G4Media.ro

Google majorează investiţiile în centrul de date din Finlanda

Sursa foto: Unsplash/ Pawel Czerwinski

Google majorează investiţiile în centrul de date din Finlanda

Gigantul de căutare şi publicitate online Google a anunţat luni că va investi o sumă suplimentară de un miliard de euro pentru extinderea centrului său de date de la Hamina, Finlanda, pentru a-şi putea creşte afacerile din domeniul inteligenţei artificiale în Europa, transmite Reuters, transmite Agerpres.

În ultimii ani, mai multe centre de date au fost amplasate în ţările nordice, graţie climei mai reci din regiune, facilităţilor fiscale şi cantităţilor abundente de energie regenerabilă. Însă unii experţi din industrie susţin că ţările scandinave ar trebui să îşi utilizeze energia regenerabilă mai degrabă pentru produse precum oţel verde, care ar lăsa mai multă valoarea adăugată în aceste ţări.

Însă, capacităţile Finlandei de producţie a energiei eoliene au crescut atât de rapid în ultimii ani, cu 75% până la 5.677 Megawaţi numai în 2022, încât în zilele cu vânt puternic preţurile pe piaţa spot au ajuns în zona negativă. În consecinţă, există în continuare capacităţi regenerabile care sunt disponibile pentru centrele de date, precum cel construit de Google, care achiziţionează energie eoliană în Finlanda pe baza unor contracte pe termen lung.

Analiştii cred că odată cu creşterea rapidă a utilizării Inteligenţei Artificiale, consumul de electricitate al centrelor de date va creşte semnificativ, acesta fiind şi unul din motivele menţionate de Google în decizia sa de investiţii, având în vedere că centrul său de date de la Hamina operează deja cu 97% energie fără emisii de carbon.

„Căldura care va ieşi din centrul de date din Finlanda va fi redirecţionată spre reţeaua districtuală de termoficare din Hamina, acoperind necesarul gospodăriilor, şcolilor şi clădirilor de servicii publice”, a precizat Google într-un comunicat de presă.

Pe lângă investiţia din Finlanda, gigantul de căutare şi publicitate online a anunţat că va construi noi centre de date în Ţările de Jos şi Belgia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează