G4Media.ro

Guvernul începe ingineriile financiare pentru plata salariilor: majorările personalului auxiliar din spitale…

Guvernul începe ingineriile financiare pentru plata salariilor: majorările personalului auxiliar din spitale vor fi plătite de Casa de Asigurări, nu de Ministerul Sănătății

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță într-un comunicat că preia plata creșterilor de salarii pentru personalul auxiliar de sănătate, în lipsa resurselor financiare necesare la Ministerul Sănătății.

Anunțul Casei vine pe fondul informațiilor din mai multe spitale din țară care nu mai au suficienți bani pentru a plăti salariile crescute.

Preluarea plăților de către CNAS se face în baza unui ordin comun semnat de șeful Casei, Răzvan Vulcănescu, și ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Comunicatul integral al CNAS:

Finanțarea influențelor financiare determinate de creșterile salariale care se acordă în anul 2019 pentru personalul auxiliar din unitățile sanitare publice va fi asigurată din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, printr-un mecanism similar celui prin care se finanțează și influențele financiare determinate de creșterile de salarii ale personalului medical din aceleași spitale, conform unui Ordin comun semnat de Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și de Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

La începutul anului s-a efectuat o mărire salarială pentru personalul auxiliar, care a fost finanțată inițial din bugetele spitalelor. Însă, avându-se în vedere impactul asupra bugetelor unităților sanitare publice cu paturi și asupra serviciilor medicale spitaliceşti acordate asiguraţilor, guvernul a decis, la sfârșitul lunii mai, la propunerea Ministerului Sănătății, ca pentru personalul încadrat în unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, influenţele financiare determinate de creşterile salariale să se asigure prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, de la titlul VI „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice” (OUG nr. 35/2019).

„Ordinul pe care l-am semnat împreună cu doamna ministru și care a fost publicat în Monitorul Oficial transpune în practică prevederile Ordonanței de Urgență nr. 35/2019 și totodată soluționează problema sursei de finanțare a majorărilor salariale din spitalele publice într-o manieră care evită apariția unor dificultăți bugetare pentru acestea” – a declarat Președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. e doar o confirmare a realitatii, ca noi, oamenii cinstiti, platim degeaba asigurari de sanatate, iar banii ajung direct la slugile PSD angajate la stat

  PSD falimenteaza tara, dar chiar si asa, se asigura ca putinii bani care au mai ramas vor ajunge numai la slugile lor bugetare

 2. Dacă e adevarata stirea, așa.ceva e inacceptabil, pentru ca justificarea existentei Casei de sănătate este accea de a suporta costurile serviciilor medicale, nicidecum costul salariilor angajaților din sistemul medical!

  • Inseamna ca aceasta „solidaritate” a institutiilor statului intra la deturnare de fonduri.

 3. incepe sa se sparga buboiul. Au crescut aiurea salariile, acum taie de lapacienti ca sa dea la personal. BAnii de la casa de sanatate sunt pentru pacienti nu pentru salariile personalului medical.Este cea mai penala guvernare din ultimii 30 de ani. Ruisine, rusine , rusine.

 4. care e beneficiul pacientilor ? sunt tratati mai bine ? au asigurate conditii ?

 5. Casa de asigurări de sănătate plătește catre spitale decontul serviciilor. Spitalul la randul lui plateste salariile personalului si materialele necesare funcționarii.
  Faptul ca la noi Cas intervine in administrarea spitalelor este o aberație românească.
  Nu ar trebui sa fie treaba Casei de asigurări cum își administrează spitalul banii. Ea doar trebuie sa verifice serviciile medicale prestate către asigurați si sa le plătească conform baremului.

  Similar cu orice alte asigurări. Nu e treaba Omniasigului plata salariilor la service-ul auto, își administrează ei singuri banii

 6. Cu aceasta ocazie, va SCADEA calitatea serviciilor medicale, intrucat grosul banilor se va duce pe… salarii! Incredibil!

 7. Dati-va afara membrii de partid psd angajati in ultimii 7 ani si atunci nu v-a mai fi presiune uriasa pe buget.Partea proasta e ca si-au pus psd-isti sefi si directori care habar nu au ce fac angajatii nu ii pot verifica caci ei nu stiu carte si nu ii duce mintea fiind calati pe furat.

 8. CNAS mai bine ar investi banii in sistemul informatic care este praf si la un pas de colaps. Dar de ce sa investeasca cand urmeaza 2 ani electorali in care pomenile vor curge…dupa noi potopul!! Asta ar trebui sa fie deviza electorala a psd

 9. Foarte bine, duamna ministru! Mariti acolo unde a mai fost mărit iar pe cadrele medii din MF lasati-i cu minim pe economie chiar daca au aceeasi pregatire, grad profesional, vechime cu a celor din sistemul falimentar pe care-l dirijați!
  Rusine sa va fie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.