G4Media.ro

Gheorghiță: Nu este exclus să se genereze o nouă tulpină a coronavirusului,…

sursa foto: Inquam Photos/ Raul Stef

Gheorghiță: Nu este exclus să se genereze o nouă tulpină a coronavirusului, mai contagioasă / Dacă certificatul verde nu se introduce și pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70 la sută populație vaccinată

Perioada sezonului rece este favorabilă răspândirii SARS-CoV-2, asistăm deja la o tendință a creșterii cazurilor de COVID și în alte țări și nu este exclusă în următoarele luni apariția unei noi tulpini a coronavirusului, care să fie și mai contagioasă și să genereze un al cincilea val al pandemiei. Tocmai de aceea, este important să ne vaccinăm, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă va veni și valul 5 al pandemiei, Valeriu Gheorghiță a declarat la Digi24 că vedem deja țări care au o recrudescență a numărului de cazuri. „În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a arătat Valeriu Gheorghiță.

Dacă certificatul verde nu se introduce și pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70 la sută populație vaccinată nu numai până la sfârșitul acestui an, dar nici în primele luni ale anului viitor, avertizează coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Va fi foarte greu să facem acest lucru, pentru că este evident că în perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt.”

Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Tocmai de aceea, campania de vaccinare trebuie să continue la un ritm cât mai ridicat, pentru că vaccinarea este cea care ne va asigura o stabilitate epidemiologică nu doar pentru momentul actual, ci pentru lunile următoare, spune medicul Valeriu Gheorghiță.

El a arătat că în acest fel, „putem să sperăm la o viață cât mai aproape de normalitate fără să mai avem acest risc de suprasolicitare a sistemului medical, fără ca pacienții cu celelalte afecțiuni cronice, care nu sunt COVID, care au alte probleme medicale, acute sau cronice, să mai aibă limitat accesul la serviciile medicale. Cred că avem nevoie cu toții de această siguranță și de o predictibilitate pentru perioada următoare”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

În momentul de față, aproximativ 50 la sută din populația globului a primit cel puțin o doză de vaccin, ceea ce este peste media acoperirii vaccinale din România, care se apropie de doar 45 la sută din populația adultă. Ține de noi să mergem să ne vaccinăm, capacitate de vaccinare există, susține Valeriu Gheorghiță. El a spus că experiența ultimelor zile a arătat că centrele de vaccinare au putut să-și crească repede capacitatea, astfel încât să preia numărul mare de persoane care erau în așteptare. „Practic avem această capacitate de a se crește progresiv. În ultimele zile am redeschis multe centre și am înființat centre noi de vaccinare. Suntem la peste 1.000 de cabinete de vaccinare la nivel național”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește mediul rural, autoritățile vor trimite din nou echipe mobile de vaccinare, dar la solicitarea autorităților locale. „Pentru noi e foarte important să avem o colaborare bună cu autoritățile locale”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Nu-mi doresc să mai trimitem echipe mobile într-o comunitate și să se întoarcă așa cum s-au dus, adică fără să vaccineze pe nimeni. Este foarte importantă implicarea reprezentanților comunității locale, începând de la primar și de la cei care se bucură de credibilitate – preot, pastor, învățător, polițist, toți cei care pentru comunitatea respectivă sunt oamenii de bază”, a punctat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Persoanele în vârstă și cele care au comorbidități rămân cele mai vulnerabile în fața bolii. „Aici, certificatul verde digital clar nu va avea un impact”, recunoaște Valeriu Gheorghiță, care subliniază, în schimb, rolul medicilor de familie.

Numai 3.000 de medici de familie – adică aproximativ 30 la sută din total – vaccinează efectiv în cabinetele lor, dar mulți activează ca personal în centrele de vaccinare.

„Am discutat cu o parte din reprezentanții medicilor de familie și una dintre soluțiile găsite și propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienții pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp. Am trimis în mod oficial această solicitare și am și discutat cu președintele Societății Naționale de Medicină de Familie și am trimis către toți reprezentanții asociațiilor și patronatelor de medicină de familie această solicitare de a intensifica partea de informare prin interviul telefonic”, a mai declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

sursa foto: Inquam Photos/ Raul Stef

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Gheorghiță prevestește apariția drobului de sare și eventuala lui cădere ! Atenție, apare tulpina mai periculoasă !

    • Dacă l-ar duce capul ar ști că un virus când dă forme mai grave se răspândește mai greu, că un om căzut la pat sau în spital nu mai infectează în jur.

    • Da, Mario, exact ca in cazul tulpinii delta.

    • Medicul are dreptate! Este îngrijorat și incearcă să previna alte valuri! Dar ” inteligenți” ca tine și ca mulți alții ca tine, in loc sa fie responsabili, stau și carcotesc tot timpul!

    • Bre, unde sunt medicamentele din farmacii cu care ROMANII (VACCINATI si NEVACCINATI) sa se poata trata in stadiile incipiente ale pneumoniei ?!

      De ce nu se testeaza IN MASA cu teste RAPIDE ?

      GENOCID.

    • Daca apare o noua tulpina, este de presupus ca va fi si mai rezistenta decat Delta la vaccinurile actuale.
      De ce sa te injectezi acum cand poti astepta o varianta mai buna de vaccin?

    • Ce e cu tulpina Delta ?
      Nu dă forme mai grave conform studiilor din UK și SUA. Doar dacă naiv poți lua în seamă ce spun propagandiștii de serviciu Mahler și Marinescu.

