G4Media.ro

Gripa aviară, detectată pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii, un nou…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Michael Van Woert, NOAA NESDIS, ORA

Gripa aviară, detectată pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii, un nou risc pentru speciile locale de pinguini

Principalul virus al gripei aviare a fost detectat pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii, introducând astfel un nou risc pentru anumite specii locale precum pinguinii, au anunţat cercetătorii britanici, informează AFP, citată de Agerpres.

Pentru momentul, prezenţa virusului HPA1 a fost confirmată doar la skua antarctică, o familie de păsări de mare, potrivit unui comunicat publicat luni de British Antarctic Survey (BAS), organizaţia din care fac parte cercetătorii britanici care lucrează în această regiune.

Anunţul de luni intervine în contextul în care omenirea a fost lovită de cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie, alimentată de un virus despre care mulţi cercetători afirmă că va ajunge în cele din urmă şi pe continentul antarctic.

Antarctica este un zonă centrală de reproducere pentru numeroase specii de păsări, ceea ce ar putea face ca prezenţa virusului să devină deosebit de problematică.

Cercetătorii britanici au prelevat eşantioane din cadavrele unor păsări skua antarctice descoperite decedate pe insula Georgia de Sud. Acea regiune nu face parte propriu-zis din continentul antarctic, fiind o insulă mare situată în largul mării, la est de extremitatea australă a Americii de Sud.

Virusul HPA1 a fost detectat în acele eşantioane, iar oamenii de ştiinţă au presupus că el a fost adus de unele păsări din America de Sud.

Or, regiunea, care până acum a fost în mare parte ferită de gripa aviară, a fost grav afectată de ultima epidemie, în urmă cu doi ani, când zeci de milioane de păsări de curte au fost condamnate la sacrificare.

Prezenţa virusului în Antarctica este „o veste dramatică”, a declarat Michelle Wille, specialistă în gripa aviară la Universitatea Melbourne, pe reţeaua de socializare X. „Situaţia riscă să evolueze foarte repede”, a avertizat ea.

Oamenii de ştiinţă se tem că virusul se va răspândi în cele din urmă pe continentul sudic şi va ameninţa păsări precum pinguinii, care nu trăiesc în altă parte şi care, prin urmare, nu au putut niciodată să îşi dezvolte o imunitate faţă de acest agent patogen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...