G4Media.ro

Guvernul britanic respinge cererea Scoției privind un nou referendum de independență

Guvernul britanic respinge cererea Scoției privind un nou referendum de independență

Guvernul de la Londra a respins joi cererea premierului scoţian Nicola Sturgeon privind organizarea unui nou referendum de independenţă, afirmând că acest scenariu ar submina rezultatul primului referendum, desfăşurat în urmă cu cinci ani, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Premierul scoţian Nicola Sturgeon (foto) i-a cerut joi guvernului britanic ”să negocieze şi să accepte” organizarea unui nou referendum de independenţă şi a dat asigurări că Scoţia nu va da curs Brexitului programat să se producă la 31 decembrie.

”Un al doilea referendum privind independenţa, organizat anul viitor, ar fi o iniţiativă nocivă. Ar submina rezultatul decisiv al referendumului din 2014 şi promisiunea făcută poporului scoţian că a fost un vot unic într-o generaţie”, a explicat executivul de la Londra într-o notă-anexă la agenda legislativă.

Un ”dosar constituţional şi democratic” de 39 de pagini, publicat joi pe site-ul guvernului scoţian, prezintă principalele idei ale acestui proiect.

La alegerile parlamentare desfăşurate pe 12 decembrie în Regatul Unit, Partidul Naţional Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon, a câştigat 47 din cele 59 de circumscripţii din această provincie. Nicola Sturgeon consideră că acest rezultat îi conferă ‘în mod incontestabil’ un mandat’ pentru a organiza un nou referendum, chiar dacă, recunoaşte ea, victoria nu este considerată dinainte câştigată.

În 2014, la un prim referendum pe această temă, 55% dintre scoţieni au decis rămânerea sub coroana britanică. Doi ani mai târziu, la referendumul cu privire la Brexit, în Scoţia s-a votat în proporţie de 62% pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Nu se poate face un paralelism intre cele doua teme numite referendum pentru Independenta si referendum pentru Brexit . Noua cerere ce contine starea de independenta exprimata prin DA sau Nu in urma unui nou referendum este insa de actualitate . Actualitatea aceste cereri este data de iesirea M.B. din UE , fapt ce schimba cu totul sensul deciziilor anterioare si in acelasi timp este data de numarul de mandate apropape de 80% obtinute de SNP,fapt ce le confera puterea de a cere un nou referendum in baza acelorasi principii cu care premierul Boris a cerut iesirea din UE si anume votul popular.Adica mai pe romaneste , daca tu ai cistigat voturile alor tai si noi am cistigat voturile alor nostri si in baza acestor voturi cerem referendum pentru independenta . Ideea ca doar odata la o anumita perioada este acceptabil sa declansezi un referendum de independenta nu se sustine atunci cind situatia determina o schimbare majora ,in cazul nostru iesirea din UE . Aceasta alegere trebuie supusa la vot, in mod cert , natiilor care sunt afectate de aceasta decizie . Este o decizie ce schimba destinul a milioane de oameni si nimeni nu poate decide in locul lor .

  2. Șmecherie pesedistă ! S-a votat pentru rămânerea în Regatul Unit înainte de votul pentru Brexit. Acuma Scoția are dreptul la un nou referendum pentru independență, ținând cont de votul Scoției împotriva Brexitului .

  3. graba de a respinge referendumul este data de anticiparea rezultatului!

  4. Scoția este cea mai mare criză de luare de ostateci în desfășurare. Britanicii îi târasc afară din UE împotriva voinței lor.

  5. Clown trist, nu te ocupa de promisiunea facuta poporului scotian de organizatorii referendumului din 2014, ocupa-te de promisiunile facute atunci de conservatori si de guvernul lor. Le-ati spus atunci ca daca voteaza „ramin”, ii veti scoate din UE?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.