G4Media.ro

Guvernul discută azi OUG prin care suspendă voucherele de vacanță, amână creșterea…

Secțiune susținută de
Concordia

Articolele din această secțiune sunt realizate cu respectarea independenței editoriale a redacției

Guvernul discută azi OUG prin care suspendă voucherele de vacanță, amână creșterea pensiilor și elimină gratuitatea pentru studenți pe calea ferată

Guvernul discută în ședința de astăzi proiectul de ordonanță de urgență care prevede toate măsurile anunţate anterior de premierul Florin Cîțu: suspendarea voucherelor de vacanţă, amânarea până în 2022 a majorării pensiilor, anularea gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul și înlocuirea ei cu o reducere de 50% a prețului biletului.

În proiectul de OUG nu există nici o prevedere legată de sporurile bugetarilor (cu excepția sporului de 30% al angajaților din prefecturi, care dispare). Premierul Cîțu a anunțat anterior că reglementarea sporurilor va fi realizată printr-un proiect de modificare a Legii salarizării unitare.

Măsurile prevăzute de ordonanța de urgență:

 • nicio instituție publică nu va mai acorda vouchere de vacanță în 2021;
 • amânarea creșterii pensiilor până în 2022:
  • noua formă a art. 86, alin (2), lit c) din legea 127/2019: Începând cu anul 2022 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă cel mult 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Majorarea și data de acordare se stabilesc anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • (potrivit legii în vigoare, la data de 1 septembrie 2021 punctul de pensie ar fi trebuit să fie de 1.875 leiI.
 • eliminarea sporului de 30% din prefecturi acordat din cauza pandemiei de coronavirus
 • amânarea până la 1 aprilie 2022 a legii privind statutul personalului feroviar
 • eliminarea gratuității totale pentru studenți la călătoriile cu trenul. Noile prevederi propuse în proiectul de OUG (art. 205, alin. 2 din legea educației):
  • Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport.

Foto: Tren CFR

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Foarte bine, studenții să plece cât mai repede, țara nu vă vrea, țara vrea doar trântori și paraziți din bani publici, adică bugetari și pensionari speciali (securisti)

  Gratuitate la transport o au doar bugetarii, parlamentarii si pensionarii, deci acestea sunt cele mai importante categorii din Romania

 2. Romania n-are nevoie de oameni educati ca aia nu pot fi manipulati usor de mafiotii de politicieni iar mafia nu s-ar putea perpetua la putere…
  Cat de nenorociti sa fie sa inceapa sa taie de la studenti dar sa lase sutele de milioane pentru partide si parlamentari si salarii de mii de euro pentru bugetarii incompetenti !!!
  Iar USR cu imbecilul de Barna a acceptat atat de usor sa-si indeparteze electoratul, pentru ca sa nu-si inchipuie ca vor mai fi votati de majoritatea studentilor.

  • USR s-a vazut cu sacii in caruta, adica s-au instalat la guvernare, birouri elegante, masina incalzita la scara cu sofer, secretare blonde si tinerele, privilegii peste privilegii, credeti ca se mai gandesc la studenti???!
   4 ANI de zile isi fac plinul, apoi vin PSDeii timp de 4 ANI si isi fac si ei plinul si uite-asa promisiunile marete raman pentru fiecare rand de alegeri!!!
   Ei raman cu Averile uriase adunate din munca de-o viata de bugetari, noi ramanem mereu cu promisiunile lor!

 3. Un articol interesant despre nivelul subvențiilor acordate studenților pentru transportul feroviar, in diverse state UE:

  https://www.romaniacurata.ro/studiu-comparativ-beneficiile-studentilor-din-europa-la-transportul-feroviar/

  Romania și Slovacia ofera gratuitate.

  • Dar, un articol depsre Sporurile si privilegiile bugetarilor din tarile UE, comparabil cu ale bugetarilor din Romania, gasiti?!
   Va rog!!!

 4. Atat timp cat L Orban va fi presdintele PNL,nu se vor face reforme de nici un fel.Catu nu va reusi de unul singur….Oricum,Pnl si Usr au pierdut voturile familiei mele.Probabil si ale altora

  • Subscriu!
   PNL e si va ramane un partid NEREFORMAT cu Orban la conducere!!!
   Iar USR s-a avzut cu sacii in caruta si deja au lasat-o moale… situatia de la Iasi cu penalii Mihai Chirica si Costel Alexe de la PNL arata cum USR PLUS s-a sucit iar din Petitia „FARA PENALI in functii publice” nu a mai ramas nimic.
   Am semnat Petitia, am anuntat voioasa si victorioasa pe acest forum….ma zgarii pe ochi, azi ca i-am crezut…
   PNL se pupa- bot cu USR PLUS, au ingropat subiectul delicat!

 5. Dar de ce nu îl scoateți de tot? Aceste stipendii umplu buzunarele unor smecheri din turism care vor sa trăiască ca nababii 12 luni pe an „muncind” 2 luni! Sa scadă preturile ca au ajuns ca pe Coasta de azur, apoi având turiști mai mulți, dar muncind mai mult, vor avea și câștig. Apoi, încetați cu discriminarea asta fata de angajații din privat. Ingramadeala fără respectarea normelor din pandemie din stațiuni, cu înghesuială de la ski lift a fost creata în proporție de 75%de bugetari. Numai ei, cu multiple sporuri și voucere de hrana, vacanta și multe altele își permit sa umple pârtiile! Și nimeni nu se întreabă când se oprește debandada asta cu banii din taxele noastre. De aia nu sunt spitale noi, unde sa ne tratam bolile și nu sa ne îmbolnăvim mai rău… Sau sa se facă odată în viata noastră autostrada spre Transilvania…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.