G4Media.ro

Grecia și Turcia au convenit să înceteze exercițiile militare de amploare națională pentru…

Sursa foto: captură

Grecia și Turcia au convenit să înceteze exercițiile militare de amploare națională pentru a detensiona relația bilaterală

Reducerea dintr-odată a tensiunilor și îmbunătățirea relațiilor dintre Grecia și Turcia la nivel diplomatic este evidentă, scrie publicația elenă Kathimerini, citată de Rador. Cele două ţări, pe lângă deschiderea canalelor de comunicare care ar putea fi valorificate în această etapă preelectorală, au ajuns și la un acord informal de limitare a exercițiilor militare din Marea Egee la strictul necesar.

Concret, la nivel naval, Atena și Ankara au convenit informal că până la clarificarea peisajului electoral și desfăşurarea alegerilor generale din cele două țări, programate în luna mai 2023, nu vor desfăşura exerciții navale de amploare, cu excepția celor ale NATO sau ale altor formate multinaţionale.

Este de remarcat faptul că la exercițiul aerian internațional din acest an „Iniochos 2023” nu vor participa forțe din SUA și Israel, două țări care doresc direct sau indirect să contribuie la reducerea tensiunilor dintre Grecia şi Turcia.

Acest moratoriu informal, care se așteaptă să se extindă pe tot parcursul verii, aduce beneficii ambelor părți din motive diferite. Grecia va avea timp ca principalele unități ale marinei sale militare să intre în procesul de întreținere, după ce acestea s-au aflat într-o stare de alertă continuă timp de aproape trei ani. Turcia, la rândul ei, şi-a concentrat un procent uriaș al flotei (aproape 80%) în golfurile İskenderun și Mersin, cu o sarcină exclusiv nemilitară, și anume deservirea nevoilor locuitorilor zonelor afectate de cutremur (îngrijire, găzduire, transportul proviziilor necesare).

În privinţa aviaţiei, numărul încălcărilor spaţiului aerian grecesc de către aeronave militare turceşit a scăzut vertiginos, iar survolurile ilegale și tensiunile s-au redus la zero după data de 6 februarie.

Totodată, joi are loc la Ankara cea de-a patra rundă de promovare a dialogului dintre Grecia şi Turcia privind așa-zisa agendă pozitivă în domeniul economic și al comerțului. Este a patra întâlnire de acest tip, ultima având loc la Atena anul trecut, în februarie.

În cadrul întâlnirii se vor discuta progresele înregistrate în privinţa celor 25 de teme convenite ale agendei pozitive, care includ aspecte legate de transport, turism, energie, infrastructură, transport maritim, protecție civilă etc. Se reamintește că agenda pozitivă este un proces agreat de miniștrii de externe Nikos Dendias și Mevlüt Çavuşoğlu în aprilie 2021, cu scopul de a găsi un punct minim de contact pentru ca cele două părți să nu ajungă la o întrerupere totală a canalelor de comunicare. De notat că în perioada în care nu a existat aproape niciun fel de dialog între Grecia şi Turcia, singur canal de comunicare care mai rămăsese, prin medierea americanilor, a fost cel dintre miniștrii apărării celor două ţări. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Încă un suport al Rusiei picat! Mai rămâne să ațâțe românii si maghiarii!

  2. Daca Turcia ajunge si in UE, e sah-mat total pentru Rusia!!!!