a rupt Kelemen protocolul cu PSD, cu 3 zile inainte de alegeri.
  Probabil ca si Kelemen a simtit pericolul de a nu obtine 5% si s-a folosit de situatie ca sa-i sensibilizeze si sa-i motiveze cumva pe alegatorii maghiari, apasand a mia oara butonul nationalimului – „bietul maghiar asuprit de barbarul roman”

  • Faza e similara cu situatia Targu-Mures din ’90, si-atunci stim deja ca a castigat iliescu si fsn(pcr), prin distragerea atentiei romanilor de la ceea ce faceau, adica se cosmetiza pcr, ca sa fie la putere in continuare, si n-am scapat de ei nici azi. Pur si simplu oamenii au fost mai mult rationali decat sentimentali, si n-au picat in capcana. Iar psdeul se cosmetizeaza din nou, n-au afirmat dupa ce draknea a ajuns la zdup, ca psdeul e unul nou acuma, unul iubitor de justitie si UE?

 28. Cimitirul, ma tem ca nu este propietate privata !
  Eu pot sa calatoresc pe un drum prin Harghita, sau nu !?
  Am nevoie de aprobare sa intru intr-o cofetarie la Odorhei ?
  Apoi acolo sunt „ingropati” soldati de mai multe nationalitati.
  Deci ungurii au facut un scut „uman” la ce ?
  Nimic nu justifica insa prostia tipic romaneasca care a avut loc acolo.

  • Cand ai infipt o cruce in pamant trebuie sa te asiguri ca nu ai pus-o pe mortul altuia.

 29. Stimate domn, de ce va apucati dvs sa scrieti pe un subiect pe care nu il stapaniti ? Cum puteti minti ca cimitirul e „stapanit de 100 ani de unguri” ? Cum puteti omite faptul ca prima sa profanare a fost maghiarizarea insemnelor de capatai ale unui cimitir international amenajat in 1926 de catre Societatea „Cultul Eroilor”, maghiarizare facuta in 1994-1998 de catre comunitatea maghiara, manipulata inclusiv de Budapesta ? Documentati-va inainte de a perpetua o imensa manipulare. In loc de a va trimite cititorii la articolul amatoristic al dlui Varzariu, nu mai bine citeati dvs un articol mult mai bine documentat, care arata adevarata istorie a cimitirului ? Ca de exemplu acesta: https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/de-ce-nu-se-inteleg-ungurii-cu-romanii-nici-in-mormintele-din-cimitirul-international-al-eroilor-din-valea-uzului

  • Dl Focsa,
   Dvs va place ce vedeti in filmuletele publicate? cu actiunea vajnicilor patrioti. Hai sa le gasim neandertalienilor toate scuzele din lume ca le merita nu?
   Preoti ortodocsi care considera religia catolica raul absolut, exact dupa vizita Papei, absolut fascinant! Grobieni care se supara de ce ungurii localnici nu se simt romani, macar asa un pic, ca oricum le scrie roman in buletin! Probabil ca ziua de ieri s-a dorit o buna propaganda pentru ce inseamna sa fii roman.
   Recunosc de la o posta fibra romaneasca, care transcende mileniile!

  • Haide, haide, acu nu e cazul sa picam in cealalta extrema, si sa gresim intentionat sau neintentionat, considerand acele gesturi aiurea ca definind cetateanul roman. Sa fim seriosi, iata de ce sunt foarte, foarte rele astfel de intamplari nefericite, pentru ca pot duce la generalizari tampite. Acolo a fost o cardasie infecta psd-alde-udmr, ca sa castige fiecare si sa-si traga spuza pe turta. Oamenii au avut pana la urma o masura, si n-a iesit cu violente, ceea ce arata ca n-au cazut in capcana nationalismului, care li se fabricase.
   Zic sa ne intoarcem la oile noastre, mai bine, si sa nu scapam din vedere : psd-alde-udmr trebuie sa dispara la alegerile locale si parlamentare care vin!