    • @mario 3. Totalmente fals. Citeste studiile recente, tulpina Delta da forme mai putin grave doar la cei vaccinati, in schimb la nevaccinati formele de boala sunt mai grave, evolutia mai rapida si mai multe decese; situatia din Romania o confirma.

  2. Perfect de acord cu ce spune doctorul!

  3. controlul de la spitalul din Carbunesti a scos la iveală că nu avau SPIRT: Domnule Gheorghita si DOmnule Arafat, de ce părere sunteți?
    mai mult, atata timp cât vaccinarea nu protejează de infectare și transmitere (lăsați poveștile cu 1/20 sau alte rahaturi) care e scopul certificatului verde? o persoană testata nu este periculoasa, o persoana vaccinata este periculoasa. repetați după mine pana pricepeti.

    • Toata lumea s-a prins deja: certificatul verde este folosit pentru a impune vaccinarea forțata – și nu pentru a facilita libera circulație, cum ne mințeau cei de la UE prin primăvara.

  4. Soluția este simpla: implementați certificatul verde (a se citi vaccinarea forțata) la cei in vârsta si cei vulnerabil prima data – nu începeți cu cei tineri si cu risc redus (cei care merg la job) .
    Cei peste 65 de ani (pensionarii) sunt vaccinați in proporție foarte mica, sub 30%.

    • Ca sa clarificam: 70% nu este de ajuns, vezi statele UE care sunt mult peste si încep sa aibă probleme. Soluția urgenta pentru a slava vieți este sa-i vaccinam pe cei care sunt la risc.

  5. certificatul verde ar fi un dezastru pentru PSD AUR si BOR , deci nu ! nu se va introduce!

  6. Nu este exclus ca domnul colonel doctor sa se înșele. Cum nu este exclus ca certificatul de buna purtare „sanitara” mai mult sa incur lucrurile decât sa rezolve ceva.
    Sa îl întrebe totuși pe conducătorul sau de doctorat, profesorul străinu-cercel cum e cu protecția data de anticorpi. Pe la senat domnul profesor a făcut niște afirmații care însă nu au fost dezvoltate. Ar fi frumoasa o dezbatere medicala în acest sens

    • Dezbaterile științifice au murit in era vaccinului anti-Covid19 .
      Acuma la moda este cenzura, politica pumnului in gura, „nu ești cu noi – atunci ești impotriva noastră”.

  7. Intrebarea este cati esentiali sunt vaccinati???Ei umbla peste tot, oricand, oriunde fara sa fie vaccinati.Intrebati MAI cati vaccinati au, pe ramuri de activitate!

  8. AUR si PSD sa revina la putere.

  9. Daca apare tulpina invincibila (sa o numim tulpina Superman), nu ar trebui sa primim mai multi mici la Obor?

  10. Bai Gheorghita, certificatul ala „salveaza” vietii doar in mintea sinistrilor bolsevici de la Bruxelles. Parca scopul lui era sa te plimbi prin UE, nu la magazinele de bricolaj.

  11. Minte cum respiră.
    Colonelul ce se vrea general, nu vrea pașaport sanitar ,,doar pt anumite categorii profesionale, ci pt toți angajații.
    De la stat si de la privat.

    Cu alte cuvinte vrea sa instaureze vaccinarea obligatorie prin amenințare si constrângere.
    Si prin anularea dreptului la muncă si implicit la viață, in baza unei ipotetic bine comun.
    Un precedent periculos.

    Acești oameni par să fi uitat orice raportare la statul de drept.
    Pt. ei România trebuie sa fie ,,statul de drepți” unde ordinul se execută indiferent de consecințe.
    P.S.
    Observați si propaganda specifica….
    ,,Statele europene au introdus certificatul cu suspendarea dreptului la muncă”
    Doar câteva l-au introdus, respectiv Italia, Franța si Austria. Si acelea temporar. Si doar pentru câteva categorii profesionale.
    Restul de 20 de state din UE, NU au făcut asta.
    Niciunul nu desface contractul de muncă al angajaților doar il suspendă pe o durată limitată.

    Si tot propagandistic, colonelul mai , uită” intenționat ceva.
    În toate aceste state unde funcționează certificatul sanitar TESTAREA este GRATUITĂ.

    P.P.S.
    Cu tot certificatul sanitar, unele state cu rată de vaccinare de aproape 70% se confruntă cu un val mare de infectati (Olanda, Austria, Anglia)

    K2 UM 1021

  12. Nimeni nu pune presiune pe producătorii de vaccinuri sa își adapteze produsele la noile tulpini…

    Nu vi se pare ciudat ca deja s-a ajuns la tulpina n dar se continuă vaccinarea repetată ( urmează doza 4) cu vaccinul creat pt varianta Alpha???

    Tot inexplicabil este de ce singurele studii luate in considerare privind eficiența sunt cele ale producatorului de vaccin.

    • Nu e pentru Alpha, Alpha e varianta englezeasca aparuta toamna trecuta. Si e folosit in continuare pentru ca s-a demonstrat ca functioneaza si e sigur. Si pentru Delta, si pentru Alfa, si pentru restul. Asta nu inseamna ca nu se lucreaza la variante imbunatatite ale vaccinului.

      E posibil ca pana la doza 4 sa se aprobe si versiuni imbunatatite ale vaccinurilor, daca e clar ca sunt mai bune. Dar parca vad ca pe urma iar o sa incepi sa te plangi ca sunt „experimentale”, si ca tu vrei versiunea mai veche, testata mai bine.