G4Media.ro

Grecia propune un fond european ca răspuns la explozia preţului gazelor

Sursa foto: © European Union 2021 - Source : EP / Jan VAN DE VEL

Grecia propune un fond european ca răspuns la explozia preţului gazelor

Grecia a propus înfiinţarea unui fond european, în valoare de mai multe miliarde de euro, care ar urma să fie finanţat, parţial, printr-o taxă plătită de producătorii de electricitate, pentru a susţine gospodăriile şi firmele care se confruntă cu creşterea explozivă a preţului gazelor şi a ajuta la reducerea dependenţei de gazele ruseşti, a declarat marţi ministrul elen al Energiei, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pentru a diminua impactul exploziei preţurilor la gaze şi electricitate, Comisia Europeană a propus până acum mai multe măsuri de urgenţă, inclusiv o taxă pe profiturile excesive ale firmelor din energie şi reducerea consumului de electricitate. Statele UE negociază în prezent propunerile Comisiei şi intenţionează să le aprobe la reuniunea de vineri a miniştrilor europeni ai Energiei.

Într-o scrisoare trimisă vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, ministrul Energiei din Grecia, Kostas Skrekas a propus introducerea unei taxe speciale de 10 euro pentru fiecare Megawatt oră de gaze naturale consumat de producătorii de electricitate. În acest fel, ar putea fi colectate, anual, venituri de aproximativ nouă miliarde de euro din ţările UE, bani care ar putea fi utilizaţi pentru obţinerea unui împrumut cu dobândă redusă, în valoare de aproximativ 80 de miliarde de euro, de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru înfiinţarea fondului european avut în vedere, se mai arată în scrisoarea autorităţilor elene.

Acest fond ar urma să ajute companiile din energie, care se confruntă cu costuri ridicate, să îşi asigure aprovizionarea cu gaze din surse alternative, înlocuind astfel gazele ruseşti, precum şi gospodăriile vulnerabile şi IMM-urile. De asemenea, fondul propus ar putea sprijini investiţiile în combustibilii alternativi, precum biometan şi hidrogen verde, investiţiile în eficienţa energetică şi în modernizarea infrastructurii de gaze.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Astea sunt cele mai crete idei. Se aduna bani de la companiile energetice din Europa..apoi se distribuie catre guvernele natioanel. Si atunci vin Ciolacii la televizor si spun: o sa ajutam categoriile defavorizate pentru ca PSD e generos. Vom da bani catre mamele singure, catre familiile cu 3 copii. PNL vine si zice: noi dam bani si celor cu 2 copii, plus burse scolare si marim salariile bugetarilor. Asta a fost mereu problema cu socialismul. Banii din economie sunt distribuiti de catre guvernanti care ii folosesc pentru a-si sustine electoratul. Iar acum vor bani din economia Europei chiar. Nu mai pune nimeni botul dupa PNRR.