G4Media.ro

Guvernul Bulgariei a aprobat achiziţia unui nou lot de 8 avioane de…

Sursa foto: Royal Danish Airforce via Facebook / NATO Allied Air Command

Guvernul Bulgariei a aprobat achiziţia unui nou lot de 8 avioane de luptă F-16, în valoare de 1,3 miliarde de dolari

Bulgaria s-a apropiat, miercuri, de achiziţia unui al doilea lot de 8 avioane de luptă F-16 şi a echipamentelor aferente, din Statele Unite, într-un acord în valoare de 1,3 miliarde de dolari, a declarat ministrul interimar al Apărării, Dimitar Stoianov, citat de Reuters, transmite News.ro.

Autorităţile din Bulgaria, stat membru al NATO, comandase 8 avioane F-16 de la compania Lockheed Martin, în 2019, pentru a înlocui avioanele ruseşti MiG-19 îmbătrânite şi a-şi îmbunătăţi complianţa faţă de standardele NATO.

„Achiziţia de avioane este extrem de importantă pentru forţele aeriene bulgare. Avem avioane sovietice vechi, pe care nu le putem întreţine din cauza problemelor apărute în urma conflictului din Ucraina”, a declarat Stoianov reporterilor.

Guvernul interimar a aprobat proiectul de achiziţie a opt avioane F-16 noi, a spus Stoianov. Acordul trebuie să fie aprobat de Parlament, care va fi convocat după alegerile generale din 2 octombrie.

În aprilie, SUA au aprobat potenţiala vânzare.

”Noul pachet include capacităţi de atac aer-sol şi aer-aer, ceea ce înseamnă că vom avea o escadrilă completă de 16 avioane”, a spus Stoianov.

Bulgaria poartă în prezent discuţii cu Polonia pentru achiziţionarea a opt motoare pentru a-şi menţine operaţională flota MiG până la sfârşitul anului 2023, a spus Stoianov.

Având în vedere că primele avioane F-16 urmează să fie livrate Bulgariei în 2025, ţara caută să închirieze alte avioane militare pentru a acoperi decalajul şi pentru a proteja spaţiul aerian al ţării.

Bulgaria a trimis deja cereri către Statele Unite, Israel, Ţările de Jos, Franţa şi Suedia pentru închirierea de avioane militare care pot fi folosite pentru activităţi de poliţie aeriană.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Ati auzit bā? F16 NOI! nu de la groapa de gunoi a Norvegiei pe care voiau aia sa le caseze, cum fac romanii.

  • La noi cresc veniturile la bugetari si pensiile speciale, de unde bani

  • Ismail noi am cumparat 32 de avioane f-16 la mana a doua ce-i drept cu 450 de milioane de dolari in timp ce Bulgarii au cumparat doar 8 cu 1,3 miliarde de dolari,nu sunt de la groapa de gunoi,ele sunt inca functionale si vor fi imbunatatite,Romania oricum va trece la f-35 din 2030,nu avea nici un rost sa cumparam f-16 noi.

 2. Autoritatile … comandase? Mai puneti mana pe cartea de gramatica. De la G4 am pretentii!

  • Nu e nevoie de carte de gramatica, doar de atentie mai mare pe Google Translate la traducerea articolului in engleza de pe mai multe site-uri straine.

   PS : Ati „uitat” sa introduceti la sfarsitul articolului si sursa:

   (Reporting by Tsvetelia Tsolova; Editing by Vinay Dwivedi)

   Copyright 2022 Thomson Reuters.

 3. Traducere cu englezisme, romgleza sa traiasca si amatorismul din presa!

  COMPLIÁNȚĂ s. f. 1. mărime care indică gradul de elasticitate al unui sistem mecanic. 2. (med.) variație a volumului pulmonar datorată schimbării de presiune. 3. acord, supunere, ascultare, conformare comportamentală. ◊ adeziune a bolnavului la mijloacele terapeutice necesare ameliorării stării sale de sănătate. (< fr. compliance)