G4Media.ro

Grindeanu susține că are informații că Ucraina ar fi început lucrări de…

Delta Dunării / Foto: GeoEcoMar

Grindeanu susține că are informații că Ucraina ar fi început lucrări de dragare pe canalul Bâstroe, în ciuda tratatelor internaționale. Ministrul Transporturilor cere reacții rapide de la Ministerul de Externe şi Ministerul Mediului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare (curățare) a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării, iar Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului trebuie să vină cu o poziţie, potrivit Agerpres.

„Există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm. Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba MTI. Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea de lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi asupra Deltei Dunării.  Noi am considerat necesar să fim proactivi, deşi nu suntem titulari de filă şi aşteptăm într-un final de la cele două ministere puncte de vedere. Cert este că România a fost de acord cu tranzitarea pe Chilia şi pe Bâstroe la adâncimi mai mici a şlepurilor şi a navelor care, pe adâncimi mai mici, pot să facă acest lucru. Mai mult de atât, cred că Ministerul de Externe este cel care va gestiona şi acesta a fost rostul acestei întâlniri, pentru că există semnale că în acest moment sunt lucrări de dragare pe Bâstroe, iar Ministerul de Externe, Ministerul Mediului – ăsta a fost rostul acestei întâlniri – trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze cu date”, a susţinut Grindeanu.

El a spus că informaţiile cu privire la acest subiect i-au parvenit la începutul săptămânii trecute de la structurile teritoriale ale Ministerului Transporturilor.

„Pe Bâstroe sunt informat că au început lucrări, tocmai de aceea am provocat această întâlnire, tocmai de aceea am încercat să venim cu date, deşi nu e responsabilitatea Ministerului Transporturilor. Mai mult decât atât – şi vreau să subliniez acest lucru – Ucraina se află într-o situaţie dificilă, toţi încercăm să ajutăm, toţi încercăm să găsim soluţii prin care să ajutăm Ucraina – şi aici sunt judeţe care se află la graniţa fie cu Republica Moldova, fie cu Ucraina – unde se caută soluţii în a ajuta şi asta trebuie să facem. Aici e fără semne de întrebare. Totodată, este nevoie să respectăm şi tratatele internaţionale, de aceea aş aştepta, aş avea un pic de răbdare să vedem ce ne spun şi Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului legat de aceste lucruri”, a subliniat şeful de la Transporturi.

Conform datelor MAE, pe data de 11 mai 2004, autorităţile ucrainene au iniţiat mai multe lucrări hidrotehnice în vedere realizării, pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, a unui canal care să ofere navelor maritime o cale alternativă de acces la porturile Dunării de Jos.

Proiectul ucrainean presupunea efectuarea de lucrări considerabile de dragaj pe braţul Bâstroe (aflat în întregime pe teritoriul Ucrainei), crearea unui dig de protecţie a gurii braţului Bâstroe şi lucrări de dragaj în mai multe puncte critice pe braţul Chilia, care formează frontiera dintre România şi Ucraina. Deşi, conform planificării iniţiale, proiectul ucrainean urma să fie realizat într-o singură etapă, ulterior s-a luat decizia ca acesta să fie divizat în două faze, cea de-a doua constând în creşterea adâncimilor de navigaţie obţinute în urma dragajelor din prima fază şi prelungirea digului de protecţie de la gura de vărsare a braţului Bâstroe în Marea Neagră.

Sesizate de România, mai multe organisme internaţionale din domeniul protecţiei mediului au stabilit că proiectul ucrainean încălca prevederile a numeroase convenţii internaţionale din domeniul protecţiei mediului şi au cerut autorităţilor ucrainene să oprească lucrările începute. Astfel, Comisia Internaţională pentru Protecţia Dunării a constatat că proiectul ucrainean încălca prevederile internaţionale referitoare la protecţia apelor Dunării, Conferinţa Părţilor la Convenţia de la Ramsar asupra zonelor umede, de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice a decis că au fost încălcate prevederile internaţionale referitoare la protecţia zonelor umede, Comitetul permanent al Convenţiei de la Berna privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa a stabilit că au fost încălcate prevederile acestui instrument internaţional, iar Conferinţa Părţilor la Convenţia de la Aarhus a constatat că în realizarea proiectului autorităţile ucrainene au încălcat dreptul publicului de a avea acces la informaţiile de mediu.

Cele mai multe chestiuni substanţiale legate de proiectul ucrainean au fost abordate în cadrul Convenţiei de la Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier. Ca urmare a acestor eforturi internaţionale, autorităţile ucrainene au anunţat, cu ocazia celei de-a opta reuniuni a Conferinţei Părţilor la Convenţia de la Espoo, care a avut loc în decembrie 2020, că vor renunţa la proiectul iniţial şi că vor respecta cu stricteţe cerinţele de evaluare a impactului asupra mediului la momentul iniţierii unui nou proiect de asigurare a adâncimilor de navigaţie. Având, însă, în vedere că proiectul iniţial a fost parţial realizat, s-a cerut autorităţilor ucrainene să evalueze impactul lucrărilor efectuate până în prezent.

La jumătatea lunii iulie 2022, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că partea română şi-a dat acordul pentru tranzitul navelor cu cereale din Ucraina pe braţul Chilia şi prin Canalul Bâstroe. Construcţia acestui canal de către partea ucraineană este un motiv de dispută între România şi Ucraina. „E o situaţie excepţională pe care am tratat-o ca atare”, a precizat ministrul, la Interviurile Digi24.ro, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Bag mâna in foc ca “sursele din teritorii” ale lui Grindeanu sunt simpli șoșocari. Șoșoci care vor alt scandal, ca au văzut ca cel cu “asuprirea” minorității române (despre care habar n-au unde se afla) nu prea a funcționat.

    • Hopa, apar lingai din mainstream media. Pai, tovarășe, amicii tai din Ucraina au zis ca mâine vor in UE si poimaine in NATO și azi vor bombe, avioane și tancuri dar se caca pe tratatele UE. Pai cum e asta?

    • @Burat!
      Poate primeste informatii direct de la Centru. De ce s-ar compromite un om asa de stilat sa fie prins cu sosoloanca?

  2. Prin 2000-2001 , cand au inceput prima data lucrarile la canalul Bîstroe, au folosit explozibil de a zguduit tot orasul Tulcea, tin minte ca era duminica in jur de ora 12:00. Nimic nu s-a scris atunci in ziare, nimic la radio, nimic la TV, pe atunci proaspat aparuse realitateatv care avea burtiera pe ecran,si de acolo puteai sa iti iei oarecum informatia in timp real, dar nici acolo nu aparuse nimic de „cutremurul” care zguduise orasul.

    • „Uite ce lucruri grave se petrec”, zice Grindeanu, asa ca nu mai intrebati despre fleacuri precum constructia de autostrazi. :))

  3. Asta este in spiritul prieteniei si bunei vecinătăți, basca ajutorul acordat Ucrainei in ultimul an.
    Lupul isi schimba parul, dar năravul- ba.

  4. Aloooo, Grindene, nu ti-e rusine?! PUNE-TE IN GENUNCHI in fata ucrainienilor si a lui Zelenski! Cum sa te iei de ei?

    Sa fie demis acest ministru pentru aceasta impertinenta. Cum sa spui asa ceva despre Ucraina?!

    • Din pacate lucrez si cu rusi si cu ucrainieni de f multi ani.Dunt doua natii la fel.Dar ucrainienii fata de rusi sunt periculosi decat rusii.Sunt anarhisti,puturosi,nersepectuosi,uriciosi,mincinosi,se urasc intre ei si pe ceilalti,uita dupa ce sunt ajutati,etc….toate negative.si inca ceva care este cel mai grav:NU SUNT PATRIOTI

  5. GRINDEREGLATU’ PREȘEDINTE! sau măcar min de externe.
    Cum se implică el si cum face ședințe, mancalar paula noastră. Pupalar drachnea de om cu fruncea’n buric.

  6. Sunt curios dacă este reală alerta sau Grindeanu se deconspiră ca prieten al lui Eugen, Sluga Rusiei, Teodorovici.

    • Este reala, Ucraina isi face o ruta alternativa de export încălcând tratatele internaționale, ca de obicei.

    • @vct Nu, sunt curios pe bune, nu informat de blana de serviciu a lui Prigojin, vct! 😏

  7. si care-i impactul asupra deltei?. De anul trecut au inceput lucrari de dragare a umor canale din delta, cam putin dar macar se misca ceva. Impactul este ca apa circula si se oxigeneaza, pestii au unde sa se mai miste si delta nu moare.

    • Impactul ar fi că acel canal va lua 80 la sută din apa deltei. Sau pe înțelesul tau, adio delta. Delta care este protejată că rezervație a biosferei.