 30. Articolul e bine scris si politically correct. Dar feelingul meu e ca minoritarii se joaca cu rabdarea noastra. E vorba despre umilinta pe care ne-o administreaza zilnic prin santajele din Parlament din ultimii 30 de ani. De modul fatis in care s subordonati Budapestei si lipsa unei atitudini conciliante. Si e foarte posibil ca rabdarea oamenilor sa ajunga la capat intr-o buna zi. Noi ne-am debarasat de Vadim, Funar, Livake, a mai ramas acum coada asta de topor Simion dar la ei sunt aceleasi fete de 30 de ani si ai lor par multumiti cu situatia. De aceea se pune semnul egal intre conducatorii lor si intreaga minoritate – ca au aceeasi conducatori penali de atatia ani fara ca cineva sa le conteste pozitia.
  Si pe final – cimitirul e International din 1926. A fost Austro-Ungar din 1916 pana atunci. Intotdeauna minoritarii isi aleg datele si aperioadele care le convin. Austro-Ungaria nu mai exista decat in mintea infierbantata a unora.
  Mai astept inca ziua cand reprezentantii acestei minoritati vor face un gest frumos cat de mic si pentru Romania, nu doar pentru Ungaria si ai lor. Sau Rusia.

  • De ce e coada de topor Simion? Nu e intrebare retorica, chiar ma intereseaza subiectul.

  • Te rog sa nu confunzi cetatenii romani de etnie maghiara, per ansamblu, cu ordinarii udmr, aliatii psd de 30 de ani. Tocmai, daca erau numai voturile maghiarilor, udmr nu facea 5%.
   Simion e coada de topor pentru ca e pe lista de plata a lui ghita din Serbia, iar ala si-a facut partid extremist, parca pru.

  • Inainte de a reactiona, ganditi exact la ce se intampla acolo. Doua partide doborate in sondaje (UDMR e deja la limita in a mai trece pragul de 5%) aranjeaza mizeria asta si arunca in continuu gaz pe foc. Pentru ei, ideal ar fi sa fie confruntari cat mai dure, ambele parti castiga din asta. PSD-ul are o agenta din ce in ce mai infierbantat-nationalista si crede ca el o sa capteze electoral asta. UDMR o sa puna iar placa: „romanii sunt rai si doar noi, UDMR, va putem apara de ei” si spera si ei in recupararea electoratului maghiar, satul de toate hotiile facute cot la cot cu PSD-ul.

   Ganditi un pic daca merita sa va infierbantati pe acest circ cu „toarna betonul”, „pune punga”, „sparge poarte”, „sparge capul” si asa mai departe. Va fierbe sangele in vine, vreti musai sa mergeti acolo si sa luati la bataia, sa dati in stanga si in dreapta? Bingo, e exact ce vor aceste jigodii, care au creat porcaria asta din nimic. Niste morti ar fi numai buni acum, de ambele parti, daca se poate. Uite asa s-ar umfla la loc procentele pierdute pentru cele doua partide combatante. Uita asa nu am mai discuta de alegeri, de rezultatul referendumului, de explozia deficitului bugetar, de falimentul iminent al Primariei Bucuresti, de luptele din interiorul PSD si asa mai departe.

   P.S1. Ideea că „românilor“ le este brusc foarte important și prețios un cimitir uitat de prin munții dintre Harghita și Bacău e la fel de credibilă ca cea că voturile UDMR din satele de prin Dolj sau Dâmbovița vin de la „ungurii“ atrași de prosperitatea de acolo

   P.S. 2. Uite cine baga mare carbuni acolo, in afara de PSD si UDMR: Dan Ciprian Grajdeanu, seful celor de la „Fratia Ortdoxa”, organizatie care s-a batut cu jandarmii si a rupt, in mod patriotic, poarta cimitirului de la Valea Uzului.

   Surse distribuite pe fb de Grajdeanu:
   – site-urile pro-ruse si pro-ceasca activenews.ro si alternativenews.ro
   – pe propaganfistul pro-rus Iulian Capsali l-a distribuit de zeci de ori in ultimii ani
   – postari antiamerica de pe Russia Today
   – site-ul dughinist gandeste.org, detinut de patronul Alexandria Librarii, Dan Alexandrescu, unde este publicat Dughin in limba romana;
   – articole pro Saddam
   – articole pro Zelea Codreanu
   – articole pro-Putin, tot de pe activenews.ro

   Cam astea sunt partile care inearca sa arunce cat mai mult gaz pe foc, incercand sa castige fiecare cate ceva din asta.

 31. Felicitari pentru articol domnule Tapalaga. Sunteti un jurnalist adevarat, echidistant si etic ,cum rar avem ocazia sa vedem in acest colt de Europa. Rezonez cu tot ce ati scris. In secolul XXI asa trebuie sa gandim.

 32. Rusia e singura care beneficiaza de acest conflict, ei sint cu promovarea extremismului in Europa pentru a diviza puterea Europei. Promovarea nationalismului duce la scaderea dorintei unei Europe puternice.
  Daca Rusia nu poate forta tari precum Romania, Polonia, sa iubeasca Rusia sau sa se apropie de Rusia, atunci ei incearca sa faca aceste tari sa urasca dusmanii Rusiei (Europa).

 33. O analiza lucida si responsabila a acestor „evenimente” jenante si revoltatoare. Este imbucurator si faptul ca majoritatea comentatorilor de pe acest site au inteles corect situatia si nu au pus botul la intoxicarile nationaliste. Sper ca si in randul maghiarilor sa existe astfel de oameni care nu se lasa dusi de valul nationalist si inteleg ca singura solutie este convietuirea pasnica si respectful reciproc intre majoritatea romaneasca si minoritatea maghiara.
  Din pacate, mai exista inca destui romani si maghiari ale caror minti nu au iesit din intunericul Evului Mediu. Ei sunt incurajati de iresponsabilitatea guvernantilor de la Bucuresti si de la Budapesta.

  • Domnule Tapalaga, mi.as fi dorit sa scrieti ori sa faceti o ancheta jurnalistica si despre arborarea steagului maghiar pe institutiile romane, despre lispsa steagului romanesc de pe acestea….

 34. Numai pt dl Kelemen Hunor.

  Februarie, 2009
  Veszprem, Ungaria

  „Jucatorii se comportau normal. Dansau, in momentul in care in jur de 30 de cetateni unguri l-au atacat pe Cozma in timp ce dansa cu prietena lui. Au continuat sa se lupte afara si l-au injunghiat pe Cozma in inima”

  Sa fie oare asta adevarata fata a Ungariei, dle Kelemen?

  PS. Afirmatia publica a lui Kelemen despre „adevarata fata a Romaniei” mi se pare mai abjecta, mai periculoasa si mai infama decat toate injuraturile pe care si le-au adresat reciproc ungurii si romanii la cimitirul ala.

 35. Referitor la evenimentele din Valea Uzului, sustin cele mentionate in articol, ca este o manipulare grosolana a maselor pe considerente etnice, si sunt convins, ca atat UDMR, cat si de ex. ALDE sau chiar PSD castiga de pe urma acestui conflict , ei argumentand, ca daca nu pot obtine simpatia electoratului pe baza programului de guvernare si a rezultatelor economiei, macar sa-si recastige incet votantii pe linia nationalista. Sunt convins, ca acest tip de manifestari vor mai fi anul acesta. Din pacate pierde insa Romania si normalitatea care ar trebui sa ne caracterizeze totusi, dupa 30 de ani de democratie.

  Este prima data cand scriu comentarii pe acest site, chiar daca va citesc de mai bine de 1 an articolele.
  Doresc sa-mi exprim bucuria, ca sunt multi romani (si va linistesc ca la fel si multi maghiari), care am depasit nivelul aniilor ’90, cand nationalismul ne definea (sau cel putin pe parintii nostri). Pacat insa, ca nu toti sunt la fel de informati cum sunt cititorii acestui site, ci mai degraba usor manipulati, fapt pt . care se ajunge la astfel de evenimente neplacute pt. toata tara, si ne arata cat suntem de departe inca de Europa (vezi de exemplu convietuirea dintre francezi/ nemti sau alte natii care au fost in razboi sute de ani).
  Atat subsemnatul, cat si o pondere importanta de maghiari intelectuali nu mai voteaza cu UDMR de 4-8 ani, tocmai pt. ca ne este evident, ca reprezinta varianta maghiara a PSD, care profita de lipsa alternativei viabile pentru alegatorii maghiari (opozitia maghiara a UDMR fiind distrusa in ultimii 4 ani -ex. EMNP, EMNT, SZT).
  Adevarul este, ca nici acum 4 ani la europarlamentare, daca UDMR nu se alia cu EMNP si EMNT sa mearga pe lista unica de candidati, nu mai intra in PE. Anul acesta stia, ca nu mai are sanse, dupa ce a sustinut PSD-ul si ca urmare a facut un pact cu PSD, sa fie ajutat sa depaseasca pragul de 5%, prin voturile din sudul Romaniei. Nu stiu ce va face la anul, cand vin alegerile parlamentare, cand PSD nu mai poate transferea voturi, si nici maghiarii nu-l vor vota ca acum 2 ani, atunci poate scapam de curva politicii din Parlamentul Romaniei.
  Multi maghiari i-au intors spatele UDMR-ului in 26 Mai si au votat cu partide romanesti (cu precadere USR, mai putin PNL din ce am vazut in cercul meu de prieteni, cunostinte, generatia 30-45, venituri peste mediu). Din pacate, populatia mai in varsta si populatia rurala continua sa-i sustina la toate scrutinele, deoarece considera, ca fara UDMR in parlament, minoritatea maghiara ar avea de suferit.
  Sunt convins, ca unele partide romanesti s-au maturizat, avand viziuni europene, si pot respectiv sunt obligati sa contribuie la convietuirea pasnica a nationalitatilor respectiv sa asigure drepturi egale tutoror cetatenilor romaniei. Si noi si romanii platim taxe statului roman si avem cu totii pretentia, sa primim acelasi tratament ca si restul cetatenilor. La fel, cu totii meritam sa traim intr-o tara in care interesul cetatenilor sa fie pe primul loc, si nu al unor gasti de politicieni, indiferent de ce culoare ar fi.

  #convietuirepasnica

  • Respect.

  • Si eu zic ca ne-am maturizat destul de mult, ca societate. ma refer si la cei cei de nationalitate romana, si la cei de nationalitate maghiara.

   Totusi, chiar e strigator la cer ca unii de la putere, gen madam Carmen de la interne, sa fie parte din mizeria asta. Adica parte din statul roman, care ar trebui sa faca orice pentru a calma situatia. In loc de asta, madam Carmen trimite acolo pe Sebastian Cucos, seful jandarmeriei care a coordonat jandarmerie pe 10 august 2018, plus galeriile de fotbal. Sunt poze publicate pe podul.ro in care persoanele sunt clar identificate.

   Exact aceiasi metoda, galeriile sunt utilizate pentru a tensiona situatia. PSD spera sa obtina lucrul asta, ca pe 10 august.

   Ticalosiile guvernarii actuale sunt fara limite. Deja madam Carmen Dan ar trebui sa raspunda penal pentru ce face.

 36. Traduceti acesti articol si in limba maghiara, d-le Tapalaga. Publicati-l si dristribuiti-l masiv.
  Localnicii s-au inteles intre ei timp de secole si trebuie sa inteleaga ca sunt manipulati in mod josnic de PSC si UDMR!!!!!!

 37. Fimul acela in care se vede cum o hoarda de romani navaleste peste maghiari, pe fundal sonor in care maghiarii spun in cor Tatal nostru, cu unii cu ochii injectati de furie care rupeau un gard, cu altii care se tavaleau intr-o balta noroioasa, cu zeci de steaguri romanesti fluturand a victorie, ne face un rau imens.
  Sa nu uitam cum a pornit Revolutia din Decembrie, de la cativa oameni care se rugau la poarta preotului lor! Nu ar fi de mirare ca de la cei care spuneau in cor Tatal nostru in timp ce o hoarda ca desprinsa din filmele cu Gingis Han navalea peste ei, sa ramanem cu o tara pe jumatate decat e acum.

  • Hai, ciobane, lasa-ne cu drama asta desantata de la finalul mesajului tau, toti pe-aci stim ca esti postac, asa ca taci.

 38. E clar, ca este o manipulare a celor 2 etnii, inaintea votului din 26 Mai, pus la cale de gasca UDMR – PSD si ALDE, prin care au vrut sa sprijinie UDMR sa treaca de pragul de 5%. Si ce repede UDMR a rupt pactul cu PSD, cand a avut ca motiv acest conflict creat artificial. UDMR site, ca multi maghiari nu -l mai voteaza, pt ca este varianta maghiara a PSD, si tocmai bine a cazut acest conflict mesterit sa pice fix inaintea alegerilor.
  Pacat, ca atat unii maghiari cat si romani au pus botul.
  Indemn la convietuire pasnica si sa ne unim la vot pt a scoate UDMR, PSD, ALDE din majoritate la urmatoarele scrutine de vot, poate reintram si noi pe calea normalitatii ca tara europeana.

  Ps. un comentariu anteriro postat de mine nu a aparut , de ce oare?

 39. Din ce stiu manifestatia de pe 6 iunie 2019, orele 17, avea autorizatie! La fel cum obtin autorizatie si poponautii mult sustinuti de alde tine si pantazzi. Oare de ce?
  Apoi, mai era si sarbatoarea Eroilor, după calendarul ortodox!
  Tu ceri sa fi anulat manifestatia pentru ca asa vor ungurii?
  Ba distrusule, cu fiecare articol, tu dovedesti doar cat de mult esti vandut si scrii numai impotriva acestei țări!
  Tuie Mapalagă!

 40. MULTUMESC DOMNULE FOCSA.

 41. Iata in sfarsit un analist care il citeste corect pe perversul care este Kelemen Hunor. Am tot vorbit noi de Dragnea si altii? Hunor e un Dragnea++. Are o inteligenta malefica mai mare decat a lui Dragnea. Marko Bela era o fecioara virgina pe langa alunecosul asta de Kelemen. Credeti ca statul ucrainian degeaba ii interzice accesul pe teritoriul sau? Serviciile secrete din Ucraina stiu foarte bine cu ce personaj sulfuros au de-a face.
  Pacat de unguri si de comunitatea lor ca au ajuns reprezentati de un asemenea personaj total distructiv.

 42. Domnule Tapalaga cimitirul de la valea uzului este înființat de cultul eroilor din anul 1920.
  Acolo sunt îngropați 153 de soldați români si de alte naționalități,iar primii care au profanat cimitirul de la valea uzului a fost etnicii maghiari inca din anul 1994.
  Foștii primari au știut tot timpul ce se întâmplă, dar au tăcut de ce nu stiu?
  Faceți o investigație in zona sa vedeti ca toata padurea,microhidrocentrale, vile ,sunt ale unor politicieni de la UDMR.
  Actualul primar le-a trimis notificari sa vina sa isi plateasca taxele si impozitele locale.
  De aici a apărut disputele între UAT Darmanesti si UAT Santmartin.
  Cimitirul este din 1920 a fost in paragină mult timp din cauza autorităților locale pe motiv ca „nu sunt fonduri,ca e departe, sa-l faca ungurii ca si asa au luat toata padurea cu japca „citat di vorbele fostului primar
  PSD cu trei mandate la activ si afaceri cu acesti UDMR ști din coaliție de guvernare.
  Cum altfel sa se retraga de la guvernare sa dea vina pe PSD-ALDE decat căutând un motiv bine întemeiat,adica cum sa cadă guvernul si noi sa fim tot in barcă.

 43. Rusine,domnule Tapalaga!
  Rusine Moinca Macovei!
  Rusine pt Soros si toti bolsevicii din occident!

 44. Dovezi că maghiarii au profanat în anul 1994 Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului

  https://ziarharghita.ro/dovezi-ca-maghiarii-au-profanat-in-anul-1990-cimitirul-international-al-eroilor-valea-uzului

 45. despre crima odioasa fata de eroii romani de ce nu ati amintit? Se intampla acum 25 ani cand bozgori demonizati au rupt si ars crucile eroilor romani

  https://ziarharghita.ro/istoria-se-repeta-au-trecut-25-de-ani-de-la-ritualul-pagan-al-maghiarilor-in-cimitirul-valea-uzului

 46. Nimic nu se mai poate face cand fortele de ordine fac dezordine, sau isi apara infractorii. Succesul vizitei Papei a fost frectie cu diana la picior de lemn. O perfida manipulare pusa la cale de organizatori si media. O demonstreaza esecul de la ONU.

 47. Îmi place articolul dumneavoastră cu excepția penultimei propoziții.
  „Pentru a putea merge cu adevărat împreună, trecutul trebuie îngropat și lăsat în urmă.” Nu sunt de acord cu această propoziție. Eu formulam astfel propoziția: Pentru a putea merge cu adevărat împreună, trecutul trebuie cunoscut și sentimentele naționaliste trebuie lăsate în urmă. Asta se poate face doar prin educație. Scoala românească însă cultivă sentimente naționaliste! La școli se predă o istorie mitizată, combatantă, cu urme de propagandă național-comunistă, care nu totdeauna se bazează pe surse istorice, iar interpretarea evenimentelor istorice este de obicei unilaterală. Până nu se va scrie o istorie cât decât corectă a Transilvaniei (României), care să fie bazată pe izvoare istorice credibile, o istorie scrisă împreună (vezi modelul franco-german) de istorici români și maghiari, acceptat de ambele părți, care apoi să fie predată obiectiv în școlile din ambele țări, o împăcare adevărată între români și maghiari nu va exista, iar generațiile viitoare vor continua cu greșelile trecutului. Istoria (adevărată) trebuie cunoscută și nu îngropată!

 48. RO: Pacea ar trebuie câștigat, nu războiul
  HU: A békét kell megnyerni nem a háborút

 49. Am o nedumerire : de ce ” … a românilor care privesc, în marea lor majoritate, cu maximă toleranță minoritatea maghiară” ? Maghiarii din ROmania nu sunt tot cetateni romani, incat sa fie priviti cu „TOLERANTA” ?! WTF ?! Acei maghiari traiesc acolo de o mie de ani si au construit mai mult decat tot ceea ce este in extra-Carpati in Romania – care este ea.

 50. Nu pot sa cred ca exista romani atat de „naivi” intelectual și istoric incat sa scrie un astfel de articol. Minciuni si justificari repetate pentru revizionismul si antiromanismul maghiarilor din Ardeal nu am mai gasit nicaieri in presa, ca in acest articol. Probabil a fost corectat la Budapesta inainte de publicare. Stimate dl redactor ,sau ce mai sunteti, dar de Ip Traznea, dictatul de la Viena din 1940 ati auzit? De Horia, Cloșca și Crișan nu ati invatat la scoala? De generalul Bucow care a sfartecat cu tunurile bisericile ortodoxe din Ardeal nu stiti? Rusine si amaraciune pt romanii tradatori ai strămoșilor si istoriei milenare! Poate stiti ce spunea N. Iorga „Istoria se repeta si isi rade de cei care nu o cunosc”. Adevarul va iesi la iveala si toate intrigile si vicleniile unora vor ajunge la cosul de gunoi al istoriei. Inca o data RUSINE pt. lipsa de cultura si manipularea grosolana!

  • Ati uitat de Mihai Viteazu. Si pe el tot ungurii l-au omorat.

   Si nici chiar Decebal nu cred ca s-a sinucis, e o minciuna. Sigur au fost in zona si niste huni,ca vorbim de Transilvania. Hunii erau mana in mana cu romanii, lucrurile sunt clare.

  • @ Moldoveanu Și acum ce facem, o ținem langa că acum nu știu cât timp ne-au tras-o ungurii prin gură? Unde vom ajunge cu mentalitatea asta tribală, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte? Când se va sfârși dacă o ținem tot așa?Păi de asta a murit Hristos, ca să trecem peste toate astea și să ne învețe să iertăm. Și unii și alții trebuie să facem asta, că altfel ne batem cu cărămida în piept cât de creștini suntem.

 51. Chiar daca nu sunt complet de acord cu unele chestii, pot aprecia spiritul in care a fost scris articolul. Mai rar vezi asa ceva in mediul on-line si in presa romaneasca in general. Cam de la acest nivel de profesionalism ar trebui pornita orice discutie legata de asemenea subiecte sensibile. Apoi se pot nuanta lucrurile spre o intelegere mai clara. Fara orice dubiu, este regretabila formularea domnului Kelemen despre „adevarata fata a Romaniei”, ca multi romani se pot simti jigniti si in fond tara nu are nici o vina. Pentru maghiari insa „fata” Romaniei sunt autoritatile, politicienii, mass-media. Autoritatile executa niste ordine (nu respecta legile, neaparat), politicienii sunt vai si amar (cri-cri, toti se fac ca ploua acuma), iar mass-media instiga permanent la ura. La fiecare faza de genul, maghiarilor li se mai ciupeste un pic din mostenire/imagine/dreptate. Cand gresesc, sunt tapi ispasitori paradati in public, si cand e inevitabil sa li se dea dreptate scuzele intarzie sa mai vina. Oricat de binevoitor ar fi romanul de rand, nu sunt destui oameni in tara asta ca sa tot repare toate greselile ‘puterii’. Apoi mai sunt si cativa oameni plini de ura care sa puna paie pe foc din proprie initiativa. Evident, e usor sa-i faci si pe romani sa se simta lezati in identitate si in drepturi, bazele acestor manipulari fiind puse de decenii intregi. Cum sa aiba romanul incredere, cand e conditionat sa ‘vada’ iredentism peste tot, chiar si cand nu e cazul. Si nu, nu e prost, doar nu mai stie ce sa creada. In general, nu doar despre maghiari. Cred ca stiu ce zic cand spun ca maghiarii nu au nici rabdarea, nici resursele, si mai rau, nici vointa sa se tot explice. Si a cui e vina atunci? Cei mai vinovati sunt cei care ar fi in masura sa schimbe ceva: autoritati, politicieni, media. Oare e in interesul lor sa faca ceva? Cred ca stim cu totii raspunsul. Totusi, societatea civila face mici progrese de cativa ani. Pana se ajunge la o normalitate generala insa maghiarii o sa dispara

