G4Media.ro

Grup de ONG-uri, după ce legea avertizorului de integritate a fost adoptată…

Sursa Foto: Pexels.com

Grup de ONG-uri, după ce legea avertizorului de integritate a fost adoptată de Parlament:  Avertizorii de integritate, o amenințare pentru Coaliția de guvernare / Raportarea anonimă este exclusă din lege / Avertizorii vor fi pe cont propriu

Un grup de peste 20 de organizații neguvernamentale acuză, într-un comunicat, coaliția PSD-PNL-UDMR că a transpus selectiv directiva europeană privind avertizorii de integritate, într-un proiect de lege care a trecut miercuri de Parlament.

”Mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt diminuate, sunt încălcate prevederi constituționale și România riscă să intre în procedură de infringement”, se arată într-un comunicat.  Organizațiile semnatare anunță că vor sesiza Avocatul Poporului și vor informa organismele europene relevante.

Redăm mai jos  un fragment relevant din comunicat:

”Coaliția PSD-PNL-UDMR-Grup Minorități nu dorește protecția avertizorilor de integritate – persoane care, dezvăluind încălcări ale legii, contribuie la prevenirea și combaterea corupției. Prin amendamentele aduse marți, 28 iunie, proiectului de Lege privind privind protecţia avertizorilor în interes public, de către Comisia Juridică, și adoptarea în plen a acestora, miercuri 29 iunie, mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt diminuate, sunt încălcate prevederi constituționale și România riscă să intre în procedură de infringement pentru transpunerea selectivă a Directivei europene în materie.

Organizațiile semnatare, alături de avertizori de integritate, vor sesiza Avocatul Poporului și vor informa organismele europene relevante.

Mai jos principalele modificări introduse de Legea privind privind protecţia avertizorilor în interes public, care va înlocui, după promulgare, legea în vigoare (Legea nr. 571/2004):

Legea adoptată de Parlament a eliminat raportarea anonimă, deși anonimatul este o măsură efectivă de protecție pentru avertizori. Astfel, accentul va cădea în continuare pe avertizor și nu pe actul de avertizare, iar în practică, în loc să fie cercetate conținutul sesizărilor și încălcările legii, vor fi cercetați avertizorii, reputația, motivația și persoana acestora.

Avertizorii de integritate sunt descurajați din start să raporteze încălcările legii, știind că majoritatea celor care au raportat până în prezent au fost persecutați în instituțiile din care fac parte. Mai mult, raportarea anonimă reprezenta o practică eficientă și în sectorul privat, practică prin care erau prevenite riscuri operaționale și reputaționale.

Legea adoptată de Parlament îngrădește posibilitatea de divulgare publică a cazurilor de încălcare a legii, dincolo de prevederile Directivei europene în materie, și sub standardele deja stabilite prin Legea nr. 571/2004.

Pentru a putea divulga public încălcările legii, avertizorii de integritate trebuie să aștepte minim 3 luni de la data la care au raportat atât pe canalul intern (în cadrul instituției din care fac parte), cât și pe canalul extern (către alte instituții ale statului sau Agenției Naționale de Integritate).

Astfel, legea adoptată de Parlament diminuează nivelului protecției deja existent prin Legea nr. 571/2004. Se încalcă astfel art. 25, alin. 2 din Directivă (clauza tratamentului mai favorabil sau clauza de non regresiune). În practică, introducerea acestui termen de 3 luni până când divulgarea publică este permisă, le oferă angajatorilor suficient timp pentru represalii împotriva avertizorilor.

Legea adoptată de Parlament transpune selectiv Directiva europeană în materie, ceea ce va declanșa o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Nu au fost transpuse articole cheie din Directivă, care vizează: protejarea avertizorului de răspundere pentru încălcarea confidențialității (art. 13, lit. g), protejarea avertizorilor anonimi, care sunt ulterior identificați (art. 6, alin. 3), protejarea de defăimare, încălcarea drepturilor de autor, încălcarea secretului profesional, încălcarea normelor de protecție a datelor, divulgarea secretelor comerciale (art. 21, alin. 7), prevederea măsurilor reparatorii și a compensațiilor integrale pentru prejudicii (art. 21, alin. 8) (a se vedea tabelul nr. 1 de corespondență).

Din legea adoptată de Parlament a dispărut principiul bunei-credințe a avertizorului în interes public (a se vedea tabelul 2 de corespondență).

Avertizările de integritate se distrug după 2 ani, deși Directiva prevede că acestea se păstrează atât timp cât este necesar și proporțional (a se vedea tabelul 2 de corespondență).

Unitățile administrativ-teritoriale foarte mici, sub 10,000 de locuitori, nu se pot asocia pentru a aplica legea, contrar recomandărilor din Directivă (a se vedea tabelul 2 de corespondență).

Companiile sub 50 de angajați din domeniul energiei, pieței de capital, fondurilor de investiții, asigurărilor, pensiilor facultative etc. sunt exceptate de la instituirea sau menținerea de canale interne de raportare și proceduri pentru raportarea internă și pentru întreprinderea unor acțiuni subsecvente (a se vedea tabelul 2 de corespondență).

Prin Legea adoptată s-au introdus formulări vagi, interpretabile, cu scopul de a reduce nivelul de protecție a avertizorilor. De exemplu, sintagma “raportarea este necesară la momentul formulării ei”, fără a se explica pentru ce să fie necesară.
Legea adoptată de Parlament a scăzut cu două treimi amenda pentru dispunerea, de cel puțin două ori, a unor represalii în considerarea aceleiași raportări.

Recomandările și amendamentele societății civile cu privire la creșterea nivelului de protecție a avertizorilor, transmise în mod repetat membrilor Comisiei Juridice din Camera Deputaților, nici nu au mai ajuns să fie prezentate sau discutate în dezbaterile de marți, 28 iunie, din această Comisie juridică, nefiind preluate de niciun parlamentar.

Prin prezența și argumentele societății civile în cadrul dezbaterilor la nivelul Comisiei juridice, din 28 iunie, au fost retrase o serie de amendamente care ar fi deturnat profund sensul legii. A se vedea tabelul cu amendamentele retrase ca urmare a implicării societății civile.

Legea adoptată de Parlament prevede asistența judiciară gratuită pentru avertizori pe parcursul procedurii disciplinare. Rămâne de monitorizat cum această prevedere va căpăta eficiență în practică.”

Organizații semnatare:

Asociația pentru Cooperare și Dezvoltare Durabilă

ActiveWatch

APADOR-CH

Federația Sindicală Hermes

European Ethics and Compliance Association

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Expert Forum

Federatia Sindicatelor din Societatea Română de Radiodifuziune

Centrul pentru Inovare Publică

Asociația Kompatibil

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Asociația pentru Tehnologie și Internet

Asociația Română pentru Transparență I Transparency International Romania

Asociația Rise OUT

Asociația Parcul Natural Văcărești

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociația CIVICA

Asociația Mediawise Society

Centrul FILIA

Asociația Miliția Spirituală

Asociația Respiro

Citește și

APADOR cere Avocatului Poporului să atace la CCR legea avertizorului de integritate: Sunt interzise dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Cum naiba mereu aceleași ONG-uri cu agendă politică? USR este în mare criză dacă apelează la tiriplicii ăștia. Atacați la CCR! Tăvăliți-vă pe holurile Parlamentului! Faceți afișe. Și apoi mergeți la un joint!

  • Alianța coruptă PSDNL distruge orice speranță ca România să fie vreodată o țară cinstită.

  • RAMANE DOAR PARTIDUL SI SECURITATEA.
   SI O COADA LUNGA LA SPATELE dorneanului.

  • Păcat că ai un nume foarte frumos. Că-n rest ești o nulitate de partea hoților.

  • Ba 💩USL ist…….mâncați pensia,comunitățile.

  • De unde tot aveti voi impresia ca daca societatea civila comenteaza, este mana USR-ului. Pe tine te f*te la icre mai mult ce fel deagenda politica au ong-urile. Daca pe asta sunt specializate, vrei sa aiba alta agenda politica sau principii? Tu cand esti specializat pe un anumit domeniu, te duci imediat si practici pe altul? Va duce capul de nu mai puteti.

 2. Adica mâncătorii de orice, nu mai pot abera la adapostul anonimatului, fara probe, etc, nasol pentru ei, adio lovele..

  • Ai liber la corupție acum, nu te mai raportează nimeni.

  • Ce treaba are „Fara probe, etc”? De unde stii tu ca nu ar avea probe? O persoana poate sa suspecteze o ilegalitate cand observa ceva si are tot dreptul sa o faca si sa isi pastreze datele private. Restul daca este sau nu adevarat, daca au probe sau nu, este treaba institutilor adecvate. Hai sa nu mai fie anonimat, ca infractorii sa poata sa ameninte toti martorii. Ai cap, dar creier nu, dar nu ma mira sa avem specimene de oameni ca tine: Avem USL la conducere.

