G4Media.ro

Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF / Care este nemulţumirea…

Foto: Antifrauda ANAF / sursa ANAF

Grevă japoneză în Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF / Care este nemulţumirea angajaţilor din sistem

Sindicaliştii din Ministerul Finanţelor, Vamă şi ANAF vor organiza, miercuri, o grevă japoneză, nemulţumiţi că Guvernul are de gând să excepteze angajaţii Ministerului de Finanţe şi instituţiilor subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5 la sută de anul viitor, transmite News.ro

”Membrii Sindicatului Naţional Meridian, salariaţi în cadrul Ministerului Finanţelor şi instituţiilor subordonate acestuia, vor iniţia, în data de 27.12.2023, o acţiune de protest sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea de către aceştia a unei banderole de culoare albă. La aceasta vor participa membrii organizaţiei din cadrul aparatului central al Ministerului Finanţelor, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Trezoreriilor din Bucureşti şi ai Autorităţii Vamale Române”, au transmis sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, salariaţii din cadrul acestor instituţii sunt nemulţumiţi din cauza faptului că Guvernul României are de gând să excepteze angajaţii Ministerului de Finanţe şi instituţiilor subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5 la sută de anul viitor.

”Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 115, adoptată acum o săptămână, personalului plătit din fonduri publice i se va mări cuantumul brut al salariilor de bază cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023. Astăzi însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, domnul Mihai Constantin, a declarat că săptămâna viitoare va fi adoptat un nou act normativ prin care, anul viitor, de această majorare de 5 la sută nu va beneficia şi personalul din sistemul fiscal pe motiv că ,«au beneficiat deja în acest an de majorări salariale»”, au precizat sindicalliştii.

Aceştia susţin, însă, că oficialul ”promovează în spaţiul public o confuzie conform căreia, prin art. XI al Ordonanţei de urgenţă nr. 81/2023, personalul Ministerului Finanţelor ar fi beneficiat de o majorare salarială”.

”Precizăm faptul că prin acest act normativ s-a făcut în sfârşit dreptate salariaţilor, după şase ani, în sensul că s-au eliminat «inechităţile, discriminările şi/sau discrepanţele de ordin salarial existente», egalizându-se astfel salariile între angajaţii care au aceeaşi funcţie şi desfăşoară aceeaşi muncă. Această situaţie a fost menţinută încă din anul 2017 şi nimeni nu a luat nicio măsură în tot acest timp, iar angajaţii au subvenţionat bugetul de stat din banii lor, prin faptul că li s-au luat lunar, din salarii, milioane de lei”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia consideră că ”decizia de a elimina această categorie profesională de la majorarea salarială acordată celorlalţi bugetari se încadrează în politica de discriminare promovată de statul român în anii trecuţi şi drept urmare vom protesta iar în cazul în care această masură va fi adoptată, se poate ajunge şi la alte măsuri extreme”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cei de la ASF și ANRE nu fac și ei grevă? Hai băieți, că se poate. Privații trebuie să muncească mai mult pentru ca să umple sacii cu bani.
    Niciun sindicalist nu face ceva pentru informatizare, optimizare, eliminarea sporurilor și abordarea de salarii funcție de performanță. Ei știu doar să ceară bani.
    Chiar este că acești lideri sindicali nu ai fost niciodată schimbați in ultimii zeci de ani și toți sunt îmbârligați cu pesedeul.
    Ascultați cântecul făcut de Divertis in 2011: Imnul Liderilor Sindicat. Aceiași „lideri” sunt și acum!
    Apropo, DNA când face curat in ministere, ANAF, vamă? ANI, ceva? Vă faceți și voi că munciți?

  2. Să facă muncă japoneză înainte de a face grevă japoneză. Până atunci e doar o grevă nesimțită.