 52. ”Kelemen Hunor decretează că ele arată ”adevărata față a României”. Declarație este o jignire incalificabilă a românilor care privesc, în marea lor majoritate, cu maximă toleranță minoritatea maghiară.” Stimate D-le Tapalaga, sunt de acord aproape in totalitate cu cele prezentate in articol, dar va intreb cu respect, romanii aceia de care pomeniti in aceasta fraza, unde au fost saptamanile trecute ? Nu au vazut atacul murdar al haitei de hiene sovine asupra comunitatii maghiare ? De ce nu au luat atitudine atunci, de ce nu au spus hooo, ajunge. Daca avem in vedere cele intamplate si lipsa de orice sustinere si solidaritate din partea societatii romanesti de care amintiti, nu v-i se pare normal ca nu ne-a mai ramas alta solutie decat mediatizarea ?

  • Românul de obicei nu prea ia atitudine. Dacă ar fi obișnuit să ia, nu ar fi ajuns să fie condus de analfabeți. Pe de altă parte până să se fi ajuns la „atacul murdar al haitei de hiene sovine asupra comunitatii maghiare” comunitatea maghiară a avut grijă să toarne gaz pe foc ratând ocazia să arate înțelepciune. Cred că ar fi bine să ne arătăm cu toții a fi adevărați creștini și să încercăm odată să trecem peste trecutul dureros care ne desparte

 53. Intrebere. citat din text: „românilor care privesc, în marea lor majoritate, cu maximă toleranță minoritatea maghiară.” wtf… De ce credeti ca suntem tolerati pe propriul nostru pamant, unde s-au nascut mosii si stramosii nostri si unde traim si noi si vom trai pana-n veci?
  In rest, articolul este OK.
  Sa auzim numai de bine si hai sa incercam sa fim mai europeni, adica civilizati… mai pe intelesul tuturor. ✌

 54. As dori sa traiesc in tara numit Romania, in care sa pot participa la comemorarea soldatilor cazuti la primul razboi mondial impreuna cu maghiari. Si sa fie o comemorare din suflet. E un drum lung sa ajungem sa comemoram impreuna soldatii nostri. Mai ales, ca o mare majoritate al conpatriotilor mei sunt mobilizabili pentru profanare, huliganism, barbarie. Mi rusine de ei!!

 55. Nu e nici o manipulare la mijloc , nici internâ nici externă. Totul a pornit de la niște acțiuni prostești ale unor proști din ambele tabere. De care au profitat cei interesați din ambele tabere. Nu s-a făcut nimic pentru stoparea consecințelor , sper că doar din incompetență nu voit. Sper să fi fost doar țâfneală prosreascâ nu ceva premeditat sau doamne feri și apără o repetiție a unei viitoare piese!

  , iarăși din ambele tabere.

 56. Nu e nici o manipulare la mijloc , nici internâ nici externă. Totul a pornit de la niște acțiuni prostești ale unor proști din ambele tabere. De care au profitat cei interesați din ambele tabere. Nu s-a făcut nimic pentru stoparea consecințelor , sper că doar din incompetență nu voit. Sper să fi fost doar țâfneală prosreascâ nu ceva premeditat sau doamne feri și apără o repetiție a unei viitoare piese!

 57. Dan Tapalaga, e o minciună „un cimitir administrat de 100 de ani de unguri”. Cimitirul internațional din Valea Uzului a fost re-făcut în 1927