 3. Românii sunt un popor corupt, care votează PSDNL. Lor le place corupția, deci normal că nu vor avertizori de integritate.

 4. – Haideţi fraţilor să ne facem legi pentru infractori! Împreună cu tovarăşul colonel Preșoiu și cu silovika Savonea ne-am făcut noi ţara noastră cu legile noastre! Nu mai mişcă nimeni! Nu mai există procurori și judecători, există doar lăutari in care aruncăm noi cu pensii speciale! – Băieţii noștri de nădejde!

  Din magistraţi – i-am făcut mineri! 😂😂😂 Am făcut pe ei Experimentul Berevoiești!

  – După ce dăm Legile Securismului, de nu vă aducem în Evul Mediu! O să fiţi toţi şerbii noștri!

  – Haideţi bă să scoatem legea în afara legii!

 5. Deci ,ce a rămas necontrolat de monstruasa coaliție controlată de Yokhannis pt. care sunt o serie de executanți din glezne în fața șnapanilor din politică.
  Ce vreți să faceți din țara asta,monștrilor politruci,?
  Știm că vă ard degetele când vă gândiți la sumele colosale în euro ce vor veni de la Brucxelles,dar mai știu că există și o instituție a procurorului care controlează aceste resurse să ajungă acolo unde ar trebui și pt. ce ar trebui.
  Baftă la furat dacă aveți curaj!

 6. NU este suficient să ne plângem aici la G4media.
  G4media fac o treabă trăznet! Jos pălăria!
  TREBUIE CĂ ACELE ONG-URI ȘI CIOLOȘ ȘI USR SĂ INFORMEZE COMISIA EUROPEANĂ DE MONITORIZARE PE MCV ȘI STATUL DE DREPT!

  Știm cu toții că PSD, PNL și UDMR mint cu nerușinare, și fură „legal” nestingheriți!
  Ne mai lipsește dictatura!

 7. NU este suficient să ne plângem aici la G4media.
  G4media fac o treabă trăznet! Jos pălăria!
  TREBUIE CĂ ACELE ONG-URI ȘI CIOLOȘ ȘI USR SĂ INFORMEZE COMISIA EUROPEANĂ DE MONITORIZARE PE MCV ȘI STATUL DE DREPT!
  Știm cu toții că PSD, PNL și UDMR mint cu nerușinare, și fură „legal” nestingheriți!
  Ne mai lipsește dictatura!

 8. NU este suficient să ne plângem aici la G4media.
  G4media fac o treabă trăznet! Jos pălăria!
  TREBUIE CĂ ACELE ONG-URI ȘI CIOLOȘ ȘI USR SĂ INFORMEZE COMISIA EUROPEANĂ DE MONITORIZARE PE MCV ȘI STATUL DE DREPT!

 9. Ba 💩USL ist…….mâncați pensia,comunistule

 10. Un caz extrem de grav întamplat la o institutie a statului din Suceava respectiv ISU Suceava unde un militar persecutat ani la rand a fost amenintat in stil mafiot de psihologul unitatii care i-a transmis ca legea o fac pilosii,smecherii si combinatorii si daca nu-i convine regimul ori se muta la alta arma,ori pleaca din sistem,ori in alta unitate militara,in acest inspectorat sunt semnalate extrem de multe ilegalitati,abuzuri,trucari de concursuri,spagi incasate de sefii institutiei de la oameni de afaceri din judet împreuna cu „voinicii” de la DSP ,amante promovate in functii importante si alte matrapazlacuri si ilegalitati grave semnalate catre Recorder,George Buhnici Pro Tv dar pt care nu s-a sesizat nimeni înca din parchetul militar,DNA,DGA cum ar fi fost normal sa se intample deoarece complicitatea sefilor institutiei este mai mult decat evidenta si clara militarul raportand sefului superior erarhic despre amenintarile in stil mafiot pe care le-a primit de la acel psiholog interlop,oare ce trebuie sa se intample? O tragedie?

 11. Imi este absolut neclar , din ce surse sunt finantate aceste ONG-uri , care impreuna cu USR-ul vor sa salveze Romania si pe romani . Ei sunt depozitarii adevarului suprem ,si detin metodele si procedurile prin care CORNUCOPIA se va revarsa in capul romanilor .

  • ce prosteala . raportarea anonimă este exclusă din lege .asta ii doare . cica ongul asociatia militia spirituala

 12. ce prosteala . raportarea anonimă este exclusă din lege .asta ii doare . cica ongul asociatia militia spirituala