G4Media.ro

Grecia: Parlamentul a votat o lege care interzice utilizarea programelor spion după…

Sursa Foto: Facebook

Grecia: Parlamentul a votat o lege care interzice utilizarea programelor spion după scandalul pe tema interceptărilor telefonice

Deputaţii greci au adoptat vineri un proiect de lege care interzice utilizarea programelor spion după dezbateri aprinse pe fondul unui scandal de interceptări telefonice care a afectat guvernul conservator de la Atena, relatează Agerpres.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, aflat sub presiune după dezvăluirile privind supravegherea politicienilor şi jurnaliştilor prin intermediul programului spion Predator, a asigurat că obiectivul proiectului de lege vizează „remedierea erorilor” în funcţionarea serviciilor de informaţii.

Joi, la tribuna Parlamentului, premierul grec a explicat că proiectul de lege prevedea „modernizarea funcţionării serviciilor de informaţii şi protecţia comunicaţiilor”, precum şi „interzicerea utilizării de către orice persoană fizică a oricăror software rău intenţionate (malware)”.

Scandalul interceptărilor a izbucnit serios în cursul verii, când europarlamentarul Nikos Androulakis, liderul Partidului Socialist Grec (Pasok-Kinal), a dezvăluit că telefonul său mobil a făcut obiectul unei tentative de infiltrare de către software-ul Predator.

La începutul anului, doi jurnalişti de investigaţie întreprinseseră deja acţiuni în justiţie susţinând că au fost urmăriţi.

Premierul Mitsotakis, care a recunoscut supravegherea lui Nikos Androulakis, a negat utilizarea software-ului Predator şi a trimis cazul în instanţă.

Partidul de stânga radical al lui Tsipras, Syriza, acuză de luni de zile guvernul că încearcă să muşamalizeze acest scandal. În opinia sa, textul proiectului de lege nu oferă „garanţii suficiente în ceea ce priveşte respectarea regulilor democratice şi a transparenţei”.

Deputaţii opoziţiei s-au referit vineri şi la dezvăluirile din New York Times conform cărora Ministerul elen de Externe a autorizat compania Intellexa, care comercializează Predator şi are sedii în Grecia, să exporte software-ul în Madagascar.”Prim-ministrul nu era la curent cu această autorizaţie?”, a întrebat Yannis Ragoussis, deputat Syriza.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. inainte era legal?…grecii au pus temelia civilizatiei europene …acum sint jos de tot…☹️😖☹️😖☹️😖☹️