G4Media.ro

Guvernul Dăncilă pregătește proiectul major al lui Liviu Dragnea: Fondul Suveran de…

Guvernul Dăncilă pregătește proiectul major al lui Liviu Dragnea: Fondul Suveran de Investiții, înființat prin Ordonanță e Urgență

Ministerul Finanțelor, condus de Eugen Teodorovici, a pus în dezbatere publică proiectul unei orgonanțe de urgență care va înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, proiectul economic major anunțat de Liviu Dragnea încă din campania electorală din 2016 și întârziat de CCR, care a declarat neconstituțională o lege adoptată de Parlament.

Proiectul de OUG reia practic mari bucăți din legea respinsă de CCR și respectă indicațiile Curții Constituționale, care a arătat în motivarea deciziei că înființarea unui asemenea fond trebuie realizată de Guvern.

Proiectul de OUG pune bazele legale pentru înființarea Fondului și anunță emiterea unei hotărâri de guvern care va detalia câteva aspecte esențiale: care minister/agenție va fi acționarul fondului, care vor fi activele și acțiunile transferate către acest fond.

Proiectul de OUG prevede că fondul va fi administrat în sistem dualist de către un consiliu de supraveghere şi un directorat. Consiliul de Supraveghere va fi format din 9 membri, din care un reprezentant din cadrul autorităţii care va fi acționarul unic, precum și un reprezentant al Ministerului Finanțelor. Membrii Consiliului de Supraveghere vor fi desemnaţi de adunarea generală a acţionarilor.

Mandatul membrilor Consiliului de Supraveghere va avea o durată de 9 ani, fără drept de reînnoire. Primii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți temporar de către acţionar (cel mai probabil Ministerul Finanțelor, potrivit informațiilor G4Media.ro) prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care reprezintă Statul ca acționar, iar Consiliul de Supraveghere numește Directoratul, până la numirea noilor membri ai Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului, pe o perioadă care să nu depăşească 18 luni.

Proiectul de OUG arată că fondul va putea vinde acţiuni sau alte active aflate în proprietatea sa. Modalitatea e la fel de netransparentă ca și cea prevăzută de proiectul de lege declarat neconstituțional.

Citește aici proiectul de OUG și nota de fundamentare

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. OUG privind infiintarea FSDI va ajunge odata si odata si in dezbaterea Parlamentului cand va trebui votata Legea de aprobare a acestui act normativ si nu cred ca va scapa „nevatamata” ! Problema este cate active va mai avea Fondul in proprietatea sa la acel moment !

  Dar mai e o sansa si in atacarea in Contencios a HG care va stabili ce ministere si/sau Agentii intra in actionariatul Fondului si care vor fi activele si actiunile cu care vin aport !

  PS. De principiu, e o nenorocire daca FSDI este infiintat cat timp Dragnea este inca Jupanul Romaniei ! 😉

  • Clar si concis. Felicitari! Din pacate, noi, plebea nu putem face nimic, iar asa zisa opozitie este aproape inexistenta…… pacat!

  • Susu uiti ca vor sa dea jos legea corporativa, asa ca revine sistemul comunistoid prin care conducerea firmei este data „la ghici” celor cu nasul cel mai maro…

  • @imi_pasa_de_romania,
   asta n-a dat-o „dusmanul” lor, Boc ? Prin 2011, 2012 parca ! Si nu dupa mult timp l-a inlocuit MRU.

   Uite, de-aia tot nu obosesc sa repet pe forumuri ca penalii au nevoie de OUG pt amnistie si gratiere ca sa-si spele cazierele.

   Apoi le trebuie codul penal modificat ca sa se asigure ca nu vor mai fi deranjati in viitor in operatiunile lor de masiva devalizare economica si financiara a statului. Acestei operatiuni ii pun bazele acum prin crearea FSDI si prin revenirea conducerilor politice in fruntea Autoritatilor, Agentiilor si Institutiilor economice ale statului ce vor compune acest Fond, din care vor fi carabanite cele mai mustoase active.

   PS. Si ce se mai poate face in aceste conditii ? 😉

  • @Susu
   Stii istorie 🙂 Este OUG109 din 2011.

 2. Un fel de Ministerul Marilor Proiecte?

 3. Felicitari asistatilor mei care s-au vandut pentru un mic si o bere ! Va asteapta vremuri grele.. he he

 4. Vorba celor de la kamikaze, in versiune chineza: fur cea puk si versiune japoneza: furtara kutotu.

 5. INCEPE UN NOU MARE JAF.

 6. DOMNUL CONTABIL DE LA FINANTE ESTE SECURIST ?

 7. SE AUDE CA VALCOV VA AVEA 10%. TERICEANU ISI VA PRIMI PARTEA INDIRECT. LA FEL FELIXESCU.
  DRAGNEA, MAJORITAR.

 8. SLUGAREL E DE TOP, DAR IL DEPASESTE ORLA.

 9. Au lalait-o cu infiintarea acestui fond nepermis de mult .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.