  8. l-a sunat ghita din serbia sa-i spuna ce fac ucrainienii :))

  9. Bhaa, sa nu care cumva sa zici ceva de Ucraina ca te desconspiri ca ruznac, retha rdaree mare zace în unii!!!!!

    Fanatismul unora atinge cote extreme

    • Adevărat. Atâta pupincurism rar mi a fost dat sa vad. Sa nu uitam ca avem romani în Ucraina care sunt vai mama lor și ai lor se plimba prin Mall urile bucureștene familii întregi. Sa ne vedem interesul și sa terminam cu „solidaritatea” ca nu e reciproca!!!! Vor in UE cu mentalitate de rusi!

  10. Abia acum a aflat? Cei din Delta au sesizat Ministerul Mediului inca din noiembrie anul trecut,dar Tanczos Barna nu a catadicsit sa le dea vreun raspuns.In schimb Ministerul de externe a fost de acord,de parca era jurisdictia lui.Se distruge Delta Dunarii incet si sigur.

  11. Da, ai dreptate .
    Ucrainienii au crescut ascultand cuvinte defaimatoare, injositoare si scârboase fata de Romania si de natiunea româna. Sunt in general un popor distrus spiritual si plin de ura impotriva neamului românesc.
    Subscriu acestei afirmatii, este confirmata , verificata, traita pe propria piele.
    Asta nu inseamna insa ca gresim cand ajutam familii greu incercate, care au nevoie vizibil de ajutor…..din asa numita Ucraina. Totusi si acest ajutor este o mare fatarnicie pentru ca noi insine avem copii si batrani condamnati la moarte prin saracie lucie fata de care nu vorbeste si nu face nimeni nimic , oficial in țara noastra…..nici un program nici o consideratie, nici un cuvant, nici o milă.
    Dezgustatoare aceasta fatarnicie si tam tam cu ajutorul ucrainienilor .

  12. A aflat Grindeanu ce fac ucrainenii de la sosocari și putinari …de, doar sunt și ei de partea dictaturii …

  13. Problema e sa nu ciunteasca care cumva Ucrainieni vre-un petek din Patria primită de la Mama Rusia ca s-ar putea sa ajunga de curând prin zona si o sa le ceara inventarul patrioților.

  14. Sub pretextul razboiului, mă tem că Ucraina își va permite orice!

  15. Prostovani mai suntem noi romanii…..ii ajutam si ei ne multumesc distrugandu ne Delta

  16. ai vazut tu vreun document incheiat intre statul roman si un cetatean ucrainean pentru banii aia?

  17. Slava Ukraina! Puie Româia!

  18. Sper ca Romania sa sesizeze toate organizatiile internationale cu privire la ceea ce se intampla in Delta Dunarii, iar Ucraina sa fie trasa la raspundere. Isi permit prea multe „libertati” ucrainenii de cand a inceput războiul si asta incepe sa fie deranjant. Zelenski nu e nici un erou. Eroi sunt cei care lupta pe front si oamenii care continua sa locuiasca in zonele de conflict. Cat despre restul… prefer sa ma abtin!

  19. Firme americane dețin în Ucraina câteva de mil. ha teren agricol. Nu ucrainienii sapă canale de zor , ei sunt ocupați cu tranșeele. Americanii își fac loc pentru a-și căra cerealele. Îi doare la bască de Delta Dunării și de mediu. Acest război ne va îngropa economic, iar Ucraina va primi , după război, ” planul Marshall” pentru reconstrucție și România degetul mijlociu, că de obicei .

  20. Da,iti dau dreptate .or sa nd ingroape si americanii si ucrainienii .atentie mai zic la Moldova.isi cunosc interesul.or sa ne o traga

  21. Ucraina va deveni noua umeala a americanilor.Va deveni noua germanie noua „capitala” a europei.Germania nu mai poate continua in a fi sclava si unealta amercanilor cel putin nemtii nu mai doresc asta.Americanii au nevoie neaparat de o telscomanda de inca o tentacula(Ucraina).Nu sunt pro rus, chiar deloc doar ca ar trebui sa ne cunosteam interesul.
    Rau cu rau dar mai rau fara rau
    Ach cica ambasadoarea SUA in Ro vrea cica in mandatulu ei sa romanii sa calatoreasca in tara dansei fara viza.Ne cumpara?

  22. Prima zi de ajutor căști și veste antiglont, după aia după ce au ragait ucrainienii leam dat pistoale, iar au zbierat au venit pistoalele mitraliera și miliarde de euro, iar au zbierat leam dat mitraliere și miliarde de euro, iar au zbierat leam dat tunuri și bani, iar au zbierat leam dat Himars și miliarde de dolari, iar au zbierat le dam tancuri DAR NU POT FI LĂSAȚI SA ZBIERE ÎN PĂDURE PANA RAGUSESC