G4Media.ro

Grecia: Incendiu în insula Lesbos, sute de turiști și localnici au fost…

Sursa foto: Pixabay

Grecia: Incendiu în insula Lesbos, sute de turiști și localnici au fost evacuați

Sute de turiști și locuitori au fost evacuați de pe insula grecească Lesbos, în timp ce un incendiu de pădure continua să amenințe sâmbătă seara popularul oraș stațiune Vatera, potrivit boursorama.com.

Incendiul a provocat nori groși de fum, iar flăcările făceau ravagii la doar câțiva metri de case, obligând locuitorii să fugă, în timp ce alții încercau să-și protejeze locuințele.

Grecia se confruntă cu prima zi a unui val de caniculă care se așteaptă să dureze zece zile, cu temperaturi de 42°C în unele zone, ceea ce ridică temeri privind noi incendii. Potrivit pompierilor greci, au avut loc 53 de incendii în 24 de ore.

Incendiul de lângă Vatera a izbucnit la ora locală 10.00 (08.00 GMT) și s-a extins la satul de pe litoral și la orașul Vrisa, aflat în apropiere.

La Vatera, a cărei primărie a ordonat o evacuare preventivă în cursul dimineții, 450 de persoane au părăsit două hoteluri și 92 de case, potrivit poliției, după ce nouă persoane au fost evacuate de pe o plajă, dintre care cinci străini.

Mai multe autobuze și ambarcațiuni de mici dimensiuni au luat parte la operațiune, potrivit primăriei. Cel puțin două case au fost distruse de flăcări, potrivit televiziunii de stat ERT.

Pompierii au rămas dislocați la fața locului sâmbătă seara.

Pompierii greci continuau, de asemenea, să lupte pentru a treia zi consecutiv cu un incendiu violent în Parcul Național Dadia, cel mai mare sit Natura 2000 din Grecia, cunoscut pentru colonia sa de vulturi, în regiunea Evros din nord-estul țării.

Incendiul, despre care pompierii au spus că a fost „excepțional de dificil”, se apropia de satul Dadia la începutul serii, a precizat ERT.

În total, 320 de pompieri și 68 de mașini au fost mobilizați începând de vineri seara, inclusiv un număr foarte mare de pompieri voluntari, sprijiniți de elicoptere.

Cu toate acestea, fumul dens și lipsa vântului, combinate cu umiditatea ridicată din noaptea de vineri spre sâmbătă, au îngreunat activitatea de combatere aeriană a incendiului.

Miercuri, un incendiu de pădure în munții de lângă Atena a avariat case și a forțat câteva sute de persoane să plece, la câțiva kilometri de satul de coastă Mati, scena celui mai grav dezastru provocat de incendii de pădure din Grecia în 2018. Atunci s-au înregistrat 102 decese. O ceremonie de comemorare a fost organizată sâmbătă la Mati.

În Peloponez, sâmbătă, un nou incendiu a izbucnit în apropiere de Koroni, iar satul Chrysokelaria, aflat în apropiere, a trebuit să fie evacuat în prima parte a serii.

Potrivit oamenilor de știință, creșterea numărului de fenomene meteorologice extreme este o consecință directă a încălzirii globale, emisiile de gaze cu efect de seră crescând atât intensitatea, cât și durata și frecvența acestora.

Anul trecut, un val de căldură și incendii de pădure au distrus 103.000 de hectare și au ucis trei persoane în Grecia.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Evacuați lesbienele de pe Lesbos.

  2. Lesvos, ola kalla?

  3. Saracii lesbieni…